-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Topics - *****

#2
In de media / Cruijff: Verdonk moet opstappen
27/06/2006 om 12:50:50
   
'Verdonk medeschuldig aan uitschakeling'
'Verdonk medeschuldig aan uitschakeling'
Gepubliceerd op dinsdag 27 juni 2006, Planet.nl
Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken is medeschuldig aan de uitschakeling van het Nederlands elftal in de achtste finales van het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland.

Dat beweert Johan Cruijff dinsdag in zijn column in De Telegraaf.

De voetbalgoeroe van Nederland doelt op de afwezigheid van Salomon Kalou bij Oranje. Verdonk weigerde de aanvaller uit Ivoorkust versneld een Nederlands paspoort te vestrekken, waardoor hij moest afzien van een zekere plek in de WK-selectie van bondscoach Van Basten.

Landsbelang
"Nederland had te maken met een situatie, dat als Arjen Robben en Robin van Persie niet in de wedstrijd zaten, er geen alternatief was. En die hadden we met Salomon Kalou wel kunnen hebben", schrijft Cruijff. "Ik wil er vooral mee zeggen dat een minister er is om het landsbelang te dienen en dat heeft ze duidelijk niet gedaan".

Cruijff gaat nog een stapje verder. Verdonk heeft met haar nagatieve besluit de hele toekomst van het Nederlandse voetbal een slechte dienst bewezen.

Geen extra impuls
"Dankzij haar krijgt de doorgroei van het nationale elftal geen extra impuls. De ploeg is volop in ontwikkeling en als er straks nog zo'n twee à drie spelers uit Jong Oranje doorbreken, dan ziet de toekomst er richting het EK 2008 goed uit. Daarom is het zonde, dat je dit niet extra kan stimuleren met de aanwezigheid van een supertalent als Kalou".

De jonge aanvaller die afgelopen seizoen furore maakte bij Feyenoord, heeft inmiddels een contract getekend bij het Engelse Chelsea.

"Verdonk moet opstappen"
De oud-voetballer en -trainer van onder meer Ajax en Barcelona vindt eigenlijk dat de VVD-bewindsvrouw moet opstappen. Cruijff: "Ik vergelijk het maar even met een technisch directeur van een profclub. Als een grote speler van het kaliber Kalou zich bij mijn club zou melden en mijn manager stuurde hem weg, dan kon hij daarna zijn conclusies trekken. Dat geldt dus ook voor Verdonk".
#3
Algemeen / Schaf alle godsdiensten maar af
07/02/2006 om 15:11:31
Alleen maar bloed, moorden en geschreeuw
eeuw na eeuw.

Afschaffen die collectieve gekte....?
#4
Algemeen / Koken met de zon, wie doet mee?
03/01/2006 om 08:36:32
Zoals jullie allemaal weten stijgen de brandstofprijzen. Hier in Nederland voor veel mensen erg vervelend, voor velen in Marokko een ware aanslag op een toch al karig bestaan. De privatisering van het energiebedrijf en de meer marktconforme prijzen die gerekend worden maken het allemaal nog erger.
Gas is duur en zal niet voordeliger worden de komende jaren.
Op hout koken is slecht voor de luchtwegen, en werkt ontbossing in de hand.

Gelukkig beschikt Marokko over een geweldige energiebron, de zon, en een architectuur (veel platte daken) die ruimte biedt gebruik te maken van die energie.

In veel door de zon gezegende landen lopen inmiddels kleine projecten om koken op zonnekracht te propageren, en met succes.
Door middel van eenvoudige technologie is het mogelijk te koken, zonder beroep te moeten doen op gas, hout of electriciteit.  Iedereen kan de kooktoestellen bouwen, met goedkope materialen uit gewone winkels.  Het zuiveren van water kan ook heel eenvoudig. De wat meer technisch aangelegden kunnen zelfs warm douche- en waswater genereren op zonnekracht. De overheden hebben we niet nodig, we kunnen dit gewoon zelf!

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik denk dat tijdens het zomerse verblijf bij de familie in Marokko de verveling nogal eens op de loer ligt. Doe mee aan het project "Koken met de zon", verjaag de verveling, bespaar geld voor je familie, verbeter het milieu en voel je goed. En als je scholier bent, kan je er wellicht studiepunten mee verdienen, of een profielwerkstuk maken. Dubbele winst!

Mmm, misschien ben je nog niet overtuigd. Heel begrijpelijk, het klinkt ook te mooi om waar te zijn. Neem in ieder geval even een kijkje op
http://solarcooking.org/   en op http://solarcookers.org/
Hier vind je voorbeelden van projecten, bouwplannen, etc.
Voor een van de goedkoopste, eenvoudigste en toch best werkende ontwerpen, kijk naar http://www.solarcooking.org/funnel.htm
Laat je favoriete zoekmachine op jacht gaan naar    solar cooking  , want er is nog veel meer te ontdekken.

Ik ga de komende tijd zo'n ding in elkaar zetten om deze zomer te introduceren in Tetouan, bij mijn schoonfamilie.
Wie doet mee? Laten we elkaar hier op de hoogte houden van onze vorderingen. Jij kan positief in actie komen voor je mede-Imazighen, grijp die kans!

ps Je kan de meeste zonnekokers in platte vorm vervoeren, als een soort bouwpakket. Dus veel bagageruimte hoeft het niet in te nemen.
   #5
In de media / Opnieuw politieke moord?
16/11/2005 om 09:05:53
Politiek activist doodgeschoten in Nijmegen

Gepubliceerd op woensdag 16 november 2005 Planet

In Nijmegen is de plaatselijk bekende politieke activist Louis Sévèke doodgeschoten. Dat hebben bekenden van het slachtoffer en de politie in de nacht van dinsdag op woensdag bevestigd.
De extreemlinkse Sévèke werd in de Van Welderenstraat in het centrum met twee schoten om het leven gebracht. Over de toedracht van de schietpartij is nog niets bekend. Mogelijk gaat het om een politieke moord.

Politiek activist
Sévèke liep rond half tien door de straat toen plotseling een schutter tevoorschijn kwam. Het is niet duidelijk of het om moord met voorbedachte rade gaat. Een woordvoerster van de politie wilde of kon daar nog niets over zeggen. Technisch onderzoek moet nog meer duidelijkheid geven over de toedracht van de schietpartij. Voor zover bekend is er nog niemand aangehouden. De politie doet woensdag buurtonderzoek.

Het 41-jarige slachtoffer was een extreemlinkse activist die al geruime tijd bekendheid genoot in Nijmegen als strijder tegen onrecht dat met name door de politie zou zijn aangedaan. Hij richtte de werkgroep Steunpunt Informatiedienst Politie Nijmegen (SIP Nijmegen) op.

BVD-dosiers
Deze werkgroep heeft in het verleden met succes talloze processen gevoerd tegen het onnodig bijhouden van dossiers van politiek actieve mensen door wat toen nog de Binnenlandse Veiligheids Dienst (BVD) heette. Onder meer door inspanningen van SIP Nijmegen hebben in de jaren negentig veel mensen inzage gekregen in gegevens die de BVD over hen had bijgehouden en die hen parten speelden bij sollicitaties.

Sévèke leidde ook de Werkgroep Klachten Politieoptreden (WKP). Deze werkgroep bestreed de wettelijk onjuiste behandeling van arrestanten. De werkgroep kwam onlangs nog in het landelijke nieuws door een klacht over het tijdens protestacties aanhouden van mensen die geen identiteitsbewijs bij zich hadden.

Anti-Verdonk
Het slachtoffer onderhield veel contacten met andere activisten in Nijmegen. Hij kwam geregeld in woonwerkpand De Grote Broek. De politie viel de afgelopen dagen meerdere keren bij dit gebouw en andere actiepanden in Nijmegen binnen wegens het tonen van posters tegen het beleid van minister Rita Verdonk van Integratie.

Vrienden van het slachtoffer hebben geschokt gereageerd op de gebeurtenis. Zij zijn volgens zegslieden kort na de schietpartij bijeen gekomen op drie verschillende plaatsen in Nijmegen waar de man vaak kwam, onder andere bij Sévèke's woning in de Nijmeegse wijk Bottendaal.


#6
Muziek / Mimoun Rafroua
29/10/2005 om 22:15:49
Mimoun Rafroua treedt 4 november op in Schiedam.  Verder in programma breakdance van Aissata Morad. Ook het Orchestra Sirati Borgon (Chabi en Gnaua), en de ATP dansgroep (hindoestaans/tamil)
Entree 10 Euro, aanvang 18.30, Theater aan de Schie, Stadserf 1, Schiedam.
Voor meer info Stichting Narcis: 010-4262123 / 06 30309762 Hassan Aissati
en Fatima 06 48544117
#7
Jongens (vallen ook de meiden onder), hier is een kans om
aandacht te vestigen op de zaak van de Amazigh!!!!!

http://www.llink.nl/Nieuws_LLiNK.101.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=394&tx_ttnews[backPid]=21&cHash=a9b58bc8c1

Nu van start: Het vergeten verhaal van...
07 oktober 2005
Massale ontruiming van sloppenwijken in Zimbabwe, veel vrouwen in de Rwandese politiek, honden die worden gebruikt als levend aas. Veel onderwerpen komen niet of nauwelijks in het nieuws. Verhalen die de moeite waard zijn om te vertellen. Ken je ook zo'n verhaal? En wil je dat LLiNK er aandacht aan besteedt op radio en televisie? Laat het ons weten!

De komende maanden brengt LLiNK deze verhalen in het programma “Het vergeten verhaal van...” in beeld. Op tv, radio en internet.

LLiNK roept alle kijkers, luisteraars, betrokken wereldburgers en praktisch idealisten op mee te doen.
Dat kan op twee manieren:
1. Stem op een vergeten verhaal.
2. Stuur zelf een vergeten verhaal in.

Op 28 december 2005 presenteert LLiNK tien vergeten verhalen die door het publiek gekozen zijn in een anderhalf uur durende televisie-uitzending.

Op de programma-pagina vind je meer informatie over 'Het vergeten verhaal van...'.


--------------------------------------------------------------------------------

Terug naar overzicht
#8
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft vijf jonge, talentvolle allochtone afgestudeerden van de Erasmus Universiteit Rotterdam een zogeheten Mozaïeksubsidie toegekend. De wetenschappers in de dop kunnen met deze subsidie vier jaar lang een promotieonderzoek uitvoeren. Minister Maria van der Hoeven van OCW is aanwezig bij de feestelijke uitreiking op 13 oktober 2005.

Maar liefst 142 studenten en afgestudeerden reageerden op een oproep voor onderzoeksideeën. Uiteindelijk krijgen 22 kandidaten een subsidie. Elke kandidaat ontvangt 180.000 euro voor een promotieonderzoek aan de universiteit. Het totaalbudget komt daarmee voor 2005 op vier miljoen euro. Dat bedrag wordt gezamenlijk gefinancierd door NWO en het ministerie van OCW.

De helft van de gehonoreerden behoort tot de klassieke migrantengroepen; Surinamers, Antillianen, Marokkanen en Turken. Vrouwen presteerden net als vorig jaar opvallend goed. Ruim driekwart van de gehonoreerden is vrouw, terwijl van de indieners ongeveer tweederde vrouw was. De kandidaten met een Marokkaanse achtergrond hebben dit jaar het best gepresteerd. De meeste kandidaten komen uit de (bio-)medische wetenschappen en uit de maatschappij- en gedragswetenschappen. De Universiteit Leiden is dit jaar koploper onder de universiteiten met zeven gehonoreerde kandidaten. In

Zie ook: http://www.nwo.nl/kleurrijktalent
#9
In de media / RAM
18/04/2005 om 18:28:22
Gisteren zag ik hiervan een laatste stukje. De verzamelaar (zie tekst) vond een sierraad dat van Joodse Amazigh bleek te zijn.

Op http://www.vpro.nl/programma/ram/afleveringen/21604229/items/21979238/
moet het waarschijnlijk wel alsnog te zien zijn. Het was aflevering 23

Bert Flint
verzamelaar te Marokko
De 73-jarige Groninger Bert Flint woont al ruim 40 jaar in Marokko waar hij een museum heeft met unieke ambachtelijk gemaakte gebruiksvoorwerpen uit Marokko en de sub-Sahara. Het museum, Dar Tiskiwin, is gevestigd in Marrakech, en Monsieur Flint, zoals hij genoemd wordt, etaleert er van alles: van potten tot sieraden en van houtsnijwerk tot kledingstukken en religiosa.
De Groninger Bert Flint raakte tijdens zijn studie Spaans geïnteresseerd in het islamitische tijdperk in Spanje. In 1954 ging hij als student voor het eerst naar Marrakech en drie jaar later besloot hij zich er te vestigen – zijn liefde voor de Andalusische cultuur die overal nog te vinden was hield hem in het land. Tot 1980 onderwees hij Spaans en Engels op een middelbare school en nog altijd runt hij het museum dat gevestigd is in zijn huis op de Rue de la Bahia vlakbij het beroemde Jamaa el Fnaa plein in Marrakech.

Meer nog dan een museumhouder en verzamelaar is Flint een avonturier en een man met een missie die met zijn aankopen de Afrikaanse wortels van Marokko wil aantonen.
#10
Taal / Onderzoek taalontwikkeling
15/03/2005 om 11:06:14
Consultatiebureau Ouder & Kind is in maart een onderzoek gestart naar de taal- en spraakontwikkeling van Turks en Marokkaans sprekende kinderen. Het onderzoek vindt plaats in samenwerking met het Instituut Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus Medisch Centrum. Met behulp van vragenlijsten, de zogenoemde lexilijsten, wordt een inschatting gemaakt van de taal- spraakontwikkeling bij Turks en Tarifit (Marokkaans) sprekende kinderen.

De vragenlijsten worden vooral gebruikt op consultatiebureaus, waar tolken zijn ingezet voor de communicatie tussen ouders en medewerkers. De duur van het onderzoek hangt af van het aantal kinderen dat mee kan doen, maar wordt geschat op ongeveer een jaar. Alle ouders die Turks of Tarifit spreken, krijgen een lijst als hun kind 2 jaar oud is. Op deze lijst kunnen ouders aangeven welke woordjes hun kind al kan zeggen in het Turks of Tarifit, maar ook in het Nederlands. De ingevulde lijsten gaan naar het Erasmus MC. Daar kijken onderzoekers hoe de kinderen gescoord hebben. Bij een onvoldoende score kan de consultatiebureau-arts de ouders en kinderen doorverwijzen naar de juiste persoon of instantie. Vervolgens vullen de ouders na ongeveer een half jaar opnieuw een lexilijst in. Zo kan de arts goed zien hoe de taal en spraak van het kind zich heeft ontwikkeld.

#11
In de media / Islamitisch feest / reljeugd
21/01/2005 om 07:47:02
Waarom gebeurt het zo vaak (zo lang als ik weet ieder jaar) bij Islamitische hoogtijdagen dat jongeren van Marokkaanse afkomst stennis schoppen? Zoals bioscopen "verbouwen", of gisteravond het in grote (60 a 80 man) groepen door Hoog Catharijne trekken en willekeurige mensen uitschelden en intimideren?  Van andere groepen moslims zoals Turken en Indonesiers hoor je dat bij mijn weten nooit. Heeft iemand een idee waarom en wat eraan gedaan kan worden? Zijn die jongeren eigenlijk wel moslim?
Ik vind het verbijsterend, zo'n groepje etters verziekt alles nog verder voor de normale meerderheid van de Marokkanen, en besmeurt bovendien het beeld van twee Islamitische feesten.