-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - arriset

#181
Hicham Ayouch is een ashelhi ?
#182
RABAT - Het Marokkaanse Commissariaat voor de Media heeft de nationale radiozender Mars donderdag bestraft met het stilleggen van de uitzendingen gedurende 24 uur en een geldboete van 57.000 Marokkaanse dirham (ruim 5000 euro).
In een programma van Mars heeft de Marokkaanse cineast Hicham Ayouch op de vraag wat zijn wens in het leven is, geantwoord dat hij president van de republiek Marokko wil worden.

Deze uitspraak is de autoriteiten in het verkeerde keelgat geschoten. Het commissariaat spreekt van ,,een onverantwoorde uitlating die de heiligdommen van het Koninkrijk Marokko niet respecteert''. Het bestuur van Mars heeft alle banden met de cineast verbroken, omdat hij ,,zijn morele verplichtingen niet is nagekomen''. (ANP)

bron : http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/487839/2010/06/03/Marokko-bestraft-wens-om-president-te-worden.dhtml
#183
Het Marokkaans Nationaal Bureau voor Elektriciteit heeft bedrijven en overheidsinstanties opgeroepen hun airco's uit te zetten tijdens het bezoek van de Marokkaanse koning aan de stad Bni-Nsar.De reden hiervoor is dat de electriciteitscentrale van Bni-Nsar te weinig stroom opwekt om de stad en de speciale tent waarin de koning zijn gasten ontvangt te voorzien van genoeg elektriciteit. Het bureau vreest daarom dat de elektriciteit uitvalt in de koninkelijke tent met alle gevolgen van dien.Sinds het bezoek van de Marokkaanse koning worden verschillende wijken van de stad geteisterd door elektriciteituitval, meldt de Riffijnse nieuwssite arrifinu.net .


bron : http://nieuws.aitwayagher.nl/werknemers-in-de-hitte-voor-koninkelijke-tent
#184
Een 9-jarige leerling is vandaag verdronken in een waterbassin in de gemeente Tamassint, het jongetje dat niet kon zwemmen probeerde te ontsnappen aan de hitte door in het water te duiken maar schatte de hoogte van het waterniveau verkeerd in.


Het waterbassin werd tijdelijk aangelegd door een bouwbedrijf die werkzaamheden verricht aan een lokale weg.


Het lichaam werd later opgeborgen en gebracht naar het ziekenhuis van Alhoceima, na het vaststellen van de doodsoorzaak door verdrinking werd het lichaam overhandigt aan zijn familie in Tamassint waar hij werd begraven.

bron: http://nieuws.aitwayagher.nl/9-jarig-jongetje-verdronken-in-tamassint
#185
u beledigt de woorden van Amghar Moh'and Khattivi van fabel?

verontschuldigt u ! !


//////////////////////////////////////////////

In english : http://cordis.europa.eu/fetch?CALLER=EN_NEWS&ACTION=D&DOC=1&CAT=NEWS&QUERY=0129021cecc1:11d6:30225805&RCN=32154
#186
Het is een rationele constatering die op de werkelijkheid is gebaseerd (zie de tekst).

Als u betwist, gedaan de demonstratie en toont dat ik ongelijk heb. uw retorica pro-makhzen is niet relevant.

Om mijn woorden te argumenteren, El Hossaien Farhad heeft een Proefschrift (ph-d), van het eerste jaar aan het derde jaar (laatste jaar van onderwijs van het Tamazight), er is geleidelijk een het vertashelhitsing van de teksten (40% van het vocabulaire aan het derde jaar). dus aan het zesde jaar, zullen de teksten 100% in het Tashelhit zijn.


men kan me in welk land van de wereld de leerlingen zeggen leren 3 vreemde talen vanaf de kinderjaren?
#187
Mededelingen / Re: Amazigh.nl: nieuw ontwerp
04/06/2010 om 07:36:35
Citaat van: Bades op 04/06/2010 om 00:25:21
Admin,

Kun je op de site de mogelijkheid tot het downloaden van Amazigh fronts zoals Itri en Tifinagh weer/terug plaatsen?  dit is ongelooflijk belangrijk!

Ik ga kort in op boutheghmas: ik ben geen voorstander van je voorstel om Tamazight in een apart hoek te stoppen. Tamazight kan en mag overal wat mij betreft.
Tifinagh made IRCAM ?
#188
Mededelingen / Re: nieuw lid
04/06/2010 om 07:33:47
Azul, welkom

jij hier een leuke tijd zal doorbrengen marra ikhes arebi

azul khem ar twara ndhen
#189
om het gebruikte vocabulaire te begrijpen : http://www.ircam.ma/doc/publica/lexique-amazighe.pdf
#190
In de media / Re: Two-Faced Maxime Verhagen
03/06/2010 om 19:15:15
ik begrijp beter, ik meegevoeld aan uw gebrek intellectueel
#191
De marokkaanse autoriteiten heeft de instructie van "de taal Tamazight" op wijze beperkt geïntroduceerd. (lage school 6-11 jaar, enkele model-school). Zij begint eveneens bepaalde pseudo-officieel document in het Tamazight te vertalen.

Maar welk is deze taal Tamazight die men te kennen geeft ? Ik heb hun document geraadpleegd en het oogt dat het niet de taal Tamazight maar de taal Tashelhit is. Het is een belangrijk probleem want als het project van de marokkanen tot het einde gaat, want het Tamazight gesproken door de Riffijnen is ZEER verschillend van het Tashelhit.

Op termijn, het betekent dat kleine Riffijnen een andere vreemde taal (tashelhit) zullen leren bovendien de arabier, van het frans... het zal een rem aan hun scholing voor de cognitieve ontwikkeling zijn, aldus het zal schoolmislukkingen nog belangrijker verwekken.


ziehier een voorbeeld van folders van de makhzen in het Tashelhit : http://www.fm5.ma/sites/default/files/mini%20guide%20FM5_0.pdf

- gedeeltelijke uitschrijven :

amnnir n wammarn n urnubg d innrarn n usunfu


ddu tmmughra tasmdawt n bab wuddur agllid muh'mmad wiss s'd'is',
ad tamu tmssntit muh'mmad wiss smmus i twizi g tmggit marh'aba 2008

ammarn n urnubg g spanya

g usggwas n 2007, sin innrarn imaynuten n usunfu ad ittuskrn

- annrar n usunfu ........... (gr .......... d ..........)

amd'an azgzaw : ................

iwttasn n tmssntit muh'mmad wiss smmus i twizi

ad tssili yat tussna n twiziwin gr ignarn inamunn illan g uguns ngh g br'r'a n lmghrib s tgharast nnad tssamu tinzmar akkw g tiggawt tmayawast. ad tnnal, tmasa i imzdaghn id war ayda ngh wid ur iz'd'ar'n afad ad adfen s tnflit izubdan


#192
In de media / Re: Two-Faced Maxime Verhagen
03/06/2010 om 18:17:07
Citaat van: Señor Canardo Temporalmente op 03/06/2010 om 17:35:09
Tuurlijk jongen. Als jij zo kortzichtig bent dat je niet verder kan kijken dan "2 entités", heb jij overduidelijk meer "neuron" dan ik....
jouwe zin is een onzin.

jij heeft echt een diploma in master ??? alsdan het niveau van studie in nederland is laag
#193
Politiek / Re: Marokkanen in de Tweede Kamer
03/06/2010 om 16:13:58
Arif is een gebied in het geografische deel van de wereld genaamd Tamazgha.... meer in ruime mate Afrika, nog het uitgebreidst de wereld, nog nog uitgebreider het heelal

de Riffijnen zijn een natie, met een cultuur, een geschiedenis…zij worden door de arabieren marokkaanse GEKOLONISEERD.

een Riffijn of een Awayagher of iemand uit Tamasin zijn Amazigh. een marokkaan is Arabisch.


uw beledigingen tonen aan dat u geestelijk in de war wordt gebracht, het is de reden waarvoor u deze website kent, want u moet het gebruiken om zich te verzorgen. ac ih'fad arebi


#195
Tanja IS een Arrif stad