Chakib moet vrij [24 juni 2009, 14:00 uur voor de Marokkaanse ambassade]

Gestart door student1980, 22/06/2009 om 16:25:51

Señor Canardo

Kijk, hier word ik nu boos om... >


Bevestiging van de veroordeling van 3 jaar gevangenisstraf voor mensenrechtenactivist

Het hof van beroep in Casablanca heeft dinsdag de veroordeling van mensenrechtenactivist Chakib Khayari met drie jaar gevangenisstraf bevestigd. De rechtbank baseert zijn uitspraak op grond van belediging van de grondwettelijke instanties. Chakib el Khayari, voorzitter van de Mensenrechtenorganisatie voor de Rif (ARDH), werd op 17 februari jl. gearresteerd voor belediging van de grondwettelijke instanties, overtreding van de wet mbt. valuta inwisselen en het zonder vergunning deponeren van geldtegoeden op een buitenlandse bank.

Op 24 juni jl. had de rechtbank in eerste instantie een straf uitgesproken van drie jaar gevangenis en een geldboete van ongeveer 750.000 dirhams (ongeveer 68.000 euro) te betalen aan de Marokkaanse douane. Deze boetes werden eveneens dinsdag door het hof van beroep van Casablanca bevestigd.

Chakib el Khayari wordt ervan beschuldigd in interviews aan de pers te hebben verklaard dat sommige van personen die betrokken zijn bij een intrenationale drugsnetwerk in Nador tevens ook belangrijke ambtelijke functies hebben binnen de staat. Het ministerie van BiZa heeft scherp geantwoord dat de verklaringen van Chakib el Khayari elke grondslag missen.

Het drugsnetwerk in Nador werd door de politie op 13 januari ontmanteld en een honderdtal personen zijn vervolgens voor de rechter gedaagd door het parket van Casablanca. Onder de verdachten komen talrijke ambtenaren van Marokkaanse veiligheidsdiensten voor. Zij worden ervan beschuldigd van meer dan 30 ton hasj naar België en Nederland via Spanje geëxporteerd (of te hebben geholpen met de export). Dit allemaal met de vermoedelijke medeplichtigheid van politieagenten en de koninklijke marine. De datum van hun proces is nog niet vastgesteld.

De advocaten van de Marokkaanse mensenrechtenactivist hebben dinsdag benadrukt dat de rekening die in het buitenland door hun klant was geopend - in een bank in de Spaanse enclave van Melilla (noorden van Marokko) - slechts 220 euro, en niet 7.500 bevatte zoals het de politie heeft aangegeven.

In een communiqué op 23 november heeft de Amerikaanse organisatie Human Rights Watch (HRW) laten weten dat  Chakib el Khayari wegens het aankaarten van de misstanden is gevangen gezet. HRW heeft dan ook voor de vrijlating van de mensenrechtenactivist en de Marokkaanse overheid geadviseerd om de wet te herzien die het in Marokko mogelijk maken om laster en beledigingen te bestraffen met een gevangenisstraf. Zulke wetten zijn volgens de HRW onverenigbaar met de verplichtingen van Marokko ten aanzien van het internationale mensenrechten die de vrijheid van meningsuiting dienen te beschermen.

24 November 2009

AFP

Oorspronkelijke artikel: http://www.lemonde.fr/web/depeches/0,14-0,39-40986724@7-60,0.html

Señor Canardo

Omdat het vandaag Internationale Dag van de Mensenrechten is, bij deze ook een cartoon van mensenrechtenactivist Chakib el Khayari... >

Wil jij je ook solidair verklaren met het lot van Chakib el Khayari. Onderteken hieronder de petitie voor Chakib el Khayari en tegen het Marokkaanse makhzensysteem!


--->  http://petities.nl/petitie/vrijheid-voor-chakib <---


Alvast bedankt voor de moeite!

Señor Canardo

Citaat van: incognito op 02/10/2009 om 15:55:27
Chakib el Khiayari
Chekib el Khiari
Chakib el Khayati
Chakib El Khiary
Chakib Khyari
Chakib Khiari

En ja hoor denk je alles gehad te hebben kom je onze Clemens Ingwersen van het persbureau ANP tegen. Ik weet niet wat zij de afgelopen paar maanden heeft uitgevoerd op kantoor, maar als je na 9 maanden sinds Chakib al vastzit nog steeds niet weet hoe je zijn naam schrijft dat weet je dat het gewoon echt diep triest gesteld is met de Nederlandse pers. Laat staan met de Marokkaanse pers... >


Straf Marokkaanse activist bevestigd

RABAT/CASABLANCA (ANP/EFE/AFP) - Een mensenrechtenactivist in Marokko, Chahib Khayari, is dinsdag in Marokko in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel en een boete van omgerekend 67.400 euro. Daarmee bevestigde de hogere rechtbank het vonnis dat in juni in deze zaak werd geveld. Khayari is veroordeeld wegens belediging van de staat, nadat hij media had verteld dat belangrijke leden van een drugsbende in het noorden van Marokko belangrijke overheidsfuncties hadden gekregen. De boete was wegens het aanhouden van een buitenlandse rekening.

Khayari is de voorzitter van de Vereniging Mensenrechten van de Rif-regio (ARDH). De organisatie Human Rights Watch meende dat Khayari in februari is gearresteerd omdat hij corruptie aan de kaak stelde. De Marokkaanse autoriteiten stellen dat zijn beweringen op niets gebaseerd zijn. Khayari's beschuldigingen hadden betrekking op een bende in Nador. Die werd in januari opgerold. Onder de circa honderd verdachten zijn figuren uit de plaatselijke politie, de gendarmerie en de marine. De bende smokkelde drugs via Spanje naar België en Nederland.

24 November 2009

Señor Canardo

Aan de andere kant ben ik wel blij dat er ook nog mensen zijn die bereid zijn om openlijk hun steun te betuigen aan Chakib... >

Foto's naar freechakib@gmail.com

Señor Canardo

Chakib el Khayari uitgeroepen tot Man of The Year 2009 / Grootste politieke lastpost voor de makhzen, althans volgens nadorcity.com... >

الأول : شكيب الخياري : شخصية السنة بإمتياز حسب زوار موقع ناظورسيتي

إن الحكم الجائر على إبن الريف شكيب الخياري بثلاث سنوات حبسا نافذا ، و تغريمه بغرامة مالية خيالية قدرها 75 مليون سنتيم لفائدة إدارة الجمارك ، لقي تعاطفا كبيرا من طرف زوار موقع ناظور سيتي حيث توجوه كشخصية السنة بإستحقاق كبير، نظرا لتبني ملفه من طرف الجالية الناظورية و الريفية المقيمة بالخارج ، إن إبن الحسيمة الذي درس الفيزياء و الكيمياء بجامعة وجدة ، تحول في وقت وجيز من طالب يفك طلاسيم المعادلات الرياضية و نظريات الفيزياء إلى أشهر ناشط حقوقي و جمعوي بالريف و ذلك بتأسيسه لجمعية الريف لحقوق الإنسان ، الذي فجر منه رسالته الشهيرة إلى الديوان الملكي حول مافيات تهريب المخدرات على الصعيد الدولي من بحيرة ماتشيكا ، فأصبح شكيب الخياري الشخص المزعج للسلطات ، حيث توبع بتهمة تسفسه جهود الدولة المغربية في مجال محاربة المخدرات ، و تلقي عمولات من جهات أجنبية ، و بعد كل هذا أصبح شكيب الخياري شخصية سنة 2009 حسب زوار ناظورسيتي

Señor Canardo

Gedwongen verplaatsing van Chakib Al Khiyari uit de gevangenis

De voorzitter van de Vereniging Rif voor mensenrechten (Association du Rif pour les droits del'homme) is vrijdag van De Okacha gevangenis in Casablanca naar een gevangenis in Meknes. Deze verplaatsing werd uitgevoerd tegen de wil van Al Khiyari, volgens zijn familie. Eerder had Al Khiyari een verzoek ingediend voor een verplaatsing naar de Gevangenis van Nador, dichter bij zijn familie.

De broer van All Khiyari waarschuwt de directie van de penitentiaire inrichtingen dat ze verantwoordelijk zijn voor eventuele mishandeling van chakib Al Khiyari.

27 December 2009

- http://www.amazightv.net/uploads/media//chakib_verplaatsing.mp3

Señor Canardo

Amnesty-groep Epe zet zich in voor Chekib El-Khiari

De werkgroep van Amnesty International gemeente Epe gaat zich de komende tijd extra inzetten voor de vrijlating van de Marokkaanse gewetensgevangene Chekib El-Khiari.
El-Khiari is de oprichter van een mensenrechtenorganisatie, die o.a. campagne voert tegen de drugshandel in het noorden van Marokko. Op 17 februari 2009 moest hij zich op het politiebureau melden, volgens het staatspersbureau vanwege zijn uitspraken over betrokkenheid van hoge ambtenaren bij drugshandel en corruptie. De volgende dag werd zijn huis doorzocht en werden zijn computer en documenten in beslag genomen. Chekib El-Khiari zit een gevangenisstraf van drie jaar uit vanwege het ondermijnen of beledigen van openbare instellingen, voor het openen van een bankrekening in het buitenland en het overmaken van geld zonder de juiste vergunning. Amnesty International beschouwt hem als gewetensgevangene die vastzit vanwege kritiek op de Marokkaanse autoriteiten, en eist zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.
De werkgroep heeft uw steun nodig om Chekib El-Khiari vrij te krijgen en vraagt u om ook een schrijfkaart te ondertekenen en te versturen. U kunt hiervoor naar de schrijfmiddag komen op maandag 8 februari van 14.00-16.30 uur in de bibliotheek van Epe. Een lid van de werkgroep is dan aanwezig voor informatie. U kunt de kaarten ook afhalen bij de bibliotheken en Wereldwinkels in Epe en Vaassen en bij diverse kerken in Epe en Vaassen.
De Amnesty werkgroep voert in februari ook actie voor Kang Gun, een Zuid-Koreaans staatsburger die in maart 2005 naar Noord-Korea werd ontvoerd en mogelijk werd gemarteld.
Schrijven helpt niet altijd, niet schrijven helpt nooit

Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een schrijfabonnement, waarbij u de kaarten maandelijks, tegen kostprijs, toegestuurd krijgt. Hiervoor kunt u contact opnemen met Dolly Sahanaja, tel.nr. 0578-620388. E-mailadres: dolly.sahanaja@hotmail.com.
Inlichtingen over het werk van Amnesty International en de werkgroep kunt u verkrijgen bij Hanneke Molenaar, tel. 0578-627926, e-mailadres: hanneke.molenaar@gmail.com
Of kijk op de website van de werkgroep: www.epe.amnesty.nl

31 Januari 2010

Van Kaas

http://vankaas.blogspot.com/2010/01/persbericht-amnesty-international.html

AmazighTV.com

Citaat van: incognito op 10/12/2009 om 23:00:18
Aan de andere kant ben ik wel blij dat er ook nog mensen zijn die bereid zijn om openlijk hun steun te betuigen aan Chakib... >

Foto's naar freechakib@gmail.com

Zijn dit echte foto's en van wie is dat emailadres?

Señor Canardo

Citaat van: AmazighTV.com op 10/02/2010 om 01:10:18
Zijn dit echte foto's en van wie is dat emailadres?

Dit zijn inderdaad echte fotos van echte mensen.

En het emailadres behoort tot de freechakib-beweging.


Ps. Is het voor AmazighTV.com niet veel interessanter om erachter te komen van wie dit emailadres - hanneke.molenaar@gmail.com - is en waarom de eigenaresse van dit emailadres als lid van de werkgroep van Amnesty International gemeente Epe heeft besloten om sinds vorige week zich de komende tijd extra in te zetten voor de vrijlating van Chakib el Khayari? Dat lijkt mij namelijk een stuk interessanter en actueler dan wat nutteloze vragen te stellen over de authenticiteit van bovenstaande fotos die bijna 4 maanden oud zijn? Lijkt mij wel toch, ofniet soms?

Señor Canardo

Hier heb je alvast wat info over de actie van de werkgroep van Amnesty International gemeente Epe...>


INFORMATIE  MAROKKO

‘Gewetensgevangene veroordeeld tot drie jaar’

Mensenrechtenverdediger Chekib El-Khiari zit een gevangenisstraf van drie jaar uit vanwege het ondermijnen of beledigen van open-bare instellingen, voor het openen van een bankrekening in het buitenland en het overmaken van geld zonder de juiste vergunning. El-Khiari is de oprichter van een mensenrechtenorganisatie, die o.a. campagne voert tegen de drugshandel in het noorden van Marokko. Op 17 februari 2009 moest hij zich op het politiebureau melden van-wege zijn uitspraken over betrokkenheid van hoge ambtenaren bij drugshandel en corruptie. De volgende dag werd zijn huis doorzocht en werden zijn computer en documenten in beslag genomen. Amnesty International beschouwt hem als gewetensgevangene die vastzit vanwege kritiek op de Marokkaanse autoriteiten. U kunt onderstaande tekst sturen naar de autoriteiten van Marokko. U roept hen hierin op Chekib El-Khiari onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.


Citeer
The Netherlands, Epe/Vaassen, …  February 2010

Your Excellency,

Chekib El-Khiari is the founder of the Association of Human Rights in the Rif, which campaigns against the drug trade in the Rif region in Northern Morocco. He is now serving a three-year sentence for undermining or insulting public institutions, and opening a bank account abroad and transferring money without proper authorization.
On 17 February 2009, El-Khiari was summoned to report to the police in Casablanca, because of public statements he made alleging that high-ranking officials in Rif were involved in drug trafficking and corruption. I kindly urge you to release Chekib El-Khiari immediately and unconditionally as he is a prisoner of conscience.

Your sincerely,

Name/Address: ……………………… Signature: ………………..


http://www.epe.amnesty.nl/brieven_feb_10.doc

AmazighTV.com

#115
Citaat van: incognito op 10/02/2010 om 03:06:22
Dit zijn inderdaad echte fotos van echte mensen.

En het emailadres behoort tot de freechakib-beweging.


Ps. Is het voor AmazighTV.com niet veel interessanter om erachter te komen van wie dit emailadres - hanneke.molenaar@gmail.com - is en waarom de eigenaresse van dit emailadres als lid van de werkgroep van Amnesty International gemeente Epe heeft besloten om sinds vorige week zich de komende tijd extra in te zetten voor de vrijlating van Chakib el Khayari? Dat lijkt mij namelijk een stuk interessanter en actueler dan wat nutteloze vragen te stellen over de authenticiteit van bovenstaande fotos die bijna 4 maanden oud zijn? Lijkt mij wel toch, ofniet soms?

Voor vragen en fatsoenlijk geformuleerde suggesties graag mailen naar redactie@amazightv.com

Señor Canardo

Citaat van: AmazighTV.com op 10/02/2010 om 03:44:59
Voor vragen en fatsoenlijk geformuleerde suggesties graag mailen naar redactie@amazightv.com

Zo te lezen verschuilen mensen van Amazightv.net zich graag achter een emailadres ipv zelf initiatief te nemen...
Het is aan de ene kant wel triest, maar tegelijkertijd wel tekenend voor het gebrek aan journalistieke lef...

AmazighTV.com

Citaat van: incognito op 10/02/2010 om 03:49:39
Zo te lezen verschuilen mensen van Amazightv.net zich graag achter een emailadres ipv zelf initiatief te nemen... Het is aan de ene kant wel triest maar wel tekenend voor het gebrek aan journalistieke lef...

Graag bij onderwerp blijven.

Señor Canardo

Citaat van: AmazighTV.com op 10/02/2010 om 03:51:02
Graag bij onderwerp blijven.

Ohja sorry. De vragen waren of de fotos wel echt waren en van wie een of andere emailadres was. En mag ik dan vragen wat jij of AmazighTV hiermee probeerde te bereiken met de beantwoording van deze 2 vragen?

AmazighTV.com

Citaat van: incognito op 10/02/2010 om 03:53:32
Ohja sorry. De vragen waren of de fotos wel echt waren en van wie een of andere emailadres was. En mag ik dan vragen wat jij of AmazighTV hiermee probeerde te bereiken met de beantwoording van deze 2 vragen?

Citaat van: AmazighTV.com op 10/02/2010 om 03:44:59
Voor vragen en fatsoenlijk geformuleerde suggesties graag mailen naar redactie@amazightv.com