Hoofdmenu

Teken Petitie!

Gestart door student1980, 11/05/2007 om 11:21:02

tajrrumt


Nog geen maand geleden werd Anir geweigerd voor een ouder uit Rabat. Nu is de beurt aan ouders uit Figuig. De autoriteiten willen hun kind Sifaw niet inschrijven.

Telquel-online.com

Prénoms amazighs. Indésirables !

La dernière interdiction d’un prénom amazigh a eu lieu dans la localité de Béni Tjit, à côté de Figuig, où un heureux papa s’est vu refuser le prénom de Sifaw pour son fils. “Les autorités locales ont prétexté que ce prénom est interdit à Rabat”, explique Ahmed Arehmouche du Réseau amazigh pour la Citoyenneté. Ce dernier a envoyé des lettres de protestation aux ministres de la Justice et de l’Intérieur, ainsi qu’au premier ministre. Visiblement, c’est la seule manière pour espérer avoir gain de cause. Il y a un mois, le même réseau a dû saisir les mêmes ministres pour pouvoir autoriser l’enregistrement du prénom Anir à un habitant de Hay Riyad à Rabat.

tuzin

Marokkanen willen zelf naam voor hun kind kunnen kiezen


Van onze verslaggeefsters Janny Groen, Annieke Kranenberg


AMSTERDAM - Pers was niet welkom bij zijn bezoek donderdag aan de Marokkaanse ambassadeur in Den Haag. Maar na afloop van het ‘op zijn Hollands gezegd kut gesprek’, wil het Haarlemse PvdA-raadslid Moussa Aynan (34) zijn ergernis kwijt.
Aynan heeft de ambassadeur een petitie aangeboden met ruim driehonderd handtekeningen van Marokkaanse Nederlanders die de vrijheid eisen zelf een naam te kiezen voor hun kind. Marokkaanse ouders zijn verplicht een naam te selecteren uit een lijst die hen â€" meestal vrijwillig door Nederlandse gemeenten â€" wordt voorgelegd wanneer zij hun kind aangeven bij de burgerlijke stand. Hollandse, christelijke en zelfs veel Berber-namen zijn onacceptabel voor de Marokkaanse consulaten.
Aynan: ‘Als een klein jongetje werd ik toegesproken.’ De ambassadeur legde uit dat christelijke namen inderdaad ‘onacceptabel’ zijn. Dat staat in de Marokkaanse wet en daaraan valt dus niet te tornen. Met Berber-namen zijn de Marokkanen volgens Aynan iets soepeler. ‘Er is een namencommissie in Rabat die elk jaar de lijst evalueert. Berber-namen zouden op de lijst kunnen komen, als uitgezocht is waar die namen vandaan komen, of ze niet toevallig toch christelijke wortels hebben.’
Aynan voerde aan dat in een ‘globaliserende wereld, met een groeiend aantal gemengde huwelijken en vervagende grenzen’ een beperkte ‘strikt Arabisch-nationalistische’ lijst uiteindelijk niet te handhaven zal zijn.
Moussa Aynan heeft een vriend uit een gemengd huwelijk, Maurice, een naam die officieel niet door Marokko is geaccepteerd. De vriend heeft geen Marokkaanse identiteitspapieren en zal volgens de Marokkaanse wet bijvoorbeeld niet kunnen erven.
Er zullen steeds meer ‘Mauricen’ komen, hield Aynan de ambassadeur voor. ‘En die zullen Marokko op den duur wellicht de rug toekeren.’ De ambassadeur beloofde dat hij zijn uiterste best zal doen de lijst in Rabat op de agenda te krijgen.
Aynan probeert ook Nederlandse gemeenten ertoe te bewegen de namenlijst niet meer te verstrekken. Ze stellen zich op als een verlengstuk van de Marokkaanse overheid, vindt hij.
Met zijn handtekeningenactie is Aynan gestopt. In het Pinksterweekeinde haalde hij zijn website van het internet, omdat hij ‘goed ziek’ werd van de dreigmails. ‘Islam-hater, Bush-terrorist, we weten je te vinden’, honderden van dergelijke teksten ontving hij. Komend weekeinde gaat het Haarlemse raadslid weer online.