Vandaag in de Rif-Geschiedenis

Gestart door Azidane, 02/10/2010 om 19:41:15

Azidane

22 Oktober 1925

Fransen maken bekend hoe hoog de prijs in manschappen en geld die ze moeten betalen door toedoen van Iriffien.

Note: Onderaan het artikel staat staat dat Frankrijk (tot oktober) bijna 1 miljard Francs heeft moeten besteden aan de oorlog met de Iriffien. Om enig indruk te krijgen hoe groot dit bedrag is heb ik de begroting van Frankrijk van 1925 erbij gepakt. In 1925 had Frankrijk een begroting van 26.5 miljard Francs, bijna 4% daarvan hadden de Iriffien al in rook doen opgaan :)




Lezer

Een interessant topic, dit zal ik eens grondig herlezen.
Mocht jullie nog van de pre islamitische geschiedenis weten, dan is het om er aandacht aan te geven, desnoods in een apart topic. Bedankt

Azidane

23 Oktober 1921

Spanjaarden ''herpakken'' zich en denken weer offensief

Na de dramatisch verlopen slag om Annual in Juli, durven de Spanjaarden, na maandenlang versterkingen te hebben ontvangen weer de kust te verlaten. Het Spaanse leger weet zonder al te veel tegenstand hun oude fort in Serwan weer in te nemen, en hijsen de Spaanse vlag (zie foto in onderstaande link).

http://hemeroteca.abc.es/nav/Navigate.exe/hemeroteca/madrid/blanco.y.negro/1921/10/23/004.html


Eerder op de dag wisten de Spanjaarden al de Berg Gurugu in te nemen, hierbij werd maar liefst 1 kanon en enkele Riffijnse strijders gevangen genomen. Ook deze `grote overwinning` is op de gevoelige plaat vastgelegd.


http://hemeroteca.abc.es/nav/Navigate.exe/hemeroteca/madrid/blanco.y.negro/1921/10/23/005.html



Azidane

24 Oktober 1921

Het zelfvertrouwen van de Spanjaarden neemt toe

Arruit valt weer in Spaanse handen. Helaas voor de Spanjaarden valt er weinig te halen, het enige wat ze aantreffen is duizenden lijken, die er al 10 weken liggen te rotten (zie de beroemde foto die die dag is genomen onderaan deze post). De Spanjaarden hebben de rest van de dag nodig om hun rotzooi op te ruimen. Overigens zouden de Spanjaarden zich al na 24 uur terug trekken uit Arruit. Tegelijk werpt de Spaanse luchtmacht bommen op de moskee van Taguda, deze zou vol hebben gezeten met Riffijnse verzetslieden.

In het Westelijk front weet een colonne onder leiding van Generaal Marza vanuit Tetouan de soldaten op de berg Magan (nabij Tetouan) te ontzetten en af te lossen. Zij werden al wekenlang bestookt en waren uitgehongerd. De colonne van Marza verloor ondanks luchtsteun van 6 vliegtuigen toch nog 10 soldaten en ook wist het Riffijns-Jeballa verzet 13 soldaten gevangen te nemen.


Azidane

#64
26 Oktober 1922

Spanjaarden nemen Tizzi Azza in

Ondanks serieuze weerstand van de Iriffien weten de Spanjaarden Tizzi Azza in te nemen. Met de inname van deze gefortificeerde heuvel iets ten zuiden van Anwal waren de Spanjaarden weer terug bij de oude linies van Silvestre in Juni 1921. Deze plek zou voor bijna een jaar het Oostelijk front vormen, met heftige gevechten in de winter van 1922 en voorjaar van 1923. 


-------------------

Note!

Volgens het boek van Shannon E. Fleming "the most detailed and incisive history of the Rif War" uit 1991 vond de inname plaats op 26 oktober. Volgens de Spaanse krant ABC (online) archieven vond de aanval op 3 november plaats en de uiteindelijke inname was pas op 5 november. Ik vrees dat in dit geval onze grote vriend Fleming een foutje heeft gemaakt, maar om het overzichtelijk te houden zullen we maar van 26 oktober uitgaan ;)

ABC bronnen:
3-11-1922 (pagina 7 + 8 )
5-11-1922 (pagina 25)



Hadou

Citaat van: Azidane op 26/10/2010 om 17:57:17
26 Oktober 1922

Spanjaarden nemen Tizzi Azza in

Ondanks serieuze weerstand van de Iriffien weten de Spanjaarden Tizzi Azza in te nemen. Met de inname van deze gefortificeerde heuvel iets ten zuiden van Anwal waren de Spanjaarden weer terug bij de oude linies van Silvestre in Juni 1921. Deze plek zou voor bijna een jaar het Oostelijk front vormen, met heftige gevechten in de winter van 1922 en voorjaar van 1923. 

Tizzi 3azza hoort bij Tafersite.

Azidane

27 Oktober 1893

De Iriffien vol in de aanval, de slag om Melilla is nu echt begonnen

Spaanse arbeiders waren al begonnen een aarden wal op te werpen, die het nog te bouwen fort bij de schrijn van Sidi Ouriach (amabat). Tegelijk waren de Spanjaarden begonnen om twee bestaande forten te voorzien van schansen (redoutes), het gaat hier om het fort Cabrerizas (onder bevel van Generaal Margallo) en fort Rostro Gordo (onder bevel van Generaal Ortega), deze forten bestaan anno 2010 nog steeds. De Riffijnen verzamelen zich om weerstand tegen de Spaanse plannen in Sidi Ouriach te bieden. De Iriffien boeken al meteen succes, want de Spaanse werkers en de soldaten die ze moesten beschermen worden gedwongen zich terug re trekken in de twee eerder genoemde forten, en zo komen de heuvels van Sidi Ouriach in handen van de Iriffien. Het Riffijns verzet ruikt bloed en blijven de forten de hele avond en nacht bestoken vanuit de loopgraven die de Spanjaarden hadden gegraven. Ondertussen telegrafeert Generaal Margallo naar het vasteland dat de situatie serieus is, en eist versterkingen, vanuit Madrid vertrekken er 3 bataljons, en 4 oorlogsschepen. Op deze dag verloren de Spanjaarden een hoge officier, Generaal Lazarillo.


Krantenartikel in het Engels:
http://img576.imageshack.us/img576/4114/melillai.jpg

Fotos van de forten:
http://www.elinformaldefran.com/2007/05/fuerte-de-rostrogordo.html
http://www.elinformaldefran.com/2010/03/fuerte-cabrerizas-altas-melilla.html

Locatie van de gevechtshandelingen (midden in het scherm bij het kruisje):
http://wikimapia.org/#lat=35.2872831&lon=-2.9674807&z=16&l=0&m=s&v=9


Azidane

@Lezer thanks voor de links..

De eerste link is een documentaire van ongeveer 2 uur gemaakt door de Nederlandse Marokkaanse Omroep, een jaar of 10 terug. De omroep werd sinds de jaren 80 gerund door Arabisch Marokkaanse Nederlanders en al die tijd werden we overspoeld met Marokkaans Arabische propaganda. Met de komst van het internet zijn Imazighen van oa Tawiza.nl en Amazigh.nl een actie begonnen om de omroep te bewegen om meer Riffijns gerelateerde onderwerpen te tonen, want in NL wonen nu eenmaal meer Riffijnen. Onder zware druk van de eerste Imazighen op het internet, en vooral uit angst voor hun baantjes hebben ze toen die documentaire gemaakt. Een paar jaar terug heeft de Arabische Al-Jazeera ook een prachtige series gemaakt over de Rifoorlog. Rif TV kende ik nog niet, daar zal ik zeker nog rondkijken, thanks voor de link.

@Hadou, dank voor de aanvulling, ik ken Tizzi Azza alleen uit geschiedenisboeken, en Tafersite alleen van landkaarten :) 

Azidane

#69
27 Oktober 1958

Marokkaanse regering kondigt maatregelen aan tegen de opstand in de Rif

De Marokkaanse overheid plaatst de gehele Rif onder staat van beleg. In theorie betekent dit dat militairen onder leiding van Hassan II de taken overnemen van politie, gemeente en rechtelijke macht. In de praktijk is er nog weinig te merken van deze maatregel, het zal nog enkele weken duren eer het regime daadwerkelijk kan beginnen met de onderdrukking.

27 Oktober 1924

Kolonel Millan Astray raakt zwaar gewond

De lieveling van het Spaanse publiek, oorlogsheld, oprichter en eerste commandant van het Spaanse vreemdelingenlegioen raakt zwaar gewond bij gevechten bij el Fendek (tussen Tanger en Tetouan). Hij zou uiteindelijk niet bezwijken aan zijn verwondingen, wel moet zijn linkerarm geamputeerd worden. Hij was al eerder in zijn borst geschoten bij de slag om Nador (sept 1921), ook was hij eens in zijn been geraakt bij gevechten rondom tegen Jbella (jan 1922), later zou hij nog in zijn rechteroog worden geschoten in de buurt van Tetouan (maart 1926).

Ondertussen worden de Spanjaarden in het Oostelijk front  gedwongen om vele posities op te geven. Op deze dag vallen Souk el-Khemis (die van Benii Arrous), Dra-el-Asaf en Tenefal en wat kleinere blokhutten in handen van Jbella. Alleen de posten rondom Chefchaouan zijn nog in handen van de Spanjaarden. In totaal zouden de Spanjaarden tussen de 25e en 28e Oktober in totaal 32 posten in het Oosten evacueren.

Biografie van Millan Astray:
http://en.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Mill%C3%A1n_Astray

Azidane

28 oktober 1893

Ongekende successen in Melilla, Iriffien vernederen de Spanjaarden

Generaal Margallo, gouverneur en commandant van de troepen in Melilla is gedood door het Riffijnse verzet!

Generaal Margallo leidde in de middag een uitval naar de Iriffien, hij werd bij deze aanval samen met 69 andere Spanjaarden gedood, 122 anderen raakten gewond. Margallo besloot tot de aanval nadat de Iriffien de Spanjaarden terug hadden gedreven binnen de oude grenzen van Melilla, de Iriffien wisten hierbij de half afgebouwde schans die nabij fort cabrerizas was aangebouwd te veroveren. De Iriffien in de schans kwamen eerst onder hevig vuur vanuit de forten te liggen, maar wisten hun posities te handhaven en verschansten zich ook wederom in de loopgraven. De 3000 man sterke leger van de Iriffien lieten hun 6000 man reservetroepen die 1.5 km zuidelijker verscholen lagen oprukken. Met een legermacht van 9000 soldaten omsingelden de Iriffien het fort van Margallo, op een gegeven moment was de Riffijnse linie die Melilla omsloot maar liefst 4.5 km lang. Voor de 4000 Spanjaarden die als ratten in fort Cabrerizas zaten werd de situatie onhoudbaar. Hierop besloot Margallo een aanval met 2000 man vanuit het fort uit te voeren om zo de middelste linie van de Iriffien te doorbreken. De aanval werd afgeslagen en ging gepaard met hevige verliezen, daarop gaf Margallo zijn soldaten opdracht om zich weer in het fort terug te trekken. Vlak voor zijn aftocht werd hij door een kogel geraakt in zijn hart, hij viel op slag dood van zijn paard, zijn troepen sleepten zijn lichaam weg, terug het fort in. De Iriffien slagen er helaas niet in het fort in te nemen, maar waren deze avond zeer dichtbij bij de inname van Melilla, want de stranden van Melilla vielen ook in handen van de Iriffien, daarmee was Melilla compleet omcirkeld. Het enige wat Melilla heeft gered was de Spaanse oorlogsschip Conde del Venadito, deze avond zou dit schip voor het eerst in de militaire historie gebruik maken van (electrische) schijnwerpen om het slagveld te belichten. De Conde del Venadito (en een kleinere schip) nam met zijn kanonnen de stranden onder vuur en voorkwam zo de val van Melilla. Die avond  zou het schip het volgende telegraferen: `De moren zijn ons zo dichtbij genaderd, dat hun kogels bij ons op het dek inslaan`.


Een van de Spaanse soldaten die deze dag bij de uitval van Margallo betrokken was, is de toen 23 jarige Primo de Rivera, hij zou wegens heldhaftig gedrag bij deze slag gepromoveerd worden tot kapitein. In 1923 pleegde hij uit onvrede van de aanpak van Abd-el-Krim een militaire coup in Spanje, hij riep vervolgens zichzelf uit tot premier, zijn bewind duurde tot aan zijn dood in 1930. In de jaren zestig suggereerde een historicus dat Primo de Rivera Margallo zou hebben gedood, omdat hij hem ervan verdachte geweren aan de Riffijnen hebben verkocht, dit is echter nooit bewezen.

Spaanse kruiser Vanadito
http://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_cruiser_Conde_del_Venadito

Locatie fort Cabrerizas (destijds lag dit fort buiten de stadsmuren van Melilla):
http://wikimapia.org/#lat=35.3055997&lon=-2.9597855&z=13&l=0&m=b&search=35%C2%B018%2720%22N%20%20%202%C2%B057%2735%22W

Azidane

29 oktober 1893

Vervolg van de gevechten van 28 oktober 1893

Om middernacht besluit Generaal Ortega, vanuit fort Rostro Gordo (na de dood van Margallo was hij bevelhebber geworden), om een alles of niet actie uit te voeren, om fort Cabrerizas te redden, om zo een afslachting en vrije doortocht naar Melilla te voorkomen. Vanuit zijn fort 1 km noordwaarts weet hij met 1500 soldaten te paard en 3000 infanterie troepen de Iriffien na urenlange man tegen man gevechten bij dageraad te verdrijven. Generaal Ortega telegrafeert naar het vasteland dat de situatie nog steeds kritiek is, en dat zonder onmiddellijke versterkingen de situatie als verloren beschouwd kan worden. Het Spaanse kabinet komt in spoedzitting bijeen en besluit om nog 4 extra bataljons en 3 bataljons ter paard te sturen, dit bovenop de versterkingen die een dag eerder waren gezonden. Wederom verliezen de Spanjaarden een hoge officier, dit keer is het Prins Fernando de Bourbon, lid van het militaire commando van Melilla, neefje van de laatste koning van Sicilie, en ook een bloedverwant van de toenmalige Koning van Spanje. Ondertussen zijn de Spanjaarden op het vasteland verontwaardigd en de conservatieven eisen dat de regering aftreedt. In de Rif zelf verspreidt het nieuws zich als een lopend vuur, uit alle uithoeken komen Iriffien om de Iqar3ien en Ait-S3ied te hulp te schieten, binnen 1 week zou de Riffijnse leger uitgroeien tot een troepenmacht van 30.000 troepen, op het hoogtepunt in December konden de Iriffien beschikken over een leger van 40.000 Imjahdden. Helaas konden de Iriffien nooit meer zo dichtbij komen als in de laatste dagen van Oktober.

Beknotte overzicht van de gebeurtenissen:
http://www.balagan.org.uk/war/rif-wars/timeline_first.htm

Locatie fort de Rostro Gordo:
http://wikimapia.org/#lat=35.3144248&lon=-2.9575539&z=13&l=0&m=b&search=35%C2%B018%2752%22N%20%20%202%C2%B057%2728%22W

Azidane

#72
1 november 1909

Mulay Hafid eist dat Riffijnen een eind aan de gevechten

De correspondent vermoedt in dit artikel dat de Mulay Hafid en de Iriffien een wapenstilstand willen vanwege het ploegseizoen. Dit is echter niet het geval, de werkelijke reden waarom de Alaouieten een einde wilden maken aan de gevechten zou enkele dagen later bekend worden, ik zal de lezers nog even in spanning houden, over enkele dagen meer... :)





Azidane

2 November 1925

Wijzigingen in de Spaanse leiding

Generaal Sanjurjo vervangt Rivera (die nog wel dictator van Spanje blijft) als hoge commissaris van Spaans-Marokko. Generaal Girona krijgt het commando over het Oostelijk front (Melilla sector),  Federico Berenguer krijgt het commando over het Westelijk front, en Generaal Saor krijgt het voor het zeggen in Centraal Rif (Ajdir sector). Allemaal leuke benoemingen op papier, want in de praktijk hebben de Riffijnen nog steeds de grootste deel van Arif in handen.

2 November 1911

Lot van Marokko definitief bezegeld

De Duitsers gaan akkoord met een Frans voorstel om een deel van Frans gebied in Congo af te staan aan de Duitsers. Hiermee kunnen de Fransen en Spanjaarden eindelijk hun expansie plannen voor Marokko aanvangen. Ondertussen bepalen Spanje en Frankrijk de definitieve grens tussen Spaans en Frans-Marokko, hiermee komt er een einde aan de onafhankelijkheid van Marokko, alhoewel de Spanjaarden passief blijven, waardoor de Iriffien nog bijna 10 jaar in vrijheid kunnen blijven leven.

Azidane

3 november 1926

Zwarte dag voor Jbella

Om een einde te maken aan de aanvallen op de weg tussen Chefchaouen en Tetouan te maken vallen de Spanjaarden Beni Ider, Beni Aros, and Beni Lait aan. Kolemel Gómez valt aan uit het Westen, Kolonel Patxot vanuit het Oosten Majoor Lopez Bravo neemt het Noorden voor zijn rekening. Bij deze gevechten komt de leider van Jbella Ahmed Heriro om, nabij Sarrama in Beni Idir.

Ahmed Heriro, geboren omstreeks 1898 nam voor het uitbreken van de oorlog dienst in het Spaanse leger. Na enkele jaren nam hij ontslag en sloot zich aan bij Raisuli. Binnen no time werd hij de belangrijkste commandant van Raisuli, In 1923 verslechterde de relatie tussen deze twee, zo weigerde de koppige Raisuli om hem tot Qaid van Beni Hozmar te benoemen (de stam van Ahmed Heriro). De druppel die de emmer deed overlopen was onenigheid over de verdeling van een oorlogsbuit. Ahmed Heriro had zijn buik vol van Raisuli, hierop bood hij zijn diensten aan Abd-el-Krim. De Iriffien kenden zijn reputatie op het slagveld en ontvingen hem met open armen. Met de steun van Abd-el-Krim wist Ahmed Heriro in Juni 1924 alle Gomara en Jbella stammen tot aan Chefchaouan achter zich te krijgen. Hierna begonnen zijn ongekende successen zoals de verovering van Chefchaouan in 1924, het gevangen nemen van Raisuli op 27 januari 1925 en het 6 maanden durende beleg van Tetouan in 1925. Vandaag in 1926 kwam er een einde aan het leven van deze oorlogsheld, met zijn dood werd het verzet van de Jbella gebroken, binnen 2 weken zouden de meeste stammen de strijd opgeven.