aan Herman Obdein: geschiedenis van Marokko

Gestart door Aqsil, 26/03/2004 om 14:09:07

Aqsil

Beste Herman,

Bedankt voor die mooie boek die u geschreven hebt. Ik heb er veel van geleerd.

Maar ik heb nog een paar opmerkingen en ik hoop dat u die in de volgend versie inneemt.
Het boek die ik heb is herziende Druk 2002.

Inleiding ‘Een kennismaking met Marokko’.

Op bladzijde 10 staat:
“Arabische auteurs noemen Noord-Afrika Djeziraat al-maghreb, het eiland van de ondergang zon, het westen”
Ik ben in Marokko opgegroeid. Ik heb nooit in een in een boek of in een krant gelezen dat Noord_Afrika Djeziraat al-maghreb heet. Op school heb ik dat ook nooit geleerd. Toen ik in Marokko was luisterde ik naar radio station uit het Midden-oosten en ik las veel bladeren uit het Midden-Oosten, maar Djeziraat al-maghreb heb ik nooit tegen gekomen.
Arabieren noemen Noord Afrika Maghreb-Arabie en geen Djeziraat al-maghreb. Maghreb-Arabie betekent ‘het westen van de Arabieren’ of ‘het westelijke gedeelte van de Arabie’.
Ik vraag me af, waarom vind u het belangrijk om te vertellen hoe Arabieren ons land noemen, maar niet hoe de landeigenaars Noord_Afrika noemen. Als u het nog niet weet Noord-Afrika noemen we Tamazgha.

Aqsil

#1
 Inleiding: Op bladzijde 15 staat de volgende:

1. ’ op geen enkel moment in de geschiedenis is er sprak van een georganiseerde Berber samenleving of Berber staat.’

Dit betekent dat wij Imazighen altijd barbaren waren geweest. Waren de koninkrijken van Massinisa, Youghurta, Yuba, Dihya geen berbers staten? Waren deze staten niet georganiseerd?  

2. op dezelfde bladzijde staat:
   ’De komst van de islam in de achtste eeuw in Noord-Afrika luidde het begin van de arabisering van Marokko in, niet zozeer door de vestiging van grote groepen Arabieren, maar omdat het Arabisch de taal van de godsdienst is, van het bestuur en van het onderwijs’
Deze factoren hebben naar mijn inziens helemaal geen rol gespeld bij het Arabiseren van Marokko. Na de bevrijding van Marokko van Frankrijk, was Franse taal de taal van het bestuur en het onderwijs. Dit was tot korte geleden ook het geval in Algerije. Maar Marokko en Algerije werden daardoor niet ‘gefranst’.
    Dat Arabisch de taal van de Koran is, was nooit een reden
    geweest om Noord_Afrika te arabiseren. Waarom zijn Turkije en Iran niet gearabiseerd! Daar is Arabisch ook de taal van de Koran!

    Hoe is de Arabiseren van Noord Afrika tot stand gekomen?
    De Arabische machthebbers beschouwden Imazighen altijd als barbaren die nooit beschaving hebben gekend zoals u ook hierboven suggereert.  Dit leidt dat Imazighen graag willen behoren tot ‘de beschaafde cultuur en volk’: Arabische en Arabieren.
Ook de discriminatie van Imazighen heeft geleidt dat Imazighen zich bij de Arabieren willen behoren om niet gediscrimineerde te worden. Zoals u weet moesten Imazighen belasting betalen die voor Arabieren niet golden. Imazighen worden nog steeds door de Arabieren gediscrimineerd.
Veel Imazighen leren hun kinderen Arabisch omdat ‘Arabisch de taal van de hemel en het hiernamaals’ is, zoals Arabieren tot heden beweren. Dus Imazighen zijn gedwongen via een politiek speeltje om gearabiseerde te worden.

Aqsil

#2
Hoofdstuk 1: Voor de komst van de Islam
In pagina 24 staat: “Vanaf het tweede millennium voor Christus werd het paard geïntroduceerd vanuit het midden0oost”.
Is dit te bewijzen? In het Miden-Oost hebben ze Kamelen en geen paarden. Paarden kunnen in de woestijn niet leven. Het zijn volgens mij de Arabieren die paarden uit Noord Afrika hebben gehaald.


Hoofdstuk 2 ‘De Berber dynastieën”

In uw boek suggereert u dat Ibn Chaldoen en Arabier is. Dit staat meerdermalen in uw boek.

Dit beweren Arabieren wel, maar een westerling mag de geschiedenis van Imazighen niet verdoezelen in het belang van de Arabische imperialisten.
Op pagina 50 staat “De moeqaddima onderscheidt zich van andere middeleeuwse Arabische historische werken.”  Het woord ‘ander’ betekent dat u Ibn Ckaldoen ook als een Arabier ziet.
Ibn Chaldoen beschreef Arabieren in zijn boek als ‘Barberen’, ‘Woestelingen bij uitstek’, ‘Onbeschaafd volk’, ‘Arabieren zijn van natuur een lomp volk’. Hoe kan een Arabier dit zeggen over zijn eigen volk!!!

Aqsil

#3
Hoofdstuk 6: Het protectoraat (1912-1956)  
Op pagina 136 staat de volgende:
‘Vooral veel ouriaghli namen dienst in het Spaanse leger’.
 Ouriaghli is een Arabische woord en geen Amazigh woord. Waarom heeft u gekozen om de Arabische woord te gebruiken en niet de Amzigh woord? Deze stam heet Ait Wayagher (of Ait ouayagher). Iemand die uit Ait Wayagher komt heeft Awayagher en geen ouriaghli.  
Bij ons in Ait wayagher zeggen we dat Ibakoeyan verraders zijn, omdat ze werkten in het Spaanse leger. Ibakoeyan gebruiken nog steeds Spaanse woorden, terwijl Ait ouyagher geen Spaanse woord gebruiken. Alhoceima is een stad van Ibakoeyan en niet voor Ait wayagher.Ik hoop dat u deze opmerkingen in acht zal nemen bij het schrijven van de komende editie.  

MBTiza

#4
Ik wil nog het een en ander hieraan toevoegen, het stuk over bouhmara klopt ook voor geen meter. De behandeling va dit stuk uit de geschiedenis doet David M. Hart veel beter en is het verhaal dat mij ook is verteld door oude ooms van mij voordat ik het boek van David M. Hart had gelezen.

Ariaz

#5
Ik zou jullie beiden 4 kussen kunnen geven indien ik jullie tegenkwam, omdat jullie opkomen vopor onze rechten en die mislukte nederlander moet aangepakt worden


Hoe kan een nederlander het zich permitteren om een boek te schrijven over Imazighen terwijl hij geen snars weet van de Imazighen de vrije mannen zelf, wij zijn in het jaar  2004 en er wordt nog steeds verkeerd geschreven over de Imazighen,


Ik roep alle Imazighen op om die boek te boycotten

Arrows

#6

CiteerIk zou jullie beiden 4 kussen kunnen geven indien ik jullie tegenkwam, omdat jullie opkomen vopor onze rechten en die mislukte nederlander moet aangepakt worden


Hoe kan een nederlander het zich permitteren om een boek te schrijven over Imazighen terwijl hij geen snars weet van de Imazighen de vrije mannen zelf, wij zijn in het jaar  2004 en er wordt nog steeds verkeerd geschreven over de Imazighen,


Ik roep alle Imazighen op om die boek te boycotten
als die man foute informatie krijgt en dat het enige is wat hij te horen krijgt dan schrijft hij het op want hij denkt toch "welke nederlander weet er nou echt wat van"  en blijkbaar dacht hij dat t waar is!het was trouwens de eerste boek die ik las over marokko!

Ariaz

#7

Citeerals die man foute informatie krijgt en dat het enige is wat hij te horen krijgt dan schrijft hij het op want hij denkt toch "welke nederlander weet er nou echt wat van"  en blijkbaar dacht hij dat t waar is!het was trouwens de eerste boek die ik las over marokko!


Okee Arrows je hebt gelijk maar hij is toch een Nederlander en hoveel Imazighen wonen er nu in Nederland????????? 100.000


Dus  een echte schrijver die een boek met een "ziel" wil schrijven kan toch doodgewoon afstappen naar een Amazigh of Tamazight op straat of in een shoppingcenter om vragen te stellen over de nog levende mens die zichzelf een Marokaan noemt, dus die schrijver heeft mijn respect verloren,


het leek een goede boek, maar heb ook aantal fouten ontdekt

MBTiza

#8
er wonen hier 300.000 marokkane waarvan zo'n 70 a 80 % uit de rif afkomstig is, dus 210.000 a 240.000 irifiyen

Arrows

#9

CiteerOkee Arrows je hebt gelijk maar hij is toch een Nederlander en hoveel Imazighen wonen er nu in Nederland????????? 100.000


Dus  een echte schrijver die een boek met een "ziel" wil schrijven kan toch doodgewoon afstappen naar een Amazigh of Tamazight op straat of in een shoppingcenter om vragen te stellen over de nog levende mens die zichzelf een Marokaan noemt, dus die schrijver heeft mijn respect verloren,


het leek een goede boek, maar heb ook aantal fouten ontdekt
ja maar daar ga je al de fout in een doodgewone amazigh op straat kan je ook verkeerde informatie geven of een beetje in de was zijn! dat bedoel ik onderandere ook met foute informatie...ook ik kan jou foute informatie geven omdat ik bv je vraag verkeerd begreep of omdat ik eigenlijk toch niet zeker wist maar toch maar eventjes moest verzinnen! maar verder heb je wel gelijk hoor Ariaz!