-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Samariaan

#1201
Cultuur / Re: Bekeerd tot het christendom
31/05/2004 om 19:53:07

CiteerAzul,

Imazighen in parijs heben een eigen kerk: L'eglise saint augustin(augustinus). de amazighfilosoof Tertellianus schreef: de geest is van nature christelijk. Wat ik in het christendom bewonder is dat elk volk in zijn eigen taal bidt. integenstelling tot de islam kent het christendom geen heilige taal ...  

nee inderdaad en weet je hoe dat komt? ze hebben al hun orginele scripen kwijtgeraakt en opnieuw geschreven in het latijs, dit is een paar keer voorgekomen. Het is zelfs zo dat het vaticaan heeft toegegeven dat geen enkele zin 100% terug naar Jezus (as) kan worden teruggevolgd.
#1202
Cultuur / Re: Riffiins volkslied
06/06/2004 om 23:17:00
CiteerEen volkslied misschien ook?

ik denk dat het zo ging dat volkslied:

YOEYOEYUYUYUYUYUYUY-YOEYYYYYYYY!!!!

(dit is het enigste coplet en wordt meerdere malen herhaalt)
#1203

CiteerSO WHAT dat verandert niks aan onze strijd voor Amazighrechten, dat verandert niks aan onze HAAT voor Arabo-Fascisten en de Hypocriete Achekam- AEL aanhangende Irrifien, maar waar blijf je ineens?halllo hier ging de discussie niet over !!! zie voorafgaande aub
#1204

CiteerOp 05/06/04 om 23:54:51, schreef MohamedUK :
--------------------------------------------------------------------------------
Jongens, ik hou van de Arabieren. Ik wil perse van hun afstammen.
--------------------------------------------------------------------------------


mensen jullie zijn trieste gevallen die daar achter jullie computers zitten weg te kwijnen, ik had al aangeven dat MBtiza dit bericht had gemanupuleerd. en geeft aan wat voor zieke gevallen er tussen jullie zitten.
#1205
bovendien heeft deze post niks te maken met geschiedenis van wederzijdse haat, onderdrukking enzovoort. Ik heb proberen over te brengen dat we met de arabieren meer gemeen hebben dan je denkt , afgezien van de Y-chromosonen en de wetenschappelijke links die zijn gelegd tussen de berbers en semieten, heb je de socio-culturele aspecten van een nomaden samenleveing, of een samenleving die sterk gebasseerd is op de stam, enzovoort, zie mijn eerder gemaakte opmerkingen.

Fout Rifman, je hebt niet goed gelezen. Dit onderzoek laat juist zien dat de Middelandse zee een belangrijke barriere was geweeest voor genen, en dat er een duidelijk verschil is tussen genen in Spanje en Noord West Afrika, dit in tegen stelling tot de vrije stroming van genen die plaats vond van west naar oost over de Sahara.

het verschil tussen DNA is volgens het artikel te wijten dus aan de physieke barierries (de zee dus), of aan cuturele factoren (de cultuur van Iberia was anders dan die van Noord West Afrika en het Oosten).

Natuurlijk is het een staat van bewustzijn, maar je kunt niet ontkennen dat het verschil pas echt is uitvergroot toen de Eurpeanen zich met Marokko en omstreken gingen bemoeien. Het verschil dat er eigenlijk niet was, met als gevolg dat bijvoorbeeld de arabieren (die dachten het recht te hebben om ons ' op te voeden' ) tijdens de creatie van de eenheidsstaat marokko.

Ik heb me niet ingelezen over de precieze verhoudingen tussen de arabieren en imazighen voor de kolonisatie (of protectoraat), maar het feit al dat de imazighen islam hadden geaccepteerd van de arabieren geeft al aan dat het niet zo slecht moet zijn geweest - je neemt namelijk niet het geloof over van een, vijand eerder van een vriend.

EN dan kom je weer terug bij mijn eerste post, over dat het kleine verschil dat er was is gebruikt door de Fransen en Spanjaarden om de imazighen en arabieren tegen elkaar uit te spelen.
#1206
ok, hier zijn mijn argumenten op een rijtje gezet (nee ik heb er niks in veranderd...)

Berbers kwamen voor de Islam gewoon ook uit Arabie, ze zien er hetzelfde uit, hun leefwijze was hetzelfde (herders en nomaden)ze bouwden hun huizen hetzelfde enzovoort. En hun taal is morphologisch gezien ook hetzelfde, en hoort ook thuis de semitische tak (Arabisch, hebreews, etc). We kunnen er dus van uit gaan dat de berbers een aftakking zijn van de arabieren.

Dingen veranderden toen onze landen werden gekoloniseerd, en Fransen pastte en Divide & Rule principe toe. Om een groot land te kunnen koloniseren, moet je de verschillende groepen in dat land tegen elkaar uit spelen. Ernest Gellner leg dit bijvoorbeeld uit in zijn boek Saints of the Atlas, waarbij de Fransen allianties maakten met de berbers in de bergen. De fransen zagen dat ze andere taal spraken, en misbruikte dit door te benadrukken dat berbers significant anders zijn dan arabieren. En het conflict, was zich tot op heden afspeelt op deze site was geboren.

Je moet hier niet kijken naar kleinigheden, in dat geval kun je ook links leggen met de Zoeloes in Zimbwabw. Het gaat hier om de gehele samenleveing en hoe die functioneerd. Je moet jezelf ook niet focussen op de Rif alleen, maar de gehele berberwereld, dus de Tarougeg in de Sahara, berbers in Algerije, Libie, Somalie, Mauritanie, enzovoort vallen hier ook onder.

je kunt dit op veel manieren benaderen, maar je wanneer je het benaderd van een puur sociaal-antropolische manier, dan kun je de overeenkomsten niet ontkennen tussen bijvoorbeeld de nomaden op het Arabisch schiereiland en nomadische berberstammen in Mauritanie.

Ik wordt er zelf moet ik toegeven altijd moe van wanneer ik mensen hoor van, nee wij zijn anders want wij komen van Italie griekenland of welke extotische plek dan dan ooit, gewoon om het idee speciaal te zijn of iets dergelijks. Topografisch gezien zou het heel goed mogelijk zijn geweest dat voor islam nomadische stammen uit de richting Arabie west waards zijn getrokken, een van de redenen misschien waarom het arabieren van na de islam zo goed is bevallen in de berbergebieden is omdat deze maatschappijen grote overeenkomsten hadden met die van hun.

Arabie kun je trouwens hier breed nemen, dus 'richting van arabie' - arabisch schiereiland, hoorn van Afrika, etc

wat bedoel je we waren er eerder, kwamen we uit de lucht vallen ofzo. ik doel hier op eeuwen oude migratie patronen die plaatsvonden voor dat actief de islam werd gespreid. Zo heeft de mensheid zich ook verspreid, door keer op keer te migreren en opzoek gaan naar beter land om vee te houden. Marokko zelf is een van de vruchtbaartse gebieden in Noord-Afrika, en zeker in vergelijking met het oosten, dus het zou zeker om deze redenen volkeren hebben aangetrokken. Misschien niet direct omdat topografisch gezien je wanneer je vanaf het oosten migreerd naar het westen je niet verder kan dan marokko.

eghberr beter lezen voordat je een automatisch antwoord tevoorschijn haalt, een van de feiten is simpel: amazigh is een semitische taal, en deelt dus een geschiedenis met het HELE midden-oosten. Wat ik niet begrijp is je van achter de Arabisten aan lopen? waarom denk je dit???

punt is gewoon, wil het of niet dat de hele amazigh cultuur (dus alle berbers inbegrepen, nogmaals vergeet niet de berbers van het zuiden in Mali ed) meer overeenkomsten toont met de cultuur van het SEMITISCHE middenoosten , dan met welke andere cultuur dan ook.

verder begrijp ik jullie punt niet van blanke imazighen, in jullie defenitie zijn alleen de imazighen van de Rif en Kabylie imazighen. Wat dus totaal niet klopt.

klopt en Prasse zegt heb ik ook gezegd, amazigh is onderdeel van de semitische familie.

Er wordt uitgegaan dat 10,500/15,000 jaar geleden de Imazighen zich van het midden-oosten hadden afgescheiden, in zich in Afrika hebben rond gespreid, langs de middelandse zee kust (Fadhlaoui-Zid et al, 2004; Scozzari R, Cruciani F, et al: 1999, 2001).

Er is ook aangetoond dat de Straat van Gibraltar een duidelijke barriere is geweest voor de stroom van genen, zelfs na de komst van de Arabieren was de uitwisseling van genen tussen Iberia en noord-Afrika minimaal en insignificant (Bosch et al, 2001).

Daarnaast is in recentelijk wetenschappelijk onderzoek onder Tunesische imazighen gebleken dat er desondanks de hetrogeniteit van de imazghen daar, er geen significate verschillen waren tussen imazighen en arabier en de conclusie was dan ook genetisch gezien de arabier en berber meer gemeen hebben dan je denkt (Fadhlaoui-Zid et al, 2004)

Maar dit is alleen het genetisch wetenschappelijk onderzoek waar er naar de genen pool wordt gekeken, deze komen boven op mijn sociaal gerelateerde opmerkingen boven.

de arabieren zullen onderling ook meer overeenkomsten hebben zoals de imzaghen dat onderling ook hebben. vooral als je eeuwenlang op dezelfde plek zit en huwelijk alleen homogeen zijn. De link blijft het sterkte met de arabieren/joden/en al die andere groepen daar in het oosten, dan met welke europeese groep dan ook.

Zoals ik al zei is er bij onderzoek onder Tunesische imazighen gebleken dat er desondanks de hetrogeniteit van de imazghen daar, er geen significate verschillen waren tussen imazighen en arabier (Fadhlaoui-Zid et al, 2004) Het enigste verschil is dat beide groepen zich "anders" zien, terwijl ze dit in feite niet zijn en meer gemeen met elkaar hebben dan dat er verschil is.

#1207
CiteerOooow jaa is dat zo. Nou vertel mij eens, wat karl prasse zei, dat overeenkwam met jouw verhaal.

dit zei ik:
 En hun taal is morphologisch gezien ook hetzelfde, en hoort ook thuis de semitische tak (Arabisch, hebreews, etc).

en dit zei passe:
Verder wordt er beweert, dat er geen relatie is tussen het Arabisch en Tamazight, maar tussen het Tamazight en het Semitsch in het algemeen. Het Tmazight is veel ouder dan het Arabisch. Toen het Arabisch ontstond, was het Tamazight allang al een zelfstandige taal
#1208
Citeernou ik geloof eerder Karl Prasse, dan dat ik jouw moet geloven.

die zei ook wat ik gezegd had!!! van dat amzigh onderdeel uitmaakt van de semitische taalfamilie.
#1209
CiteerWat ben jij koppig he, he muk ( mohammed uk ). Rifman, touzani en ik zijn met vele argumenten gekomen, betreffende dit toppic. Maar jij wilt maar niet wijken, van je gedachtes.


wat rifman en aith touzani zeiden, maakte mijn argumenten alleen sterker. Rifman bracht zelfs een artikel wat hij verkeerd had gelezen wat beschreef wat ik precies zei. Lees maar terug! van het begin af aan dus!
#1210

Citeerwas jij niet een keer verwijdert omdat jij te veel het Arabishe identiteit hier promoot?

::)
#1211
Citeerargumenten die nergens op slaan ja.

ik heb geen goede tegen arugmenten gehoord, behalve dingen die mijn perceptie juist sterker maken. en ik wed dat jij ze geeneens gelezen hebt bagradas!
#1212
De discussie is wat mij betrefd gesloten, ik heb mijn argumenten duidelijk gemaakt (een paar keer zelfs) met de bronnen, dus het is aan jullie wat wel en niet te geloven.

EN ik denk dat het vanaf dit punt af gewoon weer gescholden gaat worden zoals gewoonlijk ;)

#1213
Ok genoeg afgedwaald weer, terug naar de topic! (sorry eghberr :) )
#1214

Citeerjij durft zeg

ben jij ook een van die ichamouchen* die verblind zijn en alleen info wil horen die goed klinkt in de oren, afgezien van of het wel of niet waar is?

*Achamouch - kind. meer voud Ichamouchen
#1215

CiteerWil jij graag van de Arabieren afstammen????

het is niet een kewstie van willen of niet willen ik heb de geschidenis en de toekomst niet in de hand, maar nogmaals de punten zijn al duidelijk gemaakt in het voorafgaande, dus reageer daar op.