-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Matoub

#556
Cultuur / Re: De Berberse godin Athena
09/03/2005 om 23:07:32
Citaat van: The proton op 09/03/2005 om 16:28:59
Azul  ales ,

Ben je een theoloog ? Want jij schrijft mestaal theologische onderwerpen .

Ik vind jou onderwerpen interessant in deze wereld vol  leugens .

ATHENA IS EEN BERBERS GODIN , DAT IS MOOI  !

Azul,
Ik zou echter willen weten of jij berebrs bent, want jij spreekt af en toe berberse woorden, maar jij  lijkt volgens mij heel vreemd een Marokkaan te zijn, waarschijnlijk ben jij een berber die met niet-marokkanen is opgegroeid.

Dit is de quote van herodotus die ik nu vind: (ik zou het van Arabisch naar Nedrelands vertalen):
"-herdotus schrijft over de Libische (berberse stammen)-...en na de Makhloesstam volgt het land van Aussiën, en de rivier triton onderscheid deze stammen, en ze gaan aan de oevers van het meer Tritonis. Hun leden verlengen hun haren. De Makhloesstam kammen hun haar naar achter, terwijl de Aussiën hem naar voor kammen. en ze allemaal vieren jaarlijkse feesten voor Neith. in dat feest onderscheiden hun maagden zich in twee groepen, en ze bestrijden elkaar met stenen en dikke stokken, en zo -zoals ze zeggen- vereren ze hun lokale godin die we Athena noemen".

Verschikkelijk slecht vertaald, maar toch nuttig:
http://www.tawalt.com/monthly/nusus_libya/nusus_libya_1.pdf

Herodotus zegt ook dat bijna alle Griekse goden van Egyptische oorsprong zijn, behalve Poseidon die van de Libiërs (Berbers) is overgenomen.

over Athena zegt hij ook dat haar kleren berberse kleren zijn, en dat de Aigis een berbers (libisch) woord is die de Grieken verbasterd hebben, en dat was de normale dracht van de Berberse vrouwen.
Herodotus vertelde ook dat de Libiers (Berbers) de Grieken vier paarden leerden verbinden aan elkaar, hij zei ook dat de godsdienstige zangen van Libische ( Berberse ) oorsprong  zijn en daarna is het door de Grieken overgenomen. en men stelt dat de haliloya daartoe te heleiden is.
#557
Cultuur / Re: De Berberse godin Athena
09/03/2005 om 13:21:47
Dat is geen wonder toch, dat stond al bkend vanafde oudheid.
Jij zou zelden vinden dat Athena een berberse godin is, want berber is een recent woord voor berbers of Imazighen, maar jij zou "Libyan" vinden. Want de berberse waren bekend als libiers.

Dus zie: http://www.google.be/search?hl=nl&q=Athena+libyan&meta=
#558
Cultuur / Re: De Berberse god Amon
08/03/2005 om 13:40:21
Citaat van: Dobry Den op 08/03/2005 om 00:19:07
Laatst hoorde ik van een Riffijnse dat er vroeger in Arif de stok waarop het brood gebakken werd, versierd werd met kleding en make up (tegenovergestelde van de vogelverschrikker zeg maar). Dit met als reden om er voor te zorgen dat het ging regenen. Ze zei dat de opgemaakte stok "Tasrit n Unzar" werd genoemd.  Komt aardig overeen met je komisch verhaalte: de vrouw die " iets" laten verleiden om te regenen.

Dat is het.
#559
Cultuur / Re: De Berberse god Amon
08/03/2005 om 13:39:28
Citaat van: MohamedUK op 07/03/2005 om 22:54:49
Typisch trouwens. Ik vraag hoe het zit met een specifieke goden aanbidding, en je legt me gelijk woorden in de mond over hoe ik vindt dat ze dommer zijn geweest, gelijk naar de ka3ba en onderweg nog even een zogenaamde aanval maken op de profeet saws. Is it time already to ruin my day?
Jij vraagt, en  ik vraag. jij ziet je vragen als vragen,maar mijn vragen als aanvallen, jij  ziet je goden als ware goden, maar de van hun niet.
#560
Cultuur / Re: De Berberse god Amon
07/03/2005 om 22:31:23
Citaat van: MohamedUK op 07/03/2005 om 22:22:18
[erm ja, maar met een gewaad betekent dus niet-naakt in de brede defenitie. Trouwens, dit is alleen wanneer je in staat van hajj of umrah bent.
Ja natuurlijk, Maar het is een beetje beschamend bijna zoals de Oude-Arabieren te doen. De Arabisches en de Arabieren liepen zeven male naakt rond de ka'ba. en nu is het ook een islam, ze loepen nog zeven maal; maar met een beetje kleren.  (niet genaaide kleren).
Voor meer informatie over de zondes lees:
"ويتم الحج إلى البيت في " مكة " أو إلى بيوت الأصنام وفقاً للنظام التالي

. الطواف ..بالبيت أو بالبيوت ، وحول بيوت الأصنام والأنصاب ، ويعتبر الطواف ركناً من أركان الحج ومنسكاً من مناسكه . وكانوا يطوفون كذلك حول الرجمات ، كما كانوا يطوفون حول الذبيحة التي يقدمونها قرباناً للآلهة . ويطوفون حول قبور السادات والأشراف من الناس . وليس للطواف وقت معلوم ، ولا هو يختص بعبد معين ولا بموسم خاص ، بل هم يؤدونه كلما دخلوا معبداً فيه صنم ، أو كعبة .... أو ضريح ، وهم يطوفون سبعة أشواط وهم عراة لاعتقادهم أن طرح الثياب هو طرح للذنوب [ وإن كان الأزرقى ، صاحب كتاب أخبار مكة ، يحاول ومن خلال الروايات المروية أن ينسب كل ذلك إلى سُنة استنوها من آدم نفسه ( راجع أخبار مكة المكرمة : ج 1 ص 13-14)] . وكانت المرأة تطوف وهى عريانة كما الرجال، لا يستر عورتها لباس أو قماش وإنما تضع إحدى يديها على قبلها والأخرى على دبرها( إلا إذا أعارها أحدهم ثوباً ) . وكان طواف الرجال في النهار والنساء ليلاً.( المفصل في تاريخ الجزيرة العربية قبل الإسلام ج 6 ص 258)"

http://www.mutenasserin.net/mutenasserin/english/islam/islam1/arbicgod.htm

#561
Cultuur / Re: De Berberse god Amon
07/03/2005 om 22:14:12
Citaat van: cinderella op 07/03/2005 om 21:22:17
die is nergens meer te vinden... zonde!
Laten we zeggen dat het een zonde is.
Anzar was maar mythologisch, Maar Mohamed bestond wel, en trouwde hij met meer dan 10 vrouwen, inclusief met een meisje dat 6 jaren was. Hiernaast had  hij ook met slavinnen naar het bed gegaan, want een moslim mag met zijn slavinnen naar het bed gaan. Dus hoeveel waren ze in het algemeen (vrouwen en slavinnen)? en is het geen zonde met een meisje van 6 jaren te trouwen?
#562
Cultuur / Re: De Berberse god Amon
07/03/2005 om 21:53:13
-
#563
Cultuur / Re: De Berberse god Amon
07/03/2005 om 21:45:39
Citaat van: MohamedUK op 07/03/2005 om 21:11:53
ales hoe zat het precies ook al weer?
Azul,
Het was niet voor Amon, Maar voor Anzar.
Maar het is niet raar, als jij al voldoend gelezen had over de mythologie van de oude volkeren, dan had jij dat heel gewoon gevonden.
En het is maar naaiëf te denken dat ze dommer waren geweest. Ze doen dat ten minste in een tijd waar geen echte wetenschap was ontwikkeld.
Een voorbeeld hiervan is de Ka'ba, De oud Arabieren liepen daar naakt rond, en de moslims doen dat vandaag door daarrond zonder genaaide kleren te lopen, bijna zoals de vrouwen van Anzar.
Ze maakten ook drie godinnen als dochters van allah, en nu zijn ze relatief slimmer en ze erkennen alleen hun vader "Allah".
Indien jij in latere periode had bestaan, dan zal je je huidige god belachelijk vinden.
"Iedere aap is een ster in de ogen van zijn moeder".
#564
Cultuur / Re: De Berberse god Amon
07/03/2005 om 21:39:32
Citaat van: cinderella op 07/03/2005 om 21:22:17
die is nergens meer te vinden... zonde!

Citaat van: Ales op 22/09/2004 om 14:48:21
Tislit of Taslit is een vrouw uit de Amazighische mythologie. Haar naam betekent de bruid. en ze is verwant aan de Amazighische rituelen om de regen te vragen in de tijden van de droogte.

Over de mythe van Tislit is er niet veel bekend, hoewel de rituelen tot vandaag de dag gebruikt worden. Volgens de Kabylische mythe was Tislit een heel mooie vrouw, ze was stralend op de aarde zoals de maan in de hemel, en ze ging steeds naar een rivier omdat het water haar ziel is. Er was een god die Anzar heette. Hij was de god van de regen. Deze laatste probeerde Tislit steeds te naderen. Maar Tislit schrok altijd wanneer Anzar haar naderde. Maar Anzar maakte zijn liefde bekend aan Tislit, en vertelde haar dat hij uit de hemel naar haar komt, om haar te zien. Hij vroeg haar hem wederzijds lief te hebben. Maar Tislit verontschulde zich, en zei tegen hem dat ze voor hem is. Maar ze vreesde de anderen haar relatie met hem te verdenken. Anzar permitteerde dat niet, en stond recht en deed zijn ring omdraaien, en maakte de rivier helemaal droog. Tislit was een wezen van het water, en ze kon er niet zonder leven, en daarom schreeuwde ze, en verscheurde haar kleren, en stond naakt, en riep tot Anzar met liefdadige woorden, om naar haar terug te keren en de revier weer met water te laten stromen. en hierna kwam Anzar terug in de vorm van de bliksem naar Tislit, en liet de revier weer met water stromen, en werd de aarde groen door de planten.


Taslit wordt vaak Taslit n Unzar genoemd. Dat betekent letterlijk de bruid van Anzar. Deze naam wordt ook gebruikt om naar de regenboog te verwijzen in het Tamazight. en in het Marokkaanse Arabisch is er ook een letterlijke vertaling voor die naam :Aroest hta. dat verwijst ook naar de regenboog.

Het is opmerkelijk dat de Amazighische vrouwen in bepaalde streken, ook hun bruid-poppen als bruid met verschillende kleuren aankleden, om de regen te vragen en dat verwijst ongetwijfeld naar de regenboog die eigenlijk Taslit n Unzar is.

De oude rituelen bij de Imazighen om de regen te vragen worden nog vandaag de dag met afwijkingen uitgeoefend. De oude Amazighische vrouwen moesten daar de mythe opnieuw bezielen, en daarom moesten ze naar een rivier of een waterbron gaan, en zich uitkleden en daarna oefenden ze bepaalde rituelen uit om de god Anzar seksueel op te wekken. Dat zou de regen betekenen aangezien de regen ook het leven aan de aarde schenkt.

Die groep van de vrouwen worden Issis genoemd. Issis betekend een groep vrouwen zoals : Dochters of vrouwen. Deze naam is strikt verwant aan de Egyptische godin Isis. Deze laatste was de vrouw van Osiris de god van het hiernamaals, en ervoor een god van de vruchtbaarheid. en dat is ook het vermogen van Anzar.


Alhoewel de rituelen van de regensaanvraag bij de oude Amazighische vrouwen na christendom afgekeurd werden namens de Amazigh christelijke Augustinus, blijven ze tot vandaag de dag na de islam, als volksislam uitgehangen. Maar met afwijkingen.

De Amazighische vrouwen nemen een Aghandja (een grote lepel) of iets dergelijks en kleden hem als een bruid. Ze lopen rond in het dorp met bepaalde rituelen om regen te vragen. Af en toe wordt hun Aghandja nat gemaakt vanuit de hoge gebouwen, en daarnaast krijgen ze cadeau's van de huizen die ze bezochten.


#565
Cultuur / Re: De Berberse god Amon
07/03/2005 om 18:53:57
Waar de Egyptische Amon is vereerd:


bron: http://www.touregypt.net/karnak.htm



bron: http://www.mondeberbere.com/PARImazigh/Parimazigh5/siwa.htm

Het is ook overduidelijk dat de Egyptenaren rijker dan de Berbers waren.
#566
Cultuur / Re: De Berberse god Amon
07/03/2005 om 18:47:02
Amon was bekend met twee Berberse pluimen:



bron: http://www.geocities.com/watnouw/amon.gif

Dat kan hier opmerken:



bron: http://pythacli.chez.tiscali.fr/civilisations/afriquenord.htm
#567
Cultuur / Re: De Berberse god Amon
07/03/2005 om 18:43:20
De belangrijkste Punische god was Baal-Amon:



De huidige Lybiërs zijn nog beïnvloed door de oude pre-islamitische rituelen, en ontstonden daarvan geïslamiseede pre-islamitische rituelen:



bron: http://www.tawalt.com/letter_display.cfm?lg=_tz&ID=2639
#568
Cultuur / De Berberse god Amon
07/03/2005 om 18:37:52
Azul,

Een van de belangrijkse goden van de Egyptenaren, en de Berbers is Amon.

Deze god is dus Berbers als Egyptich, hij werd vereerd in verschillende streken in Tamazgha en in Egypte. Maar zijn belangrijkse tempels waren de thebische tempel:" el-karnak" en de Siwische tempel (De Siwiërs zijn Berbers).

Amon was niet belangrijk in het begin bij de Egyptenaren, want hij is pas in latere periode de belangrijkste god geworden. Er zijn zelfs theoriëren die zeggen dat het montheïsme is begonnen met Amon. Amon is ouder dan de Thora en Bijbel en de Koran.
Daarnaast zijn er interpretaties die zeggen dat het Hebreewse woord "Amen" die ook door de christenen is overgenomen, en natuurlijk ook door de moslims en dat zegggen ze in hun gebed na de soera van :"Alfatiha". Ook zijn er interpretaties die zeggen dat het offerfeest van de schaap is tot de verering van Amon te herleiden. en in ieder geval was het offeren van de schaap al eerder bekend bij de Berbers, en zelfs vandaag de dag is het offerfeest (bekend als Ied el-Adha bij de Moslims, en ook als het grote feest bij de Maghribijnen).
Zie ook: http://www.tawalt.com/letter_display.cfm?lg=_tz&ID=2639

Zo te zien dat de rituelen van onze dag al diep wortels van oude Amon's geloof zouden hebben.

Maar hiernaast was Amon ook de bekendste god uit de oudheid, en nog nadrukkelijk was de Berber Amon de bekendste.

Zoals ik zei werd Amon later de belangrijkste god voor de Egyptenaren, en Moustapha Ouachi zegt dat Amon de belangrijkse god voor de Berbers was.
De berbers Amon werd ook vereerd door de Oud-Grieken en later hebben hem veerzelvigd met hun oppergod "Zeus", en later hebben hem weeral gemixt met Amon (de berber altijd), dit geval geldt ook voor de Romeinen met hun oppergod Jupiter.

Ook werd Amon gemixt met de Fenecische god Baäl, en zo werrd hij Baal-Amon.

Zo te zien was de Berber Amon de belangrijkste. en nog meer. Siwa werd bekend als de oracle van Amon, en indrukwekkend moesten de Oud-Grieken onder de leiding van Alexander de Grote op Advies van hun filosoof "Aristotalis" naar de priesters van Siwa gaan om de zegenen van Amon te vragen, om Egypte met gemak te kunnen veroveren, en zo liepen ze zeshonderd km's in een gevaarlijke woestijn, en terzijde is het woord "amoniak" vewant aan Amon (AMONiak) en weeral aan siwa.

Ook een indrukwekkend feit is het mysterieuse lot van de oud-perzen. Toen ze Lybië (Tamazgha) wilden gaan veroveren, heeft Amon (feitelijk zijn priesters) voorgespeld dat ze verslagen zouden worden, en dus gingen ze de tempel van berberse Amon te gaan vernietigen en opmerkelijk lieten de Egyptische Amon met rust. Die Perzen gingen de tempel van Amon vernietigen en dus moetsten ze de woestijn naar siwa oversteken, en ook met een vloot via de zee, maar die Perzen verdwenen in die woetsijn en dus keerde de vloot van de zee terug.

Die het is nu overduidelijk dat ed bekendste Amon de berberse Amon was.

Vroeger dacht men dat de Egyptische tempel het oudste is, maar later bleek dat de Siwische tempel eventueel ouder dan de Egyptische is, zoals G. Camps zei.

Amon was zeker bekend met zijn twee veren die op zijn hoofden afgebeeld werden, en het zou niet toevallig zijn dat dat ze eigenschappen van de Berberse stamleiders, want de Berberse stamleiders hadden twee veren op hun hoofd in de oudheid.
#569
Cultuur / Re: De Berberse godin Athena
07/03/2005 om 18:05:21
Ik zou de quote van Herodotus niet vinden, maar ik vond dit:

"Herodotus tells us Athene was the Libyan goddess Neith and was always depicted in Libyan costume."
bron:
http://www.adelphiasophism.com/enemies/14.html

Jullie kunnen alles wat Herodotus over Lybië (Tamazgha) schreef hier lezen, maar in Arabisch:

http://www.tawalt.com/monthly/nusus_libya/nusus_libya_1.pdf

(Grappig als nuttig).
#570
Cultuur / Re: De Berberse godin Athena
07/03/2005 om 17:59:56
Citaat van: Tama op 07/03/2005 om 17:54:41
saffi godin athena is ook al berbers????interessant
http://www.col.fr/article-585.html