-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Amshoom Style ⴰⵎⵛⵓⵎ ⵚⵟⴰⵢⵍ

#316
Taal / Re: vertegenwoordiging marokkanen
23/03/2006 om 23:26:48
dan mag jij van geluk spreken dat je in zulke kringen verkeert.

ik vind het allesbehalve aangenaam om telkens tot die stijfkoppen die de werkelijkheid vervormen door te dringen. we zijn gewoon geen arabieren

moskeepreken verlopen in het arabisch terwijl de gebedszaal gepakt zit met imazighen, een schouwspel en schandalig

als je de waarheid zegt ben je een freak
#317
idd bedroevend dat we ons een reputatie aanmeten tegen betaling

de banken in nador om een voorbeeld te noemen moeten toch transacties delen met de banken van rabat of casablanca. het kan hen toch alleen maar in het nadeel werken als de imazighen terughoudend gaan zijn.

ik las trouwens op tawiza.nl een artikel waarin vermeld wordt dat een marokkaanse minister wanhopig marokkanen wil teruglokken om de economie te spijzen. zieligaards. het zal van mijn kant niet waar wezen.

een poging om ons belangrijk te laten voelen en tegelijk financiële steun afdwingen

god zij dank dat we niet meer onder hun gezag vallen
#318
Politiek / Re: allal el fasi
23/03/2006 om 23:12:47
ik ving daarnet toevallig op de televisie op dat een lid van diezelfde istiqlal partij de achternaam el fasi draagt.


wat valt het woord 'democratie' dan toch vaak uit de mond van die aaseters

marokko wordt geruïneerd door die corrupte arabieren met hun afgrijselijke smoelen. als er een bijeenkomst is zie je zo van die uitgestrekte tafels.
waarvan de analfabete kleine man het gelach betaalt.

ik denk dat china zelfs niet zoveel politiekers telt die het land plunderen

gewoonweg een schande
#319
als de imazighen aan één zeel zouden trekken en de geldstromen naar marokko aan banden legden. zouden onze eisen dan sneller ingewilligd worden?

als ons wisselgeld wegvalt, zouden de kamelen van rabat dan zwichten?


graag jullie oordeel aythma 


#320
Politiek / Re: overschakelen op geweld?
22/03/2006 om 23:22:26
wat ook doeltreffend zou kunnen zijn is een financiële terughouding, geen kapitalen meer voor hun instellingen

misschien worden die eisen van ons wat minder vaag
#321
Ik denk dat het de aandacht zal vestigen op onze roep en eisen

we hebben wat troeven uit te spelen zoals de moeilijk te begane berggebieden want ik veronderstel dat het makhzenleger niet graag klimt.

een financiële terughouding van de imazighen zou daarentegen doeltreffender zijn

geen wisselgeld meer voor die kamelen
#322
Taal / Re: vertegenwoordiging marokkanen
22/03/2006 om 23:12:36
idd maar die arabisering heeft de meesten de das omgedaan

misschien ligt het aan de amazigh klederdracht die niet genoeg verschilt van de arabische ofzo

het blijft belangrijk dat we op de voorgrond treden om opgemerkt te worden

marokko is niet arabisch en daarmee basta
#323
we zijn precies de enigen die dat vinden

voorwaar, deze man verdient een pluim want beter had ik het niet uit de doeken kunnen doen
#324
arabisch is een kolonistentaal en een instrument om het tamazight weg te vagen

geef me alle talen, chinees of hebreeuws

er is geen gekakel waar ik hoofdpijn van krijg als dat darija

kamelengestotter is het

het is iedere amazigh zijn goed recht halsstarrig te weigeren om arabisch te praten


#325
Politiek / Re: overschakelen op geweld?
20/03/2006 om 21:47:41
zo klinken rebellen haha


waar wetteloosheid zegeviert als in marokko verschiet men toch van niets
#326
Taal / Interessante benadering van de Amazigh
20/03/2006 om 21:46:28
uit abin.nu

De Berber
Door: Mohammed Benzakour

De Jood van Afrika. De Fries van Marokko. De Koerd van Maghreb. Vele etiketten heb ik op hem geplakt: De Berber. Mediterraan Indiaan. Neen. Geen etiket vangt hem. Geen begrip duidt hem. Geen omschrijving omvat hem. Ik heb het opgegeven. Hij is wat hij is: Berber. Wie dat niet vat of voelt heeft pech. De pech zelf geen Berber te zijn. Berber is een eretitel. Jawel. Adeldom par excellence. Berber ben je of ben je niet. Worden kun je het niet. Alles kun je worden, doof, schizoïde, Amerikaan, zelfs Hollander. Maar Berber niet. Geen paspoort die jou tot Berber maakt. Geen volkslied dat jou engageert. Geen inburgering die jou wegwijs maakt. Geen schrift dat helderheid biedt. Berber is een Zijns-kwestie. Berber ben je van geboorte. Via bloed en zaad. Via DNA. Via ziel. Ziel heeft geen structuur. Ziel is amorf. Ziel is hemels. Ziel is buitenaards. Dat zijn Berbers: on-aards. Tenminste: niet van déze aarde. Want aards is hij, ronduit zelfs. Toch is zijn koninkrijk niet van hier. Maar van elders. In het verleden welteverstaan. Zijn muziek echoot in diepe ravijnen. Zijn sterren zwijgen aan het firmament. Zijn geuren gisten in diepe bodems.

Dus nogmaals: geen hok waarin de Berber past. De Berber is water, wind en vuur. Onzichtbaar, onweegbaar, ongrijpbaar. Onbegrijpbaar. Voor de politie. Voor de minister. Voor de professor. Duizenden professoren bezochten Kabylie. Ze kwamen terug met dikke boeken. Berbers zijn joden, Berbers zijn Europeanen, Berbers zijn Jemenieten. Berbers zijn zus, Berbers zijn zo. Maar geen boek dat antwoord gaf. Elke volgend boek riep nog meer vragen op. En er waren er al zoveel.

De Berber droomt zijn geschiedenis. Hij is trots, hij is heroïsch. Hij is strijdvaardig. Maar bovenal: verbitterd. Niets staat hem in de weg, maar alles is zijn vijand. Zo staat het geschreven. Zo is het overgeleverd. Van vader op zoon. Kijk naar de contouren van de maan. Luister naar de fluisteringen in het hoge gras. Hoor de klanken van Idir. Aanschouw het paard van Amezian. Ruik de boernoesen van Abdelkrim. Anoual. Dhar Oubaran. Iedereen is vriend van de Berber en de Berber is vriend van iedereen. Maar wat als niet iedereen vriend blijkt? Dan maken we iedereen toch gewoon tot vriend! Maar schijn bedriegt. 'Iedereen' is een vergissing. Een hersenspinsel, een fantoom. Iedereen is vriend omdat iedereen vijand is. Op elke hoek schuilt gevaar. Wees op je hoede. Twee ogen voor, twee ogen achter, twee oren boven, twee oren aan de voeten. Daarom is de Berber altijd in oorlog. Hij schmiert over de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Maar de enige verklaring in zijn broekzak is de oorlogsverklaring. Oorlog met zijn buren. Oorlog met zijn vrouw. Oorlog met zijn zoon. Oorlog met zijn werkgever. Oorlog met zijn land. Oorlog met zijn koning. Oorlog met zijn God. Maar bovenal: oorlog met zichzelf. Enkel: hij weet het niet. Want zichzelf is koning. Zichzelf is oppermachtig. Zichzelf is groot; groter dan zichzelf.

De Berber is godsdienstig maar kent geen geloof. Hij bidt met één oog. Het andere is gericht op zijn moskeegenoot. Die zou weleens zijn portemonnee jatten. Ja, de Berber is godsdienstig maar kent geen geloof. Hij gelooft in de god op aarde. Niet in die daarboven. Die daarboven liet hem in de steek. Toch komt elke Berber in de hemel. Hij heeft daar recht op. Iedereen komt in de hel, maar de Berber komt in de hemel. Ik herhaal: hij heeft daar recht op. De Berber verdient het paradijs. Hij is gemaakt voor het paradijs. Op aarde is hem onrecht aangedaan. Zijn hele leven. Zijn hele stamboom.

De Berberste Berber is de Benevelde Berber. Dat zijn de beste. Dan ontwaakt de kleine god. De kunstenaar. De snoodaard. De jongleur. De komediant. De tangogoeroe. En ja:de schaakmeester. Geen filosoof zo groot als de Berber. Zijn woorden zijn raadsels. Zijn taal een ... Type content here!

#327
Taal / Re: vertegenwoordiging marokkanen
20/03/2006 om 21:40:31
het is ook van dat op hun arabische nieuwszenders

als ze willen verwijzen naar hun streken zeggen ze: de arabische en dan pas de islamitische wereld, dus al 3alam al 3arabiya wal islamiya

voor hen komt hun denkbeeldige natie van arabieren steeds op de eerste plaats

#328
Taal / Re: Tifinagh-les op Marokkaanse tv
20/03/2006 om 21:33:58
idd een listige politiek maar alle beetjes helpen

zolang de mensen zich maar niet laten inslapen en druk blijven zetten om onze belangen te behartigen

we mogen ons niet laten zoet houden terwijl er arabische kanalen als paddestoelen uit de grond gestampt worden zoals Kanaat Mohamed 6 lil Kuraan al Kariem

Dikke smeerlappen
#329
Politiek / overschakelen op geweld?
20/03/2006 om 21:29:36
Al decenia schrikken de corrupte autoriteiten van marokko, die zogenaamde makhzen er niet voor terug om te folteren en te vernederen als het gaat om Imazighen die voor hun rechten opkomen.

Als we hen een koekje van eigen deeg zouden geven door een gewapend verzet aan te gaan of geweld te gebruiken

komen we dan sneller tot gerechtigheid?
#330
Taal / Re: purisme en standaardisering
20/03/2006 om 21:22:19
ook naar de buitenwereld toe is het tamazight nog niet representatief genoeg omdat er misverstanden ontstaan of het al dan niet arabisch is

wat wil je, met al die arabische woorden en klanken die de taal bezoedelen

want als je van de ene op de andere dag 'nhar' vervangt door 'ass' dan wordt je als een dwaas aanschouwd. we zouden het tamazight haar eigenheid moeten terugschenken door het terug als tamazight te doen klinken.