-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Loualidi

#1
1. Het meisje wat Oemathnegh Sabadilla heeft vermeld heet: Nawal Faris, 17 jaar, komt uit Bni Boefrah, is sinds 21 december als vermist opgegeven. Later bleek dat deze jonge dame op die bewuste dag  op weg was naar Florido samen met haar broertje om die gedag te zeggen op dat stationetje. Ze verbleef op t internaat van "College" en ze zat op "El Badissi",  eerste klas Baccalaureat, richting "sciences experimentales". Ze vertelde die dag aan haar vriendinnen dat ze later ging eten met familieleden in Al Hoceima. Blijkkbaar is ze later verkracht, met een mes om t leven gebracht en in zee gegooid. Op 25 december is ze drijvend op t zeewater bij Cala Bonita gezien door een locale herder.

2. Alweer 2 dieven opgepakt die t mn gemunt hebben op telefooncellen. Ze gaven in totaal 20 diefstallen toe.
#2
1. Het Orgaan van Rechtvaardigheid & Verzoening (die de schendingen van mensenrechten onderzoekt inclusief de verdwijningen, de massamoorden etc etc in de tijd der heerschappij van Koning Hassan de II) is eindelijk uit ! ECHTER: met geen woord wordt er gerept over de periode 1958/1959 ("El3aam Iqqebbaan") warbij allerlei mesnsenrechtenschendingen zijn begaan, verkrachtingen, massamoorden, standrechtelijke exectuties, verbanningen etc etc. Waarom? wellicht dat de ex-commandeur van de "Moeminien" (= Wijlen Hassan de II) tegelijkertijd toendertijd de directe bevelhebber was? Laat uw fantasie maar werken...

2. In hetzelfde rapport wordt vermeld dat in de "gebeurtenissen van 1984" maar 12 doden zijn gevallen in AL Hoceima.... Nou degene die die periode bewust heeft meegemaakt weet wel beter... (zelf hersenweefsel gezien van een demonstrant geplakt aan een garagedeur in de straat van Sidi 3abied)

3. De laatste 20 dagen zijn TIENTALLEN mensen opgepakt voor verschillende vergrijpen: 2 van hun op hetrdraad betrapt. Een overzicht: veel zaken betrof diefstal en drugsdealers, 1 zaak betrof mensensmokkel/illigaliteit, 6 zaken betrof overspel, 1 zaak betrof moord.
#4
1. Er zijn 3 in deze week personen aangehouden die betrokken zijn geweest bij een inbraak en diefstal van het interieur van een creche in Al Hoceima City. Naast de eerder vermelde beschuldigingen worden ze ook nog beschuldigd van t runnen van een criminele organisatie. Ze zouden inmideld een aantal (tot dan toe) onopgeloste misdrijven  hebben toegegeven. Vermeldingswaardig is hun afkomst: Rabat/Casablanca

2. Tevens is een inwoner van Al Hoceima opgepakt die al sinds +/- een jaar wordt gezocht op verdenking van t handelen in drus en t witwassen van zwart geld. Bij de aanhouding had hij  7 Kg Kasj en 2 Kg " Taba" in zn bezit.

3. Vorige week maandag is opgepakt en inmiddels voorgekomen een zekere M.D van " Zawith en sidhi 3iessa", "Imrabten" op beschuldiging van t doodsteken van een groenteman genaamd M.A  in " Essoek Imzoean" . De dader is 35 jaar en t slachtoffer 22 jaar.  De zaterdag ervoor had hij hem na een ruzie in zijn buik met een mes gestoken. Na UREN wachten op de ambulance is het slachtoffer uiteindelijk bezweken aan zijn verwondingen onderweg naar " Seppita Minita" in Al Hoceima bij " Boekidan".
#5
1. Alweer een tiental stadsgenoten verdronen in the middle of the Mediteranean... Gedwongen om haard en huis te verlaten voor een beter bestaan trotseren ze liever de weinig petieuze golven van de Middellandse zee dan de te blijven "leven" in een land van oneerlijkheid, onverschilligheid en onderdruking.

2. Voor degene van jullie die geld had bij de verzekeringsmaatschappij" AL 3emrani" kan naar de vogeltjes fluiten... de vestiging is namelijk deze week bestormd door een (tot nu toe) onbekende en er zijn cheques ontvreemd) met een dagwaarde van 40.000 dirhams.  ;-)    De dief is heel keurig te werk gegaan:  1 raamglas gebroken, 1 slot opengebroken ... en hups alles cheques weg...... geen één vingerafdruk kon worden achterhaald.

Tot volgende week maar weer
#6
Door persoonlijke omstandigheden niet in staat geweest om u wekelijks op de hoogte te brengen van de gebeurtenissen in Al Hoceima, bij deze alsnog een samenvatting:

1. Nog steeds zitten een heleboel scholen in Al Hoceima op de meest basale dingen te wachten (denk aan sanitair, waterledingen, concierges, etc) ondanks diverse toezeggingen van de centrale en locale overheden. Voorbeeld zijn: Lyceum van Imzoeren, School Massira in AL Hoceima (hier heb ik ooit zelf op gezeten ;-) !) en de twee Lycea Al Quds en Imrabten.

2. 2 weken geleden zijn in hechtenis genomen een voormalige beamte van de arrondissement van Aith Yoessef Oe3li, zijn broer en een ex-politie medewerker op "Al Hoceima-airport" ivm t doorlaten en t handelen in Hasj, naast t lid zijn van een internatinale smokkelbende.

3. 2 weken terug is er in Imzoeren t geeraamte gevonden van een vrouw in een put bij een huis van een man die in Nederland woont. Ze zou 45 jaar zijn. Voor degene die uit Imzoeren komen Saoedi-straat nummer 3 om precies te zijn. Ze zou om t leven zijn gebracht ongeveer 1 jaar geleden. Haar naam zou zijn: Malika BenAbdella. Ze is door de marokkaanse nederlander gevonden toen hij de put wilde schoonmaken. De bewuste vrouw is sinds 1 jaar opgegeven als spoorloos en heeft toendertijd het huis van de man gehuurd. Het recherchewerk is nog niet volledig afgerond.... wordt vervolgd.

4. Tevens zijn de laatste tijd enekele mannen gearresteerd die verschillende diefstallen pleegden in Al Hoceima. Ze hadden t gemunst op "verlaten" huizen van mensen die in het buitenland wonen... en ook over auto´s. Ze kwamen allemaal uit Casabalanca! (bastards!!!!)
#7
Hier volgen een aantal punten die aan de orde zijn gekomen tijdens een symposium wat gehouden is in Al Hoceima over " Mohammed Erhaj Sellam Amezian" = de leider van de Rif  "Intifada" van 1958-1959 ook wel genoemd door de Riffijnen "Er3am Iqebban":

1. uitvoerig ingegaan over het leven van de leider: te onderscheiden 3 levensfasen. De twintiger-dertiger jaren van de vorige eeuw waarbij hij studeerde en zich verdiepte in de Rif-oorlog voordat hij naar Fes vertok om verder zijn studie af te maken. De tweede fase: tot 1959 toen hij de Rif verliet. De derde fase als vluchteling in deverse arabische landen onder andere Iraq. De leider overleed uiteindelijk in Nederland.
2. de Rif is in isolement terechtgekomen al vanaf 1894 tijdens het bewind van de Sultan Hassan de Eerste.
3. aan de orde geweest de overeenkomsten tussen de guerillataktiek van Mohammed Abdelkrim Elkhattabi en de taktiek van de burgerlijke ongehoorzaamheid van Mohammed Erhaj Sellam Amezian.
4. de negatieve beeldvorming over de Rif en Riffijnen indertijd in de marokkanse media te weten de krant: "Al 3alam" en de uitspraken van Abderrahim Boe3bied. Ook nu nog soortgelijke beeldvorming aan de orde geweest te weten: de memoires van ene " Abi Bakr Alqadiri" en een recente artikel in "Jaridat Al Akhbar Almaghribiya"
5. Ondanks het koninkelijke besluit voor een generaal "pardon" voor alle politieke vluchtelingen en waarvan oa " El Yoessoefi" (die later minister president is geworden) gebruikt heeft van kunnen maken, is voor onze leider nooit een paspoort afgegeven door de marokaanse Mekhzen om zijn terugkeer mogelijkte te maken alleen al omdat hij een Riffijn is, relaties onderhield met Abdelkrim Elkhattabi en "bang" zijn van een bescheiden, aimabele en hooggeleerde Riffijn!
#8
Een aantal opmerkingen aangaande de prijzen van enekele producten in Al Hoceima tijdens Ramadan:

1. In de de stad zelf het (rode) vlees (= stieren/koeien) kost 60 dirhams/Kg, terwijl het in andere delen van de omgeving Al Hoceima (Imzoeren, Arwadhi en Temsaman) veel goedkoper is! Ga je nog helemaal buiten Al Hoceima, bv Tawnaat of zo dan mag je dat voor bijna de helft hebben!

2. Hetzelfde geldt voor: "El Kefta" en "Lever". Deze kosten in Al Hoceima 80 dirhams per kilo

3. Door de hoge vleesprijzen zijn de "prolitariaat"-mensen aangewezen op alternatieven zoals het kopen van "koe/stier-koppen", darmen, poten etc...

4. Wat me opviel trouwens is de toegenomen behoefte aan vlees van bokken/geiten! Bij navraag bleek het de favoriet te zijn van mensen met suikerziekte! Ook voor mensen die te dik zijn en mensen met te hoog cholesterol schijnt het goed voor te zijn. Deze categorie mensen moeten wel helemaal naar "Essoeq Narwadhi" toe gaan waar een aantaal  "gespecialiseerde" slagerijen is gevestigd!
#9
Een dag later dan in Nederland is ook in Al Hoceima de Ramadan begonnen in een prachtige sfeer op woensdag 5 oktober: het gezoem van de (bekende) sirene van " Bomberos" is op dinsdagavond gehoord waarna t alsof een hele andere avond is geworden. Je zag de mensen zich haasten nog de laatste boodschapjes te doen .... de kraampjes waar men "Shebbakia" kan kopen draai(d)en op volle toeren (jammer dat "Shebbakia"  alleen maar in vloeibaar suiker wordt gemarineerd en niet in geen echte honing ;-) ). Op de markten zijn al de eerste dagen tekorten ontstaan van de meest basale levensbehoeften van de lokale bevolking: thee, boter, melk, suiker, meel, rijst, eieren. Tevens zijn de prijzen verder gestegen door oa de ontstane tekorten van vlees- en kipwaren.
#10
Emhemmedh En Toehami, de trainer van de plaatselijke amateurvoetbalclub "Shabab Arrief Al Hoceimi", vertelde dat de laatste behaalde zege op "Quds Taza"  in Imzoeren (de Al Hoceimeze voetbalveld is nu buiten gebruik ivm renovatie en het aanleggen van een grasmat) een grote stap voorwaarts om te promoveren tot de tweede divisie clubs! Volgens hem is de plek van de club niet meer tussen de amateurclubs (met alle respect) maar de Al Hoceimese spelers zijn voetbaltechnisch en disciplinair zo rijp geworden dat zij zeker bij de eersten zouden moeten horen van de tweede nationale divisieclubs!
#11
1. Afgelopen week is in  3 auto´s (type " VW Jeta", " Quate Quate" en "NIssan") ingebroken. Één van de gedupeerden ( = concierge van de middelbare school " Abi Ya3koeb El Badissi" vertelde dat de dieven heel minitieus te werk zijn gegaan: zonder noemenswaardige schade aan zijn auto wisten de boeven alles wat bruikbaar is uit zijn auto weg te halen ...

2. De rechtbank in Al Hoceima heeft een man schuldig bevonden aan t verkrachten en t proberen te ontvoeren van en buitenlandse toerist. Hij heeft 10 jaar cel gekregen. De man en zijn broer hebben eerder ook een duitser en zijn vriendin gemolesteerd bij " de Deur van Villa = Thawwath En Biya"" waarbij één van de mannen de vrouw wilde verkrachten en zijn broer haar vriend sloeg met een stok.
#12
Op 21 september en in het kader van de 400 jaar NL-Maroc betrekkingen heeft een delegatie bestaand uit leden van de gemeenteraad van Amsterdam en van Utrecht en de plaatselijke autoriteiten een meeting belegd in de plaatselijke gemeente van de stad Al Hoceima. Doel van  t bezoek was onder meer: de 400 jaar oude betrekkingen NL-Marokko, ter plaatse kijken hoe "ver" de wederopbouw van wat de aardbeving heeft aangericht was en te kijken naar de mogelijkheden die er zijn om tot samenwerking te komen met de plaatselijke verenigingen die zich met humanitaire en met socio-economische ontwikkeling bezig houden.

De delegatie heeft naast enekele onderwijsinstellingen (zoals " Alliantie Onderwijsinstellingen Imrabten") de plaatsen " Loeta" en " Aith Abdel3aziez" bezocht.  Naast een bijdrage wat bedoeld is om de schoolplein van de school " Mohammed de Fijfde" te renoveren (was ook beschadigd door de aardbeving), hebben de delegatieleden allerlei leesmateriaal uitgedeeld aan leerlingen van de de bovengenoemde schoolalliantie in Tamassint!
#13
Veertien docenten van het voortgezet onderwijs in Al Hoceima hebben zich beklaagd bij het minesterie van wetenschap en onderwijs over het volgende:

1. het niet op tijd ontvangen van hun beloofde salarisverhoging (al 5 jaar aan t wachten)

2. het ontbreken van kantines waar de leerlingen eten kunnen krijgen in bijna alle instellingen in Al Hoceima (inclusief internaten).

3. Een heleboel leerlingen hebben vorig jaar blijkbaar voor ruim 3 maanden geen les gehad door gebrek aan onderwijzend personeel.

4. Alle onderwijsinstelllingen ontbreekt aan de minimale eisen die een onderwijsinstelling moet herbergen. Denk bv aan mn spullen en benodigheden die nodig zijn voor t onderwijs in natuurkunde en scheikunde. De leerlingen moeten maar dingen aannemen zonder t praktisch te kunnen toepassen.

5. Elf onderwijs instellingen in AL Hoceima hebben geen directeur!

6. Sommige instellingen ontbreekt nog aan licht en aan water! (jeetje man!)

7. Onderwijsinstellingen in alle dorpen ontbreekt vaak aan sanitair

Al deze puntenlijst wordt ook onderstreept en de eisen van de groep wordt ondersteund door de locale en de landelijke onderwijsvkbonden.
#14
Alweer 54 jonge mannen vandaag opgepakt op een boot bij Al Hoceima die op weg waren naar het vastenland van Spanje!  De "capitein" van het bootje had ook nog ruim 20 Kg hasj meegenomen...
#15
Azul,

In deze week de volgende gebeurtenissen/nieuws uit t hart van Villa Sanjorjo:

1. Alweer een derdig-tal gelukzoekers gevat midden in de middellandse zee ..... De arme mensen zijn vanuit Sabadilla vertrokken op de bekende bootjes ....

2. Met een temperatuur van gemiddeld 23 graden blijft het hier heel aangenaam in Villa

3. Een dezer dagen stopt de "bootverbinding" Al Hoceima-Almeria ...  voor wat t waard is/was...

4. en uuuuhh...... het is hier stilllllllllllll  (heerlijk!)   ;-)