Marokko kijkt uit naar het WK 2030, maar een nieuw rapport waarschuwt dat wijdverbreid onbeschoft gedrag in publieke ruimtes het internationale imago kan schaden. Veel Marokkanen maken zich zorgen over wat bezoekers straks zullen meemaken.
Een grootschalige peiling van het Marokkaans Centrum voor Burgerschap schetst een zorgwekkend beeld. Ruim 83 procent van de deelnemers zegt dat er veel wordt gesjoemeld in commerciële en toeristische transacties. Nog zorgelijker: 92 procent vindt dat georganiseerde bedelarij - vaak met kinderen - een alledaags fenomeen is, vooral in toeristische gebieden. Deze praktijken worden steeds professioneler aangepakt, waardoor ze moeilijk aan te pakken zijn.
Ook de alomtegenwoordige chaos door straatverkopers, illegale parkeerwachters en bezetters van het trottoir stoort velen. Bijna 88 procent zegt last te hebben van opdringerige parkeerwachters, terwijl 93 procent vindt dat het bezetten van de openbare ruimte een vertrouwd maar storend beeld is geworden dat steden rommelig maakt.
Daarnaast zijn hygiëne en netheid een grote bron van ergernis. Meer dan 81 procent vindt dat afval op straat Marokko slecht op de kaart zet. Ook het gebrek aan schone openbare toiletten (genoemd door 74 procent) en respectloze omgang met groen (67 procent) maken het lastig om een positieve indruk achter te laten.
Wat betreft sociaal gedrag ziet het rapport weinig reden tot optimisme. Ruim de helft vindt dat vrouwen zich niet veilig voelen op straat door intimidatie. Bijna net zo veel deelnemers zeggen dat kwetsbare groepen, zoals ouderen of mensen met een beperking, onvoldoende respect krijgen. Ook buren zouden zich vaker moeten gedragen: 44 procent stoort zich aan conflicten en geluidsoverlast in woonwijken.
In het verkeer is het niet veel beter. Zo'n 61 procent van de respondenten ergert zich aan het niet naleven van verkeersregels. Ook in het openbaar vervoer - en zelfs bij iets eenvoudigs als een wachtrij - is het gebrek aan respect zichtbaar. Meer dan de helft zegt dat luid praten in publieke ruimtes onnodig storend is.
Opvallend is dat burgers zich wel degelijk inzetten om onbeschoft gedrag aan te kaarten. Meer dan de helft gaf aan regelmatig in te grijpen als iemand zich misdraagt in het openbaar. Toch zegt slechts 39 procent actief mee te doen aan burgerinitiatieven of campagnes rond publieke netheid of hoffelijkheid.
De deelnemers zijn ook weinig enthousiast over de rol van de overheid. Bijna 53 procent vindt dat er helemaal geen echte inspanningen worden geleverd om burgerzin te bevorderen. Nog eens 45 procent noemt de overheidsinzet 'beperkt'. Slechts 2 procent ziet een duidelijke en doeltreffende aanpak.