Europese Arabische nieuwszender in de maak

Gestart door Idir, 16/06/2007 om 13:33:31

Idir

Europese Arabische nieuwszender in de maak

De Europese commissie lanceert een opmerkelijk nieuw media-initiatief: een Europese nieuwszender die 24 uur op 24 in het Arabisch uitzendt. De definitieve goedkeuring van het plan werd aan Actua-TV bevestigd door het bevoegde Europees directoraat.


Voor de Europese commissie moet de nieuwe zender zich een volledig internationaal profiel aanmeten. Inhoudelijk moet Europa centraal staan. Het programma is opgebouwd rond televisiejournaals, reportages, magazines, interviews, rechtstreekse uitzendingen, debatten, actuele onderwerpen, achtergrondinformatie en thematische analyses. Ook talkshows, spelletjes en ontspanning over actuele thema's van de EU zijn toegestaan.

De programma's over de Europese zaken moeten met name informatie geven over de politieke, economische, sociale en culturele actualiteit in de Europese Unie, de actualiteit, de rol en de beleidslijnen van de instellingen van de EU en hun impact op de landen en de burgers van de Unie en de rest van de wereld, de relaties tussen Europa en de rest van de wereld, in het bijzonder met het Midden-Oosten en de Maghreb, het leven van de inwoners van de EU-landen en de verschillende volkeren en culturen van de inwoners van de EU, en hun relaties met de rest van de wereld. De televisiezender zal daarbij beschikken over een totale editoriale vrijheid.

Europa wil met de zender duidelijk haar eigen perceptie versterken zowel binnen als buiten de Unie. De nieuwszender moet potentieel dagelijks 100 miljoen mensen bereiken waarvan er ook 5 miljoen kijken. Wie in aanmerking wil komen voor de opdracht, die geschat wordt op 5 miljoen euro, moet aantonen dat hij nu al dergelijk potentieel bereikt. Het gaat dus enkel om grote bestaande nieuwszenders zoals BBC World, France 24 (uitspreken: vingts-quatre), CNN maar ook Al-Jazeera.

Europa investeert al langer in haar relaties met de Midden-Oosten en de Magreb. Eén van de doelstellingen daarbij is via beter informatie en perceptievorming het risico op gewelddadige aanslagen te verminderen.


Ze willen de relatie met de maghreb verbeteren, hierbij worden de oorspronkelijke bewoners weer vergeten. En nog erger we worden voor de zoveelste keer voor Arabs aangezien.. ::)http://www.tv-visie.be/nieuws/internationaal/13juni2007/europese-arabische-nieuwszender-in-de-maak_16432/