De moderne mythe: het Berberism

Gestart door Exposer, 15/03/2010 om 11:23:13

Exposer

Wie berbers zijn?
En wat is berbers cultuur?


Sa3ieD

Berberisme? Verklaar je nader?

Een simpel maar doeltreffend gedicht van Walid Mimoun:

Neccin ssa

A neccin ssa a neccin ssa

Lalla tamurt-nnegh nessudun car-nnem

A nessu cjwar-nnem s tidi-nnegh

A nkarz timura a nebhâr tibehhâr

A cm-nsûn a cm-nêhda s min ghanegh ttizemmar

A nêdreq i yebdyarn g ujenna-nnem aziza

Wenni cm-icarhen min yesdahedj a t-izêr

Abrid waxxa yezzû yezzû s rhârrâc

Anegg°ar anegg°ar ar gha-naf nnwac

Señor Canardo

Citaat van: Sa3ieD op 15/03/2010 om 15:50:09
Een simpel maar doeltreffend gedicht van Walid Mimoun:

Neccin ssa

A neccin ssa a neccin ssa

Lalla tamurt-nnegh nessudun car-nnem

A nessu cjwar-nnem s tidi-nnegh

A nkarz timura a nebhâr tibehhâr

A cm-nsûn a cm-nêhda s min ghanegh ttizemmar

A nêdreq i yebdyarn g ujenna-nnem aziza

Wenni cm-icarhen min yesdahedj a t-izêr

Abrid waxxa yezzû yezzû s rhârrâc

Anegg°ar anegg°ar ar gha-naf nnwac

Heb je ook een doeltreffende Nederlandse vertaling voor ons?

matou

jij met je bijvoeglijke naamwoorden altijd       haha

Lezer

Citaat van: Exposer op 15/03/2010 om 11:23:13
Wie berbers zijn?
En wat is berbers cultuur?
Je noemde het al een mythe. Je vraag is te vergelijken met: in welke schrijf je je vraag?

De Berber is de Berber net als arabier een arabier is of zelfs meer. De Berberse cultuur is simpelweg de cultuur van de Berbers.

Dat is geen moeilijke vraag, het is te evident.

Sa3ieD

Citaat van: incognito op 15/03/2010 om 16:58:47
Heb je ook een doeltreffende Nederlandse vertaling voor ons?


Wij zijn van hier*

Wij zijn van hier,
Wij zijn van hier.
O dierbaar land van ons, wij kussen uw grond.
Met ons zweet zullen wij uw bomen bevloeien.
Wij zullen de velden ploegen en de moestuinen beplanten.
Wij zullen u koesteren en behoeden,
Met alle krachten die in ons zijn.
Wij zullen duiven laten uitvliegen in uw blauwe lucht.
Wie u haat zal zijn verdiende loon niet ontgaan!
Al is de weg bezaaid met stekelplanten,
Wij zullen lopen en lopen,
Totdat wij de bloemen gevonden hebben.

Vertaling: Roel Otten

http://www.amazigh.nl/awar/index.php?topic=1007.0

tajrrumt


De vraag is overbodig en de titel negerend. Wie zijn de Engelsen, Chinezen, turken??Mohammed Benzakkour
DE BERBER

De Jood van Afrika. De Fries van Marokko. De Koerd van Maghreb. Vele etiketten heb ik op hem geplakt: De Berber. Mediterraan Indiaan. Neen. Geen etiket vangt hem. Geen begrip duidt hem. Geen omschrijving omvat hem. Ik heb het opgegeven. Hij is wat hij is: Berber. Wie dat niet vat of voelt heeft pech. De pech zelf geen Berber te zijn. Berber is een eretitel. Jawel. Adeldom par excellence. Berber ben je of ben je niet. Worden kun je het niet. Alles kun je worden, doof, schizoïde, Amerikaan, zelfs Hollander. Maar Berber niet. Geen paspoort die jou tot Berber maakt. Geen volkslied dat jou engageert. Geen inburgering die jou wegwijs maakt. Geen schrift dat helderheid biedt. Berber is een Zijns-kwestie. Berber ben je van geboorte. Via bloed en zaad. Via DNA. Via ziel. Ziel heeft geen structuur. Ziel is amorf. Ziel is hemels. Ziel is buitenaards. Dat zijn Berbers: on-aards. Tenminste: niet van déze aarde. Want aards is hij, ronduit zelfs. Toch is zijn koninkrijk niet van hier. Maar van elders. In het verleden welteverstaan. Zijn muziek echoot in diepe ravijnen. Zijn sterren zwijgen aan het firmament. Zijn geuren gisten in diepe bodems.

Dus nogmaals: geen hok waarin de Berber past. De Berber is water, wind en vuur. Onzichtbaar, onweegbaar, ongrijpbaar. Onbegrijpbaar. Voor de politie. Voor de minister. Voor de professor. Duizenden professoren bezochten Kabylie. Ze kwamen terug met dikke boeken. Berbers zijn joden, Berbers zijn Europeanen, Berbers zijn Jemenieten. Berbers zijn zus, Berbers zijn zo. Maar geen boek dat antwoord gaf. Elke volgend boek riep nog meer vragen op. En er waren er al zoveel.

De Berber droomt zijn geschiedenis. Hij is trots, hij is heroïsch. Hij is strijdvaardig. Maar bovenal: verbitterd. Niets staat hem in de weg, maar alles is zijn vijand. Zo staat het geschreven. Zo is het overgeleverd. Van vader op zoon. Kijk naar de contouren van de maan. Luister naar de fluisteringen in het hoge gras. Hoor de klanken van Idir. Aanschouw het paard van Amezian. Ruik de boernoesen van Abdelkrim. Anoual. Dhar Oubaran. Iedereen is vriend van de Berber en de Berber is vriend van iedereen. Maar wat als niet iedereen vriend blijkt? Dan maken we iedereen toch gewoon tot vriend! Maar schijn bedriegt. 'Iedereen' is een vergissing. Een hersenspinsel, een fantoom. Iedereen is vriend omdat iedereen vijand is. Op elke hoek schuilt gevaar. Wees op je hoede. Twee ogen voor, twee ogen achter, twee oren boven, twee oren aan de voeten. Daarom is de Berber altijd in oorlog. Hij schmiert over de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Maar de enige verklaring in zijn broekzak is de oorlogsverklaring. Oorlog met zijn buren. Oorlog met zijn vrouw. Oorlog met zijn zoon. Oorlog met zijn werkgever. Oorlog met zijn land. Oorlog met zijn koning. Oorlog met zijn God. Maar bovenal: oorlog met zichzelf. Enkel: hij weet het niet. Want zichzelf is koning. Zichzelf is oppermachtig. Zichzelf is groot; groter dan zichzelf.

De Berber is godsdienstig maar kent geen geloof. Hij bidt met één oog. Het andere is gericht op zijn moskeegenoot. Die zou weleens zijn portemonnee jatten. Ja, de Berber is godsdienstig maar kent geen geloof. Hij gelooft in de god op aarde. Niet in die daarboven. Die daarboven liet hem in de steek. Toch komt elke Berber in de hemel. Hij heeft daar recht op. Iedereen komt in de hel, maar de Berber komt in de hemel. Ik herhaal: hij heeft daar recht op. De Berber verdient het paradijs. Hij is gemaakt voor het paradijs. Op aarde is hem onrecht aangedaan. Zijn hele leven. Zijn hele stamboom.

De Berberste Berber is de Benevelde Berber. Dat zijn de beste. Dan ontwaakt de kleine god. De kunstenaar. De snoodaard. De jongleur. De komediant. De tangogoeroe. En ja:de schaakmeester. Geen filosoof zo groot als de Berber. Zijn woorden zijn raadsels. Zijn taal een ... Type content here!