-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Topics - Maysa

#1
In de media / berberapen
27/05/2007 om 18:01:11
Het is nog niet zo heel lang geleden dat er in heel Marokko vescheidene dieren hebben geleefd die nu geheel uitgestorven zijn.  De Noord-Afrikaanse Berber- of Atlasleeuw is al in de jaren twintig van de 20ste eeuw geheel uitgeroeid, evenals het Atlashert (een vorm van het edelhert). Slechts enkele soorten gazellen komen nog voor. Zo leefden er in Arif verder een zeer grote groep vossen, hyena's en jakhalzen. Die voor de bevolking een grote bedreiging vormden en daardoor massaal werden afgeschoten. Deze komen helaas nog maar heel sporadisch voor. Van horen en zeggen heb ik begrepen dat er ook nog een zeer gering aantal panters leven in Marokko. Vraag me af wat hier van waar is.


Nu het nieuws dat het berberaapje met uitsterven wordt bedreigd, door talloze onwetende toeristen die de aapjes meesmokkelen naar Europa. Zeer bedroevend nieuws!Toeristen bedreigen berberapenNa een dramatische tocht door Nederlandse huiskamers belandde het berberaapje Sophie, uitgedroogd bij Stichting AAP in Almere, Europees opvangcentrum voor exotische dieren.

Sophie had moeten opgroeien in een boom in het Noord-Afrikaanse Atlasgebergte, maar het liep anders. Net als honderden beschermde berberapen werd ze als zuigeling gevangen en op een Marokkaanse markt voor 200 euro verkocht aan Europese toeristen.

“Zo worden honderden jonge dieren per jaar uit het wild gehaald”, zegt directeur David van Gennep van Stichting AAP in de Provinciale Zeeuwse Courant. “De illegale handel is zo sterk gegroeid, dat de berberaap met uitsterven wordt bedreigd. Van de 40.000 dieren die vroeger voorkwamen, zijn er nu nog maar zo’n 10.000 over.”

Formeel is voor verkoop van een berberaap een vergunning vereist. Maar Marokkaanse en Europese autoriteiten hebben andere prioriteiten, zoals mensensmokkel. Gevolg is dat de handel ongemerkt kon exploderen. Kreeg Stichting AAP jarenlang maximaal vier verwaarloosde berberapen binnen, sinds een paar jaar zijn dat er zestig per jaar.

“Toeristen hebben geen idee dat het verboden is”, aldus Van Gennep. “Het zijn bijna altijd Marokkaanse of gemengde huwelijken. Zij vindt het zielig, hij koopt het dier. We hebben een aap die is opgegroeid met Mona-toetjes en chocola. Zijn hele bek is vergroeid.”

Alleen veel betere controle op de verkoop van de dieren, kan de berberaap volgens Van Gennep behoeden voor uitsterven. Daarvoor lobbyt de stichting tijdens de internationale Cites-conferentie voor bedreigde dier- en plantensoorten die van 3 t/m 15 juni in Nederland wordt gehouden. Om de toeristen bewust te maken, deelt de stichting deze zomer aan de Spaans- Marokkaanse grens folders uit. Daarin wordt uitgelegd welke gevaren apen met zich meebrengen.
#3
Poëzie / Thiqassisin n Fadma El Ouariachi
23/02/2006 om 19:46:47
Na haar optreden tijdens het CMA te nador, waar ze één van haar prachtige thiqassisin voordroeg, ben ik haar steeds meer gaan bewonderen.

Haar thiqassisin schrijft ze in het tmazight, omdat (naar haar zeggen) ze haar gedachten en gevoelens het beste in haar moedertaal kan uiten. Daarnaast kiest ze hier bewust voor om het tmazight te promoten.
Ze heeft een gedichtenbundel uitgebracht genaamd “Yesremd-ayi wawar..”.

Door het plaatsen van het volgende thaqessist wil ik haar nogmaals onder de aandacht brengen;

IZEWRAN N TUDAR

Tweddared-ayi
Am tseyneft deg rym ;
ArezuY xaf-m
Di mkur aqemmum ,
Char tew3ared !
WseY a cem d-ekkseY !
***************
XseY a Cem D-ekkseY
Jar iccar d weysum ,
A Cem gweY d arecti
A zzay-m arebiY antun
A cem eggeY d tamedjaht
D rbenet deg weYroum ,
A cem eggeT d nsima
I yijdi ad imun ,
A zzay-m bniY dsas
N wawar ad iddum ,
A cem eggeY deg Firu
d znayar i wadjun
Huma a zzay-m cedheY
Deg weydud amimun
A cem eggeY d ta3edjan
X tqucet n wetmun .
Isemâ€"nnem , a yisemâ€"nnem !
Isem-nnem icuq
Di 3la menkur tammurt ;
Char tenuYed
Am rehrar di tzegwaret !
xseY a cem d-eksseY
d tasarut n tewwart ,
a cem eggeY d tasedjet
deg yiri n thenjart,
a cem zzuY , d aYemmuy
N tidet deg wur n temmurt ,
A tewted izewran
I Ya imenYen di tudart .

Nador 1993
#4


"Ivette Forster praat met Khadya Azalam, voorzitter van Stichting Tamaynut Nederland. De jonge en zeer gedreven Azalam zet zich in voor de wetenschappelijke, maatschappelijke en culturele ontwikkeling van de Imazighen (Berbers), de meerderheid van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. De Imazighen in Nederland kampen met veel problemen in de Nederlandse samenleving; dit komt volgens Azalam vooral door de taal.
De naam van de stichting, Tamaynut, betekent vernieuwing in het Berbers".

De uitzending is te zien op de website www.mtnl.nl (tv online)