-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Samariaan

#1546
‘Oudste sculptuur’ gevonden in Marokko

Een 400,000-jaar oud stenen object is uit de aarde gehaald in Marokko en kan ’s werelds oudste poging zijn geweest tot het maken van een beeld.  Dit beweert een pre-historische kunst specialist die zegt dat het stuk steen tekenen van menselijke veranderingen heeft.

Het object , dat ongeveer 6 centimeter in lengte is, en gevormd is naar een menselijk figuur, en heeft inkepingen die een nek, armen en benen suggereren. Op het oppervlakte van het beeld zijn er spatten rode substantie te vinden die overblijfselen kunnen zijn van verf.
Het object is 15 meter beneden de grond gevonden in een geërodeerd gedeelte van de noordelijke oever van de rivier Draa, dichtbij het stadje Tan-Tan. Aangeven is dat het een paar centimenter lag van stenen handbijlen die zich bevonden in grondlagen die dateren van de Middel-Acheulische periode, die duurde van 500,000 tot 300,000 jaar geleden.

Culturele controversie

De vondst zal waarschijnlijk flink olie op het vuur gooien in de heftig bevochten discussie over wanneer de mens
precies in welke tijd symbolen ging gebruiken.  Hominids zoals de Homo heidelbergensis and de Homo erectus, die leefden tijdens de Acheuleische periode, zijn volgens sommige niet in staat geweest in het het symbolisch denken dat nodig is om kunst te maken.
In het wetenschappelijk tijdschrift Current Anthropology schrijft Robert Bednarik, president van de Internationale Federatie voor Steen Kunst Organisaties (IFRAO), dat de vorm van het Tan-Tan object hoogstwaarschijnlijk is gevormd door natuurlijke processen.
Maar hij beweert dat de opvallende inkepingen op het oppervlakte van het stuk steen, die het beeld zijn menslijk lijkende vorm geven, gedeeltelijk zijn gemaakt door mensen. Bednarik beweert dat sommige van deze inkepingen zijn gemaakt door het herhaaldelijk slaan met een stenen instument om de natuurlijke ingezonken gedeeltes van het stuk steen te verbinden.
“Wat we hier hebben is een stuk steen dat voor het grootste gedeelte natuurlijk is gevormd”

“Het heeft een paar veranderingen, maar het zijn meer dan zomaar veranderingen” vertelde Bednarik BBC News Online.
Bednarik probeerde de markeringen na te maken op een zelfde stuk steen door op een stuk steen te slaan met een “hamesteen” op de manier van een stomp. Daarna vergelijk hij de microscopische structuren van de fracturen met dat van het Tan-Tan object.

De skeptische visie

Maar, professor Professor Stanley Ambrose van de Universiteit van Illinois, Urbana-Champaign, VS, zegt dat het stuk steen hoogstwaarcshijnlijk een product is van “intens natuurlijke weersinvloeden”.
"[Mr Bednarik] heeft op een effective manier de nodige informatie aangeven dat dit een stuk steen natuurlijk is gevormd door weersinvloeden”, vertelde professor Ambrose BBC News Online.
 Professor Ambrose geeft aan in Bednarik’s observaties dat sommige stenen in de buurt van het figuur door weersinvloeden waren veranderd en zelfs waren afgerond door door transport van water. Professor Ambrose denkt dat stenen en objecten gevonden op die plek zijn gemanupuleerd door sromend water in het verleden.
Bednarik observeerd ook dat vlekken van vettige substantie die ijzer en magnesium bevinden op de opvervlakte van de steen rode ochre, een subtsantie die gebruikt is al verf dor latere mensen.
“ De vlekken reflecteren geen geoxideerde ijzer bestandelen, en andere vondsten die ik bekeken heb van Tan-Tan hebben ook niet dit pigment op zich gehad” zegt Bedarnik in zijn paper.

Van een 200,000-300,000 jaren oud object gevonden in Berekhat Ram in Israel in 1986 wordt ook beweerd dat het een figuur is. Maar een aantal andere onderzoekers hebben later bewezen dat het hoogstwaarschijnlijk is gevormd door geologische processen.

Het Tan-Tan object was ondekt in 1999, tijdens een graving geleid door Lutz Fiedler, de staats archeoloog van Hesse in Duitsland.