Heb altijd al naar de Sahara willen gaan

Gestart door Tamza, 28/05/2008 om 15:31:19

Tamza

Maar als ik niet naar de Sahara ga, komt de Sahara wel naar mij toe

Saharastof daalt neer over Nederland

DE BILT - Auto's en tuinmeubilair zien er dezer dagen viezer uit dan gewoonlijk. Ze zijn bedekt met een laagje grijs of rood stof uit de Sahara. Volgens het KNMI is de stofregen het gevolg van zuidelijke winden die in de hogere luchtlagen stof meevoeren.

Na een regenbui daalt het spul neer over het land. 

Of voertuigen bedekt zijn met een laagje fijn Saharazand is afhankelijk van de zwaarte van de buien. "Vooral na een licht buitje vinden we het vaak roodbruin gekleurde Saharastof terug op voorwerpen als auto's, daken en tuinmeubilair. Bij zwaardere regen spoelt het zand weg en is er vaak niets meer te zien", legt het KNMI uit.

Warm

In de vorige eeuw is Saharazand op zeker vijftien dagen op uitgebreide schaal in Nederland neergedaald en veel vaker op kleine schaal. Het gebeurt vrijwel altijd als het te warm is voor de tijd van het jaar.

Het stof komt in de atmosfeer terecht door zandstormen. Wind kan het vervolgens over duizenden kilometers vervoeren. Soms steekt het Saharazand zelfs de Atlantische Oceaan over en daalt neer in Florida.

Wispelturig

Of alle stof in Nederland nu uit de lucht is en het zinvol is om de auto door de wasserij te rijden, is niet te voorspellen. "Het weer is nu erg wispelturig", aldus een woordvoerster van het KNMI.

Een ding is zeker, de warme zuidelijke luchtstroom houdt de komende dagen aan. Op sommige plekken in Europa is het daardoor extreem heet. Palermo op Sicilië noteerde dinsdag maar liefst 38,9 graden, Oostenrijk tot 34 graden.

www.nu.nl

Laysa

Hahaha :D ...

Ik heb ook altijd al naar de Sahara willen gaan. Dit is wel erg in de trant van "vraag het en het universum zal het u schenken."

Samir!

Toen ik gister avond in de auto stapte was deze helemaal bruin bevlekt door die stof.

Saharastof in de neerslag
Meteoalarm.eu: waarschuwingen voor regen, onweer en hitte
28 mei 2008 - De regenbuien hebben in ons land stof uit de Sahara achtergelaten. Het stof is de afgelopen dagen vanuit die richting onze kant opgekomen. De aangevoerde lucht is bovendien heel warm. Ook de komende dagen blijft het warm maar er kunnen wel buien vallen. 

Lucht aangevoerd vanuit Afrika
Hittegolf zuidoost Europa
De warme lucht, die via een omweg naar het noorden wordt gevoerd, is van origine afkomstig uit Afrika. Die herkomst staat garant voor hoge temperaturen, vooral in het zuidoosten van Europa waar sprake is van de eerste hittegolf. De Bilt registreerde woensdag een zomerse 25,8 graden. In Duitsland, Oostenrijk en op de Balkan zijn extreem hoge temperaturen gemeten tussen 30 en 38 graden. Op 28 mei noteerde  Graz (Oostenrijk) 34,9 graden, Chirpan (Bulgarije) 36,2, Gevgelija (Macedonië) 37,5, Larissa (Griekenland) 38,4 en Palermo (Sicilië) op 27 mei 38,9 graden. Waarschuwingen voor de hitte op www.meteoalarm.eu.

Oostenwind
Opmerkelijk deze maand is de steeds opvallend aanwezige oostenwind. Zelden zit de wind zo lang achtereen in de oosthoek. De windrichting hangt samen met de ligging van hoge- en lagedrukgebieden. De afgelopen maand was op de weerkaart meestal sprake van een geblokkeerde situatie met hogedruk ten noorden van ons land en lagedruk boven het zuidwesten van Europa. Dat leidt bij ons tot overheersend oostelijke of noordoostelijke winden (zie Verder lezen- windrozen).       

Veel zomerse dagen
De Bilt heeft inmiddels deze maand al 9 zomerse dagen geboekt, waarvan een reeks van 8 zomerse dagen in de periode 6-13 mei. Normaal telt mei 3 zomerse dagen Ook de komende dagen worden zomerse temperaturen verwacht zodat we deze maand in de buurt of boven het recordaantal van 12 zomerse dagen uitkomen. Mei 2000 had een serie van twaalf zomerse dagen, mei 1992 telde er in De Bilt in totaal ook 12 en Arcen noteerde toen zelfs 15 zomerse dagen.

Zeer zonnig
Ook de zon is deze maand bijzonder vaak te zien geweest. De Bilt is inmiddels op ongeveer 250 uur zon uitgekomen tegen 204 zonuren in een gewone mei. De zonnigste maand ooit is nog altijd mei 1989 met in De Bilt 331 uur zon (meer over zonuren en zonnige tijden onder Nader Verklaard; zie ook Verder lezen- Extremen mei en actuele stand van deze (lopende) maand).   

Sterke zonkracht
Opmerkelijk is deze week ook de sterke zonkracht. De afgelopen periode lag de zonkracht bij 5 of 6, maar de laatste meidagen biedt waarden van meer dan 7. Dat is een sterke zonkracht, waarbij een onbeschermde huid al na 10 tot 15 minuten kan verbranden (Verder lezen-Actuele zonkracht in Nederland en in de rest van de wereld en Nader Verklaard- zonkracht).

Actuele droogte
Deze maand heeft vooral in de noordelijke helft weinig neerslag opgeleverd, in het zuiden lokaal circa 80 mm, grote verschillen dus tussen noord en zuid. Het KNMI brengt de droogtesituatie in ons land in kaart door te kijken naar het tekort aan neerslag, het zogenaamde potentieel neerslagtekort. Dat wordt berekend uit het verschil tussen de hoeveelheid neerslag en de verdamping tussen april en september.

Gemiddeld over het land berekend over dertien weerstations is het in deze tijd van het jaar niet vaak zo droog. In de meetreeksen was het in slechts 5% van alle jaren (over de afgelopen ruim honderd jaar) in deze tijd van het jaar nog droger. De droogtesituatie gemiddeld over het land blijft volgens de tijdgrafiek ondanks de buien de komende tien dagen dicht in de buurt van de 5% lijn.

Droogteverwachting komende tien dagen
Onder Verder lezen (doorlopend potentieel neerslagoverschot-tijdgrafiek) vindt u meer informatie over het neerslagtekort en de droogteverwachting voor de komende tien dagen. 


knmi.nl


Botermes

Ik weet dat het zand van de Sahara zelfs de overkant van de Atlantische oceaan bereikt ergens tot Mexico en de VS.