-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - mIzran

#16
Citaat van: The Franchise op 07/04/2007 om 17:10:33
Hoe zit het met die vrijdag? Is het gewoon gratis toegang of nog aanmelden?

Vrijdag 27 April is gratis toegang en je hoeft je er ook niet voor aan te melden. Want het wordt in een publiekelijke ruimte gehouden in de Centrale Bibliotheek. Dus allen komen, die dag is er een breed scala aan activiteiten en voordrachten!!

Voor 28 April (het concert) moet je je wel voortijdig aanmelden. Om Idir een van de Geweldigste Amazigh zanger te bewonderen en natuurlijk die zwoele stem van Khalid Izri. Damn!
#17
Deze uitspraak staat in het boek van Fleur Bu-ticcind ik meen me te herinneren op bladzijde 123 of 132, almohiem iets met de 1, 2 en 3 :D Wat je hierop moet zeggen, waag het eens Tamza, laat je los op die Ahmed n Refri7ath
#18
Citaat van: Sa3ieD op 11/04/2007 om 17:22:46
Citaat van: mIzran op 11/04/2007 om 17:15:16
Gister was die Marcouch bij Pauw en Witteman. Hij werdt geciteerd die in het boek van Fleur Jurgens voorkomt, het luidt als volgt:

'Er bestaat in het berbers niet eens een woord voor liefde tussen huwelijkspartners', vertelt Achmed Marcouh, stadsdeelvoorzitter van Slotervaart. 'Het woord 'liefde' bestaat wel als het gaat over baby's, of kleine kinderen, maar op het niveau van volwassnen weten berbers niet hoe ze zich moeten uitdrukken. Veel Marokkaanse ouders zijn in een harde samenleving gevormd: Riffijns hard, dor. Zo zijn hun huewlijken ook'.


Nee bij Nederlanders bestaat liefde wel...Lekker je hele gezin afknallen, wat een liefde... Misschien is het wel in het Tamazight / Islam vanzelfsprekend dat die liefde er is, omdat het een plicht is, dat er geen woord voor nodig is. Maarja verder is het een erg onlogische en achterlijke manier van argumenteren, omdat het woord er niet is, of omdat hij die gewoonweg niet kent, bestaat het verschijnsel zeker niet. Is zoiets als "gezelligheid", alleen in het Nederlands bestaat er een dergelijk woord (voor zover ik weet). Om de achterlijke manier van redeneren van Marcouch door te voeren, andere volkeren zijn dus gewoon niet gezellig want zij hebben dat woord niet. Of nee laten we maar verder gaan, het Nederlandse woord Apartheid. Alle volkeren gebruiken het Nederlandse woord, Nederlanders zijn dan waarschijnlijk de enigen die geneigd zijn zo'n onmenselijke apartheids structuur door te voeren......

Hahaha de 'liefde' die hier bestaat is uit 2 mannen. Is gewoon een ONZIN die citaat. Ten eerste is het een generalisering, hoeveel berbers kent hij en al helemaal in hun huwelijk prive zaken. Ten tweede er is wel degelijk een woord voor liefde.
#19
Gister was die Marcouch bij Pauw en Witteman. Hij werdt geciteerd die in het boek van Fleur Jurgens voorkomt, het luidt als volgt:

'Er bestaat in het berbers niet eens een woord voor liefde tussen huwelijkspartners', vertelt Achmed Marcouh, stadsdeelvoorzitter van Slotervaart. 'Het woord 'liefde' bestaat wel als het gaat over baby's, of kleine kinderen, maar op het niveau van volwassnen weten berbers niet hoe ze zich moeten uitdrukken. Veel Marokkaanse ouders zijn in een harde samenleving gevormd: Riffijns hard, dor. Zo zijn hun huewlijken ook'.
#20


De vrouwen kunnen ook bij mij terecht voor de vrijkaartjes!
#21


Inleiding & doelstelling
Vrijheid en verdraagzaamheid stonden in de afgelopen tijd in Nederland in de belangstelling, zo niet onder druk. Vooral in de relatie met de Marokkaanse gemeenschap, die te maken had met acties en reacties. Verworvenheden als verdraagzaamheid en vrijheid komen onder druk te staan. Dit leidt ongetwijfeld tot verharding van het leefklimaat in Nederland. De diverse bevolkingsgroepen leven langs en niet met elkaar.


Marokkaanse jongeren gaan actief op zoek naar hun eigen identiteit en cultuur. Het is belangrijk om waarden als vrijheid en verdraagzaamheid aan te bieden gedurende die zoektocht. De Amazigh (Berber)- cultuur heeft een rijke traditie. Juist genoemde waarden zijn daarin centrale begrippen. Het is belangrijk dit te benadrukken in de context van de genoemde ontwikkelingen in de samenleving. Omdat ze een positieve invloed hebben op de ontwikkelingen hier en nu. Van Marokkanen in Nederland anno 2007 en later...


In het licht hiervan organiseren de verenigingen Tilelli en Bades het Tweede Rotterdamse Amazigh Festival voor Vrijheid & Verdraagzaamheid, op het gebied van kunst, cultuur en geschiedenis van de Amazigh- gemeenschap in Nederland. Deze organisaties zijn ervan doordrongen dat cultuur een rol kunnen spelen in de

ontwikkeling van een positieve houding jegens (universele) waarden als vrijheid en verdraagzaamheid. Dit bevordert toenadeing van verschillende bevolkingsgroepen. Het is daarom van groot belang een podium te creeren voor uitwisseling van informatie en discussie over met de culturele achtergrond van Marokkanen en Nederlanders samenhangende waarden van vrijheid en verdraagzaamheid. Investering in het elkaar kennen en oog te hebben voor elkaars (culturele en religieuze) bijzonderheden, met uiteraard het nodige wederzijdse respect, is het fundament voor tolerantie en vreedzame co-existentie.


Let op: de organisatie stelt 100 vrijkaarten beschikbaar voor vrouwen ! Je hoeft je alleen aan te melden voor de gastenlijst, op een van onderstaande e- mails (vergeet je tel.nr. niet te vermelden). Uiterlijk 20 april krijg je te horen of je een vrijkaartje hebt bemachtigd, die je dan aan de kassa dient af te halen op zaterdagavond 28 april!

Programma

Vrijdag 20 april 2007

Kindermatinee
Deze activiteit zal in samenwerking met basisschool Talma (Crooswijk) georganiseerd worden. De activiteiten zullen het doel hebben bevordering van uitwisseling van kennis over culturele leefwerelden van de diverse achtergronden van schoolgaande kinderen in Rotterdam. Hierbij wordt een Riffijnse Amazigh volksverhaal, De Magische Ring, in de vorm van een theaterstuk vertolkt, waarbij nadruk gelegd wordt op gemeenschappelijke componenten in verhaal, qua inhoud als vorm. Verder worden diverse workshops gehouden.
Locatie: Talma basisschool (Crooswijk).
Vrijdag 20 april 2007. Tijd: 13.00-16.00 uur. (Deze activiteit is overigens niet toegankelijk voor kinderen van buiten de school).


Vrijdag 27 april 2007

Middagprogramma

Tentoonstelling van schilderkunst en foto-s
Geheel in de geest van het thema van het festival zullen kunstwerken vertoond worden van de Schiedamse kunstenaar Mhamed Abttoy, die elementen in zich dragen van het Amazigh cultuurerfgoed, die vaak in het teken staan van de strijd voor vrijheid en het recht voor zelfbeschikking, aangevuld met een expositie van foto-s van de strijd van Marokkaanse soldaten voor de onafhankelijkheid van Nederland in de Tweede Wereld oorlog. Dit onderdeel zal in samenwerking met Stichting Vredeseducatie Utrecht plaatsvinden.
Locatie: Centrale Bibliotheek Rotterdam (1e en 3e verdieping). Opening tentoonstelling: vrijdag 27 april 2007 (blijft staan t/m 27 mei 2007). Tijd: 14.00 uur.Aankondiging publicatie
Abdelkrim El Khattabi, een van de symbolische figuren voor Marokkanen en Riffijnen in het bijzonder. Deze eerste Nederlandstalige publicatie over de strijd van de Riffijnen voor hun vrijheid tijdens de kolonisatie door Spanje in de eerste helft van de vorige eeuw en de rol die de verzetsleider Abdelkrim El Khattabi daarin heeft ingenomen verschijnt naar verwachting begin november 2007 bij uitgeverij Bulaaq.
Locatie: Centrale Bibliotheek Rotterdam.
Vrijdag 27 april 2007.
Tijd: 16.00 uur.

Programma middaggedeelte
13.30 uur Welkom met koffie en thee
14.00 uur Openingswoord door organisatie
14.10 uur Inleiding door kunstenaar Mhamed Abttoy/ columnist Asis Aynan
14.20 uur Inleiding door Jan Durk Tuinier van Stichting Vredeseducatie
14.30 uur Officiele opening tentoonstelling door gemeenteraadslid Fouad
El Hajji.
14.40 uur Verdeling aanwezigen in 2 groepen voor bezichtiging onderdelen tentoonstelling (1e & 3e verdieping)
15.00 uur Groepen ruilen van onderdeel
15.20 uur Pauze
15.45 uur Literaire intermezzo door de heer Said El Haji, auteur van Dagen van Sjaitan en Goddelijke duivel. Daarnaast is hij columnist
16.00 uur Aankondiging publicatie Abdelkrim El Khattabi
16.20 uur Lezing de heer Ahmed Zahid -Postitie van de Amazigh- taal in het medialandschap in Marokko-
16.40 uur Vragen & Afsluiting (17.15 uur)


Avondprogramma

Lezing
De bekende Marokkaanse Prof. Ahmed Assid zal diep ingaan op het conflict tussen islam en democratie, met als voorbeelden de positie van de vrouw, reactie op de politieke islam.
De Rotterdamse wethouder Orhan Kaya (O.V.) zal aanwezig zijn gedurende de avond.
Voor professionele real time vertaling (naar het Nederlands) zal gezorgd wordt. Locatie: theaterzaal Centrale Bibliotheek. Vrijdag 27 april 2007. Tijd: 18.00-22.00 uur.

Cabaret
Als onderdeel van het programma zal cabaretier Amar Ajjouri de avond opluisteren met sketches. Amar neemt geen blad voor de mond en neemt op humoristische wijze zware maatschappelijke thema-s op de hak. Zie voor meer info www.amarspeelt.nl. Locatie: theaterzaal Centrale Bibliotheek. Vrijdag 27 april 2007. Tijd: 18.00-22.00 uur.

Theater
Theatergroep Amazigh zal het stuk De Drie Zusters spelen. Geinspireerd op De Drie Zusters, waarin drie zussen zich worstelen tussen de keuze tussen blijven of weggaan wordt een treffend beeld geschapen van hun zoektocht, strijd van de acteurs en die van hun voorouders, via persoonlijke verhalen en anekdotes over hun jeugdherinneringen, dromen en ambities. De poezie en muziek uit het Rifgebergte komen veelvuldig aan bod. (in het Nederlands)
Locatie: theaterzaal Centrale Bibliotheek.
Vrijdag 27 april 2007.
Tijd: 22.00-23.00 uur.

Programma avondgedeelte
18.00 uur Welkom met koffie en thee
19.00 uur Opening door organisatie
19.10 uur Overhandiging schilderij voor vrijheid en verdraagzaamheid aan de Rotterdamse wethouder Orhan Kaya
19.30 uur Lezing Prof. Ahmed Assid
20.00 uur Intermezzo met cabaretier Amar Ajjouri
20.15 uur Pauze
20.30 uur Lezing Salima El Haji, D66- politica, over thema -Vrijheid-
20.50 uur Vragen & discussie
21.30 uur Intermezzo Amar Ajjouri
21.45 uur Pauze
22.00 uur Theatervoorstelling -De drie Zusters-
23.00 uur Afsluiting

Zaterdag 28 april 2007

Muziek
De Marokkaans-Belgische groep Izri en de Algerijns-Franse groep Idir zullen de avond opvullen. Beide groepen maken geengageerd -Wereld Muziek- en is rijk aan mediterrane invloeden, met een combinatie van Westerse en Amazigh- instrumenten en waarvan de melodieën geïnspireerd zijn op de traditionele Amazighmuziek stijlen. De revival van het Tamazight taal- en cultuurerfgoed vormt een leidraad in het werk van de groepen. Izri is bekend geworden met zijn op Riffijnse poezie geïnspireerde liederen, zoals Taqessist. Idir is in de afgelopen decennia productief geweest en albums als A vava inouva & Identités genieten een grote populariteit in Europa en Noord- Afrika.

Locatie: Rotterdamse Schouwburg (centrum Rotterdam).
Zaterdag 28 april 2007. Zaal open v.a. 18.00 uur.
Entree: 10 euro.
Tel. kassa (voor info & reservering): 010-411 81 10


Info
info@tilelli.nl / info@bades.nl
www.tilelli.nl / www.bades.nl
Mohamed El Abdouni
Tel: 06-23467585
Mohamed Belhadj
Tel: 06-38568263
#22
Het album staat op www.timazighin.nl voor wie em wilt hebben!

Gave album!
#23
Citaat van: tajrrumt op 01/03/2007 om 11:08:08

Op www.tilelli.nl kunnen jullie een uitgebreide aanleiding tot het Tamazight grammatica in het Nederlands vinden. Vragen, opmerkingen en eventuele verbeteringen zijn van harte welkom en kunnen hier gepost worden. Om het overzichtelijk te houden kunnen we beter hoofdstuk voor hoofdstuk behandelen. De maand Maart is voor vragen over Hoofdstuk 1.

IK zou ook graag  jullie reacties willen weten over dit project.


Goed project en initiatief! Ik heb het nog niet helemaal bekeken. Ik zal dit later uitgebried bestuderen. Interessant dit..

Ik heb wel een vraagje, waarom worden een aantal woorden met een dubbele letter geschreven? Om een voorbeeld te geven; Asmmid - Ajjna - Azggwagh - Tussna - Asggwas en zo heb je er nog meer. Hoe wordt dit bepaald?

Adjar = Buurman staat er, schrijf je dit niet zonder "d" Ajjar?

Afrux/Tafruxt - Ahram/Tahramt -> Ahamuc/Tahamuct staat er niet bij (Ait Waryagher)
#24
Mededelingen / Re: www.timazighin.nl
02/03/2007 om 12:25:51
Ik weet niet waar jij al die tijd hebt gezeten, maar die waren/zijn er altijd geweest.
Dit is een initiatief van; sterke bewuste zelfstandige en traditionele vrouwen uit de Riffijnse gemeenschap.
#25
Mededelingen / Re: www.timazighin.nl
28/02/2007 om 18:19:25
Atqadawem marra
#26
Citaat van: VerbalSmaeel op 16/02/2007 om 17:18:16
Citaat van: mIzran op 16/02/2007 om 17:07:53
Citaat van: VerbalSmaeel op 16/02/2007 om 17:04:13
'Yesremd-ay wawar'===> Waar kan ik het krijgen?


In arif, ik kan het ook wel voor je kopieren.

Wat krijg ik ervoor?
Mijn dankbaarheid en als je het wenst de titel: Nobele Tamazight.

Die titel bezit ik al, :D maar vooruit ik doe het voor de dankbaarheid. Ben een snel tevreden mens.

Wil je het liever gescand of gekopieerd hebben? laat me weten
#27
Citaat van: VerbalSmaeel op 16/02/2007 om 17:04:13
'Yesremd-ay wawar'===> Waar kan ik het krijgen?


In arif, ik kan het ook wel voor je kopieren.

Wat krijg ik ervoor?
#28
Dit heeft veel te lang geduurd. Is wel leuk zo een prijs voor fadma, maar veel betekend het niet.
#29
Mededelingen / Re: www.timazighin.nl
15/02/2007 om 15:58:40
Citaat van: Debouz op 15/02/2007 om 09:21:03
Ara7eed gharie, karwad gharie wa taqwadh.
A cem dar3egh ijen u dara3 n tawmat i 3izzen rem3izedh n ur.
A cem zuregh amcc tzuregh watcma inu zi thaynat ness.

Laa a Mizran, ik draai niet door, ik ben gewoon gepakt in mijn diepste gevoelens door dit:


http://www.timazighin.nl/index.php?option=com_wrapper&Itemid=174Hahaha :D en dat is nog niet eens de helft...
Top dat ik heb door kunnen dringen tot je diepste gevoelens, qa tiwarin inex 7ekmandayi dq-our
Ben benieuwd als alles erop staat, dan val je toch niet dood?
#30
Mededelingen / Re: www.timazighin.nl
14/02/2007 om 17:23:28
Azghar, aan jou de eer..

Idir, 3afek x tiwarrin inex. Yih inou, magha?