-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - azenzar_souss

#1
Azul Fellawen,

Scrol wat verder omlaag, onderaan vind je getuigenissen, foto's kaarten.. van ex-commandos van het Riffijnse Bevrijdingsleger. Helaas wel in het Frans.


Tanmirt,

http://rivagesdessaouira.hautetfort.com/archive/2010/04/25/4707df6b9726f7bea3856aacb8f2ef9a.html
#2
Geschiedenis / Re: Hamieten
01/12/2010 om 19:15:14
Citaat van: Ait Touzzintje op 01/12/2010 om 17:07:11
we moeten ons krachten samen bundelen!!!! dat zal ons onoverwinnelijk maken!!

Helemaal mee eens!

In andere berichten beledig je Jbala en Riffijnse mannen en Riffijnen in het algemeen en nu preek je voor de krachten samen te bundelen, vind je niet dat je jezelf tegenspreekt?
#3
In de media / Re: Niet belangrijk, maar ja
01/12/2010 om 19:13:23
Wat een Amazigheenheid, Riffijnen die racistische 3robi vooroordelen letterlijk overnemen om Isoussijen mee te vernederen/en neerbuigend doen over een hele volk. En een Tasoussit die keer op keer ontmaskerd wordt van zodra ze wéér verschijnt onder de zoveelste nickname en die ondertussen bijna 10 jaar lang hetzelfde spelletje speelt die iedereen onderhand doorheeft, het gewoonlijke neerkijken op Riffijnen en Riffijnen beledigen. Alhoewel deze keer zijn het enkel de mannen. :D

Tjonge, Tjonge..dit is exact wat Tamazgha, de Imazighen en de Amazighzaak nodig heeft. Goed bezig mensen! Kijk neer op elkaar, grap en scheld maar lekker door ten koste van een hele Amazighvolk, de bevooroordeelde 3robi's (enkel de racisten onder hun) en de Pan Arabisten en al onze andere lieve vriendjes lachen zich ondertussen kapot.

Lang leve de Amazigheenheid...
#4
Citaat van: Bouthghmas op 17/06/2010 om 16:35:15
Ik begin jullie net pas echt een beetje te leren kennen via Tamazight TV.  Wat vind jij eigenlijk van dat plan ? Denk je dat Imazighen er voor moeten gaan of moeten we eerst bij andere dingen beginnen alvorens we aan een standaard Amazightaal mogen denken ?

Dit is een zéér moeilijke kwestie, 3 Amazightalen ff gaan standaardiseren. Hoe kan je zoiets bewerkstelligen vraag ik mij dan af, welke woorden uit welke dialecten/talen ga je dan gebruiken. Er zal niet altijd een oud gemeenschappelijk woord te vinden zijn. Ik ben persoonlijk geen voorstander van een Standaard-Amazightaal omdat ik niet overtuigd ben dat het zal werken. Ik denk niet dat je een Masmuda-Zenata-Senhaja taal/dialecten in 1 kan mixen, ik snap niet eens het nu ervan eerlijk gezegd want wat ben je ermee?

Ik zou liever zien dat men gaat werken met hetgeen nu al klaarstaat. Er zijn zoveel vertaalde Amazighwoordenboeken in het lattijns/Arabisch, velen dateren zelfs vd protectoraat, anderen zijn daarna vernieuwd, in elke Amazightaal is er wel 1 te vinden. Onderwijs deze Amazightalen al in de Amazighregio’s (Souss, Rif, Atlas) en erken ze als officiële Marokkaanse talen naast het Arabisch en Frans. Mss met het Zwitsers model in gedachte.

Onderwijs deze talen in het Lattijns/Arabisch ipv in het Tifinagh, daar is het wat mij betreft veel te vroeg voor. Men kan mss een kleine basic Tamazight vd Atlas, Arif en Souss (genoeg om te communiceren met Imazighen, het hoeft geen dichtersniveau te zijn..) onderwijzen in Marokko verspreid over verschillende jaren, afhankelijk vd regio moet men zien op welke vd 3 Amazightalen er nadruk gelegd moet worden bv: In Tanger, Tetouan, Chaouen, Oudja, Larache.. een basis Tamazight n’Arif ( aangezien zij daar een grote groep vormen). Meknes, Fes, Rabat: Atlas Tamazight. Casablanca, El Jadida, Marrakech,.. een basic Tashelhit. Hetzelfde op Douanes, luchthavens en vluchten naar Marokko: Tamazight n’arif in de luchthavens van Nador, El Hoceima enz en het Tamazight vd regio ook gebruiken bij de instructies tijdens de vluchten… Mss is dit allemaal te simplistisch en onrealistisch voorgesteld maar persoonlijk zou ik meer in die richting denken dan een onbestaande taal te creëren.

In mijn mening hoort een Marokkaanse instituut niet zomaar te gaan prutsen aan het Tifinagh of een Standaardtamazight, hier moeten Imazighen uit alle regio’s aan meewerken. Dus Touaregs, Chawi’s, Chenwa’s, Inefusen enz betrekken bij de standaardisering vh Tamazight en zien of het wel kan en dan pas bekijken hoe dit per land kan aangepakt worden. Vooral die Tifinagh, het is een geschrift van alle Imazighen, niet alleen de Marokkaanse Imazighen. Op den duur heeft iedereen zijn eigen Tifinagh wordt het een boeltje.

Ik zie de Standaardisering vh Tamazight zelfs als een gevaar voor de Amazigh-eenheid want als er wel iets is dat redelijk verschilt (ondanks alle gelijkenissen) tussen de Imazighen in Marokko is het wel de taal. Velen zullen niet willen “lenen” uit andere Amazightalen, of zullen geen aangepaste of vernieuwde Algemene Tamazight willen spreken. Dus dit zal enkel voor meer verdeeldheid zorgen, vrees ik. Het is nu al begonnen, zie enkel al deze topic.

Tanmirt awma,
#5
Citaat van: Bouthghmas op 17/06/2010 om 16:35:15
Agma, trek het je niet zo aan. Je moet daar boven staan. Het is sowieso tijd voor ons elkaar beter te leren kennen en to reach out, weet je wel.

Dat vind ik ook awma maar sommigen kunnen er echt in overdrijven, op den duur is het meer propaganda jegens een hele Amazigh bevolkingsgroep dan een onschuldige opmerking. Soms lees ik opmerkingen van personen die niet eens geprovoceerd zijn om zulke onnodige veralgemeningen en denigrerende uitspraken te maken jegens een volledige Amazighvolk. Om het te houden bij een paar recente voorbeelden:

“Last time I checked waren de Ichel7iyen uit de Atlasgebergte een van de meest verarabiseerde Imazighen en tevens ook een van de passiefste Imazighen van vandaag....”

“Het feit dat jij nooit de moeite hebt genomen om een keer met een Ase7raoui in discussie te gaan of te vragen naar zijn mening, terwijl je wel jouw Soussie mening al klaar hebt staan, zegt al genoeg over jouw kortzichtige en haatvolle wereldbeeld”

“Omdat sommige Ichel7iyen zo kortzichtig zijn dat ze anno 2010 nog steeds niet hun vijand kunnen herkennen, wil ik best wel een handje helpen om hun simplistische wereldbeeld te verbreden….>”

http://www.amazigh.nl/awar/index.php?topic=13474.390

“ben jij trouwens zo dom naief geworden dat je ondertussen niet weet hoe het komt dat er meer isisiyyen en icelhiyyen op tv zijn?”

http://www.amazigh.nl/awar/index.php?topic=13570.msg259423#msg259423

“Niet helemaal. Dat jongetje dacht dat je het wijnglas moest eten en de drank teruggeven, zoals het een goede Soessie betaamt.”

http://www.amazigh.nl/awar/index.php?topic=12166.msg244273#msg244273

Zonder een slachtofferol te willen spelen, merk ik toch dat het blijkbaar doodnormaal is geworden en word er nauwelijks iets over gezegd. Vervang nu Ichelhijen of Soussi met Riffijn en je zult zien wat voor reacties je zult krijgen dan is het niet zo onschuldig meer. Dit is toch nergens voor nodig, als een Ashelhij hier een Arifi provoceert en de Arifi scheld terug, dan kan ik dat nog begrijpen. Dit niet, toch niet op een Amazighforum.

Zo’n uitspraken maken het alleen moeilijker om als Imazighen dichter bij elkaar te komen. Tussen ons staat al -buiten geografisch een grote afstand-, onwetendheid, vooroordelen, tribalisme en allerlei gestook vd Makhzen en mensen die ons opzettelijk uit elkaar proberen te halen. We hoeven het niet erger te maken.
#6
“Al die Tachelhijt woorden op TV zijn “neologismen”. “Er is een expansie van Tachelhijt bezig”, “Tachelhijt is geen Tamazight en is een apparte taal" en nu spreken de “Ichelhijen” (alle 10 miljoen wss) Riffijnen een minderwaardigheidscomplex aan in samenwerking met de IRCAM (want daar zitten natuurlijk geen andere Imazighen) en de Piraten in Rabat”. Nu heb ik het allemaal gehoord.

Het Riffijns niet willen inruilen voor het Tachelhijt (Tamazight-variant vh Zuiden) is 1 ding en is begrijpelijk en meer dan normaal. Ik zou mijn moedertaal ook niet willen inruilen voor een ander. Daar staat ook geen Ashelhij (buiten een paar id  IRCAM mss) op te wachten. Maar dit als excuus gebruiken om het Tachelhijt als Amazightaal en indirect Ichelhijen aan te vallen, veralgemenen en beledigen is weer iets anders. Sommigen zullen hier weer dankbaar gebruik van maken zoals een paar jaar geleden. Anderzijds moet men wel begrijpen dat een Standaard Amazightaal of purificatie dan ook niet reëel is,  3 Amazightalen samenvoegen en verwachten dat het nooit ten kosten gaat van een anders zijn Amazightaal/dialect is onmogelijk.


#7
Citaat van: Ashel7iej op 25/05/2009 om 17:55:19

Azul

Dit is het tashelhiejt van het noord oosten van Ouarzazate, dit is een mengeling van tashelhiejt met invloeden van Iziaan (midden atlas).


Ah, dat verklaart de verschillen weer :)
#8
Citaat van: Ashel7iej op 25/05/2009 om 15:32:21
In het Tashelhiejt:

Dag: Ass
Gisteren: assant
Vandaag: Assie
Morgen: Assekka
Overmorge: Noefoeskka
Eergisteren: Asliedassant

Hoe zeggen je dit stmazight narrif?Azul fellak,

Wij zeggen voor

gisteren: igdam
vandaag: as ad of gasad
morgen: azeka
overmorgen: nafazém
eergisteren: asfan

dit is dan wel geen tmazight' n'arif maar Tachelhijt vh Zuid Westen in welke regio's gebruiken ze de bovenvermelde dagen? Zuid Oost Marokko/Midden Atlas of nog ergens anders..

Tanmirt nk,
#9
Plaatsen / Re: agadir
05/04/2009 om 21:17:45
Citaat van: Lezer op 05/04/2009 om 11:54:55
als je het mij vraagt, zouden "agadir" en "ajdir" hetzelfde betekenen. Het gaat dus om woordafwijkingen in de Berberse dialecten.
Agadir betekent overigens (als ik me niet vergis) "een opslagplaats".

Dat denk ik ook, die naam Agadir/Ajdir komt volgens mij in elke Amazighgebied voor.
#10
Plaatsen / Re: agadir
05/04/2009 om 21:16:45
Voor zover ik weet betekent een Agadir bij ons ook alleen maar een opslagplaats en een soort gemeenschappelijke "bank" dat zich altijd hoog op een berg/heuvel bevind. Er zijn nog steeds Agadirs te vinden bij ons, alleen zijn het beschermde monumenten van NGO's die zich bezichouden met oude architectuur enz.
#11
Plaatsen / Re: agadir
05/04/2009 om 21:13:56
Citaat van: TamurtIno op 05/04/2009 om 10:45:26
Een van de toespraken van Mohamemd 6 over Tamazight was in Ajdir. Deze Ajdir ligt in Gnifra en niet in Alhocima zoals de Ajdir van Molay Mohend.

In Rif hebben we in een klein stad een wijk die Agadir heet.Er zijn idd meerdere Ajdirs in Marokko, maar ik maakte die vergelijking gezien deze topic gaat over Agadir en maakte de link naar de Riffijnse Ajdir.
#12
Plaatsen / Re: agadir
05/04/2009 om 01:32:19
Zo zullen er veel meer gevallen zijn, van plaatsnamen die op elkaar lijken, niet alleen in Noord en Zuid Marokko, maar in heel Noord Afrika. Als ik alleen al denk aan Ajdir id Rif, Agadir in het Zuiden en Tlemcen heette daarvoor ook Agadir enz
#13
Plaatsen / Re: agadir
04/04/2009 om 19:01:03
Azul & welkom Abarou,

Is je man een Atanane? Ik ken hem niet, nee. Ben je ook een Tachelhit of een andere Tamazight?

Groetjes,
#14
Plaatsen / Re: agadir
31/03/2009 om 19:13:17
Citaat van: iensie op 31/03/2009 om 15:38:31
at awma t han ait tmazirt efkant rbi


Manzakin agma? Mani gan dark?
#15
Plaatsen / Re: agadir
31/03/2009 om 19:11:39
Azul fellam,

Ahzo, in geval van ouazazate.nl kan dat idd kloppen de meeste komen daar uit he zuid Oosten, maar soussmarokko en die andere soussfora/sites daaro zijn van Isousisijen, die vormen daar de meerderheid ge moet ze allemaal bezoeken a ultma.

Stad bezoeken bwa, lang heb je niet meer te gaan hé, vakantie is er binnenkort weer.. ey genoeg Ichelhijen zei je toch, waar zijn die Agadirio's dan 7dan jém :d

Tanmirt nm