[14 juni 20009] Debat: De vergeten geschiedenis van het Marokkaanse Rif

Gestart door student1980, 02/06/2009 om 13:45:48

student1980

Zondag 14 juni 2009
Bibliotheektheater
Hoogstraat 110, Rotterdam

Uitnodiging
Debat over het boek: De vergeten geschiedenis van het Marokkaanse Rif

De Marokkaanse Culturele Vereniging Bades organiseert op zondag 14 juni in de Bibliotheektheater in Rotterdam een debat over het boek ‘De vergeten geschiedenis van het Marokkaanse Rif’.

De meerderheid van de Marokkaanse Nederlanders is afkomstig uit het Rifgebied, een gebied dat bekend staat om zijn economische schaarste en ontwikkelingsachterstand. In het boek ‘De vergeten geschiedenis van het Marokkaanse Rif’, graaft schrijver Mustafa Aarab in de moderne geschiedenis van het Rif. Hij analyseert de feiten en de historische gebeurtenissen van rond de onafhankelijkheid van Marokko aan het eind van de jaren vijftig van de vorige eeuw, die de collectieve bewustwording van de Marokkanen uit het Rif mede hebben bepaald. Waarom zijn ze massaal naar Europa geëmigreerd? Wat is hun historische achtergrond? Waarom zijn de Marokkanen uit het Rif wat ze nu zijn? Het boek plaats het Rif opnieuw in zijn historische context, en werpt licht op een aantal obscure momenten. Jan Jaap de Ruiter tekende voor de inleiding van het boek.

MCV Bades nodigt u van harte uit voor dit debat over de (politieke) geschiedenis van het Rif.


Programma

14.30                Inloop met koffie en thee

15.00                Opening door M’hamed El Abdouni, voorzitter van MCV Bades

15.10                Inleiding op het boek door Jan Jaap de Ruiter, Arabist

15.30   De geschiedenis van het Rif
O.l.v. van Asis Aynan een publieksdebat met de Ruiter en Mustafa Aarab

16.15      Pauze

16.30      Vervolgdebat: De hedendaagse uitdagingen voor het Rif

17.00      Borrel en signeersessie van het boek door de auteur


Aanmelding
U kunt zich voor dit debat aanmelden via: info@bades.nl

nacin sa

Nieuw Boek

Titel : De vergeten geschiedenis van het Marokkaanse Rif
Auteur: : Mustafa Aarab

 

interview met Mustafa Aarab
( 01-06-2009 interview is in t Nederlands taal (NPS - Radio5 - Dichtbij nederland )


interview met Mustafa Aarab
(interview is in t Tamazight taal (Amazigh TV  )


De vergeten geschiedenis van het Marokkaanse Rif

De vergeten geschiedenis van het Marokkaanse Rif is een uitgave van Stichting Observatoire.

De meerderheid van de Marokkaanse Nederlanders is afkomstig uit het Rifgebied, een gebied dat bekend staat om zijn economische schaarste en ontwikkelingsachterstand. In het boek �De vergeten geschiedenis van het Marokkaanse Rif�, graaft schrijver Mustafa Aarab in de moderne geschiedenis van het Rif. Hij analyseert de feiten en de historische gebeurtenissen die de collectieve bewustwording van de Marokkanen uit het Rif hebben bepaald. Waarom zijn de Marokkanen uit het Rif wat ze nu zijn? Wat is hun historische achtergrond? Waarom zijn ze massaal naar Europa ge�migreerd? Waarom ontbreekt bij hun het nationalistische gevoel in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Turken? Het boek plaats het gebied opnieuw in zijn historische context, en werpt een blik op een aantal obscure plekken.

De vergeten geschiedenis van het Marokkaanse Rif is een uitgave van Stichting Observatoire. Het boek is vanaf donderdag 28 mei �09 te krijgen via www.observatoire.nl of bij de boekhandel. Om het boek te bestellen verzoeken wij u het bedrag van � 14,95 over te maken op rekeningnummer 35 19 862 ten name van Stichting Observatoire te Haarlem.


Mustafa Aarab
Mustafa Aarab (1960) is geboren in Marokko en studeerde filosofie aan de Universiteit van Fes. In 1987 kwam hij naar Nederland en promoveerde hij in 2002 aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht op een proefschrift getiteld La crise du sense. Samen met Mohammed Hilali schreef hij in het Arabisch het boek Wat is een civil society?(1999, Uitgeverij Ikhtilaf, Rabat). Hij vertaalde het boek G�n�alogie de l�islamisme van Olivier Roy (1995) en het werk Etats Unis, islamisme, une alliance contre l�Europe van Alexandre Del Valle (1999) in het Arabisch (beide Uitgeverij Ikhtilaf). Momenteel werkt Mustafa Aarab als programmaleider bij de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO).