-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Topics - Lezer

#1
Ik wist dat je wordpress themes ook voor blogger kunt vinden. De layout is nu veel beter. Het lijkt me nu een deftige site geworden. Ik zie zelf drie minpunten in mijn blog:

reacties vorm is problematisch slecht bij blogger.
De url is niet professioneel.
Facebook comment wil niet configureren met de blog.

Heb je ook feedback?

Neem een kijkje:
http://amazigh-cause.blogspot.com/

Wil je weten hoe je zoiets kunt maken? Helemaal gratis. Een webdomein kan je aankopen via blogger zelf voor tien euro per jaar!! (dat moet ik later ook kopen/huren).
#2
Citaat van: Señor Canardo 404 op 14/03/2012 om 22:12:38
Ironisch, dat uitgerekend in hetzelfde jaar dat de Imazighen in Noord-Afrika een ware renaissance meemaken, de Amazigh community hier op amazigh.nl een stille dood lijkt te zijn gestorven....
Ja, op 25/06/2010  (bijna twee geleden) heb ik hier een topic over gestart.
http://www.amazigh.nl/awar/index.php?topic=14207.0

Terwijl de moederland een climax scenario aan het ontwikkelen was, was amazigh.nl aan het winteren. tawiza.nl is verdwenen, syphax.nl is gekrimpt tot een microscopische website. Microwebsites zijn ontstaan, maar bleken heel beperkt lijdend aan regionalisme of technische tekorten.

Ik ben op alle websites geweest, en kan de situatie als volgt beschrijven.
het forum van amazigh.nl start met heel actieve en enthousiaste leden, dat was zijn sterke punt. Het portaal amazigh.nl is zwak gebleven, en ondanks alle aanpassingen heeft het nog altijd een zwakke uitstraling.
In plaats van de groei van amazigh.nl/awar is hij gezakt en bijna bevroren. De oorzaak lag in het beheer van het forum (in welke mate, zou ik niet weten). Het beheer is onprofessioneel omgegaan met het beheer. Veel Berbers uit arabo-islamitisch gezinde hoeken zijn hier beland om de tolerantie te promoten op hun eigen manier. Ze stootten dan met de tegenovergestelde mensen. De beheer had geen logische instrument om in te grijpen, en was afhankelijk van haar zin. Veel Berbergezinden zouden vertrekken, de arabo-islamitische gezinden hadden dus geen reden meer om hier te blijven.
Het beheer stelde zich voor ook als "zonder interesse". We doen dit als bijzaak, en dat is ook zo gebleven. Intussen gaat amazigh.nl ook knoeien met technische zaken. Misschien door financiele redenen gaan ze rare urls genereren. amazigh.nl wordt nu een IP (onthoud het maar). Nu nog altijd een technische mysterie voor mij, amazigh.nl/awar zonder www leidt niet meer naar het forum.

Het zou ook waar zijn dat amazigh fora of websites niet de nodige mogelijkheden hebben om te groeien. Invloedrijke amazigh organizaties slagen er nog niet om een succesvolle websites te hebben. en de meesten verdwijnen. De conclusie die ik hieruit trek is: de publiek is beperkt. de meeste berbers leven in achtergestelde gebieden waar er amper elektriciteit (of er zelfs geen) is, de computer is een dure luxe. analfabetisme onder hen hoeft geen bewijs. dus het grootste deel van de publiek valt gewoon weg. Van het gedeelte dat overblijft, zouden we verschillende aftakkingen hebben: mensen die zich helemaal niet interesseren in zulke zaken, mensen die zich wel interesseren maar erover lezen of schrijven is een sukkelwerk voor hen is. Mensen die ertegen zijn, omdat ze zich enkel als marokkanen of moslims definieren. Er rest nog een groepje van mensen die zich wel intereseren en erover schrijven. Een micro-groep in verhouding. Geconfronteerd met slecht beheer, onduidelijk richtlijnen, tekort aan informatie, technische hindernissen en dan is er geen sprake meer van een doelpubliek.
#5
Volgens mij ging het om "amazigh identiteit" en niet "amazigh taal".
#6
In een racistisch column beweerde Abe de Vries dit:

" In Libië is de Jebel Akhdar (het groene gebergte) van oudsher het meest opstandige deel van het land. In de koloniale periode hield het verzet tegen de Italianen hier het langst stand, en begin jaren negentig was de streek de uitvalsbasis van Libische fundamentalisten. Maar ‘sterke man’ Moe’ammar Khaddafi liet het gebied op grote schaal bom bombarderen, met honderden doden onder de burgerbevolking tot gevolg. Als enige leider in Noord-Afrika lukt het hem een opstandig berggebied effectief te temmen."
(uit enekel jaren terug)

Hiermee wil hij afrekenen met de Berbers door ze bergbewoners te beschouwen, en te beweren dat de bergen ervoor zorgern dat ze "onheid" worden (zijn column was als "alle onheid komt van boven" getiteld).
In plaats van hem een "diktator" te noemen, wilde hij hem als "sterke man" noemen. Dan moet hij wel sterk zijn tegen zijn opbewapende bevolking. Maar hij is dan nog erger, zo moet hij gesleept worden naar de rechtbank in den haag. Abe de Vries mag daar de advokaat spelen, als hij geen medeplichtig wordt.

De van deze diktator zal naar alle waarschijnlijkheid de positie van de amazigh rechten (taal, namen en studies) bevorderen.
#7
libyan prisoner tortured

Two brothers, who may be prisoners of conscience held solely for their interest in Amazigh culture, were arrested on 16 December in Tripoli. One has reported being tortured by the Libyan security forces in detention. Both are at risk of torture in Jdaida Prison where they are held.


http://www.amnesty.org/en/library/asset/MDE19/002/2011/en/a10b132b-5972-454e-9125-b362b29e3533/mde190022011en.html
#9
waarom konden er geen grote amazigh fora ontstaan?

na 2000 leek het alsof die een bloeitijd zouden kennen, kort na de inleiding gingen ze de grond in, of werden ze verlamd.

zowel nederlandse als internationale: (tawalt.org, amazigh.nl., tawiza.nl, syphax.nl, emazighen.com., amsawad)

andere amazigh fora zijn zelfs nooit bekend geworden met uitzondering van een paar kabylische fora.
#10
Handige tips / Hoeveel kost een portaal?
07/12/2010 om 15:11:21
Ik vraag me af hoeveel een portaal kan kosten. De portaal zal technisch op www.marayapress.net kunnen zijn.
niet dat ik het er nu van plan ben, anders vraag ik om offertes, of zelf te beginnen knutselen :D (lang tijd dat ik het wou leren).

De kosten zijn toch verbonden aan de prijs van sites ontwikkeling, de domeinnaam, en het aantal verdraagbare bezoekers.

deze vraag kan ik eigenlijk best in een cumpergerelateerde forum stellen, maar ik ben benieuw naar de ervaring van de webistes die op de Berberse zaak gebaseerd zijn.
#11
                                  Maakt het jodendom deel uit onze geschiedenis?
#13
Filosofie / Wat is zionisme eigenlijk?
02/11/2010 om 20:19:28

... en voel je je beledigd als iemand je zionist noemt?
#15
Taal / Cadi Kaddour
31/10/2010 om 08:26:35
Een interessant en leerrijk onderwerp op amazigh.nl:
De moeite waard (het is in tarifit):
http://www.amazigh.nl/2010/09/cadi-kaddour-1952-1995/
#16
http://www.youtube.com/watch?v=Rr4tTkGLtwE&feature=player_embedded

Het is niet duidelijk wie zich als berber beschouwt en wie niet, wat wel duidelij is, is dat de organizatoren zich als berbers beschouwen.
#17
Een marokkaanse vertaler, die zich bekeerd heeft tot christendom, heeft de koran vertaalt naar marokkaans arabisch:
http://www.youtube.com/watch?v=Lfz0U5o6ZQM
http://www.youtube.com/watch?v=2K92RQYL6rc&feature=related
#18
In het algemeen weten we weinig over de geschiedenis van de Berbers gedurende de Egyptische oudheid. Een groot deel van deze onwetendheid ligt aan onze kennis zelf. Want er is voldoend materiaal over die periode, aangezien de Egyptenaren hun gebeurtenissen met plezier registreerden. In dit topic word je uitgenodigd om een weetje te plaatsen. Dit weetje mag een vrag zijn, een veronderstelling of geschiedkundige feit zijn. Maar het moet vooral kort en bondig zijn. Groote artikels kunnen apart geschreven worden in apart topics. Je kunt dan vewijzen naar dat artikel of naar een andere online artikel of boek door middel van een (hyper)link.

Dit topic is je topic, want ik wi -en anderen ook-l even van jullie kennis en bijdrages profiteren...
#20
Bonjour à tous les hommes libres de la terre et précisement ceux de mon peuple, Amazigh que je suis mais dans la recherche de mes origines et mon appartenance culturelle, j'ai trouvé de part et d'autre de l'exagone des gens comme moi en quête du passe de ses ancetres de sa vie aujourd'hui et l'avenir futur de ses enfants de nos enfants.

Je profite de ce site pour dire le fond de mes pensées et ce que tout homme libre est en droit de chercher la vérité sur ses aïeux.

J'aimerai tant pouvoir retrouver la mémoire de nos pères, de ne jamais les oublier et de garder notre culture à jamais vivante. Le fait que j'ecrive en langue française est une gene pour moi et malheureusement je ne pourrai trouver les mots a dire dans ma langue mère tamazight, malheureusement le destin en a voulut ainsi mais il ne faut pas oublier qui nous sommes reelement

Bien a vous mes freres puisse notre memoire ne disparesse jamais.