De Makhzen feliciteert Frankrijk met het moorden van jullie grootvaders

Gestart door Gordo, 31/01/2008 om 20:05:12

GordoAbd Elkrim El Khattabi, de vader, heeft net voordat hij het leven verliet zijn kinderen om zich heen verzameld en ze verzocht om de Rif te verlaten als ze niet in staat zouden zijn om het te verdedigen … De zoon heeft een poging ondernomen en de rest was geschiedenis…
FURNEAUX, RUPERT vermeldt in zijn boek “De emir van de Rif” op pagina 203 het volgende: “Als Mohammed Abd Elkrim een afschuwelijke barbaar was dan had hij de oorlog gewonnen. De wereld zou dan voor hem klappen en hem beschouwen als een grote man. Hij verloor omdat hij de oorlog wilde voeren volgens regels die door zijn tegenstanders aan hun laars werden gelapt”.
Toen de oorlog voorbij was schreef de Franse generaal Steeg een felicitatiebrief aan de sultan Moulay Youssef. Het antwoord van de Sultan was als volgt: Ik ben dolgelukkig met uw bericht, wij zien deze gebeurtenis als het einde van de opofferingen die Marokko en Frankrijk hebben gedaan om het land veilig te maken en vrede terug te brengen. " (Afrique Française, Année 36, N. 6, juin 1926).

Moulay Youssef, die in Parijs was om de nationale dag van Frankrijk te vieren (14 juli), was ook aanwezig bij de laatste onderhandelingen tussen Spanje en Frankrijk om een besluit te nemen over het lot van de Rif en van de familie El Khattabi.
Het Franse blad “l'Afrique Française” heeft het volgende verslag gedaan van het woord van Moulay Youssef tijdens deze ontmoeting: Meneer de president, wij zijn vereerd om aan uw nobele verzoek te voldoen door hier aanwezig te zijn. Na de grote overwinning van het Franse leger en onze krachten die een einde hebben gemaakt aan een rebellie die onze landen bedreigde, en die vrede en veiligheid hebben teruggebracht in het rijk, willen we u graag erop wijzen dat we erg gelukkig waren vanochtend toen we een het militaire defilé mochten aanschouwen bij het graf van de onbekende soldaat. Het zijn de broers van degenen die uitstekende werk hebben verricht in onze rijk en bewezen hebben hoe dapper ze zijn. Wij zijn ook erg blij om onze grote dankbaarheid voor Frankrijk kenbaar te maken, de beschermer van Marokko, voor haar inspanning om onze land te verdedigen. Wij en onze onderdanen zullen uw grote opofferingen nooit vergeten en willen benadrukken dat we waarachtig in uw bescherming geloven. Ik steek mijn hoofd op voor de liefde van Frankrijk en haar voorspoed. (L'Afrique Française, Année 36, n. 7, juillet 1926).


Dit stukje komt uit het boek van Mohammed Amezian:Herinneringen uit de Rif oorlog:

Dit gebeurde nadat het verzet in de Rif gebroken werd door gebruik van chemische gassen, maar terwijl het verzet in de atlas tegen de koloniale bezitter nog op zijn hevigst was..