-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Amshoom Style ⴰⵎⵛⵓⵎ ⵚⵟⴰⵢⵍ

#136
Azul

idd awma, we hebben andere belangen die we moeten nastreven, als we genoeg inspraak hebben zouden we meer inmenging kunnen veroorloven. Ik weet, het klinkt zielig maar ik vind ook dat machtige Amazigh empires, van het momentum hadden gebruik moeten maken om Tamazight en invloed door te drukken. Mass canardo heeft al duidelijk gemaakt dat we daarin naïef zijn, maar misschien kan hij ons vanuit een concrete invalshoek, van ons ongelijk overtuigen :p

Azul
#137
Azul

nesh izawran inoe di ait touzine. op zich vind ik de specifieke oorsprong van weinig belang, het nalatenschap van onze agrawli amqran, al khattabi is voor mij de grootste inspiratie om politieke en economische doeleinden te verzoenen met identiteit.
#138
als mens van het volk kan je weinig beginnen tegen het algerijnse bewind dat gesteld is op machtsvertoon, hopelijk eindigt het tijdperk van verborgen generaals die het land leegzuigen en kunnen Imazighen hun taal en cultuur daar wat efficiënter gaan beleven.
#140
Azul

Hadden de Imazighen lang geleden de macht over hun gebieden gegrepen, dan beschikten ze nu over hun grondstoffen, maar ja ze strooien zichzelf zand in de ogen met arabistische propaganda en absurde doctrines. Nu zitten we met jmir n i3rabn en duwen we onszelf in boeheyoef en armoede.

Ze misleiden de mensen door over de druppels te praten die naar marokko gesmokkeld worden terwijl de generaals met de miljarden gaan lopen en een groot deel van de algerijnen onder de armoedegrens houden.
#141
De jarenlange smokkel tussen Marokko en Algerije heeft geleid tot een bloeiende grenseconomie in het noorden van beide landen. Maar nu Algerije de grens hermetisch heeft gesloten, dreigt er armoede in de economisch zwakke regio.

Een jaar geleden was de weg van Berkane naar de badplaats Saïdia in het noordoosten van Marokko nog een levendig schouwspel. Om de vijftig meter stonden stalletjes met illegale sigaretten of plastic flessen met gesmokkelde diesel en benzine. Als uithangborden hingen grote trechters aan stokken: koop hier goedkope brandstof. Maar nu is de berm leeg, op een enkel stalletje na.

Afgelopen zomer schroefde Algerije de grenscontroles in deze regio sterk op. Langs de grens werd een diep kanaal gegraven en een hekwerk geplaatst om smokkelaars tegen te houden. De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika gaf hier opdracht toe, omdat het olierijke Algerije geregeld zou kampen met een tekort aan brandstof.

Goede deal
De grens tussen Marokko en Algerije werd in 1994 gesloten na een conflict over de moord op twee Spaanse toeristen en de twist over de Westelijke Sahara. Marokko beschouwt deze voormalige Spaanse kolonie als een zuidelijke provincie, Algerije steunt er de onafhankelijkheidsbeweging Front Polisario. Officieel was de grens dan wel dicht, maar vele smokkelaars zorgden afgelopen twintig jaar voor een bloeiende grenseconomie.

“Marokkaanse sinaasappelen, groenten en aardappelen gingen naar Algerije, Marokko kreeg er sigaretten en brandstof voor terug”, vertelt regiokenner Najib Bachiri van de NGO L'Homme et l'Environnement uit Berkane. Volgens de milieu- en mensenrechtenactivist een ‘goede deal’ voor zowel Marokko als Algerije. “Marokko heeft geen olie en Algerije produceert heel weinig groenten en fruit. Daarnaast leven duizenden families aan beide zijden van de grens van de smokkel. Zonder smokkelwaar vervallen zij tot armoede, in een streek waar de werkloosheid al hoog is.”

Dure benzine
Werkloosheid dreigt ook voor Mohamed, een van de overgebleven benzineverkopers langs de weg Berkane-Saïdia. Hij staat naast zijn handelswaar: twee plastic flessen met benzine op een omgekeerd kratje. “Er zijn nu nog maar een paar smokkelaars die de grens over durven te steken”, vertelt Mohamed. “Daardoor betaal ik nu 250 dirham voor 30 liter. Een half jaar geleden was dat nog 140 dirham.” De hogere prijs dwingt de verkoper tot het verhogen van zijn tarieven en dat drukt de winst. “Vroeger had ik veel klanten die de benzine doorverkochten in Nador of Oujda, maar dat loont niet meer. Tanken bij een benzinepomp is nu niet veel duurder dan bij mij.” Mohamed’s winst is door de grenssluiting gehalveerd naar circa 50 dirham (4,50 euro) per dag.

Ook de boeren in de grensstreek worden hard getroffen, zegt Bachiri. Dat baart hem zorgen. “De boeren kunnen hun producten niet meer in Algerije verkopen, maar ook in Marokko is de afzet sterk verminderd. Bedrijven halen hun groenten en fruit niet meer uit deze regio, omdat het vervoer door de hoge benzineprijzen te hoog is geworden.” De boeren pleiten nu bij de landelijke overheid voor een tegemoetkoming voor de inkomstenderving.

Dieptepunt
De sluiting van de grens door Algerije is een van de vele geschillen die dit jaar hebben geleid tot een verslechtering van de relatie tussen beide landen. Afgelopen maanden bereikten de betrekkingen een dieptepunt. Aanleiding waren de uitspraken van de Algerijnse president over mensenrechten in de Westelijke Sahara. Hierop trok Marokko haar ambassadeur terug uit Algerije en haalde een demonstrant de vlag van het Algerijnse consulaat in Casablanca neer.

Zolang het conflict tussen beide landen op scherp staat, zal Algerije de grens niet snel ‘vrijgeven’ voor smokkel, verwacht Bachiri, en zal de bevolking moeten zoeken naar andere bronnen van inkomsten.
#142
In het geval Kabylië, is het heel geloofwaardig dat het autonomie nastreeft aangezien het al van bij het begin, economisch en cultureel een geheel vormt en altijd heeft voorzien in haar behoeften. Het Algerijnse regime wil Tamazight nog steeds niet officieel verklaren, dus is het niet meer dan normaal dat ze hun conclusies trekken.

Als we kijken naar Arif Amqran, dat economisch is verwaarloosd maar alsnog veel kapitaal trekt uit het buitenland, dan kan je wel stellen dat regionale autonomie aangeraden is. Oera di tamnadt n Sous yedrouss asnefloul (ontwikkeling) maynzi idrimen sekkanten mani nidhan.

Bevordering van het Tamazight en de cultuur staat daarenboven niet los van de ontwikkeling van de desbetreffende regio's, de nieuwe grondwet houdt 'in principe' ook een herfinanciering van de achtergestelde gebieden in.

Azul
#144
azul

wat is eigenlijk de voertaal in marrakesh en zijn de inwoners nog vooral Imazighen? Van agadir weet ik dat het isousiyen zijn die tmazight kunnen maar is het ook de voertaal op straat? Ik ben in beide steden nog nooit geweest, vandaar mijn vraag.

#145
azul

wat versta je juist onder sticky content en wat kan een voorbeeld zijn in de besproken context?

#146
Politiek / Re: Stand van zaken in Tamazgha
15/12/2013 om 02:31:52
idd awma, ik denk wel dat het IRCAM op zich wel voldoende inspanningen doet, maar het is het immobilisme van de regering dat de uitvoering van de grondwet aan het stallen is. Volgens de directeur van het ircam is het aantal scholen paradoxaal zelfs afgenomen.

Volgens de bevoegde minister is het te wijten aan hun planmatig programma dat in februari een volgend pakket zal invoeren. Al is dit waar, ik versta niet wrm Amazigh namen dan nog steeds worden geweigerd. Een diep gewortelde minachting voor de Imazighen en Imazighen die nog steeds argumenten willen horen over het waarom van Tamazight leren, zullen aan de basis liggen van deze onveranderde situatie en achteruitgang.


#147
Politiek / Stand van zaken in Tamazgha
14/12/2013 om 04:29:49
Leden van de Agraw Amadlan Amazigh hebben vastgesteld dat in alle landen van Tamazgha (Noord Afrika en de Sahel), Imazighen de ergste periodes uit hun geschiedenis meemaken, gezien de ontzegging van hun identiteit, het ontbreken van hun politieke, sociale, economische en culturele rechten en het ernstig gebrek mensenrechten.

Het geval van de Kel Tamasheq in Azawad is in het bijzonder verontrustend aangezien het malinese leger dat achter het franse leger oprukt en in alle straffeloosheid, afschuwelijke misdaden tegen onschuldigen pleegt. Frankrijk dat het malinese leger opnieuw heeft geïntroduceerd in Azawad, is verantwoordelijk voor wat er met de volkeren in de regio gebeurd.

De situatie van de Libische Imazighen is eveneens verontrustend gezien de Libische overheid (regering en parlement) doof blijft voor de eisen van Imazighen die erkenning willen van hun socioculturele identiteit. Het CMA wijst op de regering waarvan sommige leden, aansturen op een burgeroorlog tegen de Imazighen om deze te dwingen af te zien van hun legitieme rechten.

In Marokko en Algerije, is de erkenning van het Tamazight in een formeel stadium gebleven zonder enig concreet gevolg, met name in het domein van onderwijs of de introductie van de taal in de instellingen. Over het socioeconomisch plan, blijven de nationale wetgevingen, Imazighen onthouden van een eerlijke toegang tot hun natuurlijke bronnen en de ontwikkeling van hun gebieden. De Canarische eilandengroep blijft onthouden van het recht op soevereiniteit en de natuurlijke rijkdommen worden geplunderd ten voordele van de spaanse staat en de multinationals.

Daarnaast heb ik persoonlijk nog recente beelden gezien van getuigenissen van ouders in Marokko die nog steeds worden verboden, hun kinderen een Amazigh naam te geven. Aansluitend op deze dreigingen, mijn video over het aanleren van Tamazight aan onze kinderen: http://www.youtube.com/watch?v=9W8SFBhQexM

Artikel vertaald uit Amazighworld.org

Tanmirt, Azul
#148
Azul awma

Is dit dan gewoon een wait and see scenario of is dit een te minimalistiche opvatting van de voorgaande canardo toelichting?

En in hoeverre spelen de gekozen tags een rol bij het viraal gaan?

tanmirt mass canardo, uw uitvoerigheid is bewonderenswaardig en doet de Imazighen eer aan.
#149
Azul


Tanmirt canardo voor je expertise, ik kan dan ook geen reden bedenken wrm senior canardo zich niet zou lenen als medium om de betreffende video, die volgens mij belangrijker is dan een opstootje in Dakhla, op een gelijkaardige manier te stuwen naar meer kijkers :p

Ik ben weliswaar niet snel van begrip, maar ondanks de geringe schakels die zijn vereist voor een efficiënte verspreiding, kan ik maar moeilijk afstappen van het idee dat meer contacten, meer verdeling van de boodschap kan betekenen.

#150
Azul

Iemand met veel fb aanhangers (ik alvast niet)  kan zulke videoboodschappen viraal laten gaan of amazigh.nl mits vertegenwoordigd op fb, zou een goed platform zijn om tegemoet te komen aan het Canardo actieplan :)

tanmirt