Mohamed Choukri (1935-2003)

Mohamed Choukri werd in 1935 geboren in het Noord-Marokkaanse Aith Chikar. De hongerjaren in de jaren ’40 deden zijn familie met een tussenstop in Tetouan verhuizen naar Tanger.  Mohamed Choukri’s verhaal is bijzonder te noemen. Leerde als kind nooit lezen en schrijven en begon pas op 20-jarige met het leren hiervan. Hij had een erg moeilijke jeugd en liep uiteindelijk op zijn elfde weg van huis. In Tanger was hij bevriend met de vele Amerikaanse schrijvers die er woonden. De Amerikaan Paul Bowles hielp Choukri met zijn eerste boek. Zijn leven in Tanger stond veelal centraal in zijn verhalen, een leven vol armoede, prostitutie en criminaliteit. In 1973 verscheen zijn bekendste boek, zijn autobiografie al-Khubz al-Hafi. Het boek is ondertussen in een 40-tal talen vertaald. In 2005 verscheen de herziene Nederlandse vertaling genaamd Hongerjaren. Het boek is bijna twintig jaar lang verboden geweest in Marokko.

Links

Vind ons ook op :

Geef een antwoord