-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Topics - Amezian

#1
Azul,

Ik merk dat veel van onze liederen over zielige onderwerpen gaan:de armoede,emigratie,liefdesverdriet,onrecht enz.
Zijn wij een zielig volk? Hebben wij meer verdriet dan andere volkeren?
Tannemirt
#2
Taal / taal en identiteit
10/06/2004 om 19:44:20
Bij de Turkse jongeren zie je dat ze met elkaar communiceren in hun eigen taal,het Turks.Bij Marokkaanse/Riffijnse jongeren zie je dat ze veelal Nederlands met elkaar praten,met tussendoor een woordje Tamazight.
Dan is mijn vraag:in hoeverre bepaalt de taal die je spreekt jouw identiteit?
Met andere woorden:zijn taal en identiteit met elkaar onlosmakelijk verbonden?
#3
Cultuur / schaamte
09/04/2004 om 14:40:31
Hallo iedereen,

Ik wil hier een onderwerp bespreken wat misschien taboe is.Het gaat namelijk over onze schaamtecultuur.Van jongs af aan wordt je opgevoed met schaamte.Je moet je overal voor schamen.Je moet vooral beleefd zijn.Naaste familieleden moet je de hand kussen enz.
Nu is het zo dat je in deze samenleving vooral assertief moet zijn,ja zelfs brutaal om iets te bereiken.
Persoonlijk heb ik daar moeite mee.Dingen zijn zo diep,bepalen je karakter dat je ze moeilijk kwijt kunt raken.Ik denk dat velen van ons(Imazighen,Marokkanen,Moslims)dit verschijnsel herkennen.
Graag jullie reacties.
#4
Cultuur / maagdenvlies
12/05/2004 om 14:20:15
Onlangs was er in NOVA een reportage over moslimmeisjes die een operatie ondergaan om het maagdenvlies te herstellen.Want zij moeten maagd het huwelijk ingaan!!Naar mijn mening zijn we schijnheilig bezig en we bedonderen elkaar.Het wordt tijd dat we over dit soort dingen praten en zoeken naar oplossingen.
Een een ritueel als een rood doekje laten zien de dag na de huwelijksnacht is puur onzin.Alsof andere mensen het aangaat of de bruid gebloed heeft of niet.
#5
Cultuur / Manal Venhorst
21/06/2004 om 13:53:10
Laatst was er in het AD een intervieuw te lezen met Manal Venhorst(30).Ze is een Nederlandse vrouw die zich op haar 14e bekeerd heeft tot de Islam.Haar zus die zich ook bekeerd heeft en met een Marokkaan getrouwd was regelde voor haar een huwelijk met de Imam van de plaatslijke moskee in Dordrecht.Het huwelijk mislukte uiteindelijk door botsende visies en omdat de man 'losse handjes'had ,zoals ze zelf omschrijft.Maar ondanks de scheiding bleef ze trouw aan de Islam en noemt die een 'toffe' godsdienst.
En last but not least velt ze een keihard oordeel over onze cultuur. Ze noemt die o.a. 'hypocriet' en 'roddelziek'.Een verhaal kortom van een Nederlandse vrouw die onze gemeenschap van binnenuit kent en ons een spiegel voorhoudt.

En over dat oordeel kan ik haar geen ongelijk geven.
#6
Politiek / Marokkaanse generaals
18/05/2004 om 17:46:37
Afgelopen vrijdag(14 mei) was de dag van het leger in Marokko.Dan zie je die top-generaals in beeld komen:Hosni Benslimane,Abdelaziz Bennani,Bouchaib Arroub enz. Dan vraag ik mij af:wie zijn eigenlijk die mensen?Imazighen of gearabiseerde Imazighen.Is een staatsgreep mogelijk als die van 1971 en 1972?

Graag reageren door mensen die wat vanaf weten.
#7
Politiek / herdenking Hassan II
29/05/2004 om 14:31:51
In Marokko herdenkt men vandaag de 5e sterfdag van Hassan II.(Volgens de Islamitische jaartelling)Het is alweer 5 jaar geleden dat hij heengegaan is.Wat waren jullie gevoelens toen jullie hoorden dat hij was overleden?

Ik zelf was een beetje in shock en kon eigenlijk moeilijk geloven dat de man die 38 jaar met ijzeren hand over Marokko regeerde opeens er niet meer was.Dat hij een dictator was,daar is iedereen wel over eens.
#8
Geschiedenis / stamboom Abdkrim
05/05/2004 om 16:30:53
Salaam iedereen,

Weet iemand waar ik info kan vinden over de stamboom van Abdkrim?Ik ben vooral nieuwsgierig naar de nog levende Alkhattabi's.Op het world wide web moet het een ander te vinden zijn,lijkt mij zo.Alleen ik weet niet waar ik het kan vinden.