-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Amshoom Style ⴰⵎⵛⵓⵎ ⵚⵟⴰⵢⵍ

#181
Azul


Nichane athawmat, they mean business. Yejja daysen iref ani n gadafi, mezri n toutlayt nsen. Die hunkering naar onze taal, vrijheid en wereldbeeld raast in veel Imazighen. De Igrawliyen van Libië waren beslissend in de val van het regime en ze moeten niet toekijken hoe zowel hun grondstoffen als het fundamenteel recht op Tamazight, worden afgepakt. We are the natives, our lands belong to us and we should not be governed by invaders.

Het is te betreuren dat mensen vandaag de dag kinderen opvoeden in het arabisch of europese talen terwijl ze Imazighen zijn. Tamazight is de bindende factor, wat we met mekaar gemeen hebben. Het is de taal waarmee ik gelukkig nog met mijn neven uit verschillende landen kan grappen en praten. Mijn oom die op bezoek is uit frankrijk is erg misnoegd door het feit dat zijn kleinkinderen in het Frans ratelen en hem niet verstaan. Hetzelfde voor de kinderen van mijn broers. Door de laksheid van hun ouders, missen deze kinderen affiniteit met hun izawran, een schande gewoon, alsof iromyen ons onderscheidingen gaan toekennen omdat we vlot hun taal spreken

Je krijgt tighofiwin van deze absurditeiten, tazzz

Tanmirt

#182
Azul


tidhet a thawmat, iqzinen am wanita zenzen tamazight, jin iwdhen sghoyoen khass. Echt thaghyouri om te denken da je met arabisme te dienen vooruit komt. Als ik naar de landschappen van Tamazgha kijk, associeer ik het met Tifinagh en vrijheid en niet met die achterlijke woestijnrattencultuur die als een paard van troje onze eigenheid wil kapen.


Snamirghk atass athawmat kh amsawad itaged
#183
Azul


Vandaag is op sociale media bekend geraakt dat Sanae Mansouri, bekend van het Tamazight journaal van Libië, door panarabistische islamisten met de dood is bedreigt. Er werd naar haar verwezen met hun voorspelbare verzamelnaam " El Kouffar". Vrienden van Sanae en andere Imazighen zouden hun steun hebben betuigt. Er rijst uiteraard de bedenking of men zou zijn bedreigt als men tot de Arabische gemeenschap had behoort.

Oeja yatghirn, awarni tagrawla Imazighen adqimn tmanghan kh izerfan nsen. Tharwa n tmourth tettarn Tamazight ghar i3rabn, Het tart de verbeelding.

Gelukkig laten de Amazigh Igrawliyen van zich weten en hebben deze vandaag twee belangrijke olie installaties en een gasveld ingenomen (http://www.amazigh.nl/awar/index.php?topic=19136.msg277189;topicseen) om de vanzelfsprekende erkenning van het Tamazight af te dwingen.

(bron: http://www.ihooh.net/2013/10/menace-de-mortsanae-mansouri-jounaliste.html)
#184
De Amazigh rebellen van Libië vormen een gewapende vleugel in hun strijd voor de erkenning van het Tamazight als nationale en officiële taal. Deze nieuwe houding bestemd om een nieuw machtsevenwicht tot stand te brengen met hun tegenstanders die de Imazighen en hun bestaan als volwaardige burgers in rechten en plichten willen marginaliseren. Dit alles stond in een persbericht, waarvan onze redactie een kopie mocht ontvangen.

  De gewapende groep van de Amazigh Tiniri, samengesteld uit rebellen van Amazigh streken die Geddafi omver wierpen, hebben twee petroleum installaties  in handen genomen en stilgelegd. Het betreft het Robson complex dat meer dan 350 000 vaten olie per dag produceert en het gasveld Melita in Zouara. Gelijktijdig omsingelt een andere tak van dezelfde groep, op dit moment twee andere olie installaties.

In feite concretiseren de Imazighen van Libië hiermee eigenlijk hun dreigementen in het geval dat de grondwettelijke raad geen decreet uitvaardigt van artikel 30 van de nieuwe Libische grondwet om het Tamazight als nationale en officiële taal gelijk te stellen aan het Arabisch.

Het persbericht van de Amazigh rebellen Tiniri, dreigt beslag te leggen op de staatsinstellingen in de Amazigh regio en deze op te nemen in een autonome regio die ze willen uitroepen als de huidige groep die Libië regeert niet tegemoet komt aan hun wettelijke eisen.

Oorspronkelijk artikel: http://www.ihooh.net/2013/10/en-video-urgent-les-rebelles-amazighs.html

Azul khawm
#185
Poëzie / Re: Amoezzar (door het lint gaan)
21/10/2013 om 01:15:52
Azul
#186
Poëzie / Amoezzar (door het lint gaan)
20/10/2013 om 02:43:10
Tsghoefanay s tghoyoeth
Oera d ass oer i 3adoe bra factoerath

Oesha tmoezoergh, ar gha d oefoegh ghar ib3ash
Arzoed thawoeri daghya, nigh somaj o ghark yatghimi
Tnaqamntay tiwarráº"iwin iwar isbeddin daghya

Atass akkin admershen, roekha oer hnin. Mri oefin tiri ak twarin tedfartn di tkarfis.
Nesh tarewlegh zegg amouni ya di tansoeft, kessigh thiqast n thamyilit i walou

Arzign khafi oessan
Tadjast d aseynoe, qbarnd kh toeddart inoe
Di akham inoe itirigh di tayoeth n tigwdi, i7ammlen tansoeft

Yanoeghay 'itfoe' d 'ya3oe' dagw qammoem

Maynzi gha thizidh toeddart
Am qimagh kh isnanenVERTALING:
_________

Ze jagen mij op de muren met gekrijs
En geen dag gaat voorbij zonder facturen.

Dus ga ik vaak door het lint, tot je me bij de flikke vind.
Geraak maar snel aan job, want je uitkering zette ze zo stop.
Geplaagd door depressies, die houden ni snel op.

Er zijn er veel gaan trouwe die het zich nu berouwen. Het liefst van al zien ze je volgen in die puinhoop en ellende.
Ik vermijd dat samen alleen zijn en verbijt de pijn van het zinloze bestaan.

De dagen zijn verbitterd
De duisternis en de wolken bedekken mijn leven
In mijn kamer zit ik, in de mist van de angst, die van eenzaamheid houdt

De woorden 'verdomme' en 'jakkes' blijven steken in mijn mond

Hoe kan het leven aan zoetheid winnen
Het is alsof ik op doornen zit

#187
Azul


Het enige wapen tegen arabisering is het nageslacht warm maken voor de taal van hun voorouders, het Tamazight. Iwdhen rokha sawarn taholandit nigh tafransist ag tharwa nsen oera ma sramdanasn tmazight.

Opgroeiende kinderen kan je trots laten zijn op wie ze zijn door hen te informeren over onze glorierijke amzroey, taal en gewoontes.


Tanmirt nwam
#188
Azul atawmat, tanmirt om alles wat in perspectief te helpen plaatsen.

Men zegt ook soms 'thaganaght thyawant', njiwn en hoe beter die levensstandaard hoe minder behoefte aan twiza en minder nood aan samenhorigheid. Het is alleszins een spijtige zaak en de tijden omi togha idja mezri n oerakoez n aghroem (toen er nog verlangen was naar een homp brood), hadden nog zo hun positieve aspecten  :P Dat verlangen naar voldoende eten bewaarde de solidariteit en het meelevingsvermogen onder ons.

Azul
#189
Azul

mooi citaat over slavernij athawmat
#190
Azul,


Ofigh shen tiwlafin kh amzrouy n kabylie awarni omi thafagh fransa, documentaire lamdaghd zays atass
Goede weergave van het verraad en de vervolgingen van de Amazighisten door de arabisten

http://www.youtube.com/watch?v=mQNGX97uOYo

tanmirt
#192
Malika Mezane, Marokkaanse dichteres en Amazigh militante, zet haar sit-in voort op de internationale luchthaven Mohamed VI in Casablanca na weigering van de luchthavenadministratie om haar instapkaart die ze in het Tamazight invulde, te aanvaarden.

Het MAK (Mouvement pour l'autonomie de la Kabylie) veroordeelt de racistische en anti-Amazigh politiek van het Marokkaanse regime en betuigt haar volstrekte steun aan het slachtoffer. Via de nationale secretaris voor mensenrechten, Fatiha Rahmouni, laat het MAK het volgende weten: “ Het onrecht dat de Amazigh dichtster werd aangedaan, herinnert ons aan de racistische en anti-Amazigh aard van de Noord Afrikaanse regimes die een taalkundige, culturele en identitaire apartheid hebben opgezet in grondwettelijke principes”

Ze voegt eraan toe: “ De Marokkaanse monarchie heeft het Tamazight als officiële taal opgenomen in de nieuwe grondwet. Ondertussen, is dat statuut zand in de ogen gezien het gegeven dat het enkel de discriminatie jegens de Imazighen en hun taal die meermaals ouder is, heeft benadrukt”

“ Fatiha Rahmouni kwam tot het besluit: “ Een taal vereist haar eigen staat. De Noord Afrikaanse staten zijn gebaseerd op de ontkenning van de Imazighen en het ontzeggen van hun politieke, culturele en economische rechten… Imazighen moeten op basis hiervan hun lot in eigen handen nemen.

(vertaling uit amazighworld.org)

Azul khawm
#193
Deze periode begon in Tanger en zou het begin van het einde geweest zijn van de Arabische invloedssfeer in Noord-Afrika. Dus de daaropvolgende arabiseringscampagnes hebben we aan onze eigen thaghyori en goedgelovigheid te danken.

Azul
#194
Muziek / Agraf & Saghru band
23/09/2013 om 04:36:54
Azul


Agraf zi arif d Saghru band zi atlas amqran, sin n tiraboethin danagh d itawyen tamdyast ishnan atass, ayouz nsan. nsitimasn imal d azirar di tazori.

Links naar hun playlists op agraw.com:

http://music.agraw.com/Music-x88k752-217h/Rif-Music/Agraf/Agraf.htm

http://music.agraw.com/Music-x88k752-217h/High-Atlas-Music/Saghru/Saghru.html

Tanmirt d azul


#195
Azul


Ik merk al lange tijd bij ons in België dat we in tegenstelling tot in groep optrekken, meer op ons ééntje terugplooien. Ik wil niet zeggen dat het een algemene tendens is, maar er zijn meer berichten uit Nederland dat we daar nog groepjes vrienden vormen.

Persoonlijk krijg ik te maken met vereenzaming en vervreemding van mijn soortgenoten. We vieren hoogtij als we samen zijn en komen op voor onszelf maar als we tot enkelingen worden herleid, is het alsof je een deel van je cultuur verliest en wegglijdt in somberheid en kwetsbaarheid.

Graag jullie bevindingen en mening hierover.

Tanmirt atass