Re: Klopt dit?

Gestart door Mauri, 23/03/2004 om 03:15:14

Mauri

CiteerEén van zijn  mooiste citaten is: ‘In de eerste plaats ben ik een mens, in de tweede plaats een Moslim, Arabier en dan Amazigh.’

----------
Citaat van Abdelkarim Alkhattabi


Azul

Nee dat klopt niet!

en al helemaal niet dat van, dat arabier zijn!
ik weet nog heel goed dat ik las over Abdelkerim alkhatabi "dat hij zei tegen een spaanse journalist die onze taal wou leren om meer de mensen te kunnen begrijpen.
toen Abdelkerim te horen kreeg dat hij arabisch wou leren, antwoorde hij wil jij de mensen van Arif begrijpen dan moet je hun taal leren en niet het arabisch. want zij spreken geen arabisch" deze citaat komt uit Al amal blad (een blad in boek form die dat bijlage alleen aan hem had gewijd)

nu mijn vraag aan jou: waar heb jij die zogenaamde citaat vandaan die jij hierboven beweerde dat het van Abdelkerim zou komen?? ik bedoel je hebt het beschreven als een citaat, dus je moest hem ergens vandaan geciteerd hebben > een boek met referenties?, een betrouwbare krant?, een interview met Abdelkerim ergens gelezen? een dagboek van Abdelkerim himself??

zie je, dus zoiets is geen citaat. maar puur leugens die arabisten soms aan de man willen brengen.

ps: ik weet niet of het je ontgaan is, of je bent een amazigh of een arabier. of je bent een chinees of je bent senegalees. je kan nooit beide zijn. het is toch onlogisch.


Aqac dinni

Daqz

#1
Welke site?
bronnen?

, dan wordt t meteen iets duidelijker.

Ik geloof er namelijk niets van.

Tamza

#2

CiteerEén van zijn  mooiste citaten is: ‘In de eerste plaats ben ik een mens, in de tweede plaats een Moslim, Arabier en dan Amazigh.’

----------
Citaat van Abdelkarim Alkhattabi


Leugens.

Sa3ieD

#3
Abdelkrim voelde zich geen Arabier. Maar vergeet niet dat hij wel beweerde dat zijn voorouders oorspronkelijk uit het midden oosten kwamen. Een afstammeling van al Khattab. Maar was natuurlijk niet de bewijzen door hem, het was normaal voor die tijd dat Imazighen zeiden dat ze van arabische afkomst zijn (nu nog steeds eigenlijk).

bron: The Rif rebellion: Abdelkrim and the Rif rebels. David S Woolman

als ik me niet vergis. Is te lenen bij de Utrechtse Universiteits bibliotheek en vast wel te koop bij the American bookstore of een andere boekwinkel in A'dam.

Bouyafar

#4
Dit is volgens sommige de juiste citaat:

In de eerste plaats ben ik een mens, in de tweede plaats een Moslim, MAROKKAAN en dan Amazigh.

Volgens anderen:

In de eerste plaats ben ik een mens, in de tweede plaats een Moslim, Marokkaan en dan Ariffi.

Volgens anderen zijn al die citaten verzonnen.Daqz

#5
Wil je dat niet?

Schaam jij je?.. begrijpelijk hoor
Bestaat die site niet?

Waarom wil je die link niet plaatsen?

Daqz

#6
Nee hoor, je hoeft je niet te schamen.
T was maar n opsomming ...

Is het geen leuke site?
Is het geen interessante site?  etc

Jammer,
ik had die site graag willen bezoeken.  Uhum.

ik

CiteerNee hoor, je hoeft je niet te schamen.
T was maar n opsomming ...

Is het geen leuke site?
Is het geen interessante site?  etc

Jammer,
ik had die site graag willen bezoeken.  Uhum.


Nee die site is geen leuke en oninteressant.


allasian

#8

CiteerNee die site is geen leuke en oninteressant.


Just tell us the name,homz.
Wie zijn die viezerikken die die leugens verkopen.
Toch niet die AEL site???

MBTiza

#9
Abdkrim beweerde inderdaad dat zijn voorouders van al khattab afstammen, wisten jullie dat abdkrim oorspronkelijk een aghzannay is en geen awayagher, zijn familie komt oorspronkelijk uit het dorp dwayar uit aith 'aru aisa subclan van de ighzinnayen.

Tijdens de opstand van 1958 wouden de mohamed n hajji sellam en de rachid el khattabi dat het arabisch de administratieve taal werd ipv het frans, dus niet het temazight.


Bron: The Aith Waryagher Of the Morrocan Rif, David M. Hart

MBTiza

#10
Verder hadden veel mensen krtiek op zijn manier van regeren destijds vandaar dat vele quyad zoals Qaid Abarkash van de Aith Abdallah en Qaid Haddou muh Amezian van de Aith Bouayyash zich tegen hem hebben gekeerd. Verder hoorde ik van de zomer van een oude oom (94 jaar) dat het voorak de Aith Bouayyash dwars zat dat hij van oorsprong een Aghzannay was en dat de shorfa ook niet zo blij met zijn komst waren vanwege enkele privileges die zij hadden en hij vervolgens had afgesachaft. De broer van deze oom van mij was een Qaid n miya (100 man ) onder Abd krim.

Ook in Ajdir had familie gezworen vijanden, de familie van abd-krim heeft ergens eind 19de eeuw een moord begaan in Ajdir en was toen gevlucht naar Tetouan als Idriben. Mekki sharrat al khattabi is hier een voorbeeld van.

Mauri

#11

CiteerIk beweer niets en ik geloof ook niet dat Abdelkarim dit ooit  gezegd heeft.

Deze citaat is te lezen op een arabische site in Belgie.Azul

er stond niet bij dat het een citaat is uit een arabische site.
je had alleen dat tekst er opgeschreven die begon: deze mooie citaat van Abdelkerim Alkhatabi... en eindigde met: citaat van Abdelkerim Alkhattabi.

waarom had je niet gewoon erbij gezet dat het uit een arabische site kwam? of was deze toipic meer als een soort shock topic bedoeld??

wellah ila sommige gasten begrijp ik echt niet hoor.
asl men niks te doen heeft dan begint ie hier de boodschapper te spelen van arabieren.

Mauri

CiteerAbdelkrim voelde zich geen Arabier. Maar vergeet niet dat hij wel beweerde dat zijn voorouders oorspronkelijk uit het midden oosten kwamen. Een afstammeling van al Khattab. Maar was natuurlijk niet de bewijzen door hem, het was normaal voor die tijd dat Imazighen zeiden dat ze van arabische afkomst zijn (nu nog steeds eigenlijk).

Azul wat je hier zegt klopt wel. maar het lag puur aan de achterlijkheid en de analfabitisme van de bewoners daar toen. en trouwens dat gold voor heel marokko.
het was gewoon zo: de mensen wouden geregeerd worden door een afstammeling van de profeet. en dat is ook wat de familie Alkhatabi bedoelde. en niet dat ze arabieren zijn, maar afstamelingen van de profeet. dus shorfa. en das puur een silmme leugen om aan de top te kunnen komen, dat werd trouwens door heel marokko al eeuwen lang gebruikt door de heersers en de dynastien in de vorige eeuwen. iedereen die aan de macht komt of wil aan de macht komen, claimt dat die van de profeet afstamt.
kijk opzich dat kan ik diegene die dat zeggen met de doel om te regeren niet kwalijk nemen. want opzich het is wel een slimme zet om domme mensen voor de gek te houden.
ik neem het wel die mensen kwalijk die het telkens eisten van ieder die aan de macht kwam (en dat was eeuwen lang zo aande gang). en ik neem het vooral mensen kwalijk die nog tegenwoordig anno 2004 nog in dat verzinselverhaal gelooft.
wat een onzin man!

Citeerbron: The Rif rebellion: Abdelkrim and the Rif rebels. David S Woolman

als ik me niet vergis. Is te lenen bij de Utrechtse Universiteits bibliotheek en vast wel te koop bij the American bookstore of een andere boekwinkel in A'dam.

volgens mij je weet niet eens hoe dat soort boeken geschreven worden. ten eerste zulke schrijvers (dat geldt ook voor David motgomery hart. die overgigens een zeer betrouwbare schrijver is en die veel over Rif wist te schrijven) zulke schrijvers schreven hun boeken naar aanleiding van de gehoorde en de waargenomen verhaal die nog heerste in Rif.

dus dat verhaal die toen aan de gang is van dat Abdelkerim Alkhatabi een sherif is, dat was wel in de omgang. maar een westerse schrijver die denkt ook even van als hij een sherif is dan houdt het automatisch in dat hij uit arabie stamt. en dat is fout.
zoals ik al eerder schreef dat kwam vaak voor vroeger. en dat kwam vooral door de toedoen van de mensen zelf. want hoe raar het nu ook klinkt, in die tijd als je betrouwbaar en geliefd bij de mensen wilt zijn, dan moet je die titel gaan claimen.

zelfs onze Riffijnse aqer3i Mohamed Amezian die had dat ook geclaimd en zijn title is tot de dag van vandaag Sherif Mohamed Amezian. terwijl het gewoon een feit is dat hij gewoon een Amazigh Riffijnse Aqer3i uit Ait buyefrur en dat heeft hij nooit ontkend. en dat geldt ook voor Abdelkerim ElKhatabi.

je moet niet alleen vanuit gaan via bepaalde boeken of bepaalde schrijvers. want dat zijn geen heilige boeken die van boven kwamen. die zijn gewoon door een mens geschreven.
en al helemaal omdat het onlogisch is.
en nog iets nu in zarhoun veel van diegenen die daar wonen en die claimen dat ze shorfa zijn en afstammen van idris is ook een flutverhaal. want ook die zijn achter te halen dat de meeste van hun gewoon uit Rif komen.
opzich analfabete boeren die een eeuw geleden hadden geleefd en die zoiets claimden of zoiets doorvertelden, nogmaals dat kan ik ze niet kwalijk nemen. maar nogmaals dat anno 2004 hier een paar gasten van jullie zulke bulshit hier aan het vertellen zijn vind ik beneden niveau.
en al helemaal als je hier zogenaamd bronnen geeft. welke bron?? een boek die geschreven is door iemand die toen geldende verhalen schreef? ik bedoel dat mistery van waarom veel van de marokkaanse leiders vroeger claimden dat ze van de profeet afstammen, das toch al heel lang opgelost? dat waren de mensen zelf die dat eisten.

hoe raar het ook klinkt, wil je toen regeren over analfabeten dan moet je ze voorhouden dat je afstamt van de profeet. zo zit het in elkaar. en ook  tijdens de meriniden, mowahaden, morabitin was dit volop aan de gang. terwijl hun amazigh afkomst heel duidelijk is.

Idir

Ik verder geen comentaar op wat je hier boven geschreven hebt, maar het onderstaande zinnetje uit jouw tekst vond ik wel een leuke. ;)
-------------------------------------------------------------
is wel een slimme zet om domme mensen voor de gek te houden.

Mauri

#14
Kijk iemand als, Abdelkerim en zijn hele Familie eigenlijk waren behoorlijk gestudeerd, en hun omgeving was behoorlijk analfabeet, dus dan maar zoiets verzinnen om een doel te bereiken. wat belangrijker is, dat doel had juist helemaal niks te maken heeft met de arabische zaak of met de politieke islam. vooral zeker als je weet dat een van de voorbeelden van Abdelkerim in die tijd was Kemal ataturk en die hervormingen die hij voerde spraken hem vooral aan. hij gebruikte wel het geloof om mensen te mobiliseren en om eenheid te vormen. alleen voor dat.
tegenwoordig kun je om zulke doelen te bereiken meerdere formulas toepassen.
Fidel Castro had ook een kleine group revolutionairen en kleine boeren kunnen mobiliseren met zijn formula. het is eigenlijk hetzelfde systeem.
we horen toch nu ook niet de cubanen gaan roepen dat Fidel een Rus is?? ;D

dus iemand met een gezonde verstand hoeft niet eens te gaan zoeken in bibliotheken en zich suflezen aan boeken die geschreven zijn door personen die het ook zelfs in die boeken aangeven dat volgens die en die ging zus en zo..

ook het boek van David Hart (ik vind hem een hele goede boek) die is ook geschreven op die manier.
het kan niet anders want ze hebben die boeken later geschreven en de enige getuigen die ze aanhoorden, je raadt het al: het waren bijna allemaal ongeletterde mensen die groot zijn gebracht met de toen heersende verhalen.

Trouwens dat slimme zet zou ik ook doen als ik in zijn plaats was.