Laat de man met rust

De Nederlandse moslims en veel andere burgers in dit land zijn niet over Geert Wilders  te spreken. Door zijn racistische  uitspraken, met name over moslims en hun geloof,  zou hij  fitna,  oftewel onrust, in de samenleving zaaien. Sommige politici, auto- en allochtonen, hebben geen moeite om hem van racisme te taxeren. Wij leven inde postmoderne tijden waarin alles op losse schroefjes staat en waarin alles is geoorloofd. In dit kader mag je van Wilder vinden wat je wilt: een racist, een fascist, een populist, een nationalist, een anti-islam, een haatzaaier  of misschien het tegenovergestelde: een held, een verlosser, een redder, een robuuste leider en noem maar op.  Wij kunnen van Geert Wilders vinden wat wij willen, maar de realiteit is dat hij een belangrijk onderdeel is geworden van de Nederlandse politiek. Geert gaat meeregeren, hier zullen mensen snel  aan wennen. Er heerst vrees in Nederland, want mensen zijn bang de Nederlandse belangen op internationaal niveau benadeeld zullen worden.  Oud politici  zoals Piet de Jong, Dries van Agt en veel anderen waarschuwen voor de negatieve consequenties die zullen ontstaan naar aanleiding van de participatie van Wilders en zijn partij aan het nieuwe kabinet. Deze vrees en deze waarschuwing zijn volgens Midden Oosten-deskundige Bernard Hammelburg onnodig, want hij weet zeker dat de nieuwe generaties in de Verenigde Arabische Emiraten bezig zijn met telefoontjes en computers, ze trekken zich niets aan van de anti- islam houding van Wilders, zegt hij op BNN radio.  Het spektakel wordt steeds spannender, want  niemand weet of de aanwezigheid van Wilders in het kabinet Rutte – Verhagen geen tijdelijk bom is. Kortom, racist of niet, dit bepaalt de rechter op 4 november  (was oorspronkelijk op 2 november  gepland, de dag waarop is van Gogh is vermoord).  Persoonlijk geef ik weinig aandacht aan de vraag of Wilders een racist of niet, want ik houd me bezig met andere belangrijke dingen. Wel probeer ik, met veel anderen, antwoord te krijgen op de vraag waarom het  in Nederland zo ver is gekomen?  De gedachtegoed van Wilder is niet causa sui (eigen oorzaak), er is natuurlijk een historische achtergrond voor deze verschuiving in het Nederlandse politieke landschap. Mijn voorlopige conclusie is dat Wilders het product is van het minderhedenbeleid van de afgelopen dertig jaar. Er is een maatschappelijk proces geweest waarin iedereen medeverantwoordelijk was. De regeringen van de afgelopen dertig jaar maakten zich nauwelijks zorgen over de efficiency van het minderhedenbeleid, er heerste bij hen de Franse mantra : laissez faire, laissez  passer (“Laat maar doen, laat maar gebeuren”). De allochtoon ging in de afgelopen dertig jaar zijn gangetje en de regeringen hebben alles gedoogd, totdat mis is gegaan. De inspanningen van de regeringen om de integratie van de allochtoon te  versnellen zijn letterlijk en figuurlijk verdampt. Dit is niet iets wat je doet rouwen, want het verleden leeft nog alleen in ons bewustzijn. Wat tot werkelijk rouwen oproept is dat de politiek in Nederland , na dertig jaar, nog steeds geen juiste remedie heeft voor de situatie. In deze leegte lijkt het mij logisch dat het gedachtegoed van Wilders (of wie dan ook) zijn plaats in de Nederlandse politiek krijgt. In de jaren negentig werd Hans Janmaat vaak in de tweede kamer belachelijk gemaakt door zijn collega’s, toen kon het wel, maar nu maakt Geert Wilders iedereen in de Tweede Kamer belachelijk.  Er heerst dus een leegte, en om deze reden adviseer ik mijn vrienden en kennissen om de heer Wilders voorlopig met rust te laten, want het probleem ligt aan/in het hele systeem.

Vind ons ook op :

Geef een antwoord