De eerste inval van spanje

Gestart door Ariaz, 26/08/2003 om 13:58:04

Ariaz

De eerste keer dat spanje in Rif binnenviel rond 1920 was ergens in de buurt van temsaman, de Aith Wayagher hoorden hiervan en besloten om te vergaderen en het te bespreken.

Wat hebben ze gedaan? Ze hebben in elke markt die erwas gewoonopgeroepen  met de luide stem  om vrijwilligers aan te trekken, spoedig kwamen er al 600 man op af.  Nu moesten ze weten welke Dshar  de leiding zalnemen over die 600 man.  

Dus besloten ze om Rietstokken in de grond te steken en wie hen dan vanop een verre afstand afschoot ging de leiding nemen, dat ging allemaal goed, maar dan kwamen de Izefzafen ( ik denk het toch )ook een dorp zij zeiden :"Weet je wat pak een klontje suiker en zet het op die ghanim (riet)" de andere repliceerde Mohand laat nog een stukje suiker over voor mij.

De Izefzafen hebben de schietwedstrijd gewonnen want ze konden goed mikken en dan zijn ze met de 600 man vertrokken. Ze zijn langs temsaman gegaan.
 
De Temsaman zeiden :"zijn dit de mannen die Spanje gaan bestrijden, zo'n kleine mannen", er was onder  die 600 man een man wiens handen gewoon bibberden van wie weet de angst.

Bij het treffen met de Spanjaarden hebben ze de Spanjaarden gewoon zoveel pijn gedaan dat ze zich moesten terugtrekken. En de man die bibberde veranderde bij het treffen gewoon in een slang en hij schoot er zoveel neer.  


Weten jullie hier meer over?

Bouyafar

#1
azul,

Ik weet hier niet meer over, maar wat ik wel weet is dat de spanjaarden niet in 1920 voor het eerst in Arrif waren. De beroemde rifoorlog van Abdekrim is in 1920 begonnen. Maar daarvoor waren de spanjaarden er al, kijk maar naar de verzetstrijder Mohamed Amezian uit Ezgangan,die in 1912 is vermoord, hij vocht toen al tegen de bezetting.

Fous thek Fous!!

rifman

#2
er waren al daarvoor veel invallen... zoek eens in de spaanse geschiedenis en je zult al in 1880 veldslagen tegenkomen. Waaronder de bekende Semana Tragica (de tragische week), waarin de Spanjaarden enorme verliezen hebben geleid.

Ariaz

Ik ben verkeerd het was niet de eerste inval maar de zoveelste inval.

inderdaad a aithma maar laten we zeggen de 2de riffijnse oorlog

ik geloof wel dat onze andere held keihard gevochten heeft

Ariaz

#4

Citeerer waren al daarvoor veel invallen... zoek eens in de spaanse geschiedenis en je zult al in 1880 veldslagen tegenkomen. Waaronder de bekende Semana Tragica (de tragische week), waarin de Spanjaarden enorme verliezen hebben geleid.


Vertel eens over die semana tragica want het lijkt interessant


abrid

#5
Deze Agraw vond plaats op de berg Qamma waar de werd afgesproken als de Spanjaarden de rivier Ameqran bereikten men de oorlog zou verklaren.