Hoezo democratie?

Ik hoorde onlangs een reclamespot op Funx radio om Marokkanen naar de stembus te krijgen. Een van de argumenten om mensen te trekken was dat Nederland het meest democratische land ter wereld is.

Het reclamespotje deed mij denken aan een discussie die ik in januari had met een CDA raadslid. Ik vond het ondemocratisch dat mensen die meer dan 40 jaar in Nederland wonen, maar geen Nederlandse nationaliteit hebben, geen nationaal stemrecht krijgen. Zij mogen nu alleen bij lokale verkiezingen stemmen. Het argument van het CDA raadslid was dat Nederland anders overgenomen zou kunnen worden door bijvoorbeeld Japanners. Dit argument is natuurlijk niet van deze tijd. Het was dan ook het CDA die begin jaren ’90 niks wilde weten van nationaal stemrecht voor niet-Nederlanders, blijkbaar is de kijk op allochtonen in 20 jaar tijd weinig veranderd bij het CDA. Ook geen tijd voor een niet-blanke paus?

Nederlandse politici refereren vaak naar Scandinavische landen als het gaat om voorbeelden voor beleid. In alle Scandinavische landen mogen migranten bij nationale verkiezingen gewoon stemmen. Zo mogen migranten die 3 jaar woonachtig zijn in Denemarken, Zweden en Noorwegen stemmen bij nationale verkiezingen, in Finland vanaf 4 jaar. Zelfs in landen als Venezuela en Malawi hebben burgers met een buitenlandse nationaliteit nationaal stemrecht. In Nederland is zelfs 40 jaar blijkbaar te weinig. Met enkel het lokale stemrecht is Nederland niet democratischer dan veel derdewereldlanden.

Misschien is het een idee om de tweede kamerverkiezingen over 4 jaar, of misschien eerder, massaal te boycotten uit solidariteit met onze ouders die al meer dan 40 jaar geen stem hebben.

Vind ons ook op :

Geef een antwoord