-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Topics - mIzran

#1
Azul

Ik heb wat video opnames gemaakt van Fatou'm de rijzende Rif-Ithri

Fatoum - Rhenni
http://nl.youtube.com/watch?v=rPr2OOpxPgE

Fatoum - Ssendu
http://nl.youtube.com/watch?v=byBgrRj6RkM

Pagina:
http://nl.youtube.com/user/timazighin
#2


Inleiding & doelstelling
Vrijheid en verdraagzaamheid stonden in de afgelopen tijd in Nederland in de belangstelling, zo niet onder druk. Vooral in de relatie met de Marokkaanse gemeenschap, die te maken had met acties en reacties. Verworvenheden als verdraagzaamheid en vrijheid komen onder druk te staan. Dit leidt ongetwijfeld tot verharding van het leefklimaat in Nederland. De diverse bevolkingsgroepen leven langs en niet met elkaar.


Marokkaanse jongeren gaan actief op zoek naar hun eigen identiteit en cultuur. Het is belangrijk om waarden als vrijheid en verdraagzaamheid aan te bieden gedurende die zoektocht. De Amazigh (Berber)- cultuur heeft een rijke traditie. Juist genoemde waarden zijn daarin centrale begrippen. Het is belangrijk dit te benadrukken in de context van de genoemde ontwikkelingen in de samenleving. Omdat ze een positieve invloed hebben op de ontwikkelingen hier en nu. Van Marokkanen in Nederland anno 2007 en later...


In het licht hiervan organiseren de verenigingen Tilelli en Bades het Tweede Rotterdamse Amazigh Festival voor Vrijheid & Verdraagzaamheid, op het gebied van kunst, cultuur en geschiedenis van de Amazigh- gemeenschap in Nederland. Deze organisaties zijn ervan doordrongen dat cultuur een rol kunnen spelen in de

ontwikkeling van een positieve houding jegens (universele) waarden als vrijheid en verdraagzaamheid. Dit bevordert toenadeing van verschillende bevolkingsgroepen. Het is daarom van groot belang een podium te creeren voor uitwisseling van informatie en discussie over met de culturele achtergrond van Marokkanen en Nederlanders samenhangende waarden van vrijheid en verdraagzaamheid. Investering in het elkaar kennen en oog te hebben voor elkaars (culturele en religieuze) bijzonderheden, met uiteraard het nodige wederzijdse respect, is het fundament voor tolerantie en vreedzame co-existentie.


Let op: de organisatie stelt 100 vrijkaarten beschikbaar voor vrouwen ! Je hoeft je alleen aan te melden voor de gastenlijst, op een van onderstaande e- mails (vergeet je tel.nr. niet te vermelden). Uiterlijk 20 april krijg je te horen of je een vrijkaartje hebt bemachtigd, die je dan aan de kassa dient af te halen op zaterdagavond 28 april!

Programma

Vrijdag 20 april 2007

Kindermatinee
Deze activiteit zal in samenwerking met basisschool Talma (Crooswijk) georganiseerd worden. De activiteiten zullen het doel hebben bevordering van uitwisseling van kennis over culturele leefwerelden van de diverse achtergronden van schoolgaande kinderen in Rotterdam. Hierbij wordt een Riffijnse Amazigh volksverhaal, De Magische Ring, in de vorm van een theaterstuk vertolkt, waarbij nadruk gelegd wordt op gemeenschappelijke componenten in verhaal, qua inhoud als vorm. Verder worden diverse workshops gehouden.
Locatie: Talma basisschool (Crooswijk).
Vrijdag 20 april 2007. Tijd: 13.00-16.00 uur. (Deze activiteit is overigens niet toegankelijk voor kinderen van buiten de school).


Vrijdag 27 april 2007

Middagprogramma

Tentoonstelling van schilderkunst en foto-s
Geheel in de geest van het thema van het festival zullen kunstwerken vertoond worden van de Schiedamse kunstenaar Mhamed Abttoy, die elementen in zich dragen van het Amazigh cultuurerfgoed, die vaak in het teken staan van de strijd voor vrijheid en het recht voor zelfbeschikking, aangevuld met een expositie van foto-s van de strijd van Marokkaanse soldaten voor de onafhankelijkheid van Nederland in de Tweede Wereld oorlog. Dit onderdeel zal in samenwerking met Stichting Vredeseducatie Utrecht plaatsvinden.
Locatie: Centrale Bibliotheek Rotterdam (1e en 3e verdieping). Opening tentoonstelling: vrijdag 27 april 2007 (blijft staan t/m 27 mei 2007). Tijd: 14.00 uur.Aankondiging publicatie
Abdelkrim El Khattabi, een van de symbolische figuren voor Marokkanen en Riffijnen in het bijzonder. Deze eerste Nederlandstalige publicatie over de strijd van de Riffijnen voor hun vrijheid tijdens de kolonisatie door Spanje in de eerste helft van de vorige eeuw en de rol die de verzetsleider Abdelkrim El Khattabi daarin heeft ingenomen verschijnt naar verwachting begin november 2007 bij uitgeverij Bulaaq.
Locatie: Centrale Bibliotheek Rotterdam.
Vrijdag 27 april 2007.
Tijd: 16.00 uur.

Programma middaggedeelte
13.30 uur Welkom met koffie en thee
14.00 uur Openingswoord door organisatie
14.10 uur Inleiding door kunstenaar Mhamed Abttoy/ columnist Asis Aynan
14.20 uur Inleiding door Jan Durk Tuinier van Stichting Vredeseducatie
14.30 uur Officiele opening tentoonstelling door gemeenteraadslid Fouad
El Hajji.
14.40 uur Verdeling aanwezigen in 2 groepen voor bezichtiging onderdelen tentoonstelling (1e & 3e verdieping)
15.00 uur Groepen ruilen van onderdeel
15.20 uur Pauze
15.45 uur Literaire intermezzo door de heer Said El Haji, auteur van Dagen van Sjaitan en Goddelijke duivel. Daarnaast is hij columnist
16.00 uur Aankondiging publicatie Abdelkrim El Khattabi
16.20 uur Lezing de heer Ahmed Zahid -Postitie van de Amazigh- taal in het medialandschap in Marokko-
16.40 uur Vragen & Afsluiting (17.15 uur)


Avondprogramma

Lezing
De bekende Marokkaanse Prof. Ahmed Assid zal diep ingaan op het conflict tussen islam en democratie, met als voorbeelden de positie van de vrouw, reactie op de politieke islam.
De Rotterdamse wethouder Orhan Kaya (O.V.) zal aanwezig zijn gedurende de avond.
Voor professionele real time vertaling (naar het Nederlands) zal gezorgd wordt. Locatie: theaterzaal Centrale Bibliotheek. Vrijdag 27 april 2007. Tijd: 18.00-22.00 uur.

Cabaret
Als onderdeel van het programma zal cabaretier Amar Ajjouri de avond opluisteren met sketches. Amar neemt geen blad voor de mond en neemt op humoristische wijze zware maatschappelijke thema-s op de hak. Zie voor meer info www.amarspeelt.nl. Locatie: theaterzaal Centrale Bibliotheek. Vrijdag 27 april 2007. Tijd: 18.00-22.00 uur.

Theater
Theatergroep Amazigh zal het stuk De Drie Zusters spelen. Geinspireerd op De Drie Zusters, waarin drie zussen zich worstelen tussen de keuze tussen blijven of weggaan wordt een treffend beeld geschapen van hun zoektocht, strijd van de acteurs en die van hun voorouders, via persoonlijke verhalen en anekdotes over hun jeugdherinneringen, dromen en ambities. De poezie en muziek uit het Rifgebergte komen veelvuldig aan bod. (in het Nederlands)
Locatie: theaterzaal Centrale Bibliotheek.
Vrijdag 27 april 2007.
Tijd: 22.00-23.00 uur.

Programma avondgedeelte
18.00 uur Welkom met koffie en thee
19.00 uur Opening door organisatie
19.10 uur Overhandiging schilderij voor vrijheid en verdraagzaamheid aan de Rotterdamse wethouder Orhan Kaya
19.30 uur Lezing Prof. Ahmed Assid
20.00 uur Intermezzo met cabaretier Amar Ajjouri
20.15 uur Pauze
20.30 uur Lezing Salima El Haji, D66- politica, over thema -Vrijheid-
20.50 uur Vragen & discussie
21.30 uur Intermezzo Amar Ajjouri
21.45 uur Pauze
22.00 uur Theatervoorstelling -De drie Zusters-
23.00 uur Afsluiting

Zaterdag 28 april 2007

Muziek
De Marokkaans-Belgische groep Izri en de Algerijns-Franse groep Idir zullen de avond opvullen. Beide groepen maken geengageerd -Wereld Muziek- en is rijk aan mediterrane invloeden, met een combinatie van Westerse en Amazigh- instrumenten en waarvan de melodieën geïnspireerd zijn op de traditionele Amazighmuziek stijlen. De revival van het Tamazight taal- en cultuurerfgoed vormt een leidraad in het werk van de groepen. Izri is bekend geworden met zijn op Riffijnse poezie geïnspireerde liederen, zoals Taqessist. Idir is in de afgelopen decennia productief geweest en albums als A vava inouva & Identités genieten een grote populariteit in Europa en Noord- Afrika.

Locatie: Rotterdamse Schouwburg (centrum Rotterdam).
Zaterdag 28 april 2007. Zaal open v.a. 18.00 uur.
Entree: 10 euro.
Tel. kassa (voor info & reservering): 010-411 81 10


Info
info@tilelli.nl / info@bades.nl
www.tilelli.nl / www.bades.nl
Mohamed El Abdouni
Tel: 06-23467585
Mohamed Belhadj
Tel: 06-38568263
#3
Mededelingen / www.timazighin.nl
30/01/2007 om 18:01:38
Chek 'm: www.timazighin.nl

Van harte welkom allemaal!
#4
Muziek / Verpest!
23/01/2007 om 13:55:14
Ik zat wat te rommelen in m’n rifmuziek en daar stonden Live albums tussen, waaronder van Mourad Sellam. Hij heeft gewoon Één van de mooiste, diepgaande nummers van Walid Mimoun gecoverd: Aqbucc. :-/ Zwaar slecht, verpest! Walid Mimoun sleept me mee naar de nostalgie van het prachtige riflandschap en het alledaagse leven in de rifgebergte. En dit heeft Mourad niet over kunnen brengen. Wat origineel is moet zo blijven. Kom er gewoon niet aan!!

02 nummer 2.wma - 5.91MB
#6
Muziek / ArallaYemma ya dans....
16/01/2007 om 15:11:32
Echt knap, die kunnen dansen. Alleen sommige dansmoves vind ik niet echt  :-/
http://www.youtube.com/watch?v=fej42eJBGCs
#7
Zie : http://www.dailymotion.com/MarieCB/video/xdj3m_ahmed-soraya-mouici-a-vava-inouva

Vava inouva is een nummer van Idir en het is gecoverd door Ahmed en Soraya Mouici. Behalve dat dit nummer een pracht nummer is. Is het ook nog is met passie gezongen door deze twee!

Wie heeft dit nummer voor mij?

Het liedje is gebaseerd op een Noord Afrikaanse legende van een oude man die ooit een zonde beging. Als straf werd hij door de Goden aan een steen waarop hij zat vastgelijmd. Omdat hij niet meer kon opstaan bouwde men een hutje om hem heen. Ver van het huis, bracht zijn kleine dochter hem regelmatig eten. Om de deur open te maken, hebben grootvader en klein dochter een code ontwikkeld zodat de oude men haar makkelijk kan herkennen.
#8
De El Hizjra Literatuurprijs 2007

Sinds 1992 organiseert El Hizjra een jaarlijkse Literatuurprijs. Zo zijn Abdelkadel Benali, Khalid Boudou, Mohammed Benzakour, Rachid Novaire, Said El Haji, Rodhan- Al-Ghalidi, Nisrine Mbarki en anderen doorgebroken.

Droom jij van hetzelfde of wil je wel eens weten hoe goed je eigenlijk bent? Doe dan mee met de El Hizjra literatuurprijs. Stuur je verhaal, gedicht, essay, song of toneeltekst op en maak kans op leuke prijzen.

De El Hizjra Literatuurprijs is begonnen voor mensen die (deels) Arabisch of Berber zijn maar in feite kan iedereen die wil meedoen, ongeacht zijn of haar achtergrond.

Je kunt schrijven in het Nederlands, Arabisch of Tamazight, je inzending mag niet meer zijn dan 2000 woorden (zie ook De regels op een rijtje). Vermeld voor en achternaam ook als je een schrijversnaam gebruikt, je leeftijd (anders wordt je automatisch in de hoogste leeftijdsgroep geplaatst) je adres, postcode, woonplaats en afkomst. Schrijf in een aparte brief iets over jezelf en wat je doet in het dagelijks leven.

De inzendtermijn is tot 1 januari 2007! Daarna wordt het werk overgedragen aan een deskundige jury en is het afwachten!

Je kunt je werk tot 1 januari 2007 opsturen, mailen of faxen naar:

El Hizjra
Singel 300A
1016 AD Amsterdam
Tel: 020 420 05 68
Fax: 020 625 14 68
Email: info@elhizjra.nl


 
Als je wint..
- Wordt je werk gepubliceerd in een speciale bundel.
- Je krijgt een oorkonde.
- Je krijgt een Wedstrijd beker.
- Je krijgt een geldbedrag (tot max. â,¬ 250)
- Je krijgt een gratis Masterclass (let op alleen bij voldoende belangstelling)


Zie verdere informatie, regels, jury en prijzen: http://www.elhizjra.nl/ehp/wedstijd.htm

Veel succes en vooral veel plezier!!
#9

Ik ben onwijs benieuwd naar deze cd! Vooral omdat het in de Riffijnse traditie is. Izran waren natuurlijk onmisbaar, vraag me af of er wat in voorkomt.


Heeft iemand deze cd of kan me daar wat meer over vertellen?
#10
Zie de volgende site: http://www.goodtimes.nl/

Het zijn ontwerpen met de letter “Z”. Wat de Amazigh cultuur vertegenwoordigt. Wel Stoer.

Deze vindt ik wel een mooie:
#11
Poëzie / Kenniw d Imazighen!
02/11/2006 om 12:23:37
Amazigh

Amazigh a tarigh s u3effar, Tmazight a tighar umehdar
Isam nxoum d amazigh, Qaareb ghaas nigh a daxum iwedaar

Seqsa x amezroy n Yuba d Abdelkrim, zman tugha daghedaar
Arif, Tamazgha tudaart inam i wadan, wenni d asefaar

Wa dec tizegh i re3du, aseqen minaxsen adexteqsen zi refkaar
A xax sukegh ighezran d idurar, Tagrawla n umazigh a didhaar

Axsim fous nxoum deg qzunna s azwaw huma Tmazight a tedaar
Amazigh tugha d cek, amazigh tugha d cem, amazigh mara athenzughaar

A Imazighen 7iddam i wasqaar d oghimi, i kfaxoum zg mouzaar
W’eddem, siwram, sghuyem sejhad s tizemaar nxoum yemghaar

Geschreven door: mIzran®