-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Matoub

#1
ik heb het ook zo begrepen.
#2
Citaat van: hadou op 22/04/2005 om 01:33:05
iwa ejj manaya .. pinsar dhi thiwesha..
Iedere volk op aarde heeft het een en ander meegemaakt.. 
heo bedoel jij ?
#3
Dit is ook een mooi website:
http://www.kahena.tk/
#4
Citaat van: hadou op 22/04/2005 om 01:14:41
Dat zei ik je toch.. ik lul niet uit mijn nek!
Imazighen waren vroeger overal.. misschien met de gedachte : ( als wij ze niet kunne verslaan , gaan wij meedoen en daarna nemen wij  de macht over ;)  )
Die soort mensen, hebben zich verloochent, ze hebben niets voor de Amazighiteit gedaan, ze hebben gedient zoals van Romein ( of arabier ...) verwacht werd. Soms zijn die soort mensen verraders. Men zet een koning van inheemse oorsprong om de loyaliteit te verdienen terwijl hij voor buitenlandse machen werkt.
Dat doen de colonisten met hun ex-colonies.
#5
Citaat van: hadou op 22/04/2005 om 01:08:34
Tijdens de romeinse tijd hebben Imazighen zo ver geschopt dat zij mee deelden in het Keizerrijk..
Een amazigh wa s zelfs getrouwd met een dochter van de keizer..  Men spreekt dan niet meer van Amazigh maar van een romein, arabier, Nederlander enzzz. het zou me niet verbazen als een amazigh straks in het Witte Huis zit of kremlin .. haaaaahahah
Er werd me verteld dat drie Romeinse keizers Berbers waren.
#6
Since the dawn of history, the Imazighen people have been the indigenous inhabitants of North Africa. (Berber is a name that has been given them by others and which they themselves do not use). Their territory reaches from Egypt to Mauritania and from the Mediterranean to the boundaries of historic sub-Saharan Africa (not North Africa). Various empires and peoples have conquered portions of historic Tamazgha (their land), beginning with the Phoenicians and Greeks and continuing through the Romans, Vandals, Byzantines, Arabs, Turks, French, British, Spanish, and Italians....

meer:
http://www.en.original-people.eu.org/amazigh-berber.shtml
#7
Citaat van: Eazy_MbTiza op 22/04/2005 om 01:00:54
en weet jij veel hoe die mensen zich destijds gedroegen
hoe bedoel jij ?
#8
Juist, maar ze hebben zich ook geromeiniseerd en gefenicieerd zonder te zeggen dat dat goddelijk is. de verarabisering zou het langste zijn omdat hij bekrachtigd wordt door de godsdienst.

De berbers hadden geen moeite om de buitenlandse identiteiten over te nemen.
#9
Citaat van: hadou op 22/04/2005 om 00:32:39
Toch bestaat het en voor 70 % wordt het ook gesproken.. Vergeet niet sous en chlou7 ..
Ik heb het niet alleen over Marokko, maar over het hele Tamazgha, van siwa tot de Kanarische Eilanden, en van de Middellandse Zee tot Tsjad, Niger..

Marokko is het minst gearabiseerd.
#10
Citaat van: hadou op 22/04/2005 om 00:24:28
wij zijn niet trots maar koppig! van daar dat arabieren , europeanen en wie dan ook ons niet op de knieen krijgen..
dat kan. Maar de meeste Berbers zijn gearabiseerd, en vroeger hadden ze zich gefenicieerd, en geromeiniseerd.
#11
Citaat van: Matoub op 19/04/2005 om 15:02:30
Waarom blijft een Berber trots ( als ik me niet vergis) op zijn amazighiteit, maar zodra hij gearabiseerd wordt, wordt hij een Arabist.

De Amazigh is tegen de verabisering en weigert gearabiseerd te worden, maar als hij voor een reden of een andere is gearabiseerd, doet hij geen moeite om voor zijn oorspronkelijk identiteit op te komen, integendeel gaat hij een Arabische stamboom bedenken om zich als authentieke arabier te beschouwen. Is dit niet raar ?
#12
Citaat van: allasian-skankin op 21/04/2005 om 16:08:25
Imazighen zijn wel nomadisch maar toch niet helemaal. De noordelijke imazighen zijn niet nomadisch,irifyen zijn niet nomadisch. Waarom zijn we dan in het bezit van grond en hebben we onderling vaak gevochten om grond ? Dat lijkty me niets voor nomaden.
De meeste Berbers zijn nomadisch, dus de Amazigh natie is groot maar nomadisch, en dus zonder gewicht want dat nomadisme kent geen natie, maar stammen.

Ja, er zijn ook niet-nomadische berbers in het noord-westen van Noord Afrika maar het zijn geen grote natie zoals we Tamazgha kennen, het zou even groot zijn als een gewone staat. en er zijn daarnaast veel bergbewoners, en wat voor de bergbewoners ook voor de nomaden zou gelden. Het zou ook moeilijk zijn om hen aan een centraal gezag te onderwerpen. Iedereen kan zich het best verdedigen en dus is die grote natie niet nodig, iedere groep krijg een berg-gebied.
#13
Ibn Khaldoen zei dat de berbers even nomadich zijn als de Arabieren, en de beiden hadden geen aanzienlijke gebouwen.
#14
Citaat van: allasian op 19/04/2005 om 15:21:211.arabisch was destijds een taal van wetenschap,2.imazighen hadden geen sterke fundering gebouwd op eigen geschiedenis en identiteit.3.het feit dat imazighen niet samen georganiseerd waren.

Ik geef je gelijk.
Het probleem van de Berbers is dat ze geen natie vormen, ze hebben niets gemeebschappelijk met elkaar behalve de naam "Amazigh" en de taal "Tamazigh", verder is er niets.
Dat komt doordat ze nomaden zijn, iedereen komt op voor zichzelf, voor zijn faimilie en voor zijn stam. want dat was de breedste gemeenschap waarvan een nomaad een lid denkt te zijn, er is geen nationaal gevoel die het verwant (de eenheid) van de Amazigh natie zou versterken, of zelfs het gevoel van eén Amazigh-gemeenschap belichaamt. dat nomadisme is ook verantwoordelijk op de schaarse Amazigh gebouwen in noord Afrika in vergelijking met de feneiciers, de romeinen, de egyptenaren..

Een Amazigh defenieert zich met zijn stam, en dus is er geen sprake van eenzelfde nationale groep/gevoel, en dat maakte de identiteit de van de berbers zwak ten opzichte van de buitenlandse identiteiten. ze hebben zich gefenicieerd, gegreekst, geromeiniseerd, gearabiseerd, geottomaniseerd, gefranst. We kunnen zelfs zeggen dat de Amazigh identiteit niet bestond (ik vraag me nog af of ze nu al bestaat).

De Amazigh als nomaad zorgt voor zijn stam, niet voor zijn natie. De stam kent geen identiteit, maar tradities, en daarom hebben de Berbers zich verloochend in de loop van tijd. zolang dat gezond is voor hun belangen en hun bestaan, en waarom zouden ze zich treuren van de Amazigh-identiteit die ze niet kennen/hebben ?

Die Berbers hebben zich nu verarabiseerd, en ze zijn daar bewust van omdat die ideniteit bekrachtigd wordt door de relegie ( echt of nep maakt niet uit) die grote invloed heeft op de primitieven.
#15
Cultuur / Re: De Berbers en ibn Khaldoen
20/04/2005 om 23:47:20
Ibn Khaldoen zegt zelfs dat een van zijn over-grootvaders Mohamed ontmoet heeft, en die laaste heeft voor hem aangebeden om zijn afstammelingen gezegend en succesvol te zijn.