overschot Abdelkrim Elkhattabi

Gestart door moroviago, 21/01/2008 om 20:50:15

moroviago

Verlegen verzoek tot overplaatsing stoffelijk overschot Abdelkrim Elkhattabi

De voorzitter van de Marokkaanse adviesgroep voor de mensenrechten Herrazi (al is mensenrechten een te groot begrip om enkel in deze zetting te worden vertegenwoordigd) pleitte bij de Egyptische ambassadeur voor het verplaatsen van het stoffelijke overschot van de Riffijnse vrijheidstrijder Abdelkrim Elkhattabi van Egypte naar Marokko. Egypte is echter nooit het obstakel geweest tegen dit streven. Het zijn juist altijd de Marokkaanse politieke instanties geweest die Abdelkrim uit het publieke geheugen/agenda wilden bannen.

De Riffijnse held, de vrijheidsstrijd, iedereen die meedeed aan de strijd en de geschiedenis daarvan is echter nooit verdwenen uit het internationale geheugen en geschiedschrijving in tegenstelling tot de Marokkaanse geschiedschrijving. Dit ondanks de laag bij gronds pogingen tot het doven van deze vlam die de Rif langer dan een eeuw bleef bijlichten.

Ondanks dat wij het idee van overbrengen van het stoffelijke overschot van Abdelkrim toejuichen verwachtten wij van een persoon met een dergelijke post eerder een pleidooi gericht aan de Marokkaanse overheid tot een serieus onderzoek naar de begane vergeldingen tegen de Rif en de Riffijnen. Een heropening van het proces omtrent de schadeloosstellingen van de slachtoffers van de jaren van lood die tig slachtoffers eiste. Slechtst enkelen mochten van deze schadeloosstelling genieten. Pleiten voor een onderzoek naar het waarom de Rif gedoemd is deze achterstelling te ondergaan. Het is trouwens wel merkwaardig dat Herrazi pleit voor het verplaatsen van het stoffelijke overschot van Abdelkrim terwijl diens huis in de Rif vervallen is en waar de raven en ongedierte kind aan huis zijn. Dit natuurlijk in tegenstelling van de huizen van de oplichters uit het verleden, die tig maal zijn gerenoveerd tot ware musea dat het lijkt of het de grote van hun oplichting dient te verwoorden.

Hoe serieus kan zo een pleidooi worden genomen als je na gaat dat er in de Rif geen enkel herdenkingsteken is opgezet voor Abdelkrim en de rest van de vrijheidstrijders? Het lijkt of de Marokkaanse gezagdragers leiden aan een allergische aandoening tegen alles wat met de Rif en Abdelkrim te maken heeft. Tegen deze gezagdragers zeg ik dat de Spanjaarden stukken meer durf en bewustzijn hebben. Nooit hebben deze de geschiedenis van Andalucie verloochend en hebben deze altijd als een onlosmakelijk deel gezien van de beschaving van Spanje en Andalucie. Een beschaving waarvoor overigens jaarlijks miljoenen toeristen naar Spanje gaan.

Wat de Marokkaanse gezagdragers ( god helpe hun) betreft hun denken en ontwikkeling is verre van dat van Europa en de rest van de wereld. Hulde aan de Riffijnse organisatie die een aantal dagen terug een aanklacht bij een Spaanse rechter uit Tizar indiende omtrent door de Marokkaanse regering begane vergeldingen in omgeving Nador en Titawin.

Door: Jamal Din Aarif

ameziane

Ik denk dat die wil van het verplaatsen van de stoffelijke resten van Abdkrim er wel is bij het regime. De voorzitter van de IER heeft in 2005 daarover gesprekken gevoerd met Said Khattabi en zijn zus die in Casablanca woont. Zoiets kan niet plaatsvinden zonder goedkeuring van de hoogste autoriteit(lees:de koning) van het land.

Maar de familie schijnt dat geen goed idee te vinden, evenals de leiders van de associations civiles in Arif.Zij willen dat zichtbaar afgerekend wordt met het verleden door ontwikkeling van de Rif en rehabilatie van de regio.Ook pleiten ze voor een collectieve schadeloosstelling.

Botermes

eigenlijk zou je het stoffelijke resten moeten noemen en geen overschot