tv-debat Berbers-Joodse vriendschap

Gestart door Speurneus, 03/09/2007 om 19:34:35

MAZIGH

#15
Citaat van: Inuit op 04/09/2007 om 16:40:01

Izwan heeft gelijk, want een Jood is naast een aanhanger van het jodendom ook een aanduiding van een zoon van Israel (etniciteit). dit comite is niet opgericht om meer te weten te komen over de religie jodendom, maar om het volk Joden en het volk Imazighen nader tot elkaar te brengen. dus in de doelstellingen van het comite kun je al vaststellen dat het niet mogelijk is om te spreken van een Joodse Amazigh (het is niet mogelijk om 2 etniciteiten te hebben), wel kun je spreken van Noord-Afrikaanse of Marokkaanse Joden.

jood is niet alleen een etniciteit (oorspronkelijk van judea) maar ook religieus (jodendom) dus er bestaan degelijk joodse imazighen. Van origine imazighen die zich hadden bekeerd tot het jodendom. En uiteraard was Dihya daar waarschijnlijk 1 van de voorbeelden van. Verder heb je ze ook nog in de atlas al is die groep heel wat kleiner geworden.  vooral na de arabisch nationalistische politiek die eind jaren 60 de kop op stak in de arabische wereld en Tamazgha. Verder wat is erop tegen als de imazighen en de joden nader tot elkaar komen?! voor jou inuit als fundamentalistische (fundamenten van de islam als richtlijn nemend) moslim moet jij toch weten dat de profeet een joodse buur had met wie hij hele goede contacten had (hij ging ook bezoek als deze ziek was)!
CiteerMBTiza


Izwan

#17
In de 7e eeuw geloofden sommige Imazighen in thora (Er is een verschil tussen Thora en taalmoed) zoals anderen volkeren in de rest van Afrika en in MO, maar die Imazighen zijn 13 eeuw geleden overleden. Hen nakomeling zijn allemaal moslims geworden, aldus de Historici die verstand van Imazighen geschiedenis hebben. Wie iets anders beweert hoort met bewijzen te komen.
De meeste (ex) Marokkaanse joden migranten leefden in de huidige Spanje (andalus). Ze zijn in middeneeuw door christen verbannen naar o.a. Marokko. Na de opkomst van zionisten staat en de terugtrekking van kolonialen uit Marokko zijn ze massaal naar Palestina gegaan. Vervolgens hebben ze daar op hen beurt Palestijnen, Arabieren, Imazighen …. uit Palestina verbannen.

P.S. Volgens het Israëlische begrip: een jood is etniciteit (uitverkoren volk) en heeft niets met religie te maken.

Ik ben benieuwd naar de standpunt van deze organisatie t.o.v. het feit dat israel de erfgoed van Imazighen in Jeruzalem vernietigd.


Botermes

#18
Citaat van: Izwan op 10/09/2007 om 10:42:20

P.S. Volgens het Israëlische begrip: een jood is etniciteit (uitverkoren volk) en heeft niets met religie te maken.
Da kunne ze wel zegge maar er klopt geen reet want joden zijn sowieso heel multiraciaal, dus 1 etniciteit hebben ze nooit aan kunnen houden. Het kan ook nie anders als ze bijna heel de aardbol rond gezworven hebben.