Het 4de Rotterdamse Amazigh/Berber Festival

Gestart door student1980, 09/03/2009 om 11:06:36

student1980

Van woensdag 1 april t/m 9 mei wordt Het 4de Rotterdamse Amazigh/Berber Festival georganiseerd.





ayned_m

azul
Dat is mooi !
en van 1 Mei tot 7 juni zal de andere amazigh festival in gouda plaats vinden!
En voor de eerst keer hoop ik zal het publiek  kennis maken met ons Artiest uit USA Mohamed Toufali .
Het programma nadert nog !
azul

student1980

Citaat van: ayned_m op 09/03/2009 om 11:56:12
azul
Dat is mooi !
en van 1 Mei tot 7 juni zal de andere amazigh festival in gouda plaats vinden!
En voor de eerst keer hoop ik zal het publiek  kennis maken met ons Artiest uit USA Mohamed Toufali .
Het programma nadert nog !
azul

[offtopic]Ayned, ik vind jouw Nederlandse taal het mooiste van allemaal. Het is niet gebonden aan regels, het kent geen regelmaat, het schreeuwt, maar is toch zinvol, doet waar het zin in heeft en maakt je aan het lachen.[offtopic]

Sa3ieD

#3
Ben erg benieuwd naar de foto's van David Hart. Weet je toevallig of het een (meerdaagse) expositie is of dat ze alleen op die dag te zien zijn? Voor de werkenden is het een ongelukkig(e) dag / tijdstip als het maar eenmalig is.

student1980

#4
4de Rotterdamse Amazigh/Berber Festival Rotterdam

Vereniging Tilelli presenteert vanaf 1 april t/m 9 mei 2009 het 4de Rotterdamse Amazigh/Berber Festival, met programma’s op het gebied van kunst, muziek, literatuur, lezingen, cabaret, theater, vertellingen en workshops voor kinderen.

Het Amazigh/Berber Festival is een podium voor de uitwisseling van informatie over de culturele achtergronden van de in Nederland wonende Marokkanen met een Amazigh/Berber achtergrond. In het licht van de ontwikkelingen in de Nederlandse samenleving, die helaas gekenmerkt worden door verharding en het ontstaan van een kloof tussen diverse bevolkingsgroepen, wil Tilelli meer bekendheid geven aan de Amazigh/Berber cultuur en de aandacht vestigen op de positieve aspecten van de identiteit en kenmerken hiervan. Hiermee tracht Tilelli bij te dragen tot het versterken van de gangbare kaders van normen en waarden, van vrijheid en tolerantie en van gemeenschapsvorming in ons land.

De Centrale Bibliotheek Rotterdam biedt onderdak aan vier van de programma’s van het 4de Rotterdamse Amazigh/Berber Festival. Op woensdag 1 april start het festival met de opening van een dubbele tentoonstelling op de 3de etage van de Centrale Bibliotheek. Op vrijdag 17 april houdt de Marokkaans/Franse socioloog Abdessamad Dialmy de lezing “Islam, vrouwen en seksualiteit” in het Bibliotheektheater. Op zaterdag 25 april, vindt in het Bibliotheektheater een dubbel programma plaats gewijd aan literatuur en cabaret.

Op woensdag 15 april staat de ‘Berber Karavaan’ in de basisschool Talma in Crooswijk, met kinderworkshops, vertellingen, toneel en een optreden van Hakim.

Het 4de Rotterdamse Amazigh/Berber Festival ronden we op 9 mei af met een dubbel concert van twee toppers van de Amazigh/Berber muziek: Groep Thidrin en Khalid Izri.

Woensdag 1 april 2009, 15.00 uur.
Opening van het 4de Rotterdamse Amazigh/Berber Festival, tevens opening van de dubbele expositie: ‘de Riffijnse Berbers’ foto’s van David Montgomery Hart en beelden van de kunstenaar M’hamed Abttoy.
Locatie: 3de etage van de Centrale Bibliotheek, Hoogstraat 110, Rotterdam.
Entree: Gratis
Organisatie: Vereniging Tilelli in samenwerking met de Centrale Bibliotheek Rotterdam.

‘De Riffijnse Berbers’, foto’s van David Montgomery Hart

De bekende antropoloog David Montgomery Hart heeft in de jaren ’50 en ’60 van de twintigste eeuw veldwerk gedaan bij de Aït Waryagher, de grootste stam van de Riffijnse Berbers. Hart is een van de weinigen die op onnavolgbare wijze, voordat Marokko in 1956 onafhankelijk werd, alle aspecten van het leven in de Rif, de geschiedenis, de stammen- en familiestructuren, de gewoontes en tradities wist vast te leggen in zijn proefschrift over de Aith Wariyaghar. Maar Hart heeft ook een deel van zijn onderzoek fotografisch vastgelegd. Hij heeft een zeer grote collectie kwalitatief hoogstaande foto’s gemaakt van de Rif in de jaren dat de traditionele samenleving grotendeels intact was. Toen hij, na een lange periode van afwezigheid, terugkwam in het gebied trof hij een door migratie sterk veranderde samenleving aan. De foto’s zijn dus van grote waarde en geven een goed beeld van de traditionele Riffijnse samenleving, zoals die toen nog bestond op het moment dat veel van de Marokkaanse Berbers naar Nederland vertrokken als gastarbeiders.
Eind jaren 60 begonnen Europese landen arbeiders te werven uit Zuid-Europa en Noord-Afrika. Koning Hassan II gaf toestemming om Riffijnen te werven, hij zag de Riffijnen toch maar als onruststokers en was hen liever kwijt dan rijk. Vanwege hun slechte economische situatie stonden de Riffijnen wel open voor arbeidsmigratie. Hierdoor is een groot deel - tussen de 80 en 90 procent - van de Marokkanen in Nederland en België van Riffijnse afkomst.

De beelden van M’hamed Abttoy

De Schiedammer, kunstenaar en cartoonist, M’hamed Abttoy presenteert een aantal nieuwe beelden gemaakt op basis van klei en zand. Abttoy is bekend om zijn schilderijen en zijn cartoons. In zijn werk worden moderne kunst en traditie verweven tot een nieuw geheel. Zo worden beelden uit het verleden, maar ook zeer actuele zaken door de kunstenaar in een kunstvorm gegoten.
Vorig jaar werd zijn boek ‘Cartoons van een Berber’ gepubliceerd. Met zijn prenten stelt hij de arabisering van de Berbers in Marokko aan de kaak en de lange arm van moslimfundamentalisten, die reikt tot in Europa.

Datum: woensdag 15 april 2009, van 10.00 t/m 12.00 uur.
De Berber Karavaan: met M’hamed Abttoy, Maarten Kossmann, theatergroep Amazigh en Hakim!
Locatie: Basisschool Talma in Crooswijk
Organisatie: Vereniging Tilelli in samenwerking met de Basisschool Talma.

Kinderworkshop:
Door gebruik te maken van zand in combinatie met olieverf zal M’hamed Abttoy op een originele manier aan de slag gaan met de kinderen. Doordat zand dichterbij de leefomgeving van de kinderen staat, is het bij uitstek geschikt als materiaal waarmee zij kunst kunnen creëren. Een interactieve inslag zal gehanteerd worden. De deelnemende kinderen zijn niet slechts toeschouwers, maar tevens kunstenaars!

Berbervertellingen:
Professor Maarten Kossmann, verbonden aan de Universiteit van Leiden, trok maandenlang door het Noord-Marokkaanse Rif-gebied om traditionele verhalen en sprookjes te verzamelen. Hij zette de sprookjes, die deel uitmaken van de mondelinge verteltraditie, op schrift, vertaalde ze naar het Nederlands en publiceerde ze onder de titel ‘Menseneetster, Berbersprookjes uit Noord-Marokko’. De verhalen werden traditioneel van generatie op generatie overgeleverd door oudere vrouwen. In de laatste jaren is deze traditie echter in verval geraakt en daarmee zijn de prachtige sprookjes steeds minder bekend onder jongeren. Maarten Kossmann leest een aantal van deze verhalen voor.
Theater
‘Mijn Held’ is een van de laatste producties van theatergroep Amazigh, onder de regie en artistieke leiding van Chaib Massaoudi.

‘Mijn Held’ is een eigentijds sprookje met elementen uit mythen en verhalen uit alle windstreken. Met name de Amazigh cultuur, Sufistische inspiratiebronnen van de regisseur, de Nederlandse cultuur en hedendaagse jeugdcultuur leggen de basis voor ‘Mijn Held’.

Podiumoptreden:
De presentatie van ‘de Berber Karavaan’ in Basisschool Talma wordt afgerond met een optreden van Hakim Traïda, vooral bekend van Sesamstraat. Hij heeft jarenlang een vaste rol in dit programma gehad. Door zijn jarenlange ervaring kan hij de kinderen op originele wijze entertainen. De actieve participatie van de kinderen staat hierbij op de voorgrond.

Datum: vrijdag 17 april 2009, aanvang 19.30 uur.
Lezing: ‘Islam, vrouwen en seksualiteit’, door Abdessamad Dialmy.
Locatie: Bibliotheektheater, Hoogstraat 110, Rotterdam.
Entree: Gratis
Taal: Frans/Nederlands
Organisatie: Vereniging Tilelli & KOSMOPOLIS Rotterdam, in samenwerking met de Centrale Bibliotheek Rotterdam.

Lezing: ‘Islam, vrouwen en seksualiteit’, door Abdessamad Dialmy

De Frans Marokkaans socioloog Abdessamad Dialmy is in 1948 in Casablanca geboren. Dialmy onderzoek in het bijzonder de relatie van sociaal-maatschappelijke vraagstukken en de islam om dogma’s in de islam en in de Marokkaanse cultuur ter discussie te stellen. Dialmy heeft tientallen boeken gepubliceerd, o.a. ‘Jeugd, AIDS en islam in Marokko’ (EDDIF, 2000), jarenlang de enige publicatie over AIDS in Marokko. In zijn boek ‘Huisvesting, seksualiteit en islam’ (EDDIF, 1995), onderzocht hij de relatie tussen deze drie factoren die de huidige sociale werkelijkheid in Marokko in ruime mate bepalen. In ‘Feminisme, islamisme en soefisme’ (Publisud, 1997), zoekt de auteur een relatie tussen wat hij noemt “het koloniale feminisme”, dat tegelijkertijd rechtvaardig en gewetenloze is, en de vrouwonvriendelijke islam.

“De Arabo-islamitische mens”, stelt Abdessamad Dialmy, “is nog steeds van het humanisme verstoken”. God is de centrale en de ultieme referentie. Politieke partijen praten over democratie en mensenrechten, maar geen enkele stelt de mens centraal, niemand strijdt voor vrijheid van levensbeschouwing of religie, atheïsme is volstrekt onaanvaardbaar. Buiten de godsdienst is er geen moraliteit.” Voor Dialmy is de vrije mens in de moslimmaatschappij nog niet geboren. Hij is een instrument en een manifestatie, van Wie hij komt en naar Wie hij terugkeert. Wie onvrij is, kan zijn lot niet in eigen handen nemen.
Dialmy ontving al tal van doodsbedreigingen en moest uiteindelijk zelfs zijn leerstoel aan de universiteit van Fes opgeven.

Datum: zaterdag 25 april 2009, 20.00 uur.
Literatuur & Taboes: Met Asis Aynan, Hassan Bahara, Abdelkader Benali, Najoua Bijjir en Henk Schiffmacher.
Presentatie: Mathijs Deen
Locatie: Bibliotheektheater, Hoogstraat 110, Rotterdam.
Entree: Gratis
Taal: Nederlands
Organisatie: Vereniging Tilelli in samenwerking met de Centrale Bibliotheek Rotterdam.

Literatuur & Taboes

Een ontmoeting tussen literatuur en taboes waar bekende Marokkaans Nederlandse schrijvers, met een vreemde eend in hun midden, verschillende thema’s onder handen zullen nemen waar men liever niet over praat. Omdat literatuur misschien wel de enige manier is om taboes op een mooie manier te ontkrachten. De auteurs schrijven speciaal voor deze avond een column en dragen die tijdens de avond voor, waarna ze in gesprek gaan met de presentator Mathijs Deen, de andere schrijvers en het publiek.

Asis Aynan
Asis Aynan (Haarlem, 1980) schreef de bundel ‘Veldslag en andere herinneringen’. Hij studeert filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als docent op een ROC in Haarlem. Aynan schrijft wekelijks een column voor Het Parool, boekrecensies voor NRC Handelsblad en is redacteur bij het opinietijdschrift Contrast. In 2008 was hij te zien in de korte documentaire ‘Bedevaart naar Tanger’.

Hassan Bahara
Hassan Bahara (Teroua n’Aït Izou, 1978) won tweemaal onder verschillende pseudoniemen de El Hizjra-Literatuurprijs. Hij schreef de roman ‘Een verhaal uit de stad Damsko’. In 2007 werd zijn debuut genomineerd voor de Selexyz Debuutprijs 2007. Bahara werkt momenteel aan zijn volgende boek, was gast-redacteur bij het literair-satirische weekblad Propria Cures en schreef onder meer voor Vrij Nederland en de Volkskrant.

Abdelkader Benali
Abdelkader Benali (Ighazzazen, 1975) is niet meer weg te denken uit de Nederlandse literatuur. Voor zijn romandebuut ‘Bruiloft aan zee’ werd hij in 1997 genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, die hij in 2003 kreeg voor zijn tweede roman, ‘De langverwachte’. Benali’s ‘Berichten uit een belegerde stad, gebundelde berichten uit Beiroet’, werd genomineerd voor de Bob den Uyl Prijs. Afgelopen maart verscheen zijn laatste roman De stem van mijn moeder. Hij schreef onder meer voor het Algemeen Dagblad, de Groene Amsterdammer, Esquire, de Volkskrant en Vrij Nederland.

Henk Schiffmacher
Henk Schiffmacher (Harderwijk, 1952) is dé tattookoning van Nederland. Hij tatoeëerde onder andere Kurt Cobain, Herman Brood, Anouk en Robbie Williams. Hij schreef onder meer ‘Henk Schiffmacher - Netto Inhoud’ en ‘Lexicon der tatoeages’. Speciaal voor Literatuur & Taboes zal hij spreken over het taboe dat op de Berbertattoo rust.

Najoua Bijjir
Najoua Bijjir (Rotterdam, 1976) studeerde aan de modeacademie in Rotterdam en schreef onder meer voor het Algemeen Dagblad, Lust & Gratie en Passionate. In 2001 debuteerde ze met de roman ‘El weswes’. Naast auteur is Bijjir ook gastdocente op middelbare scholen en geeft ze schrijfworkshops. In het voorjaar 2004 verschijnt haar tweede roman, ‘Fantasma’, waarmee zij werd genomineerd voor Beste Rotterdamse Boek 2008.

Mathijs Deen
Mathijs Deen (Hengelo, 1962), studeerde in Groningen. Hij is naast schrijver tevens radiopresentator bij het radioprogramma OVT. Deen schreef de romans ‘Onverrichter zake’, ‘Moeder doen’ en ‘Drie dagen Wenen voor Twee Personen’.

Datum: zaterdag 25 april 2009, 22.00 uur.
Cabaret: Amar speelt WIT.
Locatie: Bibliotheektheater, Hoogstraat 110, Rotterdam.
Entree: Gratis
Organisatie: Vereniging Tilelli in samenwerking met de Centrale Bibliotheek Rotterdam.

Na zijn succesvolle cabaretdebuut ‘Amar speelt ALI’, staat Amar nu op de planken met zijn tweede avondvullende cabaretsolo: ‘Amar speelt WIT’.
WIT confronteert, ageert, relativeert, inspireert, amuseert en opent ogen. Een koelkast, melk, pillen, papieren, wolken, sneeuw, suiker, een dwangbuis, schapen, het huis van de Amerikaanse president… allemaal wit. De kleur van onschuld, maagdelijkheid, vrede, overgave, trouwen en de dood. In ‘Amar speelt WIT’ gaat Amar op zoek naar identiteit en vrijheid in een tijd vol twijfels en veranderingen. Als een witte clown zwervend, soms verdrietig, soms hoopvol en dan weer vrolijk. De omstandigheden maken wie hij is. Hij is een speelbal van het lot. Maar wat is er dan wel zeker… Het einde?

Datum: zaterdag 9 mei 2009, 19.00 uur.
Muziekprogramma, met optredens van: Groep Thidrin en Khalid Izri.
Locatie: YOUR SPACE, Kruiskade 9, Rotterdam.
Entree: Gratis

Groep Thidrin
Thidrin werd in de vroege jaren ‘80 opgericht door een vriendengroep, die daarna (het waren de repressieve jaren) zijn toevlucht zocht in Europa. De groep werd internationaler, maar de muziek kenmerkt zich nog altijd als Berbers. Op hun nieuwe cd Biya, op 24 mei 2008 in het Bibliotheektheater te Rotterdam gepresenteerd, vormt de Berberse orale traditie de basis, gemengd met rijke wereldmuziekstijlen. Thidrin zingt over de erkenning van cultuur en taal, cynische verhoudingen in de wereld, onrechtvaardigheid en over de duurzame internationale solidariteit. Met instrumenten als gitaar, banjo, conga en blokfluit klinken ze folk en mediterraans tegelijk.

Khalid Izri
Khalid Izri is een indrukwekkende stem gewijd aan Berberse tradities. Cultuur, roots en identiteit, zijn de woorden waar het om draait bij deze muzikant uit Melilla, een Spaanse enclave in Noord-Marokko. Izri speelt folkmuziek met vooral invloeden uit de berbermuziek en verder uit de Afrikaanse en de mediterrane muziek, gekenmerkt door veel ritme- en melodiewisselingen.
Izri speelt gitaar, fluit en percussie, maar zijn sterkste punt blijft ongetwijfeld zijn stem. Zijn liederen behandelen uiteenlopende thema’s, maar refereren erg vaak naar sociale problemen en culturele onderdrukking. Hij zingt poëtische teksten over de situatie van de vrouw, de tegenstelling tussen bepaalde waarden in de maatschappij en natuurlijk over de eigen berbercultuur.

Meer informatie en foto materiaal: Juan Heinsohn Huala OF M. Belhadj


Tel. 0643443983

Email: info@tilelli.nl

Bron: http://www.tilelli.nl/wpress/?p=338

Tamza

Oh, wat heeft Tillelli weer een mooi programma gemaakt!

Bij die literatuurdag en Khalid Izri zal ik zeker aanwezig zijn. Ik kijk er naar uit!


Tamza

Citaat van: student1980 op 09/03/2009 om 12:07:28
[offtopic]Ayned, ik vind jouw Nederlandse taal het mooiste van allemaal. Het is niet gebonden aan regels, het kent geen regelmaat, het schreeuwt, maar is toch zinvol, doet waar het zin in heeft en maakt je aan het lachen.[offtopic]

Het is vooral ontzettend vrolijk door die uitroeptekens en clowneske 'hehehe's'. I love it too.

Shout out btw naar TheCFO! Ik neem aan dat hij die dag ook vrij houdt om net als vorig jaar superrelaxt te chillen.

TheCFO

#7
Citaat van: Tamza op 15/03/2009 om 22:54:18
Shout out btw naar TheCFO! Ik neem aan dat hij die dag ook vrij houdt om net als vorig jaar superrelaxt te chillen.

:-)

Maanden horen we hier niets van je, en je tweede reactie kost me direct een vrije dag!

Maar wel een cool idee, vond het vorig jaar erg leuk. Erg leuke mensen in het publiek, en vooral ook heel coole gasten op het podium. Dit programma ziet er helemaal okay uit.

(edit 9.08 hrs: Ik word oud en dus vergeetachtig, nu weet ik opeens weer waarom ik een hele dag moet vrij nemen. Het afspreken met een groepje mensen zonder horloge maar met een OV kaart is nogal een klus, die zomaar uren kan duren. Lijkt hier Bamako wel)

Laysa

#8
Dan reageer ik ook maar. Heel erg leuk het Amazigh Festival, ik zal ook van de partij zijn.

Ja, CFO misschien moet je ze dwingen om de fiets te pakken naar Rotterdam! Hang je bij aankomst een grote klok om hun nek. :D

3ich




Thayouth

Citaat van: Laysa op 16/03/2009 om 21:13:00
Dan reageer ik ook maar. Heel erg leuk het Amazigh Festival, ik zal ook van de partij zijn.

Ja, CFO misschien moet je ze dwingen om de fiets te pakken naar Rotterdam! Hang je bij aankomst een grote klok om hun nek. :D


Ik denk dat hij eerder een molensteen om de nekken van die jongelui zal hangen en ze in de Maas zal werpen. ;D

Khalid Izri komt dus! Fantastisch.

student1980