Oudste sculptuur in Marokko gevonden!??.......

Gestart door Idir, 31/05/2004 om 17:22:21


Samariaan

‘Oudste sculptuur’ gevonden in Marokko

Een 400,000-jaar oud stenen object is uit de aarde gehaald in Marokko en kan ’s werelds oudste poging zijn geweest tot het maken van een beeld.  Dit beweert een pre-historische kunst specialist die zegt dat het stuk steen tekenen van menselijke veranderingen heeft.

Het object , dat ongeveer 6 centimeter in lengte is, en gevormd is naar een menselijk figuur, en heeft inkepingen die een nek, armen en benen suggereren. Op het oppervlakte van het beeld zijn er spatten rode substantie te vinden die overblijfselen kunnen zijn van verf.
Het object is 15 meter beneden de grond gevonden in een geërodeerd gedeelte van de noordelijke oever van de rivier Draa, dichtbij het stadje Tan-Tan. Aangeven is dat het een paar centimenter lag van stenen handbijlen die zich bevonden in grondlagen die dateren van de Middel-Acheulische periode, die duurde van 500,000 tot 300,000 jaar geleden.

Culturele controversie

De vondst zal waarschijnlijk flink olie op het vuur gooien in de heftig bevochten discussie over wanneer de mens
precies in welke tijd symbolen ging gebruiken.  Hominids zoals de Homo heidelbergensis and de Homo erectus, die leefden tijdens de Acheuleische periode, zijn volgens sommige niet in staat geweest in het het symbolisch denken dat nodig is om kunst te maken.
In het wetenschappelijk tijdschrift Current Anthropology schrijft Robert Bednarik, president van de Internationale Federatie voor Steen Kunst Organisaties (IFRAO), dat de vorm van het Tan-Tan object hoogstwaarschijnlijk is gevormd door natuurlijke processen.
Maar hij beweert dat de opvallende inkepingen op het oppervlakte van het stuk steen, die het beeld zijn menslijk lijkende vorm geven, gedeeltelijk zijn gemaakt door mensen. Bednarik beweert dat sommige van deze inkepingen zijn gemaakt door het herhaaldelijk slaan met een stenen instument om de natuurlijke ingezonken gedeeltes van het stuk steen te verbinden.
“Wat we hier hebben is een stuk steen dat voor het grootste gedeelte natuurlijk is gevormd”

“Het heeft een paar veranderingen, maar het zijn meer dan zomaar veranderingen” vertelde Bednarik BBC News Online.
Bednarik probeerde de markeringen na te maken op een zelfde stuk steen door op een stuk steen te slaan met een “hamesteen” op de manier van een stomp. Daarna vergelijk hij de microscopische structuren van de fracturen met dat van het Tan-Tan object.

De skeptische visie

Maar, professor Professor Stanley Ambrose van de Universiteit van Illinois, Urbana-Champaign, VS, zegt dat het stuk steen hoogstwaarcshijnlijk een product is van “intens natuurlijke weersinvloeden”.
"[Mr Bednarik] heeft op een effective manier de nodige informatie aangeven dat dit een stuk steen natuurlijk is gevormd door weersinvloeden”, vertelde professor Ambrose BBC News Online.
 Professor Ambrose geeft aan in Bednarik’s observaties dat sommige stenen in de buurt van het figuur door weersinvloeden waren veranderd en zelfs waren afgerond door door transport van water. Professor Ambrose denkt dat stenen en objecten gevonden op die plek zijn gemanupuleerd door sromend water in het verleden.
Bednarik observeerd ook dat vlekken van vettige substantie die ijzer en magnesium bevinden op de opvervlakte van de steen rode ochre, een subtsantie die gebruikt is al verf dor latere mensen.
“ De vlekken reflecteren geen geoxideerde ijzer bestandelen, en andere vondsten die ik bekeken heb van Tan-Tan hebben ook niet dit pigment op zich gehad” zegt Bedarnik in zijn paper.

Van een 200,000-300,000 jaren oud object gevonden in Berekhat Ram in Israel in 1986 wordt ook beweerd dat het een figuur is. Maar een aantal andere onderzoekers hebben later bewezen dat het hoogstwaarschijnlijk is gevormd door geologische processen.

Het Tan-Tan object was ondekt in 1999, tijdens een graving geleid door Lutz Fiedler, de staats archeoloog van Hesse in Duitsland.
 

Arrows

#2
ik vind het wel een schattig poppetje! wat 1 klein beeldje allemaal wel niet met zich meebrengt!vind het nog steeds vaag dat men denkt dat de mens toen die tijd debiel waren!dat ze niks konden. Blijkt dat ze beeltjes konden maken.

Maar vind het ook wel mooi dat het oudste beeldje uit marokko komt!

Samariaan

#3

CiteerMaar vind het ook wel mooi dat het oudste beeldje uit marokko komt!

is dus niet zeker Arrows, kan dus ook gewoon toevallig door de natuur zijn gevormd.

Arrows

#4

Citeeris dus niet zeker Arrows, kan dus ook gewoon toevallig door de natuur zijn gevormd.
lijkt me erg toevallig dat een steen zich zo vormt...ik weet dat stenen soms een beetje ergens op kunnen lijken maar deze lijkt me net iets te duidelijk! het lijkt net die treksnoep..weet je wel die kindertjes die met hun armpjes aan elkaar vast zitten!

Samariaan

Citeerlijkt me erg toevallig dat een steen zich zo vormt...

en toch kan het! ze zullen dat beeldje eerst aan jarenlang onderzoek onderwerpen voordat ze er precies wat over kunnen zeggen.

Arrows

#6

Citeeren toch kan het! ze zullen dat beeldje eerst aan jarenlang onderzoek onderwerpen voordat ze er precies wat over kunnen zeggen.
zullen we nu dan al een weddenschap houden? ik wed dat het door een mens gemaakt is!

ayuda

#7
Wat een snoezig steentje. Het doet me denken aan een ruwe versie van die latere mollige vruchtbaarheidsgodinnen.
Ik zal daar een plaatje van zoeken, kan iedereen meekijken.

Natuurlijk waren mensen toen niet achterlijk. En ze hadden vast veel meer tijd dan wij. Tijd om te zingen, verhalen te vertellen, lekker dansen, beeldjes maken.

Nou ja, nu denk ik aan een onderzoek naar Indianen in de oerbossen van Zuid Amerika. Men ging ervan uit dat hun "strijd om het bestaan" heel veel tijd zou kosten. Dit bleek niet waar. Ze doen twee uur per dag dingen die je met goede wil "werken" zou kunnen noemen.
De "beschaafde" volken hebben blijkbaar een ernstige fout gemaakt, somewhere along the way.


Samariaan

#8

Citeerzullen we nu dan al een weddenschap houden? ik wed dat het door een mens gemaakt is!

::)

ayuda

#9
http://witcombe.sbc.edu/willendorf/willendorfgoddess.html

Aan deze dikke dame moest ik gelijk denken.

Samariaan


Arrows

#11

Citeerhttp://witcombe.sbc.edu/willendorf/willendorfgoddess.html

Aan deze dikke dame moest ik gelijk denken.
ahahaha eh ja...nou ik hou t bij mn snoepjes :D bedankt

ayuda

#12

Arrows

#13

Citeerhttp://www.hominids.com/donsmaps/tantanvenus.html

Nog een beetje info
het beeldje lijkt ook een beetje ergens anders op....

Ik denk dat als mensen in de knoop komen met hun "informatie" of hun voorgaande ontdekkingen...en de nieuwe vondst niet echt in hun plaatje past dat ze dan maar dingen gaan verzinnen zoals,,...dat het door de natuur is gemaakt!

ayuda

#14
En dit is het in Israel gevonden zusje.

http://www.geocities.com/tenjaba/