-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - xsaidx

#1
Citaat van: 3ich op 02/05/2013 om 16:27:59
Kan een soennitische Amazigh niet een bewuste/volwaardige  Amazigh burger zijn?
Alles is mogelijk maar word met sunnah wel eruuug moeilijk.
Sunnah bevat een arabische levenswijze, van kleding/voedsel  tot wetgeving, als je niet goed verschil maakt tussen wat verplicht is en wat slechts aangeraden word, zul je als een wanabee arabier door het leven gaan.
Aangeraden worden vaak arabische tradities en leefwijze(arabisering), tot de verplichting behoren oa de shahada, kennis van de koran en gebed etc.
Je kunt een goede suni amazigh zijn, maar arabisering is meestal dan ook tevens een feit.
#2
Asalaam broders, de profeet Mohammed aleihie sallaam had hier voor gewaarschuwd.
Het eenogige beest is de illuminatie, hen symbool is een oog, en osama bin landen als de man met de witte tulband die de moslims op een dwaalspoor zou zetten, hij word als onruststoker in de hadiths neergezet als de Dajjal!!!!!
New world order woord aangevoerd door china, rusland, iran e.d, waar de illuminatie die puur uitgaat van het heersen(macht) van de wereld en de welvaart worden aangevoerd door de oa VS, EU, Arabieren en turken.

Voor de goede orde Illuminatie is anders dan de NWO, het zijn juist tegenpolen.
#3
Politiek / Re: Vrije mens in gevaar
12/05/2013 om 02:26:07
Bovendien broeders en zusaters wees allert op dit extremistische gif en houd jullie broeders in de gaten.
Pas geleden lees ik dat vele amazigh broerders uit Nederland en Belgie, zich aangesloten hebben bij de zionistische criminelen van alnusra en alqaida in Syrie.
Waarschuw jullie broeders voor deze zion-criminelen, zij verleiden onze jeugd tot een oorlog die niets te maken heeft met religie, maar puur met de belangen van de zionistenstaat israel en hun bondgenoten USA- Saoudie arabie en qatar.
Ze verleiden hen deel te nemen, ontnemen hen bij aankomst de papieren en worden gehersenspoeld met een verdraaide werkelijkheid, letterlijk word hen gezegd je gaat dood in de oorlog of wij zullen jouw doden.
Letterlijk gelokt en gevangen tussen het ene kwaad en een ergere kwaad, namelijk die van de uitvoerders van de zionisten-agenda, de ANTIE ISLAM beweging van Alnusra en Alqaida.
Wees waakzaam broeders en zusters, het is een sluimerende kankergezwel dat extremisme.
#4
Politiek / Vrije mens in gevaar
12/05/2013 om 02:13:13
Beste mensen, zoals iedereen inmiddels weet is de oorlog tegen de vrije mens in volle gang.
Het begon met het in scene gezette aanval tegen de twintowers, en de daarop volgende bezetting en aanval tegen staten die een dreiging dreigden te vormen voor het westerse kolonialisme.
In tunesie wist men van de grote onvrede bij de jongere bevolking, en wist men dat de dagen van de leider geteld waren, het zelfde gold voor egypte en toenemende ovrede over de famillie khadaffie.
Om te vookomen dat deze zullen vallen en er wellicht niet-westers gezinde leiders zouden opstaan, heeft het westen de verdrijving en moord op deze huidige leiders georkestreerd.
Het westen-zionisten ondersteunden terroristen en leidden hen op om zo veel als mogelijk onrust te veroorzaken in de islamitische landen, om zodoende de westerse-zionisten leiders de gelegenheid te geven hen invloed te verruimen in deze landen.
Alqaida is niets meer dan een verzinsel van de staat israel, bewapend en getraind door VS en gefinancieer door qatar en saoudie arabie.
Deze beweging heeft slechts tot doel toegang te verschaffen voor de bezetting van islamitische landen door de VS en Israel, op zij het "humanitaire" gronden of vrijheid en democratie.
Jawel overal waar er een opstand is tegen een van de prowesterse dictators, duikt alqaida op om de opstand te kapen, en om onderdrukking van de opstand door oa het westen met grof geweld te rechtvaardigen zoals onlangs in Mali.
De fransen wisten dat de touareg in zouden slagen de regering te verslaan en een eigen toureg staat te creeren, dus injecteerden de fransen wat van hen gif(alqaida) in de opstand, om zo deze neer te slaan.
Hier een kort filmpje van de dappere kamerlid van de belgische senaat Laurent Louis, wellicht kennen jullie deze al maar blijft een eye-opener.
http://www.youtube.com/watch?v=hHWwxD0cz-Q
#5
De Spanjaarden  waren zich goed bewust van de ontevredenheid onder de inheemse bevolking en de inspanningen van Aith Waryagher om weerstand tegen hen te organiseren.
Evenals verdergaand met handhaven hun autoriteit over de bevolking, probeerden de Spanjaarden  de gevoelens af te leiden dat in de lokale stammen tegen de Fransen in zuidelijk Marokko wordt gewekt .
In 1921 probeerde de spanjaarden , onder vertegenwoordiging van een Spanjaard genoemd Señor Echevarieta, om bezit van strategische punten rond Baai te nemen in Alhucemas , door om Abdel Krim 20 miljoen peseta's aan te bieden.
Evenals het aanbieden van geld, stelden de spanjaarden voor om moderne bewapening voor de inheemse bevolking te leveren om een militaire campagne tegen de Fransen te vervolgen.
Deze benadering werd verworpen, aangezien Abdel Krim de spanjaarden als grotere vijand van Rif zag en hij niet van plans was in een conflict met de fransen te worden aangezet .
#6
Toen Spanje controle over hun streek in Marokko had genomen, hadden zij weinig aandacht gegeven aan het onderwerpen van de mensen van het binnenland, die sinds lang slechts nominale erkenning aan Sultans van Marokko hadden gegeven en die grotendeels onafhankelijk in hun eigen land bleven.
De eerste inspanningen van spanje om hun invloed buiten Presidios af te dwingen waren in 1909, toen men ondersteuning nodig had bij het creeren van ijzererst mijnen .
Tijdens deze inspanningen om zijn invloed te vestigen, leed Spanje aan verscheidene militaire nederlagen, die het succesvolle resultaat van de onderneming vertraagden. Het moeilijke verband tussen de inheemse bevolking van de Spaanse Streek en hun Spaanse heersers ging in de volgende jaren verder.
Tijdens de eerste wereld-oorlog trachte  Duitsland door het ontbreken van controle in de Spaanse Streek om de lokale stammen tegen de Fransen in het zuiden te proberen op te zetten. Terwijl de Duitsers grotendeels een vrije hand in hun activiteiten hadden, hadden zij een te verwaarlozen succes. Na de Grote Oorlog, begon Spanje langzaam haar invloed op het grondgebied uit te spreiden.
Een leger van ongeveer 63.000 troepen werd gevestigd in de Spaanse Streek, waarvan ruwweg 12.000 inheemse militairen waren. Een programma van uitbreiding werd uitgevoerd door een reeks kleine forten en blok woningen , allen gesteund door garnizoenen in Presidios en andere kuststeden die onder Spaanse controle waren gekomen.
Deze vestingwerken werden beschouwd met wat, maar niet met totale onverschilligheid door de lokale stammen.
Slechts sporadisch verwelkomen sommigen de Spanjaarden maar de spanningen waren maar kleinschalig en onbelangrijk .
Rif werd bevolkt door vele stammen die over het algemeen slechts in hun eigen belang handelden.
Er waren zelden overeenkomsten of verdragen tussen de stammen maar slechts zeer zelden ging men allianties aan,  terwijl de onrusten tussen de stammen op een onregelmatige basis verder gingen .
Zonder een verenigde front veroorzaakte het versplinterde verzet tegen de Spanjaarden weinig bedreiging voor de koloniale macht; hoewel de afkeer voor de Spanjaarden onder alle stammen toe nam .
Één van de grotere stammen in Rif was Aith Waryagher (hehehe) , die in het oosten van de Spaanse Streek waren gevestigd .Het was van deze stam dat het significante verzet tegen het Spaans definitief zich met dramatische gevolgen voordeed.
De man die de oppositie leidde was Si Muhammad n-Si ` Abd al-krim al-khatabi , en beter gekend als Abdel Krim  (die eigenlijk de naam van zijn vader is).
Abdel Krim was van de zoon van een qadi (een Rechter van Islamitische wet) van Aith Waryagher. Zijn vader had verhoudingen met de mijnbouwbedrijven ontwikkeld die de ijzerstortingen in Rif willen exploiteren en hij was erin geslaagd om een goed onderwijs voor zijn zoon te verkrijgen.
Een beter onderwijs werd verkregen voor zijn tweede zoon, M'hommad, de eerste Rifi met een studie aan de universiteit , hij nam deel aan een cursus in madrid om later een mijnbouwingenieur te worden .
Abdel Krim leerde het Spaans en verkreeg het werk in de Spaanse nederzettingen, die een aantal standpunten innemen, door bevordering, op het Hoofdkantoor van Inheemse Zaken. Na het bestuderen van wet werd hij uiteindelijk Belangrijkste Qadi van de Melilla streek in 1914. Hij ook werd redacteur van het Arabische supplement aan Gr Telegrama del Rif.
In 1915 werd gemeld dat hij een politieke aankondiging  in Gr Telegrama del Rif gemaakt zou hebben, in welke hij voorstelde dat Spanje niet haar invloed voorbij Presidios zou moeten willen uitbreiden en dat hij een overheid van Rif dat op gelijke voet met Spanje moet worden behandeld zou willen organiseren.
Voor deze, en gelijkaardige eisen, werd hij gevangengenomen. In een poging om te ontsnappen , waarin hij ook zn been brak , weerhield hem niet om later alsnog te worden te worden aangenomen voor het Bureau van Inheemse Zaken in 1917.
Aan het einde van de eerste wereld oorlog werd hij geallarmeerd voor de mogelijke repatriëring , aan het franse grondgebied ,door een stamlid welke critisch was over de fransen tijdens de oorlog .
Vrezend voor zijn eigen veiligheid, wegens zijn kritiek over de Spanjaarden , keerde hij naar zijn geboorteland terug. Eenmaal terug , overtuigde hij zijn vader om zijn broer van zijn studies in Madrid terug te roepen.
Tijdens de volgende twee jaar werkten Abdel Krim en zijn broer samen met de stammen om een verenigde front tegen het Spaans te vestigen.
Na de dood van zijn vader in 1920, werd Abdel Krim het leidende figuur van zijn stam. Terwijl Abdel Krim een bekwame politicus, een leider en een beleidsbepaler was, was het zijn broer M'hommad die de charismatische militaire leider werd die het leger van Rif vestigde.
Samen met de plaatselijke stammen en zijn ervaring en kennis van het Spaans , creëerde M’hommad een strijdkracht die een uniform aannam, regelmatig getrained en vocht naar een geplande strategie.
#7
De Opstand Rif is één van het verbazingwekkendere poging voor zelfbeschikking door mensen die het juk van kolonialisme dragen.
Dat het er niet in slaagde om zijn primair doel te bereiken, is een kwestie van geschiedenis die over talrijke verwezenlijkingen van de leiders van de opstand overgaat.
Nochtans, ondanks het belang van de Opstand in zijn eigen tijd, verschijnt deze plak van geschiedenis waarschijnlijk in weinig moderne geschiedenisteksten.
De Opstand Rif kwam tussen 1921 en 1926 in noordelijk Marokko voor.
De koloniale macht betrokken bij de oorlog was Spanje en de mensen die naar zelfbeschikking streven waren de stammen Rifi en Jibala van noordelijk Marokko.
De rente van belang aan bankbiljetenthousiasten is twee nota's die op kwestie door de Bank van de Staat ` van Riff ' werden voorbereid.
Aangezien het transpireert, werden de nota's niet echt uitgegeven door de Overheid van Rif, maar werden voorbereid op kwestie door Kapitein C. A. P. Gardiner, Britse adventurer en schutter .
In de moderne geschiedenis van Marokko, was het jaar 1904 een keerpunt.
In dat jaar ondertekenden Groot-Brittannië en Frankrijk de Engels-Franse overeenkomst, die de controle van Frankrijk van Marokko gaf.
Vele jaren had Groot-Brittannië het Moorse Imperium van Marokko gesteund , maar sinds de dood van Sultan Mulai Hassan in 1894 , brokkelde het imperium af naar een punt waar het niet meer als één enkele entiteit kon worden gezien.
Groot-brittannië had geen aanspraken naar het gebied vroeger gecontroleerd door de moren, maar de fransen hadden ontwerpen op dit gebied tussen Algerije, dat reeds onder hun controle was, en de Atlantische Oceaan .
Voor een tijdje hadden de fransen het leven van Groot-brittannië in Egypte moeilijk gemaakt .
Omdat Groot-brittannie net de oorlog met zuid-africa achter de rug had , was men op zoek naar een periode van rust .
Groot-Brittannië stelde aan Frankrijk voor dat de Britten hun steun voor Sultan van Marokko zouden terugtrekken en de poging van Frankrijk zouden steunen om Marokko te controleren, als Frankrijk , Groot-Brittannië een vrije hand in Egypte toestond. Frankrijk ging akkoord en in 1904 werd de Engels-Franse overeenkomst ondertekend.
Voor honderden jaren had Spanje gebieden van noordelijk Marokko, het meest in het bijzonder de enclave van Ceuta, La van Peñon DE Gomera, Alhucemas en Melilla gecontroleerd.
In erkenning van deze aanwezigheid, bepaalde Clausule 8 van de Engels-Franse Overeenkomst dat de overeenstemming met deze aanwezigheid rekening houdt. Deze clausule was zo veel een erkenning door beide partijen van de lange aanwezigheid van Spanje op dit gebied, als wens door Groot-Brittannië om ervoor te zorgen dat Frankrijk geen controle over de Straat van Gibraltar had.
Als resultaat van Clausule 8, bespraken Frankrijk en Spanje een grens in noordelijk Marokko, dat de controle van Spanje van het zeer noorden van Marokko geeft, terwijl Frankrijk de meerderheid van het land controleerde. Met Spanje dat zijn eigen streek heeft gevestigd, bekrachtigde Spanje toen de Engels-Franse overeenkomst op 3 Oktober 1904.
De Franse controle over Marokko werd erkend door Duitsland in 1911 en in Maart 1912 ondertekende Sultan Mulai Hafid een verdrag waarin hij een Frans Protectoraat over Marokko erkende. De Spaanse Streek werd nooit genoemd in deze overeenkomsten. in werkelijkheid controleerde Frankrijk de Spaanse Streek, maar stond Spanje toe om de Streek in het kader van de overeenkomst te beheren die tussen Frankrijk en Spanje in 1904 wordt ondertekend. Zodra de status van het Protectoraat in 1912 was bereikt, besproken en ondertekenden Frankrijk en Spanje, het franco-Spaanse Verdrag van 1912, In het kader van dit Verdrag gaf Frankrijk de volledige verantwoordelijkheid van de Spaanse Streek aan Spanje.
De Spaanse Streek bestond uit twee belangrijke gebieden, Rif in het Oosten en Jibala in het Westen. Gescheiden van het Franse protectoraat door de Bergen Rif, hadden de noordelijke mensen, zich tot op zekere hoogte, afzonderlijk aan de mensen van het zuiden ontwikkeld. Dit was in het bijzonder bij de mensen van de rif.
Er zijn een aantal ethnologische studies in de mensen van Rif geweest. Deze blanke Berbers zijn meer verwant aan de inwoners van Europa dan Noord-Afrika. Er zijn vele Keltische  aspecten  aan hun physiognomy, met vele individuen die rood haar en lichte ogen hebben. Naast deze inwoners zijn er ook nog donkere  mensen.
De speculatie in verband met de mengeling van bloed heeft voorgesteld dat de lichte Berbers nakomelingen zijn van de Vandalen, terwijl de donkere elementen mogelijkerwijs bijgedragen zijn door de  mensen uit west Afrika , mogelijk van semietische origine .
Los van het feit dat dat zij van een andere etnische mix waren anders dan die van hun zuidelijke broeders , waren er ook nog andere verschillen met hun .
Vincent Sheean, een Amerikaanse journalist die de Rif tijdens de Opstand bezocht, merkte op dat de mensen van Rif veel schoner waren en meer geordend in hun persoonlijke gewoonten dan de mensen van het Zuiden - in het bijzonder hun kleren en hun gewoonten .
#9
Mannen / Re: Alcohol drinken
20/10/2004 om 00:49:20
e
#10
Cultuur / Re: Promoot je afkomst
18/10/2004 om 23:34:26
wat jammer dat dit soort topics verkracht worden !
Geef ideen over de promotie van je afkomst daar velen zelfs binnen onze eigen grenzen geen weet hebben wie of wat imazighen zijn !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
#11
Azul
het is en was wel te verwachten raar dat de getroffenen niet snel een algemene rekening geopend hebben .
men weet dat als de hulp via rabat gaat nooit zou aankomen in de rif !
heel vreemd dat we te vaak achter de feiten aan rennen en niet snel initiatief nemen .
En maar klagen en klagen alsof we verbaasd zijn en alsof we het niet velen malen eerder meegemaakt hebben !!!!!!!!!!
#12
Azul
isousien zijn sneaky ken er veel die mensen hebben veel arabische eigenschappen over genomen
Daarom nog steeds in mijn ogen niet te vertrouwen .
#13
Taal / Re: Tmazight voor baby's
17/10/2004 om 21:05:31
Citaat van: lopende_lach op 17/10/2004 om 21:02:04

Citeer
dat zijn mensen die te veel biebiesch hebben gehad LL meer niet .
Citeer
hahahaha...zou het??...oke thanx ;)
moet haast wel a aweshma ;)
#14
Taal / Re: Tmazight voor baby's
17/10/2004 om 20:59:35
Citaat van: lopende_lach op 17/10/2004 om 20:24:49

Citeer
nee ameziane biebiesch is de borst jongen .
Citeer
ja dat klopt..maar hoezo gebruiken een paar aith waycher moebisch dan??...zo van a temchount ofzo???
dat zijn mensen die te veel biebiesch hebben gehad LL meer niet .
#15
Poëzie / Re: Tha henjar thamezjan
17/10/2004 om 16:44:22
merre tekkied shem qa prachtig a tamezjant enne3 .