-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Asafu

#151
 Llink heeft plotselinge bosloeten om de uitzending over Imazighen drastische te wijzigen!!
#152

De raad van toezicht van de nieuwe omroep Llink wil directeur Anna Visser ontslaan. De raad heeft dat voornemen omdat zij niet tevreden is over haar werk. Het veertigkoppige Llink-personeel heeft zich echter achter zijn directeur opgesteld.

Naar de precieze motieven van de raad om Visser te ontslaan kan het personeel slechts gissen. Volgens programmamaker Francisco van Jole doen hierover verschillende geruchten de ronde, die te herleiden zijn naar de ontstaansgeschiedenis.

Llink is een fusie tussen de 'dierenomroep' Nutopia en DeNieuwe Omroep. Koffeman, voorzitter van de raad, trad toe vanuit Nutopia en hij is niet tevreden over de manier waarop LLiNK het thema dieren behandelt. Volgens Van Jole zou Koffeman graag zien dat de omroep zich opstelt als een verlengstuk van dierengroeperingen. Visser heeft zich daar altijd tegen verzet.

Ook zou Koffeman Visser verwijten dat zij voor het televisieprogramma Mr. Kahoona het bedrijf van Vissers' vader inschakelt. Volgens Van Jole heeft Visser daar speciaal toestemming voor gevraagd en zoekt Koffeman dus gewoon een stok om mee te slaan. Het botert namelijk al langer niet tussen Koffeman en Visser. Het personeel heeft ook de zijde van Visser gekozen omdat hen is gebleken dat Koffeman met zijn werk van twee dagen per week 35.000 euro per jaar zou verdienen. Dat is de idealisten in het verkeerde keelgat geschoten. ANP
#154
Mannen / Re: Militaire dienst
22/12/2005 om 02:51:55
Citaat van: TAKANARIT op 21/12/2005 om 16:57:56
Citaat van: hadou op 08/12/2005 om 22:50:21
Een beetje man moet dat gedaan hebben! in dienst gaan! Maar Wij Irrifiyen van de laatste generaties gaan niet in dienst. In Marokko doen wij het tegen onze zin en hier in Europa willen wij niet omdat wij ons anders voelen.,
Ik heb wat gemist in mijn leven en ik heb spijt. Ik kon niet veel aan veranderen op zich. Ik was nog niet bekeerd tot Nederlander. Met zo'n rode paspoort in je zak zou je opgeroepen worden door de kazerne.
Eenmaal genautraliseerd werd de dienstplicht afgeschaft. En ik ben ook zo n mannetje die niet iedere dag aan denkt om mij als vrijwilliger aan te geven . Ik zou nu  blij zijn, als ze mij dwongen.

Maar heren ! is het niet zonde dat wij geen kennis van Militaire machine hebben? Stel je voor : er is oorlog ! hoe zou je je dierbaren willen beschermen?  Hoe ontmantel je een granaat? kun je goed mikken?

Van mijn oude marokkaanse vrienden ken ik maar 2 die in dienst zijn geweest. 1 uit Sawira en 1 uit Warzazat. Ze werken nog steeds bij de defensie.
Irifiyen: geen EEN.


Azul,

Je bedoelt dat Soussis wel de ballen hebben om de militaire dienst door te staan ;) Het hele FUCKING leger in Marokko is in handen van mijn matties :)



Waarom had generaal Oufkir geen vertouw in kolonel Hassan Lyoussi (1972)?!

Beide officieren komen het zuiden van Marokko !

Noem maar een paar namen van opperofficieren uit Souss.

#155
Muziek / Re: EN HET LEVEN GAAT VERDER”
22/12/2005 om 02:32:29
Citaat van: Ariri op 22/12/2005 om 01:21:06
‘”’Nee, niet Lounès Matoub”'’, dacht ik toen de radio op 25 juni meldde dat deze zanger lafhartig vermoord was door Algerijnse moslimextremisten, de GIA. Alweer een gewetensstem minder. Toch was deze moord geen verrassing. Lounès Matoub stond al jaren hoog genoteerd op de zwarte lijst van de moslimextremisten. Ook zij wisten immers dat alleen een kogel deze Kabylische protestzanger-dichter het zwijgen kon opleggen. Andere middelen hadden reeds gefaald. Op 25 september 1994 werd Matoub ontvoerd door de GIA en het verbaasde de hele wereld dat ze hem toen in levende lijve vrijlieten. De ontvoering noch de vele folteringen die hij toen onderging, konden deze rebel schrik aanjagen. Hij ging door met zijn strijd tegen onrechtvaardigheid op de enige manier die hij kende: zingen en dichten. Twee zaken die zijn vijanden hem kwalijk namen. Tot die vijanden behoorden -naast de religieuze integristen- ook de Algerijnse regering. Tijdens de grote manifestaties van de ‘”’Kabylische lente”'’ van 1980 maakte Matoub immers duidelijk dat hij voorstander was van de erkenning van de Berberse taal en cultuur. De Berberse culturele strijd ging voor hem samen met het gevecht voor de democratie. Zijn directheid en zijn ongezouten woorden vertolkten het standpunt van de Berbers maar ook van alle Algerijnen die vrede, rust, rechtvaardigheid, vrijheid en democratie nastreven. Voor hem waren dat heilige waarden die een strijd waard zijn. Uit de strijd putte hij dan weer inspiratie voor zijn muziek en zijn poëzie.

Lounès Matoub wist heel goed dat zijn woorden en liedjes hem in gevaar zouden brengen, maar hij lachte alle bedreigingen weg. Tenslotte werden alle Algerijnen bedreigd. Iemand moest toch het woord voeren, want als iedereen zweeg dan was de overwinning aan de machtswellustelingen. Maar dat zou nooit gebeuren als het van Lounès Matoub afhing. Hij kende de kracht van woorden. Woorden zijn dodelijker dan wapens. Oprechte woorden worden gedragen door de wind en opgeslorpt door een heel volk vooral als daar een meeslepende melodie aan vast hangt. Matoub wist dat je een mens kon doden, maar een lied? Nee, nooit. Woorden kunnen niet gevangen, verkracht of vermoord worden. Met zijn woorden schudde hij het volk wakker. Hij maakte hen ervan bewust dat de strijd om de vrijheid in hun handen lag. Door zijn ongelooflijke gedrevenheid om steeds terug te slaan, werd hij een symbool voor de Algerijnen. Zijn moordenaars hoopten natuurlijk dat ze eindelijk van hem af waren, maar zijn onverdiende dood heeft een spoor van woede nagelaten in Algerije. Lounès Matoubs laatste album ‘”’Lettre Ouverte à…”'’ is een blijvend testament en zal woord voor woord doorgegeven worden als een gebed in de bergen van Kabylië, in de souks van Algiers en Barbes. In een boom van het 20ste arrondissement van Parijs kraste Matoub, kort voor zijn dood: ‘”’Et la vie continue…”'’. Met het leven, blijft de hoop en de strijd voor vrijheid en culturele ontvoogding. Daar zijn kogels niet tegen opgewassen.

>Lounès Matoub. ‘”’Lettre ouverte à …”'’ (cd 8463272). Andere titels: ‘”’Les meilleurs succès”'’ (1997), ‘”’Au nom de tous les miens”'’ (1997), ‘”’La complainte de ma mère”'’ (1996), ‘”’Thissirth n”'’endama”'’ (1995). De cd”’’s van Matoub zijn uitgegeven bij Blue Silver en worden in België verdeeld door AMG-records.

Bron: http://www.tilelli.nl/wpress/?p=61

Bron:
Naziha Maher

Wereldwijd Magazine, oktober 1998.
#156
Geschiedenis / Re: De Coup van 1971
12/12/2005 om 21:04:45
Citaat van: Ababou* op 12/12/2005 om 14:51:36
Citaat van: Hannibal op 09/11/2004 om 19:19:00

Azul,

Luitenant kolonel Mohamed Ababou kwam niet om tijdens de staatsgreep, nadat zijn broer is vermoord, ging op vlucht naar Tetouan maar voordat hij de stad bereikt wed gearresteerd, hij is door de militaire rechtbank tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld (als ik me niet vergis) hij is in 1975 met Harroch Akka (de bodygard van M’hamed Ababou), en ander twee militairen uit de gevangenis ontsnapt maar na kort tijd werd M. Ababou weer opgepakt.


Ze zijn niet zozeer ontsnapt, maar "losgelaten", zodat men ze vervolgens kon vermoorden. Ze wisten allemaal teveel, het ging ze met name om Akka.

Kort nadat de kolonel was gepakt is hij vermoord, zonder enig vorm van proces. Tot op de dag van vandaag is zijn lichaam spoorloos.

Een plan van A. Dlimi

Uit betrouwbare bronnen heb ik vernoemen (1 jaar geleden ) dat het niet vast staat dat hij “ vermoord ” is.

#157
Citaat van: Taxasath op 28/11/2005 om 10:46:34
Citaat van: tamezjant op 28/11/2005 om 10:38:46

tijdens de uitnodiging van spanse generaal

dit was geen spaanse generaal, maar een spanjaard die kwam onderhandelen over de vrijlating van de spaanse krijgsgevangenen

Volgens mij staat erbij …een Spaanse kolonel in civiel tenue..
#158
Citaat van: tamezjant op 28/11/2005 om 10:37:35

met Mohamed 5 in Ajdir

Volgens mij is deze foto in Egypte opgenomen.
#159
Politiek / Re: Abd elkrim en joden ster
11/11/2005 om 00:25:40
Citaat van: Gordo op 10/11/2005 om 23:58:00


Dit boek gaat over Abd Elkrim en het protectoraat.

Zoals bekend hebben imazighen in het noorden en het het zuiden gevochten tegen de bezetting, terwijl de Makhzen een verdrag met ze heeft getekend.  Spanje en Frankrijk  kregen zeggenschap over Marokko in ruil voor bescherming.

Het boek gaat over Abd Elkrim, die het verdrag beschowude als landsverraad en natuurlijk over  zijn rifrepubliek, vandaar die vlaggen op de cover. Beide hebben een  6 puntige ster.


Weet iemand waarom?

Heb je misschien de naam van de auteur, titel en ISBN van het boek?
#160
Citaat van: Izwan op 08/11/2005 om 22:19:59
De rif stammen in de tijd van Imarat Nkoer ( 9, 10, en 11 eeuw), aldus Ahmed Tahri.

Azul,

Heeft hij een boek hierover geschreven?


Tannemirt

#161
Politiek / Re: Kaddafi en Imazighen *NEW*
09/11/2005 om 09:43:51
Het gaat wel de goede kant op, Kadafi gaat binnenkort de Al-Jamahiriya Al-Aarabia Al--Amazighiya Al-Ichtirakya Al-Iislamiya Al-Ifiriqya …. Al-Libiya uitroepen.

Hoe luidt de oorspronkelijke naam van “kolonel” kadafi al weer?!

#162
Citaat van: Izwan op 08/11/2005 om 22:19:59

Bni Gmil,
Bni Bufrah,
Bni Bachir,
Bni Buchibet,
Bni Jathaft,
Bni Amart,
bni Amart
Bni Jaseltien
Bni Taozin,
Bni Ulichek,
Bni Said
Bni Bujafar,
Bni Sicar,
Banoe
Bni Sidel,
Bni Bu ifrur
Bani Izanasen.
Bani Zanasan.
Bani Maraasen
Banu
Bani Nernijan
Bni Jataft
bni a3mart

De arabisatie van Rif is voltooid! Rijffijnen noemen zich niet meer Ait/Ayt… maar : Bni…, Bnou…, Bani… !!!
#163
Geschiedenis / Re: Irifien en de Piraten
07/11/2005 om 00:15:40
Citaat van: Sa3ieD op 06/11/2005 om 16:56:43
Iriefieyen en Aith Temsamane deden het voornamelijk. chten tot aan het begin van de 19e eeuw).

Zijn Ait Temsamane geen Irifiyane?
#164
Cultuur / Re: Wie is ......
06/11/2005 om 02:54:44
Citaat van: AYNED op 11/09/2001 om 16:30:45
ABDENBBI heeft wel dubbelganger en deze woont in Themsamen wordt genaamd : Rhaj Ttuhami.


Volgens mij is het Muh N Boudina
#165
Citaat van: Anerzuf op 04/11/2005 om 14:17:59
Vanavond (vrijdag 4 november) op Radio 1 tussen 20:00 uur en 21:00 uur in het programma "LLiNKE Soep" aandacht voor het vergeten verhaal van de Imazighen.
Is begonnen