-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Samariaan

#541
Algemeen / Re: Marokkaan
28/02/2005 om 22:26:54
je kunt hoog of laag springen, je komt nou eenmaal van een gebied dat bekent staat als marokko. Zeggen tegen mensen dat je van Tamagzha-Noord-Oost bent heeft geen zin. 

Landen zijn gewoon namen van gebieden, dit is natuurlijk anders wanneer je je nationalistisch aangetrokken voelt tot een land maar voor veel van ons is dat NVT.
#542
Vrouwen / Re: toegeven of opgeven
28/02/2005 om 22:23:02
Citaat van: igwentje op 28/02/2005 om 21:53:49
Een minister stelde zelfs voor om eerst alle ambtenaren die hoofddoekjes dragen kennis te laten maken en vervolgens moet de rest volgen. 

hoe bedoel je "kennis laten maken met"? Wordt hiermee bedoelt dat de overheid zich actief gaat mengen in theologische discussies, om zo proberen islam te laten verdunnen?
#543
Taal / Re: stopwoorden
28/02/2005 om 22:17:40
qa-check. (ga toch weg)

heb een neef die dat voortdurend gebruikt, heb elke keer de neiging om te zeggen "ik sta toch al??" :)
#544
Vergeet hierbij ook niet de politieke invloed. Het lijkt alsof koste wat het kost politieke leiders moslims in de gevangenis willen zien, kijk maar naar dat gedoe met Donner.

In Engeland zijn in een soort van Guantanomo-Bay achtige taferelen een aantal moslims maanden lang opgesloten (speciale gevangenis - en voor hun geen gangbare rechten), omdat werd gezegd dat deze lieden levensgevaarlijk zouden zijn. Een paar weken terug is besloten door de gehieme dienst dat huisarrest eigenlijk voldoende is. Wat tot enige commotie heeft geleid.
#545
Persoonlijk gezien voel ik alleen broederschap met mede-moslims die zich ook als moslims gedragen in hart en nieren, zowel in de basis van het geloof als in alle acties van het dagelijks leven die (in)direct te maken hebben het zijn van een goede moslim. Niet de hele islam praten, en dan zeggen we hoeven eigenlijk niet voor de tram te betalen komt toch geen controle.

Met de meerderheid van de arabieren voel ik geen directe verbondenheid, net zoals ik geen directe verbondenheid voel met moslims in Indonesie (taal speelt hierin ook een belangrijk onderdeel). Natuurlijk is er verbondenheid aangezien we moslims zijn, maar wil het eerder benoemen als oppervlakkige verbondenheid. En broederschap kent verschillende niveau's - niet elke moslim kan je beste vriend zijn. En sommige moslims zijn meer moslim dan andere, zullen we maar zeggen.

Irritant om te zien is in welke staat de arabieren (en het beeld dat het afgeeft van moslim door de hele wereld) nu zitten. Een rare twillight-zone van verwester ring, communisme, nationalisme, corruptie, noem het maar op en het speelt zich af in het midden-oosten/ noord afrika.

Als voor het arabisch: de koran is neergezonden naar mij in het arabisch, en heb de plicht deze taal te kennen (lezen) puur en alleen voor het geloof.

De imazighen zelf moeten verder van hun "amazigh-schuldgevoel" afkomen, en er voor uit komen dat ze het zijn. Peroonlijk ben ik bang dat deze schaamte zich gaat voortzetten in Europa, waarin momenteel niet een proces van Arabisering plaatsvindt (Tmazigt inruilen voor arabisch) maar Verwesterisering (Tmazigt inruilen voor een EU-taal. Heb nu al bepaalde vrienden die zeggen, laten we gewoon NL praten, is veel makkelijker. En tja, eerlijk is eerlijk, NLs kan vaak gewoon makkelijker op de tong liggen. Meeste tijd wordt daar doorgebracht.
#546
In de media / Re: Pijnlijk
24/02/2005 om 01:50:17
Dit heeft hopelijk toch niet te maken met een of andere olie-deal die in de pijplijn zit.

Ik wens die mensen in iran niets slechts toe, maar dit is daadwerkelijk absurt.
#547
Citaat van: Idir op 23/02/2005 om 18:40:34
;D

Ik denk eerder andersom meneer MohamedUK, star Wars speelt zich immers in de toekomst af!

nee mister idir, u bent verward met Star Trek, Star Wars speelt zich af in een parallel universum of zoiets.
#548
Citaat van: ameziane op 23/02/2005 om 16:40:13
Je kunt je ook afvragen of de naam 'Arabische Maghreb'(Almaghrib-al arabi) nog te handhaven is. Ik zal er straks niet van opkijken als het gewoon 'Amazigh Maghreb'(Almaghrib al-amazighi) heet.

Waarom niet. Imazighen in marok zijn uniek, en is een goede methode voor marokko om zich te onderscheiden van andere Noord-Afrikaanse/Arab landen.
#549
Citaat van: Burghwati op 23/02/2005 om 16:32:48
Ik denk het niet er word druk uitgeoefend door de amazigh beweging, het heeft wel effect. Opeens heeft Marokko meerdere culturen. Ik dacht toch wel dat men het niet lang geleden alleen maar had over de Arabische cultuur in de Arabische wereld. Maar ja in persberichten van de overheid is dat niet echt doorgedrongen je ziet alleen ''Marokko de arabische staat' en niet Marokko Amazigh-Arabisch, maar dat gaat nog wel komen(ook al zijn de arabieren in de minderheid voor zover je van arabieren kan spreken in Marokko).

Citaat van: MohamedUK op 23/02/2005 om 16:27:41
Vallen dit soort initiativen niet samen met het feit dat Marokko in 2010 , 10 miljoen touristen per jaar wil aantrekken? Het is een goed marketing middel om te laten zien hoe divers marokko is. Een flink deel van de culturele-touristen zal zich sterk aangetrokken voelen door de Amazigh gebieden rondom Marrakech,

misschien dus druk van A-bewegingen, maar ze zien dus in dat het ook voordelen heeft, en het bijvoorbeeld extra touristen kan aantrekken. Als je door culture-reisgidsen bladerd zie je alleen maar foto's van mooie amazigh meisjes en huisjes. Imazighen in marok zijn uniek, en is een goede methode voor marokko om zich te onderscheiden van andere Noord-Afrikaanse/Arab landen.
#550
Zie dat ECHO (EU humanitair bureau) verantwoordelijk was voor het geld dat beschikbaar was gesteld voor de aardbeving:

http://europa-eu-un.org/articles/lt/article_3240_lt.htm


Voor contact ECHO:

http://europa.eu.int/comm/echo/contact_en.htm
#551
Citaat van: Ait_Touzinie op 23/02/2005 om 16:23:08

Ik stuur bij deze een email aan de EU, in de hoop dat ze iets kunnen doen.

welke afdeling van EU? heb je ook een email-adres?
#552
Vallen dit soort initiativen niet samen met het feit dat Marokko in 2010 , 10 miljoen touristen per jaar wil aantrekken? Het is een goed marketing middel om te laten zien hoe divers marokko is. Een flink deel van de culturele-touristen zal zich sterk aangetrokken voelen door de Amazigh gebieden rondom Marrakech,
#553
hoe is dit festival over het algemeen verlopen?
#554
Citaat van: Idir op 23/02/2005 om 15:53:14

Ze hullen zich in iedergeval in Schapenhuiden (Il(r)mawen), maar waarom,hoe en de echte oorsprong zou ik ook wel willen weten....

oorsprong? Ik gok op inspiratie van Star Wars' Chewie..

#555
en hoe was het gegaan? het is best komisch, elke week is er geloof ik een "dag van..."

Mijn favoriet is National Pancake Day!