Hoofdmenu

berberapen

Gestart door Maysa, 27/05/2007 om 18:01:11

Maysa

Het is nog niet zo heel lang geleden dat er in heel Marokko vescheidene dieren hebben geleefd die nu geheel uitgestorven zijn.  De Noord-Afrikaanse Berber- of Atlasleeuw is al in de jaren twintig van de 20ste eeuw geheel uitgeroeid, evenals het Atlashert (een vorm van het edelhert). Slechts enkele soorten gazellen komen nog voor. Zo leefden er in Arif verder een zeer grote groep vossen, hyena's en jakhalzen. Die voor de bevolking een grote bedreiging vormden en daardoor massaal werden afgeschoten. Deze komen helaas nog maar heel sporadisch voor. Van horen en zeggen heb ik begrepen dat er ook nog een zeer gering aantal panters leven in Marokko. Vraag me af wat hier van waar is.


Nu het nieuws dat het berberaapje met uitsterven wordt bedreigd, door talloze onwetende toeristen die de aapjes meesmokkelen naar Europa. Zeer bedroevend nieuws!



Toeristen bedreigen berberapenNa een dramatische tocht door Nederlandse huiskamers belandde het berberaapje Sophie, uitgedroogd bij Stichting AAP in Almere, Europees opvangcentrum voor exotische dieren.

Sophie had moeten opgroeien in een boom in het Noord-Afrikaanse Atlasgebergte, maar het liep anders. Net als honderden beschermde berberapen werd ze als zuigeling gevangen en op een Marokkaanse markt voor 200 euro verkocht aan Europese toeristen.

“Zo worden honderden jonge dieren per jaar uit het wild gehaald”, zegt directeur David van Gennep van Stichting AAP in de Provinciale Zeeuwse Courant. “De illegale handel is zo sterk gegroeid, dat de berberaap met uitsterven wordt bedreigd. Van de 40.000 dieren die vroeger voorkwamen, zijn er nu nog maar zo’n 10.000 over.”

Formeel is voor verkoop van een berberaap een vergunning vereist. Maar Marokkaanse en Europese autoriteiten hebben andere prioriteiten, zoals mensensmokkel. Gevolg is dat de handel ongemerkt kon exploderen. Kreeg Stichting AAP jarenlang maximaal vier verwaarloosde berberapen binnen, sinds een paar jaar zijn dat er zestig per jaar.

“Toeristen hebben geen idee dat het verboden is”, aldus Van Gennep. “Het zijn bijna altijd Marokkaanse of gemengde huwelijken. Zij vindt het zielig, hij koopt het dier. We hebben een aap die is opgegroeid met Mona-toetjes en chocola. Zijn hele bek is vergroeid.”

Alleen veel betere controle op de verkoop van de dieren, kan de berberaap volgens Van Gennep behoeden voor uitsterven. Daarvoor lobbyt de stichting tijdens de internationale Cites-conferentie voor bedreigde dier- en plantensoorten die van 3 t/m 15 juni in Nederland wordt gehouden. Om de toeristen bewust te maken, deelt de stichting deze zomer aan de Spaans- Marokkaanse grens folders uit. Daarin wordt uitgelegd welke gevaren apen met zich meebrengen.