Ahmed Essadki

Ahmed Essadki werd in 1959 geboren in het Noord-Marokkaanse Aith Taa. Studeerde vervolgens Politicologie in Fes. Hij zag vanwege de politieke omstandigheden weinig heil in een leven in Marokko en koos zoals veel andere landgenoten voor een leven in Europa. Werkte jarenlang in de Westlandse kassen. Naar eigen zeggen wist hij toen pas hoe arbeiders zich na een dag werken voelden. De Westlandse kassen hebben Ahmed voor een groot deel gevormd. Hij ondervond aan de levende lijve hoe mensonwaardig personen zonder een verblijfsvergunning werden behandeld door de kashouders. Ahmed zocht een menswaardig bestaan via de poezie. De miserabele jaren ’70 en ’80 in Marokko maar ook zijn leven in de Westlandse kassen gaven hem inspiratie tot het schrijven van zijn eerste poeziebundel, Strijdkreet van de Aarde. Met behulp van Roel Otten, onze Riffijnse Nederlander,  werden zijn krachtige gedichten vertaald naar het Nederlands. Wieger Rozema hielp hem met het uitgeven van deze eerste bundel.

Ahmed Essadki is een van de meest toegankelijke Riffijnse dichters die Nederland rijk is. Met zijn groot gevoel voor taal maar bovenal zijn passie heeft hij verschillende mensen, zowel Nederlands als Marokkaans, enthousiast gemaakt voor de Riffijnse poezie. Ahmed Essadki is momenteel Sociaal Cultureel Werker en woonachtig in Den Haag.

Links

Vind ons ook op :

Geef een antwoord