Een mijlpaal in de geneeskunde en chirurgie

Gestart door BiL@L, 25/09/2007 om 21:43:00

TheCFO

Citaat van: MAZIGH op 13/11/2007 om 09:18:52

simpel, betreft die kruistochten; dat is onzin. door kolonialisme en imperialisme..? :) die slachtoffersrol past hier niet. ware reden is dat islamitische rijk is uitgebreid in de naam van de islam. later toen de imazighen, perzen, turken noem maar op zagen dat de arabieren  niet om de godsdienst ging, maar om macht ontstonden er conflicten en is het uiteen gevallen. simpel. een schoolvoorbeeld is andalusië en de arabische sultans met hun harems.

Eens, en ik ben beter op de hoogte van de europese kant dan van de andere zijde, maar binnen de 'Islamitische helft' werd toch net zo om de macht gevochten als een onze zijde?
Ik ken seljoeken, mammelukken (waren zelfs 'russen' volgens mij), almoraviden almohaden etc etc

Izwan

Citaat van: TheCFO op 09/11/2007 om 14:09:11

(zonder arrogant te willen doen, denk ik dat ik meer dan voldoende weet over de kruistochten om de discussie met jou te kunnen voeren.)

De kruistochten zijn een mislukking geweest voor de europeanen. Militair gezien hebben ze klappies gehad en zowel ethisch en imagotechnisch waren ze een flop. "Ze' hebben een paar keer ffies in jeruzalem gestaan, maar hebben vooral veel mensen en geld verloren, en constantinopel -de sterkste christelijke partij in het oosten, en logische bondgenoot mocht het uitsluitend  een strijd op religieuze gronden zijn- zelf geplunderd. Saladin heeft hen hen het overtuigendst verslagen, en zelfs Frederik Stupor Mundi, een kleinzoon van Barbarossa en heerser over het zeer gemixte Sicilie, heeft maar tijdelijk daar rondgezworven.

Als jij dan zo veel weet over deze tijd, zou ik graag weten waarom een 'wereld'-rijk als het toenmalige islamitische, ten onder kan gaan aan gewonnen oorlogen.

Daarnaast het uitroeien van bevolkingen gebeurde altijd door de 'bovenliggende' partij,  en dus komt de vraag weer op waarom de europeanen toen weer de machtigste waren.

Voor imperialisme geldt hetzelfde, jouw statements geven geen antwoord op de vraag.
Nee, niet alle kruistochten zijn op mislukking uitgelopen.
- De eerste kruistocht was succesvol: Zij hebben Edessa, Antiochie, Tripolis en Jurezalem vernietigd en veroverd. Met deze verovering hebben ze meer de macht over Middellandse zee (economische belang). Direct hierna is er een paar decennia´s vrede geweest. In deze periode hebben de kruisvaarders veel kennis naar het westen gehaald o.a. techniek en bouwkunst.
In die periode hadden ze de geestelijke ridderorden gesticht: Hospitaalridders en  johannieters. Deze laatste groep hebben tot en met de piraten periode de strijd tegen moslims vooral Noord-Afrikanen gevoerd. Een deel van eerste groep ging heilig oorlog tegen Moren voeren.
- Tweede kruistocht (1147-1149) is op een mislukking uitgelopen. Het is hen niet gelukt om Edessa terug te veroveren.
- Derde kruistocht (1189-1192) hebben Havenstad Akkon vernietigd en veroverd. Het is hen niet gelukt om Jeruzalem wederom te veroveren. In die tijd is de derde ridderorde (Duitse orde) gesticht, die ging heilig oorlog in Pruisen voeren.
- Vierde kruistocht (1202-1204) hebben ze een eind aan de oude byzantijnse rijk gemaakt. Door het veroveren van o.a. de Griekse Archipel, de Jonische eilanden en Kreta is hen handelsmonopolie versterkt. Het is een zeer succes handelsoorlog geweest, maar het hoofddoel van kruistocht (heroveren van Jurezalem) is mislukt. In 1219 wist Willem I de Egyptische stad Damiate te veroveren. Na twee jaar is hij door moslims weggejaagd.
-  Vijfde kruistocht (1228-1229) was succesvol. Ze hebben een veel steden veroverd waaronder Jeruzalem, Bethlehem en Nazareth. In 1244 viel Jeruzalem in handen van moslims.
- Zesde kruistocht: In 1250 is de Egyptische stad Damiate door de koning Lodewijk  wederom veroverd. Kort daarna wisten moslims de stad te bevrijden. Koning Lodewijk moest is tegen betaling vrijgelaten.
- Zevende kruistocht: In 1270 viel koning Loderwijk Tunis aan. Hij is daar door de pest overleden. Pas in 1291 zijn de kruisvaarders uit Noor-Afrika weggejaagd.

De minder bekend kruistochten zijn kruistochten die de Franse kruisvaarder tegen Moren hebben uitgevoerd. Alleen tussen 1017 en 1120 zijn minstens twintig kruistochten ondernomen. Deze kruistochten blijft doorgaan tot dat alle moslims en joden in Andalus/Spanje uitgeroeid waren. Zelfs de bekeerden Moren naar het christendom zijn uitgeroeid (Inquisitie). In de zelfde periode was de aanval op gehele kust van Noord-Afrika geopend (barbarijkust tijd). De koloniale tijd is begonnen. De tijd van fysiek, economische, sociale en culturele foltering was aangebroken. Moslims `vertegenwoordigers´ zijn definitieve politiek knechten van het westen geworden en de rest van de bevolking is uit hun vruchtbaar gebieden weggejaagd….enz
Wat betreft de interne factoren waardoor moslims staten ter eind kwamen was de onderlinge machtsstrijd waar de externe factor ook een rol heeft speelde. Door Langdurige externe dreigingen plus de interne wrijvingen plus economisch isolement (alle handelsroutes en handelssteden waren het eerste doelwit van zeevaarders -nieuwe versie van kruisvaarders-) is er chaos ontstaan. In deze chaos begonnen kolonialen met genociden te plegen om moslims definitief te onderwerpen.
Vergeet niet dat het geweld van kruisvaarder en hen nakomelingen hebben gehele wereld op zijn kop gezet. Ze hebben de meeste beschavingen in de wereld vernietigd, genociden gepleegd. Rijkdommen van alle onderworpen volkeren gestolen, zelf de rijkdommen van prehistorie beschavingen hebben ze gestolen. Er is geen enkele volkeren die zolang volgehouden als moslims. Zij hebben ongeveer 9 eeuwen zich tegen grof geweld kunnen verdedigen tot dat ze gifgassen hebben ontwikkeld en o.a. tegen hen is gebruikt. Daar kon geen mens tegen.
De vraag is: waarom zijn de meeste derde wereldlanden arm gebleven? Het doet er niet toe of ze moslims zijn of ze christenen zijn, of wat dan ook. Het doet ook er niet toe of hen land rijk aan grondstoffen is of niet.
Waarom is gemiddeld positie/leefomstandigheden van nakomeling van kruisvaarders beter dan de rest van andere volkeren. Zelf Europeanen die in zwart Afrika of Amerika, of Australië of Canada… wonen, is hen levensomstandigheden beter dan de meeste inheemse bevolkingen? 
Zwart Amerikanen wonen net zolang als blank Amerikanen. Ze hebben hetzelfde geloof. Ze groeien in de zelfde omgeving……Maar hen positie blijft achtergesteld van de positie van blanken. RaRaRA hoe zo het komen?

Citaat van: TheCFO op 09/11/2007 om 14:09:11

Waarom konden de moslimkolonisten wel grote gebieden veroveren in de periode 600-1000, en waarom waren ze niet in staat die gebieden volldeig te behouden in de periode daarna?
De laatste Islamitische rijk (Osmaanse rijk) is vorige eeuw pas afgeschaft. Tussen 1000 en tot 1900 zijn er veel islamitische rijken ontstaan die ver van kruisvaarders waren en later door de kolonialen zijn ondergaan. Het gebied van moslims is behoorlijk toegenomen alleen de politiek macht is nog steeds in de handen van het westen.