bedreigde dieren en planten

Gestart door Rbaaz, 13/11/2008 om 20:25:37

Rbaaz

Wil je een bedreigd dier of plant onder de aandacht brengen, doe je verhaal dan hieronder.


Rbaaz

De Mediterrane monniksrob (Monachus monachus) is soort Zeehond. Hij wordt erg bedreigd en is bijna uitgestorven. een van de gebieden waar hij nog voorkomt is de kunst van Arif. echter door de aanleg van de nieuwe weg langs de kunst is monniksrob nog meer in het nauw gedreven. tijdens de wegwerkzaamheden is weinig rekening gehouden met de fauna en Flora van het gebied. zo zijn groten langs de kunst die dienen voor verblijfplaats van verschillende dieren waardonder de monniksrob dicht gevuld met bouwresten.
Daarnaast vormt de overbevissing en de jetski’s die tijdens de zomer langs de kunst razen ook een groot probleem. door de onzorgvuldigheid van de staat en de bevolking is dit dier is net zo goed verdwenen uit de Rifijnse kunst.

Een foto http://www.ecovolunteer.org/images/fotopagina/001310.jpg
Een artikel http://www.asdaerif.info/modules/news/article.php?storyid=247Waar het
Meer info
http://www.monachus-guardian.org/mguard11/1131scien.htm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mediterrane_monniksrob

Gebieden wij hij voorkomt http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1a/Monachus_monachus_distribution.png


Bades

In Temsaman (azghar) verbleven ze erg vaak in 'Ifri Iziza' (blauwe grot) zo gauw deze grot bereikbaar werd is dit stukken minder geworden.

Maysa

Onderstaande al eerder op het forum geplaatst  (helaas toen geen enkele reactie hierop);Het is nog niet zo heel lang geleden dat er in heel Marokko vescheidene dieren hebben geleefd die nu geheel uitgestorven zijn.  De Noord-Afrikaanse Berber- of Atlasleeuw is al in de jaren twintig van de 20ste eeuw geheel uitgeroeid, evenals het Atlashert (een vorm van het edelhert). Slechts enkele soorten gazellen komen nog voor. Zo leefden er in Arif verder een zeer grote groep vossen, hyena's en jakhalzen. Die voor de bevolking een grote bedreiging vormden en daardoor massaal werden afgeschoten. Deze komen helaas nog maar heel sporadisch voor. Van horen en zeggen heb ik begrepen dat er ook nog een zeer gering aantal panters leven in Marokko. Vraag me af wat hier van waar is.


Nu het nieuws dat het berberaapje met uitsterven wordt bedreigd, door talloze onwetende toeristen die de aapjes meesmokkelen naar Europa. Zeer bedroevend nieuws!"Toeristen bedreigen berberapenNa een dramatische tocht door Nederlandse huiskamers belandde het berberaapje Sophie, uitgedroogd bij Stichting AAP in Almere, Europees opvangcentrum voor exotische dieren.

Sophie had moeten opgroeien in een boom in het Noord-Afrikaanse Atlasgebergte, maar het liep anders. Net als honderden beschermde berberapen werd ze als zuigeling gevangen en op een Marokkaanse markt voor 200 euro verkocht aan Europese toeristen.

“Zo worden honderden jonge dieren per jaar uit het wild gehaald”, zegt directeur David van Gennep van Stichting AAP in de Provinciale Zeeuwse Courant. “De illegale handel is zo sterk gegroeid, dat de berberaap met uitsterven wordt bedreigd. Van de 40.000 dieren die vroeger voorkwamen, zijn er nu nog maar zo’n 10.000 over.”

Formeel is voor verkoop van een berberaap een vergunning vereist. Maar Marokkaanse en Europese autoriteiten hebben andere prioriteiten, zoals mensensmokkel. Gevolg is dat de handel ongemerkt kon exploderen. Kreeg Stichting AAP jarenlang maximaal vier verwaarloosde berberapen binnen, sinds een paar jaar zijn dat er zestig per jaar.

“Toeristen hebben geen idee dat het verboden is”, aldus Van Gennep. “Het zijn bijna altijd Marokkaanse of gemengde huwelijken. Zij vindt het zielig, hij koopt het dier. We hebben een aap die is opgegroeid met Mona-toetjes en chocola. Zijn hele bek is vergroeid.”

Alleen veel betere controle op de verkoop van de dieren, kan de berberaap volgens Van Gennep behoeden voor uitsterven. Daarvoor lobbyt de stichting tijdens de internationale Cites-conferentie voor bedreigde dier- en plantensoorten die van 3 t/m 15 juni in Nederland wordt gehouden. Om de toeristen bewust te maken, deelt de stichting deze zomer aan de Spaans- Marokkaanse grens folders uit. Daarin wordt uitgelegd welke gevaren apen met zich meebrengen"

Rbaaz

#4
Hoi Maysa,

deze foto heb ik van internet geplukt, het zou een foto zijn van een Berber leeuw genomen begin de 20ste eeuw.Volgens wikipedia is de laatste Berber leeuw in het wild in 1942 doorgeschoten.

en er zouden nog Berber leeuwen in dierentuien leven, weet niet of dat kruisingen zijn met ander soorten of zuivere soorten zijn.

http://www.dagvandeaarde.nl/content.php?id=370

http://www.apcro.org/id52.htmlRbaaz

#5
De Berberleeuw was het grootste leeuwenras met zo'n 200 kilo en 3 meter lengte. Het mannetje had ongewoon grote, donkere manen . Het is de leeuw van de Romeinse arena's. De Berberleeuw leefde in heel noordelijk Afrika van Marokko tot Egypte.
De populatie berberleeuwen was voor het eerst drastisch verkleind door de Romeinen, die wilde dieren zochten voor de shows in het Colosseum en andere arena's.

Toen de Arabische gemeenschappen noordelijk van de Sahara groeiden, werd de inheemse leeuw een overlast. Vee werd aangevallen en opgegeten en uiteindelijk werd er een beloning uitgeloofd voor elke gedode leeuw. Deze officieel aangemoedigde uitroeiing ging vele jaren door totdat de berberleeuw overal zeldzaam was geworden.
In Libië werd de laatste berberleeuw al gedood rond 1700. In Egypte konden een klein aantal zich handhaven tot het einde van de 18e eeuw. In Tunesië werd de laatste berberleeuw gedood in 1891. In Algerije werd de berberleeuw in het begin van de 20e eeuw als bijna uitgestorven vermeld. De laatste Algerijnse berberleeuw werd in 1912 gedood.
De laatste berberleeuw in het wild werd in 1920 door een jager in Marokko doodgeschoten. Maar zo goed als zeker hebben er nog berberleeuwen in dierentuinen geleefd hebben en de koning van Marokko hield nog berberleeuwen aan zijn hof. Al deze dieren zijn in de loop van de tijd gekruist met andere ondersoorten van de leeuw, zodat hij verdween.

Kan de Berberleeuw terug komen door selectieve fokkerij ?
De vroegere populariteit van de berberleeuw als dierentuindier geeft de enige hoop om deze ondersoort weer terug te zien in het wild in Noord Afrika.
Na jaren van onderzoek naar de wetenschap van de berberleeuw en naar verhalen over exemplaren die nog leven, heeft WildLink, in samenwerking met Oxford Universiteit, hun ambitieuze Barbary Project gelanceerd. Ze proberen met de laatste DNA-technieken het DNA profiel van de berberleeuw ondersoort te identificeren. WildLink heeft botmonsters genomen van overblijfselen van berberleeuwen uit museums in heel Europa, zoals in Brussel, Parijs, Turijn een anderen. Deze monsters zijn terug gegaan naar de Oxford Universiteit waar een team wetenschappers de DNA-ketens dat de Berberleeuw als aparte ondersoort identificeert er uit haalt.
Hoewel de berberleeuw officieel uitgestorven is, heeft WildLink een handvol leeuwen in gevangenschap over de hele wereld geïdentificeerd die afstammelingen zijn van de originele berberleeuw, zoals de koninklijke leeuwen in de Temara Dierentuin in Rabat, Marokko.
Deze afstammelingen zullen getest worden op het DNA-profiel en de graad van kruising door onderlinge kruisingen van verschillende ondersoorten. De beste kandidaten zullen een selectief fokprogramma ingaan dat de berberleeuw terug zal fokken. De eerste definitieve resultaten worden binnenkort verwacht.
De laatste fase van het project is het uitzetten van de berberleeuwen in een wildreservaat in de Atlas gebergten van Marokko.

http://www.worldwidebase.com/science/berber_leeuw.shtml


Hadou

Wat een prachtige beest zeg :)