De Coup van 1971

Gestart door Aqsil, 05/04/2004 om 12:29:11

Aqsil

De coup poging van 1971 is mijnziens gepleegd door een Sousi.
Zijn naam is Madboh.

Klop dit en weet men meer hierover?

MBTiza

#1
Azul,

De coup van 1971 is gepleegd door Kolonel Ababou uit thara tazzouwaght, stamgebied van de Ighzinnayen. Madboh (volgens mij ook een Aghzannay) is tijdens deze coup doodgeschoten door Ababou als ik het goed heb...
De coup van 1972 is gepleegd door Generaal Oufkir een acelhi uit de Tafilalt.

Latex

MBTiza

#2
Ik was ergens in 1997 bezig met het boek 'achtien jaar eenzaamheid in Tazmamart' van Ali Bourequat, toen een klasgenoot van mij over de broer van zijn opa begon, over ma had ik namelijk net het een en ander over gelezen in dat boek, Ababou was this man!

Aqsil

#3
In dat boek van Herman Obdei  staat dat Madboh degene is die de coup pleegd.

Madboh is een Arabische naam.

MBTiza

#4

CiteerIn dat boek van Herman Obdei  staat dat Madboh degene is die de coup pleegd.

Madboh is een Arabische naam.

Die coup is gepleegd door Ababou en Madboh samen en dit waren allebei irifiyen, Ababou heeft later Madboh doodgeschoten. De overige soldaten die hieraan meededen waren ook bijna allemaal Irifiyan. Lees het boek 'Achtien jaar eenzaamheid in Tazmamart' van Ali Bourequat. Die Herman heeft er niet veel kaas van gegeten, Ali Bourequat heeft Madboh en Ababou zelf persoonlijk gekend en bovendien hoorde ik vaak van die oude klasgenoot van mij dat het hen heel moeilijk werd gemaakt en dat zijn opa na die aanslag ook werd opgepakt en gevangen was gezet.

Aqsil

#5

CiteerLees het boek 'Achtien jaar eenzaamheid in Tazmamart' van Ali Bourequat.

Is het boek in Holland verkrijgbaar? wat is zijn ISBN nummer?

MBTiza

#6
Het boek is gewoon hier verkrijgbaar en ISBN weet ik niet, maar je kanhet gewoon bij de bieb lenen en vraag naar de auteur, het is een heel intressante en zielige boek.

Voluptas

#7
Het ISBN nummer van 'Achttien Jaar Eenzaamheid - Tazmamart': 9032504665

Mvg.

Aqsil

#8

CiteerHet ISBN nummer van 'Achttien Jaar Eenzaamheid - Tazmamart': 9032504665

Mvg.
Thanx

E3ber_Tastite

#9
azul,

Medboh en Ababou zijn gewoon izenayen, de familie van Medboh beschikt nog steeds over een stuk grond in mijn geboortedorp, en dat is in de buurt van tizi-ousli.

ciao

Augustin

#10

Ariaz

#11
Madbooh komt van het Arabisch edhbeh zehma degene die slacht

Rifleeuw

#12
.

Rifleeuw

.
#13
.

Rifleeuw

CiteerIn dat boek van Herman Obdei  staat dat Madboh degene is die de coup pleegd.

Madboh is een Arabische naam.

Medbouh was een generaal. General du court zelfs, hij was belast met de bewaking van het koninklijk paleis. Daarom zie je vaak in boeken staan Medbouh dit...Medbouh dat....
Maar de coup is werkelijk gepleegd door Kolonel Ababou. De soldaten die aan de coup meededen waren de beste van Marokko destijds en ze stonden onder leiding van Kolonel Ababou. De taak van Medbouh was om de bewaking van het paleis in Shkirat te verslappen, zodat de soldaten makkelijk naar binnen konden.
En ja Medbouh is een Arabische naam, maar dat wil niks zeggen. Medbouh betekent ' de gekeelde ', zijn opa of zijn vader dat weet ik niet meer precies is gekeeld omdat hij Abdelkrim Al khattabi heeft verraden, door de fransen te steunen. En ja op verraad staat maar 1 straf en dat is de doodstraf, dus hebben de Gzennaia berbers hem maar gekeeld (net als bij schapen). En sindsdien draagt die familie, de naam Medbouh. Al met al een verraders-familie. Want door verraad van generaal Medbouh is de staatsgreep in 1971 mislukt. Toen Kolonel Ababou dit verraad ondekte liet hij hem meteen executeren.