-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - youssefislam

#1
Politiek / Nederlandse waarden en normen
23/04/2004 om 18:43:15
welke nederlandse waarden en normen?
#2
Politiek / Nederlandse waarden en normen
23/04/2004 om 18:43:50
Strengere eisen aan stichten nieuwe scholen
 
Gepubliceerd op vrijdag 23 april 2004
 
DEN HAAG (ANP) - Aan het stichten van scholen worden strengere eisen gesteld. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Met de maatregelen wordt vooral het stichten van nieuwe moslimscholen moeilijker.

Alle bestuursleden moeten Nederlander zijn. Een nieuwe school moet aangeven hoe zij Nederlandse waarden en normen gaan onderwijzen. Bovendien moet op een nieuwe school minstens een op de vijf leerlingen geen leerachterstand hebben.

De onderwijsinspectie gaat strenger toezien of scholen wel genoeg doen aan integratie van de allochtone leerlingen in de Nederlandse samenleving. Aan artikel 23, waarin de vrijheid van onderwijs is vastgelegd, wil het kabinet geen afbreuk doen. Een verbod op islamitische scholen noemt de regering contraproductief. Scholen houden ook het recht om leerlingen te weigeren. De organisatie van islamitische scholen ISBO moet godsdienstonderwijs gaan ontwikkelen dat is toegesneden op de Nederlandse samenleving.

Burgerschap

Gemeenten en scholen gaan afspraken maken om scholieren met een achterstand beter te spreiden. Zo moeten er meer scholen met zowel zwarte als witte leerlingen komen. Nu neemt het aantal zwarte scholen, met meer dan 70 procent achterstandsleeerlingen, nog toe, terwijl het totale aantal probleemleerlingen constant blijft.

Extra geld voor zwakke leerlingen verdeelt het ministerie van Onderwijs voortaan niet meer door naar de afkomst van leerlingen te kijken, zoals nu nog deels het geval is, maar naar de feitelijke leerachterstanden op een school.

Onderwijs in Nederlandse normen en waarden, burgerschap genoemd, wordt geen apart vak, maar moet in de kerndoelen worden opgenomen. In de kerndoelen staat omschreven wat een leerling opgestoken moet hebben als hij de schoolbankjes verlaat. Ook van witte scholen verwacht het kabinet dat ze bijdragen aan het contact tussen kinderen uit verschillende culturen.

 
#3
Politiek / Nederlandse waarden en normen
23/04/2004 om 18:41:52
Als het bestuur uit nederlander bestaat dan mag het ook geen islamitische school heten.