-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Ibn_Toemart

#1
Taal / Re: Azul is 100% rifijnse woord.
04/03/2005 om 19:05:56
Men moet ook kijken naar fellawen dat khawen of khawem ( op jullie )
fell is een typisch arabisch voorzetsel ( fie, in/op) Loop dus niet te hard van stapel in het overnemen van het Takbaylit ( algerijns tamazight)
#2
mouroud of lounes

en vernoemen van arabische namen is niet aan de orde :)
#3
axxam n waman zou een barbarisme zijn, maar ik heb ergens in een elektronische amawal "abdaz" gevonden. a9wir zou maar een primitief gemak zijn

trouwens we gebruiken het woord tanmirt toch niet in het tarifect
da is zoiets als azul fellawen van het takbaylit

zouden wij in onze variant azul khawen ( op jullie) moeten zeggen?
#4
Taal / Re: CURSUS TIFINAGH GEZOCHT
03/03/2005 om 13:13:01
Salem Chaker, een Amazigh professor heeft gezegd dat het neo-tifinagh niet historisch of authentiek is. Het Tifinagh is bij de Tuarag ontdekt in een wel heel ander vorm dan het neo-tifinagh van het Ircam, de oplichters.

Alle leden dreigen te vertrekken door de versperringen die de panarbisten in de weg van het Tamazight leggen tarwa naHram
#5
Als ik zou mogen verwijzen naar een tekst die ik heb gelezen op het internet, zou het Tifinagh maar circa 2100 jaar oud zijn, dus van +/- 100 v.Chr. Het Fenischische schrift of punisch spijkerschrift is ongeveer rond 1500 v.Chr. in Noord-Afrika geïntroduceerd en het heeft dan zeker 1000 jaar geduurd voordat dit schrift omgevormd werd naar het Tifinagh der Imazighen. Men spreekt over de 33 eeuwen der Imazighen in een boek van Mohamed Chafik. De theorie dat symbolenschriften zoals hyrogliefen ouder zijn dan alfabetische schriften zou niet kloppen als men kijkt naar het spijkerschrift van Soemer en Akkad of van de Assyrische tabletten.
#6
Weet iemand iets over een eventuele samenwerking tussen de Kabylen en de Marokkaanse Imazighen aangaande een tot stand brengen van een standaard Tamazight. Je zou toch denken dat ze samen veel sterker zullen staan in de vorming van een gemoderniseerd standaard Tamazight en de ijver om gelijke rechten en erkenning.

Azul aythma
#7
Op het aangewezen IRCAM-klavier is de p en de v niet aanwezig, terwijl ik tijdens het Tamazight journaal al veel woorden met p-klank en v-klank gehoord heb. Sinds de oprichting van het IRCAM in 2001 is de introductie van dat klavier dan toch maar een magere oogst als je ziet hoeveel personeelsleden dat centrum wel niet kent. Het zijn dikke luierikken die maar al te graag willen dat de wederopstanding van het Tamazight als geschreven taal gesaboteerd wordt. Waarschijnlijk allemaal listige en sluwe arabisten die daar sjoemelen aan het Tamazight om hun eigen belangen te behartigen. Blijf dus alert

Azul
#8
Azul

Van Mechelen/Antwerpen
Er zijn ongetwijfeld meer Imazighen, laat daar maar geen twijfel over bestaan dames en heren. We zijn talrijk maar passief
#9
Poëzie / Re: De dichter
01/10/2003 om 13:59:23
Povertjes en onzinnig
#10
Poëzie / Re: Eens waren we zo sterk..
01/10/2003 om 17:31:17

Imazighen die voor geen volk buigen wilden
voor de Arabieren gingen ze een millenium geplooit
omdat ze met leugens en hemelse verzen ons temperament stilden

Ze stelden culturen en talen (tamazight) achteruit
Ons Tamzgha (Noord-Afrika) kregen ze buit
Nu blijven mensen vluchten uit Kabylië en Rif
We zouden broeders zijn kif kif

Met leugens en haat te zaaien willen ze overwinningen kraaien
Elke grootmacht is voor de arabische stier een vijand van God
Ze werken voor eigen profijt aan een arabisch tapijt
Ze zagen beschaving onderweg en maakten alles barbaars spot.

Laat ons wekken uit de slaap en slachten maar dat oosters schaap.

#11
Poëzie / Re: Onvruchtbaar is de wil
01/10/2003 om 14:02:23
Een parel van een gedicht chapeau
Het doet me denken aan de worstel van de Kabylen (zwarte lente)
#12
Muziek / Re: Berberpower
27/08/2003 om 12:18:02
Intersection is de enige groep die ik ken waaronder er berberse rap geproduceerd wordt


o.a Aghroum
#13
Muziek / Re: kan iemand mij helpen??
13/10/2003 om 15:13:34

Het zijn één voor één amateurs en ex-serrebloemisten en tomatenplukkers. Ze verkrachten door hun monotone stijlen ons gevarieerde amazigh muziek.
#14
Muziek / Re: Marokkanen en rap muziek
15/05/2003 om 17:59:04
بسمالله الرحمن الرحي


Beste volksgenoten
Ik ben van mening dat Arabische rap gewoonweg de beste is wat mijn berbersgezindheid niet afzwakt maar het is een taal om verzet en beklag uit te drukken, denk aan MBS.
Berbers is een taal die weinig rijkdom aan woordenschat heeft die nu pas zijn bloei moet beginnen kennen aangezien het in de volksmond maar pover aan toe gaat als het om expressief uitdrukken van geleerde taal hm.

Ik haat Engelse rap of Amerikaanse tunes and beats tfoe
Lang leve arabic rap أمين

Beslama iedereen, uit u tegenstand of oneensgezindheid met mijn voorliefde voor arabische rap, niet voor franse homorap maar enkel semitische melodieën gemengd met de beats van de zwarten...
#15
Muziek / Re: Berberpower
27/08/2003 om 12:18:02
Intersection is de enige groep die ik ken waaronder er berberse rap geproduceerd wordt


o.a Aghroum