-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Chatt in de wildernis

#1
Taal / Re: Arrendan Challenge 2020
06/05/2020 om 02:55:26
Citaat van: buɛluz op 01/05/2020 om 12:37:57
De werkwoorden, die ik de komende tijd zal gaan vervoegen, ga ik niet zelf verzinnen. Om mezelf wat werk te besparen zal ik de werkwoorden selecteren uit een kort sprookjesverhaal genaamd Tḥajit n uyazid iskaren, oftewel het verhaal van de dronken haan (3).
Tḥajit n uyazid iskaren
Azul Inco,
Xsegg ac seksig awma, u zix men aarhazj n crab u swix meca hmaas a me sedjeg g cen whiski n ciba,moh sek hed swixt, cek deswid cen nhar whiski n ciba?
Hawed kniu daqarmas e xelli is sekkra nigh la?

a nini cen wiski n tciba


(3) De menseneetster - M. Kossman, blz. 270
#2
Citaat van: miss.F. op 30/06/2017 om 15:38:25
Wat juist bewonderenswaardig is aan de bevolking in Arif, is dat ze een eenheid vormen en voor een vreedzame demonstratie zijn. Met geweld reageren op het geweld van de makhzen, zal niemand goeddoen en leiden tot een oorlog. Daar zit niemand op te wachten en wens ik de bevolking van Arif niet. Ik hoop ook niet dat er buitenlandse inmenging gaat komen want genoeg voorbeelden dat het dan alleen maar gaat escaleren en uiteindelijk verliest het volk. Uiteindelijk zal de politiek zich realiseren dat ze toch moeten toegeven aan de eisen van de bevolking.

Silmiya, silmiya zingt het rond tijdens de vreedzame demonstraties en sit-ins, en dat is precies hoe het moet blijven. Zefzafi en de Hirak hebben iedereen vele malen op het hart gedrukt om vreedzaam te demonstreren, geweld is verleidelijk, maar niet de oplossing.

De verenigde bevolking van de Rif geeft de Marokkaanse staat een les in beschaving. Niet andersom.

#3
Het belangrijkst is dat het vuur blijft branden. Wie had gedacht dat na de jaren 57-58 nog een volksopstand zou plaatsvinden in de Rif?

Mijn moeder vertelde me vroeger wel eens over de vlucht die ze als meisje met familieleden moest ondernemen de bergen in. Het was donker, koud, ze had honger,dorst en zo uitgeput dat ze zich moest vasthouden aan de staart van een koe om vooruit te komen. Maar zei ze: het ergst van alles was de angst soldaten van het Marokkaans leger onderweg tegen te komen.

Dit is een documentaire over die droevige periode.
https://www.youtube.com/watch?v=wcYgzAM7TEc
Briser le silence. (FR)

Objectief bezien kun je stellen dat de belangrijkste boulevards, straten, luchthavens en gebouwen in Marokko vrijwel uitsluitend zijn benoemd naar moordenaars, dieven en verkrachters .#4
Citaat van: miss.F. op 21/06/2017 om 20:14:30
Lang geen update ontvangen Chatt, ik hoop niet dat ze jou ook hebben opgepakt..

Jouw bericht is hartverwarmend, Missy:-). Nee, ik ben vrij, maar niet om te gaan en te staan waar ik wil. Met vrienden zijn we een paar keer gaan demonstreren, maar het werd op een gegeven moment onmogelijk om Sidi Abid te bereiken door het cordon om en in de wijk. In elk straatje of steegje die naar Sidi Abid leiden staan groepen van vier tot tien agenten te posten, ook al kom je een groepje agenten voorbij, aan het eind van dat steegje staan ze weer. Je kan hen vriendelijk vragen om je vrije doorgang te verlenen, je kunt een beroep doen op je burgerrechten , je kunt witheet van woede, tierend en scheldend jezelf een doorgang proberen te forceren, niets helpt.

Ik heb een vriend van mij het cordon laten filmen terwijl ik hen voorbij reed en ik had het filmpje hier graag willen posten, maar die vriend werd dol toen hij zag dat op het centrale plein van Al Hoceima alleen (jonge) vrouwelijke agentes stonden. I vertelde hem dat hij mijn hele filmpje had verpest met zijn expletive laden commentaar jegens de 'fliquettes'. Hij keek me aan en zei: je kunt het geluid toch gewoon weglaten!

De tactiek die hier wordt gehanteerd is heel simpel, ieder die het waagt z'n hoofd boven het maaiveld te steken wordt opgepakt. Ze kijken naar video's die circuleren en pakken degenen op die aan het woord komen.

Wat me wel verbijstert is dat ze soms kinderen van veertien, zestien jaar oppakken,intimideren en een verklaring laten onderteken waarin ze beloven niet meer deel te nemen en weg te blijven van demonstraties.

Anyways, een vrij deprimerende toestand allemaal, het herinnert ieder van ons eraan waar wij vandaan komen. Een dictatuur zoals alle anderen, er bestaat geen 'exception marocaine' oftewel Marokkaanse uitzondering.

Het is trouwens niet alleen hier deprimerend, zodra ik mijn computer aanzet om het wereldnieuws te volgen probeer ik me geestelijk voor te bereiden voor wat komen gaat, maar het lukt maar niet.

Als ik me hier niet meer laat zien hoef je je geen zorgen te maken, Chatt's telefoon en computer liggen dan naast mijn televisie op de zeebodem van Tofino..

Srem a Missy.

 #5
Citaat van: miss.F. op 07/06/2017 om 15:48:18
Helemaal gelijk! Vanwege zijn aanwezigheid van die slang zou ik een dergelijke bijeenkomst boycotten!

Wat is het laatste nieuws Chatt? Is er meer bekend over een vrijlating of een rechtzaak van de demonstranten?

Slangen krioelen helaas overal, pas geleden heeft Benkirane (Benki in de volksmond, de ex-premier van de PJD die aan de kant werd gezet door M6  nadat hij na zes maanden kibbelen geen regering kon samenstellen) de ouders van Zefzafi uitgenodigd voor een gesprek. Iedereen kan zich voorstellen dat Zefzafi's ouders om hem vrij te krijgen desnoods met de duivel zouden spreken, maar iedereen in de Rif herinnert zich wat Benki de Premier tegen Mohcine Fikri's (de vishandelaar die dood werd geperst in een vuilniswagen) ouders zei : ''enterre ton fils et tais toi'' oftewel begraaf je zoon en hou je bek. Publiciteit rondom de dood van hun zoon diende te stoppen want het zou l'image van Marokko beschadigen.


Het laatste nieuws is dat er een kilometers lang cordon is gelegd om de wijk Sidi Abid. Het wordt demonstranten onmogelijk gemaakt om het plein te bereiken waar de demonstratie elke avond wordt gehouden. Daarom zijn de demonstranten naar een naastgelegen heuvel verkast, maar daar stond de volgende dag volop oproerpolitie.

Vandaag schijnen en weer activisten te zijn opgepakt, dus dit regime zet vol in op repressie zoals gewoonlijk. Over een vrijlating is nog niets bekend, wel dat de transfer van Zefzafi van Al Hoceima naar Casablanca illegaal is verlopen( artikel 270 en 21 du code penal). Een regering die wetten met de voeten treedt, vreedzame demonstranten uit elkaar slaat en beweert dat de wet en orde gerespecteerd dient te worden.

Zefzafi wordt vroeg of laat vrijgelaten, de makhzen heeft simpelweg geen keus.
#6
Citaat van: Massinissa op 04/06/2017 om 12:42:42
http://www.amazigh.nl/evenementen/steundemonstratie-voor-de-rif-in-rotterdam-op-4-juni-2017-vanaf-17-30-uur/

Ah,... Marcouch. Hij heeft tijdens zijn politieke loopbaan geen mogelijkheid onbenut gelaten om ons de grond in te trappen en nu krijgt hij een podium in de stad van minder-migranten Aboutaleb.

I Tfu.

#7
Citaat van: miss.F. op 03/06/2017 om 16:48:29
Ha die Chatt....hoe is het leven daar? Ga jij ons van verslagen voorzien?

Ik lees dat er inderdaad verhalen over Nasser Zefzafi in de wereld worden geslingerd, alsof een weldenkend persoon daarin zou trappen. Ze maken zichzelf alleen maar belachelijker.

Wat ik wel jammer vind is dat winkeliers die hun brood proberen te verdienen, gedwongen worden hun winkels te sluiten. Ik vraag me af welk doel dit dient, zo creëer je onbegrip voor de demonstraties. Als ze willen boycotten, laat ze de staatsbedrijven boycotten maar ontneem anderen niet de mogelijkheid om te (ver)kopen.

Het leven wordt hier dankzij de Hirak alleen beter, ik heb de Marokkaanse autoriteiten nog nooit zo bang gezien. Overdag staat er om de paar km wel een roadblock die verdwijnt zodra het donker wordt omdat de politie zich onveilig voelt, de omgekeerde wereld. Soms breken er gevechten onderling uit tussen imazighen en arabischsprekende leden van de oproerpolitie. Gisteren werd de wijk Sidi Abid compleet omsingeld, werkelijk elke mogelijkheid om de wijk te bereiken werd afgesloten om de demonstratie te verstikken en toch wisten we het plein te bereiken.

De verdachtmakingen van de makhzen zijn niet nieuw, het was een beproefd middel maar het heeft aan effect verloren, niemand gelooft dat een werkloze protestleider wordt gestuurd door 'krachten uit het buitenland'. Hij is notabene nog nooit buiten Marokko geweest, wellicht niet eens buiten de provincie Al Hoceima.

De over overgrote meerderheid van de winkeliers worden absoluut niet gedwongen om mee te doen aan de staking. Ze zijn solidair met de Hirak en daarom blijven de winkels dicht, wat ik wel jammer vind is dat de staking voor drie dagen werd uitgeroepen.


#8
Citaat van: miss.F. op 31/05/2017 om 16:07:20
Een moedige man is hij en hij beschikt over de nodige overtuigingskracht en charisma om zo'n grote groep mensen aan te spreken om de straat op te gaan.

Zefzafi for president I say  ;D

Azul,

Als zelfs miss F. de revolutie preekt kan het niet meer mis gaan:-)

Vandaag is het doods in Al-Hoceima en omgeving, zelfs de bakkerijen zijn gesloten gebleven! Hij heeft zeker moed missy, maar hij is niet de enige. Mohamed Jelloul, de onderwijzer die na de protesten van 2011 werd veroordeeld tot vijf jaar is na een maand (!) uit de gevangenis weer opgepakt, waarschijnlijk omdat zijn telefoonnummer op Zefzafi's telefoon stond. Toen hij de gevangenis verliet stond er een mensenmassa om hem te verwelkomen. Hij mocht een kleine toespraakje houden en hij schijnt toen gezegd te hebben: ik ben blij om vrij te zijn, ik wens nu alleen even een beetje tijd met mijn familie en gezin door te brengen en tot slot: houd mijn plekje warm in de gevangenis want de makhzen is nog niet van mij af!

Vandaag las ik dat Shiitisch Iran de grote boosdoener is door grote sommen geld naar Zefzafi te sturen zodat hij het land kan destabiliseren. Primeur van Akhbar al Youm, in een andere krant stond dat in zijn huis een groot geldbedrag werd gevonden, dat hij steun kreeg van drugshandelaren. Terwijl iedereen die vanaf Al Hoceima richting Targuist rijdt, binnen 20 a 30 km tot Tanger wietplantages tot in de wijde omtrek kan bewonderen.

De vraag is wat ze nog gaan verzinnen om hem in diskrediet te brengen. Zefzafi's moeder gaf op social media een rondleiding door hun huis. Alles in dat huisje ademt eenvoud, bijna armoede uit en uitgerekend( de werkloze) Zefzafi is degene die geld ontvangt van zowel Iran, obscure buitenlandse organisaties die uit zijn op destabilisatie van Marokko door de loyaliteit van burgers naar de overheid (lees M6) te ondermijnen. How the f... is loyaliteit op te brengen voor een overheid die burgers op deze manier behandelt.

Het enige wat Zefzafi eist is een ziekenhuis met voldoende apparatuur, medici en capaciteit om mensen de reis (en kosten die dat met zich mee brengt) richting Rabat of Oujda te besparen.

Een universiteit zodat (arme) studenten uit de Rif regio niet het halve land hoeven te bereizen om te studeren. Nog een punt is dat intellectueel kapitaal verloren gaat doordat veel vaders en moeders het niet aandurven of de middelen niet hebben om hun dochter te laten studeren in grote (gevaarlijke) steden ver weg.

Werkgelegenheid, waarom is in de Rif vrijwel nergens een fabriek of grote werkgever te bekennen? Investeringen in werkgelegenheid gaan systematisch richting andere delen van het land, al vijftig jaar!

De repressie en corruptie moeten ophouden. De politie en andere wetshandhavers moet aan het verstand gebracht worden dat een uniform geen vrijgeleide is om burgers ronduit te bestelen.Gisterennacht reed ik langs Ajdir en zag daar ik weet niet hoeveel militairen bij hun  legervoertuigen. De lichten van alle voertuigen waren gedoofd, niet een telefoonscherm dat verraadde dat zich daar iemand bevond, alleen de zo nu en dan brandende sigaretten D'r was maar een gedachte die in me opkwam: militaire bezetting door een vreemde mogendheid.#9
Azul,

Tot nu toe is nog steeds niet duidelijk waar hij zich bevindt, maar vanmiddag hoorde ik van studenten dat hij in de nabijheid van Trougout is gearresteerd nadat een lmkaddem zijn verblijfplaats aan de autoriteiten had gemeld.

Ik denk niet dat hij zich overgegeven heeft anders hadden de leden van de Hirak dat gefilmd en gepubliceerd op social media.

Als ze hem opsluiten wordt hij martelaar en krijgt hij nog meer legitimiteit.

Viva Zefzafi!

#10
Azul,

Zijn naam klinkt steeds nadrukkelijker in de Rif en ver daarbuiten, de man die gevestigde politieke partijen aanduidt als dwergen gezien het percentage van de bevolking dat op hen stemt. Gisteren is hij in gezelschap van gelijkgestemden de moskee ingelopen om te verhinderen dat de imam een brief zou voorlezen van de koning waarin stond dat de'fitna' op moest houden. Hij stelt dat een moskee een plek is om te bidden en niet om brieven van mensen voor te lezen.In zijn betogen geen grootspraak, hij kijkt regelrecht de camera in en zegt dat Marokko een dictatuur is met een schijndemocratie.

Een jaar geleden wist niemand wie Zefzafi was, maar nu gaat ieder gesprek in de Rif over Zefzafi en zijn 'Hirak'. Hij claimt de positie van natuurlijke leider van de Rif, en jong en oud, vrouw en man, rijk en arm, in alle lagen van de bevolking wordt hij op handen gedragen.  Hij spreekt tot ministers als zijn ondergeschikten, dwingt het Marokkaanse regime om zeven(!) ministers naar Al-Hoceima te sturen om de vlam niet in de pan te laten slaan.


Hij benadrukt als een moderne Gandhi dat de protesten vreedzaam moeten blijven verlopen, maar voor hoelang nog? Hij wordt door de politie gezocht om zich te verantwoorden voor de onrust in de moskee, wat zal er gebeuren als hij wordt veroordeeld? Ik betwijfel ten zeerste of de Riffijnse bevolking lijdzaam zal toekijken, de Rif zal vroeg of laat exploderen

Wat vinden jullie van Zefzafi?


Chatt is Zefzafista! Viva Zefzafi!!
#11
Ay Inco, wens jou en alle anderen een fijn en gezond 2017!!

Met alle respect, maar deze personen slenteren niet zomaar rond in Nador of waar dan ook. Dit zijn mensen die ingehuurd zijn met een specifiek doel voor ogen: demonstraties ontregelen, ontsieren met geweld of domweg neerslaan in opdracht van de autoriteiten.

Hetzelfde overkwam destijds leden van de 20-Février beweging en demonstrerende burgers in aanloop naar de nieuwe Marokkaanse grondwet van 2011, in Egypte op het Tahrirplein enzovoorts...

Wanneer een geüniformeerde wetshandhaver om verschillende redenen niet wenselijk is, dan neemt een regime haar toevlucht tot 'baltagiya'. Geen slechte pers, goedkoop en als het echt misgaat kun je hen vervolgen, berechten en voor lange tijd de gevangenis in laten draaien.

Dit regime wil ten koste van alles een alomvattende volkswoede voorkomen, want dan zullen deze knokploegen weinig effect hebben.#12
Ooit...,heel lang geleden, was er eens een koninkrijk der dieren. Alle dieren leefden vreedzaam tezamen onder het strenge, doch rechtvaardige bewind van koning Leeuw. Net zoals elk staatshoofd moest de koning zo nu en dan zijn koninkrijk verlaten om op reis te gaan.

Bij elke reis die hij had ondernomen in het verleden was er tijdens zijn afwezigheid iets verkeerd gegaan, dus brak hij zich het hoofd over wie hij zou benoemen tot tijdelijk plaatsvervanger. Langzaam ging hij in gedachten de dieren af die de functie zouden kunnen vervullen, na lang wikken en wegen besloot hij dat de ezel de meest geschikte kandidaat was.

Hij liet alle onderdanen van zijn koninkrijk bijeen roepen en deelde hen mee dat hij op een korte reis moest en dat hij Ezel had benoemd tot tijdelijk plaatsvervanger. Hij drukte elk dier op het hart om geen misbruik te maken van zijn afwezigheid en dat hij bij terugkomst de schuldigen zou straffen.

Koning Leeuw had maar net het koninkrijk verlaten of Ezel liet alle onderdanen weer samen komen. Toen alle dieren waren samengekomen en wachtten op hetgeen komen ging, sprak Ezel.

Ik, plaatsvervanger van koning Leeuw, geeft het bevel aan Aap om naar voren te komen!

Aap liep langs alle dieren naar voren tot hij stopte voor de troon met de ezel.

Hier ben ik, majesteit.

Aap, aangezien ik het nu voor het zeggen heb beveel ik je je te gaan scheren!

Maar majesteit, ik ben een aap! U weet dat apen zich niet kunnen scheren, het is domweg teveel haar om te scheren en bovendien bent u ook behaard.

Jij brutale aap, hoe durf je jouw haar met mijn vacht te vergelijken. Hij stapte van zijn troon en gaf Aap een genadeloos pak slaag.

Toen koning Leeuw terug kwam ging Aap direct naar de koning om het voorval te melden waar hij slachtoffer van werd tijdens de afwezigheid van de koning.

Aap vertelde in detail wat hem was overkomen en de koning riep woedend Ezel op het matje. Ezel kwam met gebogen hoofd naar de koning en kreeg een stevige reprimande.

Niet lang daarna moest de koning weer op reis en riep Ezel bij zich. Ezel, je bent de plaatsvervanger, maar waag het niet om Aap weer lastig te vallen. Ezel beloofde hem dat hij met een gerust hart op reis kon gaan en dat hij niemand zou lastigvallen.

De koning was nauwelijks weg of Ezel liet weer alle dieren optrommelen voor een bijeenkomst. Ze waren net gaan zitten toen Ezel Aap naar voren liet halen. Aap liep schoorvoetend naar voren en vroeg zich af wat hem nou weer boven het hoofd hing.

Aap?

Ja, uwe majesteit ?

Ik, plaatsvervanger van de koning, beveel jou een ei klaar te gaan maken en het mij te brengen!

Aap draaide zich om en liep weg om het ei klaar te maken, maar bedacht onderweg tot zijn schrik dat hij niet gevraagd had of het een gebakken of gekookt ei moest zijn. Aap besloot om een gebakken en gekookt eitje mee te nemen. Met zijn handen verborgen achter zijn rug, in de ene hand een gebakken ei, in de andere hand het gekookte liep hij langs alle denkbare dieren tot hij stilstond voor de troon met Ezel.


Aap, waar is mijn ei?

Aap stak de hand met het gebakken ei naar voren en zei: hier is uw ei,uwe  majesteit.

Ezel keek met een kwaadaardige grijns naar de uitgestoken hand van Aap en zei: ik heb niet om een gebakken ei gevraagd, ik wil mijn ei gekookt!

Waarop Aap de hand met het gebakken ei razendsnel achter zijn rug verborg om triomfantelijk de hand met het gekookte ei naar voren te steken.

De oren van ezel gingen recht overeind staan van woede en hij stormde van zijn troon af in de richting van Aap.

Ezel greep Aap vast en terwijl hij hem schopte en sloeg schreeuwde hij: IK HEB JE TOCH VERTELD OM JE TE SCHEREN, IK HEB JE TOCH VERTELD OM JE TE SCHEREN!!

#13
Azul,


Erger nog dan de corruptie is de minachting die wordt ervaren (hogra), minachting van andermans leven, lichamelijke integriteit, waardigheid, wetten, procedures etc. Het nihilisme in de Marokkaanse samenleving is naar mijn mening ook een factor van belang.

Dat zijn nabestaanden rust zullen vinden...


#14
Je wordt wakker en beseft jammerlijk dat de era van de killer-clowns in is getreden. Boris Johnson, Trump, dan blijft er maar een over, Wilders.


Ik weet dat het Nederlands parlement 150 zetels telt en er mogelijk afgeweken kan worden van de ongeschreven regel die stelt dat de grootste partij de premier levert, maar die kans is klein.

Wat zou het met je doen, opstaan en de dagelijkse beslommeringen ondergaan onder het wakend oog van blank Nederland? Wellicht een paar maanden of jaren later het Frans voetbalelftal met President Marine Le Pen in de tribune?#15
Citaat van: Vutγmas op 27/05/2016 om 19:56:31
Punk ass nigga kwam vaak naar mijn buurtcafé in Marokko, genietend van de gastvrijheid van mijn gemeenschap zijn vredespijpje roken, weet niet of je als buitenstaander in zijn gemeenschap zo makkelijk geaccepteerd wordt,
Mijn buurtcafe, mijn gemeenschap? Daar ga je weer! Een cafe is vrij toegankelijk voor iedereen, ongeacht waar je vandaan komt en ik woon op maar liefst vier kilometer afstand! Een aantal jaren geleden kwam zelfs iemand uit Krona dagelijks domino spelen. Het is niet jouw gemeenschap, het is van ONS allemaal.
Citeer
Verbazingwekkend voor een nigga die zich vaak in het gezelschap bevindt van de meest ongure types waar het niveau van persoonlijke verzorging behoorlijk  te wensen over laat, maar goed. Zelf heeft hij vaak hetzelfde (donnay) tennis t-shirt en dezelfde stoffige jeans aan die in een zandbak lijkt te hebben gelegen.
Armoede is geen schande, slechte hygiëne wel. Jij vindt iedereen in de Rif of zelfs Marokko onguur. Ik herinner me vooral je drie keer hardtrondig gegromd ''GOOR,GOOOR,GOOOOR, toen we het hadden over de plaatselijke markt. Ik verzocht je nog voorzichtig om niet een derde wereld land te vergelijken met Nederland of Europa, maar er was geen houden aan. Je hebt gewoon een schurfthekel aan deze regio en de bewoners ervan.
Citeer
Hij doet zichzelf hier heel slim overkomen maar toen ik hem vroeg een basishandeling uit te leggen dat in het duiken gebruikt wordt, kon hij dat niet onder woorden brengen en zei dat hij dat niet kan uitleggen. ' Dat doe je gewoon' zei tie dan.
Ik werd zo onpasselijk van je voortdurende ondervraging dat ik me voorgenomen had nergens meer op te antwoorden. Net als een ouder die na tien keer in korte tijd WAAROM? van een jengelend kind moet aanhoren
Citeer
Wat wilt hij van mij?

Dat je op z'n minst blijk geeft over een heel klein beetje medemenselijkheid te beschikken, niet meer en niet minder.

Je hoeft niet de naïeveling uit te hangen door iedere armoedzaaier in de wereld op te willen nemen, iedereen begrijpt dat een bepaalde natie niet alle ellende in de wereld op haar schouders hoeft te torsen, maar de asielzoekers die huis en haard zijn ontvlucht om het vege lijf te redden MOETEN geholpen worden!

Ons menszijn verplicht ons daartoe.