Re: Si Abbes Messadi

Gestart door Mauri, 30/03/2004 om 22:37:55

Mauri


CiteerAbbes Messadi was  leider van de Rifijnse tak van de Nationale Bevrijdingsleger en was in opdracht van het Istiqlal vermoord.

Wie weet meer uit die tijd van Abbes Messadi?Azul

ik denk dat deze onderwerp al eerder eens behandeld was

hier een paar info:


http://members.lycos.nl/RIFLAND/Si_Abbes_Messadi.htm?

http://www.rifland.8m.net/abbas_almasaadi.htm (in het arabisch)

"" De rifrebellie -1955

Aanleiding tot de Rifopstand vormde een complex van economiese en politieke factoren. Waterbury noemt factoren als de grote werkloosheid, onder andere veroorzaakt door de sluiting van de grenzen met Algerije en het op non-actief stellen van de soldaten uit het Spaanse en Franse leger; de ongelijke belasting; en het gebrek aan ziekenhuizen, wegen, scholen, stuwdammen en landbouwkredieten. Daarbij kwam de onbekwaamheid van de ambtenaren, ambtsmisbruik, corruptie en tirannie van de Istiqlal-partijfunctionarissen en een hongersnood door grote droogte. Als katalysator bij de opstanden fungeerde de Mouvement Populaire , die mogelijkheden zag om politiek voordeel uit de onrust te halen Voor 1958 waren er al her en der kleine incidenten, zoals sluiting van bureaus van de Istiqial en afranseling van plaatselijke ambtenaren, die uiting waren van de spanning en de ontevredenheid op het platteland. De MP gaf een emotionele stoot tot een daadwerkelijke opstand in de Rif door de overbrenging van het lijk van Si Abbes Messadi van Fes naar zijn geboortedorp in de Rif. Si Abbas was leider van de Riffijnse tak van de ALN geweest en was in 1955 in opdracht van de Istiqial vermoord. Hij gold in de ogen van het Riffijnse volk als martelaar van de overheersingdrang van de Istiqial Op 2 oktober 1958, de derde verjaardag van de gewapende opstand in de Rif (1955), werd het lijk nogmaals illegaal begraven in het geboortedorp van Si Abbes. Ruim 5000 mensen waren aanwezig, die met geweld door het leger uit elkaar geslagen werden. De leiders van de MP, Khatib en Aherdane, werden voor de vorm gearresteerd. Na die arrestaties ontstonden er opstanden in verschillende gebieden van het land, die door het leger onderdrukt werden. De Rifrebellie liet zich echter niet gemakkelijk indammen en ontsnapte aan de controle van het Paleis en de MP. Het werd de taak van de nieuwe regering-Ibrahim, die overwegend uit leden van de linkervleugel van de Istiqial bestond en in december 1958 de regering-Balafrej opvolgde, deze rebellie te onderdrukken. Uiteindelijk maakte het leger, zich verschuilend achter en ook met toestemming van de 'progressieve' Ibrahim-regering, een bloedig einde aan de opstand in de Rif.... http://members.lycos.nl/RIFLAND/RIFREBELLIE.htm ""  


abrid

In dat boek Bevriend staatshoofd van Perault staat ook het een en ander over hem. Assegwas Iqebarren.

abrid

Si l-Hasan n Hammush n Izkrithen was een kompaan van Abbes. Hij was afkomstig uit Geznayaland-Asht Asim.

Overleed aan een tumor die hij in zijn nek had op 28 november 1955 in Aith Turirth. Hij werd begraven in Bulma en later verplaatst naar Essuq n Rexmis bij Ajdir-Gezanayaland. Hij werd vervangen door zijn zoon Abdallah. Deze werd later officier in het Marokkaanse leger.

Wie weet wat zijn rol was met Abbes?


abrid

Heeft iemand dat boek gelezen Marokko Achter de Schermen daar heeft ie het over dat het van de helmen(assegwas iqebarren 1958) werd ingeluid door een poging om Abes Messadi in Ajdir-Lhusima te begraven. Moet dit niet de Ajdir zijn in Geznaya?