-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - arriset

#76
Citaat van: Señor Canardo Echo op 11/08/2010 om 01:26:53
Nee, ik noem het "Tharifect" net zoals Mohamed el Ayoubi dat doet in zijn interview (2:51). En voor de rest zitten ik en jij inderdaad niet op dezelfde (politieke) golflengte. Maar daar ben ik eigenlijk wel blij om.hij spreekt met een verrader en enn shekem, derhalve gebruikt hij zijn/uw taal.

wanneer hij niet in aanwezigheid van schadelijk en tegenover een ernstig werk is, hij spreken zich juist : http://www.mondeberbere.com/culture/mervrif/mervrif.pdf

Édition bilingue
Berbère - français
Tamazight-tafransist

Citaat van: Señor Canardo Echo op 11/08/2010 om 01:26:53Ps. Buxrur = Bu Axrur
:-D

Ps. Bughyul = Bu Aghyul
#77
Politiek / Re: Riffi-Sahraoui connexion
11/08/2010 om 01:14:26
bedankt aya chekem voor deze propaganda die de Riffijnen openlijk beledigt
#78
Citaat van: Señor Canardo Echo op 11/08/2010 om 00:31:39
Ik weet in ieder geval dat "Aghyur" mannelijke ezel is; "Thaghyutc" vrouwelijke ezel is; en ik weet haast zeker dat "Bu" als voorzetsel wordt gebruikt om mannelijke personen mee aan te duiden. En that's it, meer heb je ook niet nodig om de 2-ledige woordcombinatie van "Bu Thaghyutc" te snappen. Maar blijkbaar is zelfs dat voor onze "Abuhali nn amazigh.nl 2010" iets teveel gevraagd.
Citaat van: Señor Canardo Echo op 11/08/2010 om 00:47:53
"Bu Aghyul" en "Bu Thagyutc" kun je beiden tegen een mannelijke persoon zeggen. Want feitelijk zeg je dan "degene met de ezel" en "degene met de ezelin". Maar als je iemand wil uitschelden letterlijk voor ezel dan zeg je "Aghyur" voor een mannelijke persoon en "Thaghyutc" voor vrouwelijke persoon en het woord "Bu" laat je dan weg.
Waxxa buxrur

men zal zeggen dat men niet dezelfde taal spreekt, jij spreekt een Tamazight Arabische versie die jij tarifit noemt.

wenni netta bughyul
#79
Citaat van: Señor Canardo Echo op 11/08/2010 om 00:11:05
Met mijn logica is niets aan de hand. Mensen wilden hem niet uitschelden voor ezel zoals jij beweert, maar ze wilden met hem de spot drijven door te stellen dat ondanks zijn claim op troon hij toch op een ezelin rond reed.


Ps. En bovendien het voorzetsel van "Bu" geeft al aan dat het gericht is naar een man, dus het maakt dan niet uit volgens mij dat je daarna "Thagyutc" zegt, want eigenlijk zeg je dan de man met de ezelin. 
jij kan het verschil tussen vrouwelijk en mannelijk in het Tamazight doen? jij kennen de congruenties in het Tamazight ?

aqac din xemmam
#80
Citaat van: Señor Canardo Echo op 11/08/2010 om 00:01:22
Rogui = Roghi = Rouga = Riyaga = Rawagha.


De benaming Bu Thaghyutc klopt wel als je beseft dat deze benaming slaat op de ezelin, waar die op rond reed en niet op de persoon Jilali zelf.
jij heeft echt een probleem van logica.

marra azugh ac ukkagh, ma ad innigh "bu aghyul" nigh "bu taghyutc" ?
#81
J'ai pas très bien compris.

Actuellement personne ne se considèrent comme descendant des banu hilal.

Ils se disent arabes du yémen, d'irak ... ou des andalous mais jamais ils font références à leur origine tribal.
#82
Citaat van: Señor Canardo Echo op 10/08/2010 om 22:26:01
Nadat Jilali de identiteit van Bou Hmara had aangenomen in de herfst van 1902, kon hij zijn revolutionaire strijd tegen de Alawieten sultanaat eindelijk beginnen. De term Bou Hmara / Bou Thaghyutc verwijst naar zijn transportmiddel van die tijd, namelijk de ezel(in). Dit zou hij bewust hebben gekozen om aan te geven dat hij dichter bij het gewone volk staat dan de sultan, die zich in tegenstelling meestal liet vervoeren in een draagstoel. Echter Bou Hmara werd in zijn beginjaren ook wel Rogui genoemd. Deze benaming werd toentertijd gegeven aan iedere illegitieme troonpretendent die van plan was om de heersende Alawieten van de troon te stoten. Gezien het aantal revolutionaire opstanden na de dood van moulay Hassan, zal dus ook niemand verbazen dat er aan het einde van de 19e eeuw / begin 20e eeuw de term Rogui aan verschillende rebellenleiders is toegeschreven.

Volgens onderstaande bronnen echter zou de Rogui te herleiden zijn tot een zekere historische persoon genaamd Jalil el Rogui van de Rouga-clan (volgens Hart: Riyaga) van de Seffian stam ten noord-westen van Meknes. Deze Jalil el Rogui zou in 1862 in opstand zijn gekomen tegen de toenmalige sultan van Marokko, moulay Mohammed IV. Deze laatste kostte het echter nauwelijks moeite om de opstand van Jalil el Rogui neer te slaan, waarop Jalil el Rogui zou zijn gevlucht naar een zawiya in een dorpje nabij Meknes, Zerhoun, waar hij aldaar gelynched zou worden door de plaatselijke bevolking. Opmerkelijk aan dit verhaal is dat Bou Hmara of beter gezegd Jilali Zerhouni, die enkele decennia later ook ten strijde zou trekken tegen de Alawieten en dus met recht als een Rogui bestempeld kon worden, uit dezelfde regio - Zerhoun - komt waar de allereerst Rogui uit 1862 dus is gedood ......>
Het is niet het goede overschrijven. de namen zijn een verfransing.klein complement betreffende Jilali al Roghi, hij beschouwde zich als de "mahdi".


de benaming "taghyult/taghyutc" is niet juist, waarom een man door een vrouwelijke naam noemen? de benaming juist moet "bu aghyul".
#83
wie kan houden familiecontacten over een periode van 11 eeuw en aan duizenden kilometers voorbijstreven !

de Arabische waanzin heeft geen grens.

stellen zich voor dat het waar is, waarom u niet vertrekt naar uw neven toe ?
#84
er heeft veel karikaturiseert en van benadering!

aanvankelijk de eerste vraag te leggen zich, bestaat hij een volk amazigh?


de Imazighen, Semieten en Indogermaans zijn volkeren die bij benadering aan hetzelfde tijdperk zijn gebleken, analyseren en vergelijken de historische baan van deze volkeren.


deze overeenkomsten zullen u toelaten om te zien dat vele uw conclusies absurd zijn.
#85
u hebt verkozen om een hond te zijn, het is uw keus!

De god heeft van u een het Amazigh gedaan, waarom ontkennen?
#86
Geschiedenis / Re: Reden verlies Hannibal
09/08/2010 om 02:10:11
de beslissende bocht is wanneer hannibal weigert om de stad Rome aan te vallen. hij had bijna de oorlog gewonnen maar deze strategische fout heeft hem de Punische oorlog laten verliezen. hannibal eveneens door zijn landgenoten wordt verzwakt want zij weigeren om versterkingen te verzenden.

Voor mij dit epos herhaalt me de Rif-oorlog. ontzeggen zich de inname van de stad Mritc, ons heeft verliezen de oorlog gedaan.


de andere rijke historische overgang van onderwijs, gaat vooraf zij aan de tweede Punische oorlog, het is de opstand van de huurlingen : http://en.wikipedia.org/wiki/Mercenary_War
terwijl de Carthaags bijna hadden verloren, werden zij belegerd en hadden niet meer om te leven. de Romeinen en de Grieken gaan geholpen de Carthaags om hun vernietiging te verhinderen. nochtans de Romeinen, de Grieken en de Fransen waren vijanden. imperialistisch helpt zich vooral elkaar om de gevolgen van deze opstanden op hun grondgebied te verhinderen.

nog eens het herhaalt me de Rif-oorlog. beide vijanden Frankrijk en Spanje dat alliëren tegen de Riffijnen.


de geschiedenis is een eeuwige vernieuwing. om ons de fouten van onze voorvaders te herhalen niet.
#87
de Rgaybat zijn afstammingsamazigh. Zij hebben van het dal Draa naar de woestijn geëmigreerd.

er zijn slechts de honden die hun oorsprong verloochent!
#88
Citaat van: Señor Canardo Echo op 07/08/2010 om 23:51:30
Wees maar niet bang a uzop, mocht het ooit zover komen dat ik een boek hierover ga schrijven, zal ik niet vergeten om deze hoogstpersoonlijk aan jou op te dragen. Zonder jou zou dat boek namelijk niet mogelijk zijn geweest ;).
u bekent dat ik uw mentor ben.

maar u hebt nog niet uw mentor overschreden, u hebt vele leemte ;-)
#89
Taal / Re: Tachawit = Tarifit
08/08/2010 om 01:30:49
hoe jouwe moeder haar moedertaal noemt ?

zij zegt :

1/ nic ttsawalagh Tmazight
2/ nic ttsawalagh tarifit

volgt jouwe moeder!

is de naleving van de voorvaders een waarde Amazigh.
#90
Citaat van: Bouthghmas op 07/08/2010 om 23:38:01
Hey bro, jij kan echt een boek gaan schrijven, maat. Ghak politique ijhad attas. Nee, zonder gekheid man, dat meen ik echt. Uiteindelijk moeten imazighen zelf hun geschiedenis gaan herschrijven. Go for it !
:-D