Amaziɣ picknick in het Amsterdamse Bos, 29 augustus 2015, Amsterdam.

Azul flawen!

Ziehier een verslag van de Amaziɣ picknick in het Amsterdamse Bos op 29 augustus 2015 te Amsterdam.
Een samenkomst van Imaziɣen uit heel Nederland met roots in het Rif, het Atlas gebied, maar ook de Algerijnse Kabyliërs en zo nog vele anderen. Maar ook niet Imaziɣen, zoals o.a. Hollanders, Koerden en ook Aziatische gasten werden helemaal in gepalmd in de gastvrijheid en gezelligheid van de Imaziɣen.

Met hulp van meerdere leden van de Facebook groep ‘Wij zijn Imaziɣen die zich bewust zijn van onze identiteit’ heeft Mariëm Lahit (Eigenaresse en Uitvoerster van AmazingH Art & Design, designer van fashion items geinspireerd door de Amaziɣ cultuur) deze geweldige samenkomst opgezet ter promotie van het doen heropleven van de Amaziɣ cultuur. Dit betekent natuurlijk erg lekker eten, maaaar ook izřan (Noord Afrikaanse gedichten en poëzie), het bespelen van de Adjun (Noord Afrikaanse tamboerijn), de heerlijke muzikale talenten van Amaziɣ artiesten als Jamani Isri en nog veel meer leuks.

_MG_0357
Imaziɣen u Timaziɣin Verenigd

Wat was nou precies de bedoeling?

In de eerste instantie is de Facebook groep opgericht om de bewustwording van de Amaziɣ identiteit te sterken en verspreiden. Gezien een hele hoop Imaziɣen, zowel in Marokko als Algerije tot aan de Siwa Oase in Egypte en zuidwaarts tot zover als het noorden van Nigeria en Burkina Faso door de eeuwen heen gearabiseerd zijn door de verspreiding van de Islam en vooral het Arabische nationalisme, is er een hoop informatie en kennis weggehouden en verloren gegaan als het gaat om gewoontes en tradities onder de vele variërende Imaziɣen. Daarom dit initiatief om deze prachtige, uitgebreide en millennia oude cultuur weer te doen opleven, met het doel de jeugd te bereiken die hun cultuur bijna tot helemaal niet mee hebben gekregen.
Adil Lion en Souad Sou zijn de oprichters van de groep en hebben een hoop tijd in de groep gestoken om het te monitoren, te verspreiden, te beheren en het tot een geheel te maken die met een positieve en krachtige insteek voor het doel gaat. En dat is de Amaziɣ cultuur doen herleven, de Imaziɣen overal er bewust(er) van maken en de prachtige millennia oude geschiedenis die in Tamazɣa (Noord Afrika) voor zoveel verschillende tradities, culturen en mensen heeft gezorgd voor een breder publiek bereikbaar te maken.

Het begon kalm, rond 13:00 uur, toen het eenmaal wat drukker werd, begonnen de koks de BBQ’s in elkaar te flansen en voorbereiden. Er was allerlei lekkers te vinden, van salades, tot vleesgerechten, tot naɛnaɛ (muntthee), van gewone AH vlees en kippetjes tot Halal vlees en kip, met iedereen van jong tot oud, vegetarisch en volwaardig vleeseters was er rekening gehouden en bijna alles zelf gemaakt.
Toen er eenmaal vlees en kip op de grill ging en het gros van de uitgenodigden er was, begonnen de adjun’s bespeeld te worden waarop natuurlijk ook de izřan begon. Bekende izřan als bijv. Walla Rella Bouya werd herhaaldelijk gespeeld, Jamani Isri en Ilias Zaagougui speelde de fijnere muzikale noten op hun gitaren en natuurlijk zongen we met z’n allen gezellig mee. Tenminste, zij die de teksten kenden natuurlijk.
De professionele fotografe Wassila (WassilaPhotography)  heeft er met haar gevoel voor het perfecte plaatje voor gezorgd dat de mooie, gezellige, liefdevolle en grappige momenten vastgelegd zijn om deze samenkomst altijd te herinneren, waar we haar allemaal hartstikke dankbaar voor zijn.
De ca. 12 kids die aanwezig waren werden vermaakt met allerlei spelletjes, variërend van voetballen tot namenspelletjes en nog veel meer.
Nog een leuk onderdeel was van Yuba Zalen, die met het idee kwam om ieder een boek mee te laten nemen en die onderling te ruilen voor een ander boek. Natuurlijk had Amaziɣ als onderwerp wel de voorkeur, maar het kon van alles zijn. Hierdoor zijn een hoop mensen een nieuw boek rijker geworden en hebben kunnen genieten van een ruime collectie aan boeken, zowel Tamaziɣt talig, als Arabisch, Frans, Spaans en Nederlands.
Andere bekende namen binnen en buiten de Amaziɣ beweging die aanwezig waren zijn o.a. Tarifect Najat (Bekend om haar vele goede werk binnen de Amaziɣ beweging, voor zowel de Riffijnse variant van het Tamaziɣt genaamd Tarifiyt, maar ook voor de Imaziɣen in het algemeen), Rachid Benhammou (Cultureel ondernemer, journalist, columnist.) en Gerard J. Geling (Publicist).

Toen de avond begon te vallen en de jonkies richting huis moesten, werd het nogal donker in het Amsterdamse Bos. Maar waren wij al klaar met deze samenkomst?
Neeee joh. Eenmaal netjes alle troep opgeruimd en alle spullen weer ingepakt en in de auto’s, besloten we met een groepje van ca. 12 man nog even bij het eerste beste café wat te gaan drinken.
Hier ging het feest nog tot in de late uurtjes door met alle gezelligheid van dien.
Zo is het een geweldige samenkomst geworden, met gasten van verschillende herkomst en niet alleen met liefde en warmte naar en voor de Amaziɣ cultuur, maar vooral een gevoel van saamhorigheid naar elkaar.
Religieus, niet religieus, agnostisch, vegetarisch, oud, jong, man, vrouw, hetero, homo, iedereen was welkom, iedereen was respectvol en een hoop hebben elkaar op een leuke manier (beter) leren kennen.

Het doel om saamhorigheid, bewustzijn en respect naar, voor en van elkaar te creëren is geweldig gelukt en meer van dit soort bijeenkomsten staan in het verschiet.
Kijk nog eens rustig de foto’s door en beeld je de gezelligheid in waar misschien jij wel de volgende keer niet alleen van mee kan genieten, maar waar jij ook een toevoeging aan kan zijn.

Verdere links;
De facebook Imaziɣen groep waaruit de picknick is ontstaan;
https://www.facebook.com/groups/Imazighen3/?fref=ts

Kort stukje van interviews met verschillende aanwezigen die uitleg geven en antwoorden op vragen van verslaggever Emil Andel die ook gezellig aanwezig was;
http://content1b.omroep.nl/urishieldv2/l27m1ee2e03824e68bcf0056140ec8000000.60c11237d9a37c054887db80efed2dd2/portal/radiomanager/archive/radio5/2015/09/01/27476-radio_5_amazigh_picknick_in_het_amsterdamse_bos.mp3

[Best_Wordpress_Gallery id=”10″ gal_title=”Amazigh picknick”]

Vind ons ook op :

Geef een antwoord