-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - sienia

#1
Citaat van: student1980 op 08/10/2008 om 10:45:35
Nederlandse burgers, geen onderdanen Marokko




Wij zijn burgers van Nederland en keuren elke bemoeienis van de Marokkaanse overheid met ons leven hier af. Wij wijzen op de politieke, juridische en maatschappelijke complicaties die Nederlandse burgers met een Marokkaanse achtergrond ervaren in hun relatie met de Marokkaanse staat. Op het vlak van vrouwenrechten, nationaliteit, naamkeuze voor eigen kinderen, religieuze oriëntatie en seksuele voorkeur lopen veel nieuwe Nederlanders vast, elke dag. Wij willen baas zijn over ons eigen leven in Nederland. Wij, maar vooral onze kinderen, zijn geen onderdanen van de koning van Marokko. Wij kiezen voor burgerschap van Nederland. Binding houden met familie en cultuur, of ons bekommeren om misstanden in Marokko, doen wij liever op vrijwillige basis.



Dit manifest is ook een oproep aan andere Marokkaanse Nederlanders zich op te stellen als verantwoordelijke en volwaardige burgers van Nederland. Veertig jaar geleden was de landing van de eerste generatie. Een generatie vol hoop, maar ook vol angst. Het is de hoogste tijd de blik definitief op Nederland te richten.




Wat een grap ook. Veel van de ondertekenaars verdienen aan "Marokko" en aan "Marokkanen". Los komen van Marokko zullen we nooit. Het maakt deel uit van wie je bent, je roots liggen er. Geen heden zonder verleden. Net zoals er ook inmiddels roots liggen in Nederland. Ik weiger ook om een keus te maken, ik vind het zelfs prima om twee nationaliteiten te hebben, het is nu eenmaal wie ik ben. Ik werk in Nederland en mn belastingen draag ik hier af, ik woon hier en maak gebruik van mn stemrecht. Verder kan ik het goed vinden met de buren, doe ik vrijwilligerswerk en let op m'n gezondheid. Ben ik nu minder Nederlander dan mn buren?

Wat betreft de inmenging van de Marokkaanse overheid in ons dagelijks leven hier vraag ik me net als sa3ied af: HOE DAN? Volgens mij word je echt niet gedwongen om maandelijks een deel van je salaris over te maken naar een Marokkaanse bankrekening en/of naar familie.

Die laatste oproep is helemaal paternalistisch. Hoe moet ik dat zien? Wij ondertekenaars zijn perfecte Nederlandse burgers en neem een voorbeeld aan ons? Ieder zijn eigen manier, zou ik zeggen. Alsof alle autochton Nederlanders perfect zijn 'ingeburgerd'. Om de woorden van deze eerste generatie te gebruiken, waarom wordt ons op onze oude dag pas gevraagd om in te burgeren?
#2
Muziek / Re: Jacques Brel
06/09/2008 om 02:46:01
Het laat je echt niet los he?
Wou dat ik dat ook eens had...
#3
Zou een islamparade iets zijn?
#4
In de media / Re: 'Echt in Marokko (2)'
24/07/2008 om 02:44:34
Citaat van: Tamza op 24/07/2008 om 02:35:40
Citeer
Op de huisfeestjes wordt gekookt (vaak wordt de maaltijd door de tamdoekerst klaargemaakt), door beide geslachten wordt alcohol gedronken en de volgende dag is er ontbijt, misschien wel op bed. Dikwijls blijft het meisje langer dan één dag, want paartjes hebben niet genoeg aan één etmaal.

'Op zoek naar geluk, in souk Ouled Mimoun, lalala'

Heb natuurlijk ook de nodige verhalen gehoord over prostitutie in Marokko (zo vaak zelfs dat het een beetje slaapverwekkend begint te worden), maar zo gedetailleerd heb ik ze nog nooit gelezen/gehoord. Spelen deze huisfeestjes zich dan af in het huis van de hoer of in het huis van de hoerenloper? In het geval van het laatste lijkt het me dan best lastig voor de getrouwde man om aan zn trekken te komen bij een prostituee, tenzij hij het gewoon doet in hetzelfde huis als waarin zn gezin verblijft (in that case is dat wereldje nog geflipter dan ik dacht).



Marokkanen zijn een wat broeierig volk. Zet een paar dames bij elkaar en al heel snel zijn de gesprekken erg openhartig (over sex). Onderhuids speelt zich heel wat af. Alles lijkt om sex te draaien. In tegensgtelling tot wat Aynan beweert is het hebben van een relatie/verkering de normaalste zaak van de wereld geworden. Heb meiden daar gesproken die elk minstens drie vriendjes, ja tegelijkertijd, hadden. Als je voor de buitenwereld maar de schijn weet op te houden van braaf/net meisje, voor jongens is dit minder aan de orde.


#5
In de media / Re: 'Echt in Marokko (2)'
24/07/2008 om 02:30:27
Uitgekauwd onderwerp. Straks gaan we met z'n allen nog echt geloven dat Marokko niet meer is dan een hoerenland.
#6
Babbelhoek / Re: De bezbaq-kooi
11/09/2007 om 15:31:43
Kapot melig! Was als ziek, anders alsnog ziek gelachen. :p
#7
In de media / Re: Verkiezingen Marokko 2007
06/09/2007 om 09:52:44
Citaat van: TheCFO op 06/09/2007 om 09:37:23
Vraagje aan de stemgerechtigden hiero: Maakt u gebruik van uw recht om op 'afstand' te stemmen?

Nope.
Zou ik me meer moeten verdiepen in de politiek aldaar. Zie me eigenlijk ook niet als gerechtigd. Ben hier geboren en getogen, kom er maximaal 3 weken per jaar, met welk recht kan ik mijn stem daar doen gelden?
#8
Verhalen / Re: gescheiden vrouw
04/09/2007 om 14:44:38
Citaat van: karima1984 op 04/09/2007 om 14:38:30
Ik ben naar de conculaat geweest en die zeggen dat als meneer niet mee wil werken dat ik lang kan wachten op mijn scheiding.

Ik ben wel inmiddels voor de NL wet gescheiden, allimentatie weigerd ie te betalen.
Dus als iemand een advocaat kent uit Marokko die hierin is gespecaliseerd in is hoor ik het graag van jullie.

Ze kunnen je daar meer vertellen wat niet waar is. Je moet de procedure starten en al wil meneer niet meewerken, na een bepaalde periode (dacht een jaar) wordt de scheiding uitgesproken. Inderdaad, neem wel een goede advocaat in de arm.

Ken zo veel gevallen waarbij dat soort lowlife figuren weigeren mee te werken aan een scheiding puur om de vrouw dwars te zitten. Met de nieuwe familiewet wordt dit praktisch onmogelijk gemaakt. Ik heb gezien dat deze vrouwen nu van die hufters gescheiden zijn. Het kan echt!
#9
Verhalen / Re: gescheiden vrouw
04/09/2007 om 14:00:21
Citaat van: XallasianX op 04/09/2007 om 13:52:43
Er was toch een wet aangenomen in Marokko die het voor vrouwen makelijker maakt om te scheiden ? Hoe zit dat in de praktijk nu ?

Veel beter.
Dit is echter een juridische kwestie en daarbij heb je gewoon een advocaat nodig en geen imam. Laat hem maar zn zoon ontkennen, die ezel weet waarschijnlijk dat zoiets tegenwoordig onomstootelijk te bewijzen valt. Vraag je scheiding aan, hier bij het consulaat of in Marokko en hij zal in het verweer moeten komen. REchter kan een bloedonderzoek verplichten, daaruit zal wel blijken dat hij de vader is en zal hij ook gewoon aan zijn plichten jegens het kind moeten voldoen. In ieder geval is het zo dat je recht hebt op scheiding, maar daarvoor moet je zoals gezegd wel uit je klaag/slachtoffermodus komen en actie ondernomen.
#10
Er is een grote variatie aan Riffijnen, al dan niet het Berbers sprekend. Dat is wel duidelijk. De van oorsprong Riffijnen die al generaties in Tanger, wellicht ook in Tetwan zijn, beschouwen zich nu als Jbella en worden ook zo gezien. Het berbers hoor je vooral veel in de zomer, al dan niet met een accent uit de Randstad. Mijn Darija klinkt zo Nederlands, dat ik vaak in het Berbers antwoord krijg. :D
#11
Citaat van: TheCFO op 24/08/2007 om 10:48:40
Citaat van: sienia op 24/08/2007 om 10:38:09
Ik heb alleen liever dat het proces wat langzamer gaat, dan middels een burgeroorlog of iets dergelijks.
Offcourse, ik ben geen revolutionair en behoorlijk antigeweld. Maar journalisten krijgen bijna altijd blindelings mijn steun, zeker als ze 'tegen de overheid' (waar dan ook) schrijven.

Citaat van: sienia op 24/08/2007 om 10:38:09In dit licht is het dus wat mij betreft prima wat Arib doet.

Ik ben ook zeker niet tegen wat Arib doet, ik denk zelfs dat het goed is. Ik reageerde op Tamza die vond -meen ik - dat er in deze context niet richting Arib geprikt mocht worden. En dat ben ik dus niet met haar eens. Arib kiest er voor om dat te doen. Aynan en Bahara wensen (naar mijn mening dus terecht) iets te zeggen over de persrechtenstatus daar en dan is het logisch dat zij ook bij Arib uitkomen. Part of the job, zou ik zeggen.
Even het stukje van de heren er bij gepakt.

PvdA-kamerlid Khadija Arib nam zitting in de voorbereidende commissie van het CCDH en het was haar taak om kwesties die de Marokkaanse diaspora aangaan te agenderen. Toen haar loyaliteit in twijfel werd getrokken wegens haar deelname aan het CCDH, antwoordde ze: Ik ben niet loyaal aan Nederland, ik ben niet loyaal aan Marokko, maar ik ben loyaal aan mijn principes. En dat zijn respect voor mensenrechten en vrouwenrechten. Een nobel ideaal, maar haar stilte is oorverdovend telkens als de rechten van Marokkaanse journalisten worden geschonden door het Marokkaanse koningshuis dat zij dient. Of gaan sommige mensenrechten niet op voor journalisten?

Mevrouw Arib heeft zelf al eens met het regime kennis mogen maken. Weet niet of zij specifiek haar mond houdt wanneer het journalisten betreft, lijkt me stug. Maagoed.
Dat prikken richting haar, keej, misschien dan wel terecht aangezien we dus niet weten of haar 'opkomen voor mensenrechten' de journalisten uitsluit. Of dat ze de stille route bewandelt in deze specifieke gevallen. Allemaal giswerk.
Maardannog. Haar loyaliteit werd betwijfeld, haar werd niet de vraag gesteld of ze de journalisten lekker liet creperen. De tekst van de heren  is m.i. dan ook niet erg logisch.

Linkje naar stukje over de twee al watan journalisten die de cel hebben gekregen. http://www.map.ma/eng/sections/general/al_watan_al_an_case3795/view
#12
Citaat van: TheCFO op 24/08/2007 om 10:24:17
Citaat van: sienia op 24/08/2007 om 09:45:48
Beide opmerkingen mee eens. Daarbij, volk daar maakt zich drukker over brood op de plank dan persvrijheid, terecht natuurlijk. In mijn beleving is die wel/geen democratie in Marokko niet meer dan wat gewauwel om de tijd te verdrijven. Tuurlijk is daar geen spraken van democratie, dat kan elke straatjongen je in Marokko vertellen. Het is een ander systeem, dat op de een of andere manier past bij het land en het volk. Het volk zou niet eens weten wat te beginnen met echte democratie. En zo'n beweging als die van de islamisten is ook niet echt een verbetering voor het land. Wanneer zij op democratische wijze aan de macht zouden komen zouden ze als eerste de democratie afschaffen.

Ik ben het helemaal met je eens als je het hebt over het belang van 'brood op de plank vs persvrijheid'. F@ck de kranten dan maar, zogezegd.

Ik ben zelfs wel bereid je statement te accepteren dat democratie en Marokko 'niet samengaan' en dat het huidige systeem past bij land en volk (hoewel ik dat anderzijds ook beschouw als het werpen van de handdoek), maar wat mij betreft heeft die statement dan wel een effect op Arib (de nederlandse politica, that is, niet de hoedster der marokkanen).
Volgens mij heeft zij toch wel gesuggereerd dat haar betrokkenheid er een is aan de democratisering van Marokko. Dat lijkt me ook het enige correcte antwoord voor een nederlandse politica.

Zelf ben ik voor een redelijk grenzeloze vrijheid van pers en meningsuiting. Ik vind dan ook dat bijv die holocaustontkenners niet vervolgd dienen te worden.


Begrijp me goed, dat het systeem is zoals het nu is, wil niet zeggen dat het niet beter kan. Integendeel. Die weg is de koning ingeslagen, er is meer vrijheid en meer verbetering wanneer je dat vergelijkt met de vorige koning. Marokko is alleen nog lang niet klaar voor een volwassen democratie. Alles en iedereen is te koop. Mensen zijn niet anders gewend dan dat je je zaakjes voor elkaar krijgt door smeergeld/koffiegeld te betalen. Dat kan al om de meest simpele zaken gaan. Men biedt het aan en men vraagt er om, het 'werkt' beide kanten op. Geen handdoek, integendeel. Ik heb alleen liever dat het proces wat langzamer gaat, dan middels een burgeroorlog of iets dergelijks.

In dit licht is het dus wat mij betreft prima wat Arib doet. Toevallig heeft zij banden met haar moederland Marokko, maar zijn er niet tig andere projecten waarbij Nederlandse politici helpen/adviseren over het opbouwen van democratie in andere landen?  Juist bewonderenswaardig van haar i.p.v. achterover te leunen en te genieten van haar status in Nederland.

Spreekt haast voor zich dat ik voor grenzeloze persvrijheid ben.
#13
Citaat van: Tamza op 19/08/2007 om 23:40:34


Ik vind dat gesteek keer op keer op Khadija Arib's persoontje overigens waardeloos. Khadija is geen hoeder van de Marokkaanse gemeenschap. Wat Inuit schreef bevat trouwens ook een kern.

Beide opmerkingen mee eens. Daarbij, volk daar maakt zich drukker over brood op de plank dan persvrijheid, terecht natuurlijk. In mijn beleving is die wel/geen democratie in Marokko niet meer dan wat gewauwel om de tijd te verdrijven. Tuurlijk is daar geen spraken van democratie, dat kan elke straatjongen je in Marokko vertellen. Het is een ander systeem, dat op de een of andere manier past bij het land en het volk. Het volk zou niet eens weten wat te beginnen met echte democratie. En zo'n beweging als die van de islamisten is ook niet echt een verbetering voor het land. Wanneer zij op democratische wijze aan de macht zouden komen zouden ze als eerste de democratie afschaffen.
#14
Erg grappig!
Ik zag daar gisteren een item over op beurtv en vanochtend had het journaal het ook opgepikt.
#15
Eerste amazigh tel op de wereld.